Instrucțiuni

Montarea rulourilor de gazon

Montarea rulourilor de gazon

Vă reamenajați grădina și nu doriți să așteptați mult până când să vă bucurați de ea în voie? Atunci pur și simplu utilizați rulourile de gazon. Aici aflați în detaliu cum să le montați. Pas cu pas.

Grad de dificultate

Aveți nevoie de următoarele

Materiale

Pregătirea solului

Afânarea solului

01

Înainte de montarea gazonului rulant, solul trebuie afânat cel puțin la o adâncime de cazma. În acest fel, veți asigura o bună infiltrare a apei și veți preveni băltirea. Asigurați-vă că suprafața de bază de culoare deschisă și stratul superior de culoare mai închisă nu se amestecă.

Mai ales după o construcție nouă ar trebui să afânați adânc suprafața de bază, deoarece este puternic compactată de utilajele de construcții. Dacă nu mai există stratul superior mai întunecat, acesta trebuie reaplicat la o grosime de 15 cm.

 rollrasen verlegen anleitung as 01

Eliminarea buruienilor

02

Înlăturați cu o greblă buruienile, precum și toate pietrele și rădăcinile. Pentru ca ulterior gazonul să crească bine și să se poată dezvolta, el are nevoie de un sol argilos permeabil și nisipos.

Distribuiți nisip pe solurile tari pentru a crește permeabilitatea. Vă recomandăm să adăugați humus în solurile nisipoase foarte ușoare, sărace în nutrienți.

Lăsați apoi suprafața să se odihnească 2 până la 3 săptămâni. Astfel, solul se poate tasa și compacta.

 rollrasen verlegen anleitung as 02

Îndepărtați buruienile cu 2-3 zile înainte de desfășurarea rulourilor

Chiar dacă după afânare buruienile au fost îndepărtate – semințele de buruieni din sol germinează imediat și se dezvoltă buruieni noi. Îndepărtați aceste buruieni cu 2-3 zile înainte de desfășurarea noilor rulouri de gazon.

Împrăștierea îngrășământului de start

03

Noul gazon primește primul aport de nutrienți din îngrășământul de start. Înainte de desfășurarea rulourilor, împrăștiați cu grebla acest îngrășământ pe viitoarea suprafață de gazon și încorporați-l ușor în pământ.

Nivelarea suprafeței gazonului

04

Pentru desfășurarea gazonului rulant suprafața trebuie să fie nivelată, însă suprafața de bază să nu fie prea afânată. Prin urmare, ar trebui să nivelați suprafața cu o rolă de grădină – la o suprafață mică sunt suficiente plăcile de rulare.

 rollrasen verlegen anleitung as 04

Asigurați prelucrarea la înălțimea corespunzătoare a solului

Noul gazon rulant trebuie să aibă o anumită înălțime după montare? Atunci, încă de la pregătirea solului, asigurați înălțimea necesară a acestuia – fâșia de gazon (turf, glie) are o înălțime de 2 până la 3 cm.

Montarea rulourilor de gazon

Montați rulourile de gazon la scurt timp după livrare

05

Gazonul va fi decupat cu puțin timp înainte de livrare și răcit înainte de transport. Astfel se va păstra proaspăt și va crește bine.

Ar trebui să amplasați gazonul în cel mult 24 de ore de la livrare. În caz contrar, există pericolul ca gazonul să se usuce și să nu mai poată crește.

Totuși, dacă sunteți nevoit să depozitați rulourile, așezați-le unul lângă celălalt, nu unul deasupra celuilalt.

 rollrasen verlegen anleitung as 05

Greblarea și umezirea pământului

06

Cu puțin timp înainte de amplasarea primului rulou, pământul tăvălugit ar trebui să fie greblat cu atenție și umezit cu apă. Pe pământul umed, fin mărunțit, fâșia de gazon se poate îmbina mai bine cu solul, asigurându-se creșterea.

 rollrasen verlegen anleitung as 06

Montarea primei fâșii de gazon

07

Viitoarea suprafață de gazon este dreptunghiulară? Atunci puteți amplasa primul rulou de gazon direct de-a lungul unei margini drepte. Însă, în cazul în care suprafața are margini neuniforme sau curbe, ar trebui să montați primul rulou la distanță de margine.

Așezați ruloul și desfășurați-l drept. Așezați scânduri pe fâșiile montate, pentru a putea să treceți peste ele. Dacă primul rulou nu ajunge la capătul opus, amplasați o a doua fâșie în continuare.

Surplusul se taie drept, cu puțină lungime suplimentară – un cuțit lung de bucătărie ascuțit este potrivit în acest scop. Cu bucata tăiată puteți începe rândul următor, iar resturile scurte vă ajută să umpleți ulterior spațiile mai mici.

 rollrasen verlegen anleitung as 07

Montarea celorlalte fâșii

08

Amplasați fâșie lângă fâșie, dar decalat, la fel ca la zidărie. În acest fel, veți evita rosturile în cruce și ulterior nu se vor vedea zonele de îmbinare.

 rollrasen verlegen anleitung as 08

Transportarea rulourilor de gazon

09

Rulourile de gazon trebuie transportate peste solul prelucrat? Atunci așezați scânduri astfel încât solul să rămână neted și uniform.

 rollrasen verlegen anleitung as 09

Tăvălugirea gazonului

10

După montare, gazonul trebuie să fie ușor tăvălugit, astfel încât să facă un bun contact cu pământul. Doar în acest fel iarba poate crește optim. La suprafețele mici de gazon puteți lucra cu plăci de rulare, dar funcționează mai bine cu o rolă de grădină.

 rollrasen verlegen anleitung as 10

Tăiați surplusurile cu cuțitul

11

Acum vine rândul tăierii de precizie: toate surplusurile se taie cu cuțitul; noul gazon se ajustează astfel la borduri și alte delimitări.

Asigurați-vă ca marginile de gazon să nu rămână deschise, ci să aibă întotdeauna o delimitare sau o bordură. În caz contrar, acestea se usucă repede. În zonele fără delimitări, adunați puțin pământ în lateral pentru a forma o bordură.

 rollrasen verlegen anleitung as 11

Irigarea gazonului

12

După ce ați terminat de montat ultima fâșie a gazonului rulant, suprafața gazonului se va uda temeinic. Gazonul trebuie păstrat umed la adâncimea de pătrundere a rădăcinii în următoarele două săptămâni.

După 7 până la 10 zile, firele de iarbă trebuie să fie înalte de 5-6 cm. Apoi puteți să-l tundeți pentru prima dată – cu un cuțit ascuțit! Înălțimea obișnuită a ierbii la gazonul pentru sport și joacă și la cel ornamental este de cca. 4 cm, la gazonul pentru umbră este de cca. 6 cm.

 rollrasen verlegen anleitung as 12

Prima tundere a gazonului

La prima tundere a noului gazon rulant, mașina de tuns gazonul are nevoie cu siguranță de un cuțit ascuțit. Un cuțit tocit poate ridica și dezrădăcina noile fâșii de gazon. În acest caz, gazonul trebuie să crească din nou.

Teme care v-ar mai putea interesa.