0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 29.03.2023 la ora 12:27. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Care mașină de tuns gazonul este cea potrivită?

Timp de lectură 26 min.
Care mașină de tuns gazonul este cea potrivită?

Tăietoare ascuțite! Nu achiziționați în fiecare an o mașină de tuns gazonul. De aceea, înainte de achiziționare trebuie să vă gândiți ce model este cel mai adecvat pentru propria necesitate. Vă prezentăm aici alte informații esențiale și care v-ar putea fi utile atunci când luați decizia de cumpărare.

Fiecare gazon cu mașina sa!

La selectarea mașinii adecvate de tuns gazonul sunt importante multe caracteristici. Cele mai importante întrebări la care trebuie să găsiți anterior un răspuns:

 • Cât de mult timp vreau să acord/pot acorda îngrijirii gazonului?
 • Cât de mare este gazonul meu?
 • Câți bani doresc să cheltuiesc?
Ați clarificat aceste întrebări? Atunci este mult mai simplu să alegeți aparatul corect. Oferta este încă imensă și variată!

Criterii importante la alegerea unei mașini de tuns gazonul

Lățimea de tăiere

Există o formulă simplă. Cu cât este mai mare lățimea de tăiere a unei mașini de tăiat gazonul, cu atât mai scurt este timpul de tuns. Clar, deoarece mașinile de tuns gazonul mai late au benzi mai late. Mașinile de tuns gazonul cu o lățime de tăiere mare oferă de obicei și mai multe dotări, de exemplu, acționare prin roată, coșuri colectoare mari sau chiar motoare mai puternice.

Kit scoarţă

O mașină de tuns gazonul cu kit de scoarță închide canalul de evacuare a punții de cosit. Produsul tăiat în zona cuțitelor este mărunțit mai puternic (acoperit cu strat vegetal de protecție) și alimentat din nou ca îngrășământ organic în gazon. O importanță deosebită o are aici este lungimea materialului tăiat. Cu cât materialul de tăiat este mai scurt, cu atât mai bine și mai repede poate fi recuperat materialul din sol.

Cine acoperă gazonul cu un strat vegetal de protecție trebuie să-l tundă mai des, dar nu mai elimină atât de mult gazon tuns. În plus, tunde și fertilizează gazonul într-o etapă de lucru.
Criterii pentru ales masina de tuns iarba
Criterii la alegerea mașinii de tuns iarba

Mașinile de tuns iarba sunt la fel de diferite ca peluzele pe care le cosesc. Găsirea celei potrivite nu este ușoară. Vă explicăm criteriile după care puteți alege o mașină de tuns iarba.

Dimensiunea gazonului

Peluzele mici pot fi încă lucrate cu o mașină de tuns. Fără energie electrică, fără benzină, fără zgomot. Cu cât este mai mare suprafața de peluză, cu atât ar trebui să fie mașina de tuns iarba mai mare. Lățimea de tăiere rezultă și din dimensiunea gazonului.

Cu cât gazonul este mai mare, cu atât lățimea de tăiere ar trebui să fie mai mare. Apoi cositul este mai rapid.


Unitate de putere

Puteți alege între benzină și electricitate. Mașinile de tuns iarba cu benzină trebuie alimentate și au un mic motor cu combustie internă. Mașinile de tuns iarba electrice sunt disponibile cu și fără cablu. Varianta de cablu este potrivită pentru grădini care nu sunt mari, deoarece aveți întotdeauna nevoie de o priză la îndemână sau cabluri extrem de lungi. Pentru grădinile mai mari, este mai bine să folosiți o mașină de tuns iarba fără fir. Deci, sunteți total flexibil și puteți tunde chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale grădinii.

Teren

Depinde de teren dacă mașina de gazon are tracțiune pe roată sau nu. Mașina de gazon poate fi împinsă cu ușurință pe podele plane și uniforme. Dar dacă terenul este deluros sau terenul este foarte neuniform, atunci este mai bine ca mașina să aibă tracțiune cu roți. Altfel va fi foarte dificil să-l împingeți pe termen lung.

Zgomot

Practic, se aplică principiul Cu cât mai multă putere, cu atât mai tare.

Mașinile de tuns iarba cu benzină sunt mai puternice decât mașinile electrice de tuns iarba.


Greutate

Dacă puteți împinge confortabil mașina de tuns iarba în garaj sau șopron după tuns, greutatea nu este deosebit de importantă. Dar dacă trebuie transportată până la subsol, greutatea poate fi importantă. Același lucru se aplică aici: cu cât este mai puternică, cu atât e mai grea. Motoarele pe benzină sunt mai ușoare decât variantele electrice.

Confort

Confortul pe care îl poate oferi o mașină de tuns iarba depinde în mare parte de preț. Până în prezent, tragerea cablurilor a fost cea mai obișnuită metodă pentru mașinile de tuns iarba pe benzină. Totuși, acest lucru necesită o anumită forță și tact. Este mai ușor cu un demaror electric. Mașina de tuns iarba pornește de la apăsarea unui buton. Mult mai convenabil. Există, de asemenea, diferențe atunci când vine vorba despre mâner. Unele mânere au o formă ergonomică. Acest lucru este foarte plăcut, mai ales la peluzele mai mari.
Un captator de iarbă este, de asemenea, foarte practic, deoarece iarba tăiată este colectată acolo și o puteți elimina mai ușor.

Kit pentru mulcire

Dacă doriți să prindeți doi iepuri, asigurați-vă că mașina are un kit de mulcire. Resturile de iarbă sunt mici și pot rămâne pe gazon. În acest fel, solul este bine aprovizionat cu nutrienți.

Înălțimea de tăiere

Când cumpărați mașina de tuns iarba, asigurați-vă că înălțimea de tăiere este cât mai variată. Diferitele tipuri de gazon au înălțimi ideale diferite. Gazonul ornamental ar trebui să fie tăiat mai scurt decât cel pentru sport. Nu ar fi practic dacă gazonul ar putea acoperi doar un spectru mic.

Ce mașină de tuns gazonul este adecvată pentru suprafața gazonului meu?

 • 
			Masina electrica de tuns gazonul

  Masina electrică de tuns gazonul

 • 
			Masina de tuns gazonul pe benzina

  Mașină de tuns gazonul pe benzină

 • 
			Masina cu acumulator 2

  Mașină de tuns gazonul pe acumulator

 • 
			Robot pentru tuns iarba

  Robot pentru tuns iarba

 • 
			Tractor pentru tuns iarba

  Tractor pentru tuns iarba

Suprafața gazonului Tip Lățime de tăiere
până la 50 de metri pătrați Mașină electrică de tuns iarba/mașină de tuns gazonul cu acumulator/mașină de tuns manuală 30 cm
până la 100 de metri pătrați Mașină electrică de tuns iarba/mașină de tuns gazonul cu acumulator 35 cm
până la 200 de metri pătrați Mașină electrică de tuns iarba/mașină de tuns gazonul cu acumulator/mașină de tuns iarba pe benzină 40 cm
până la 400 de metri pătrați Mașină electrică de tuns iarba/mașină de tuns iarba pe benzină 40 cm
până la 600 de metri pătrați mașinile de tuns iarba pe benzină 40-45 cm
până la 800 de metri pătrați mașinile de tuns iarba pe benzină 45-50 cm
până la 1200 de metri pătrați mașinile de tuns iarba pe benzină 50-55 cm
până la 1400 de metri pătrați mașinile de tuns iarba pe benzină 55 cm
600-800 de metri pătrați Tractor pentru tuns iarba 60-80 cm
800-2000 de metri pătrați Tractor pentru tuns iarba/tractor pentru gazon 80-100 cm
începând de la 2000 de metri pătrați Tractor pentru grădină 100-110 cm
începând de la 3500 de metri pătrați Tractor pentru grădină >110 cm
începând de la 5000 de metri pătrați Tractor pentru grădină >120 cm
începând de la 8000 de metri pătrați Tractor pentru grădină >130 cm

Maşini electrice de tuns gazonul

Sunt clasice printre mașinile de tuns gazonul: Foarte mulți proprietari de grădini apreciază aceste modele.

Masina electrica de tuns iarba

Avantaje și dezavantaje

Avantaje Dezavantaje
 • în comparație cu alte mașinile de tuns gazonul pe benzină sau tractoare pentru gazon și pentru tuns iarba mai convenabile ca preț,
 • sunt ușoare,
 • silențioase,
 • ușor de ghidat,
 • ecologice,
 • nu necesită pornirea cu greu cu sfoară de demaror
 • nu sunt la fel de performante ca mașinile de uns gazonul pe benzină,
 • necesită un cablu de conectare (care nu este practic în cazul terenurilor cu copaci, tufișuri și flori),
 • nu sunt la fel de performante precum mașinile de tuns iarba pe benzină, dar de cele mai multe ori sunt mai puternice decât mașinile de tuns gazonul cu acumulator
 • pentru iarbă înaltă și suprafețe mari de gazon sunt adecvate numai dacă sunt exemplare cu o valoare foarte mare

Mașini de tuns gazonul cu motoare pe benzină

Centre de putere la mașinile de tuns gazonul: În articolul nostru prezentăm informații bine de știut despre mașinile de tuns gazonul pe benzină .

 • 
			masina de tuns iarba pe benzina detaliu 1
 • 
			masina de tuns iarba pe benzina detaliu 2
 • 
			masina de tuns iarba pe benzina detaliu 3
 • 
			masina de tuns iarba pe benzina detaliu 4
 • 
			masina de tuns iarba pe benzina detaliu 5

Mașinile de tuns gazonul pe benzină se deosebesc printre altele prin tehnica lor de pornire:

 • Demaror manual: Prin tragerea viguroasă a sforii demarorului, mașina de tuns iarba este pornită prin intermediul arborelui demarorului.
 • Demaror electric: Modelele de înaltă calitate dețin un demaror electric. Principiul: un acumulator integrat generează energia necesară pentru pornire și facilitează astfel tragerea adesea obositoare a sforii demarorului. Mașinile de tuns gazonul de înaltă calitate sunt dotate în plus cu un angrenaj prin roată, care facilitează enorm împingerea mașinii.

Dacă mașina dvs. de tuns iarba nu a fost folosită pentru o perioadă mai lungă (mai mult de 4 săptămâni), ar trebui să amestecați un stabilizator de combustibil cu benzina la următoarea perioadă de umplere, deoarece benzina din rezervor poate îmbătrâni, iar calitatea se deteriorează.

Dacă depozitați mașina de tuns iarba pe benzină - de exemplu peste iarnă - atunci goliți rezervorul. Benzina se evaporă în timp și lasă incrustări - de ex. în carburator. Acestea afectează funcționalitatea. Mașina de tuns iarba poate da rateuri și ar putea scoate fum în timpul funcționării.

Avantajele și dezavantajele mașinii pe benzină

Avantaje Dezavantaje
 • sunt foarte performante și, de aceea, sunt adecvate pentru suprafețe mari de gazon (peste 200 de metri pătrați),
 • sunt adecvate pentru tăierea unei ierbi înalte datorită numărului lor ridicat de turații,
 • sunt independente de încărcătoarele de acumulatori și de prizele de curent, ceea ce asigură o libertate practică a cablului
 • sunt foarte zgomotoase,
 • emană gaze de eșapament în mediul înconjurător,
 • sunt de obicei grele și nu se pot ghida, de aceea, ușor

Important

Câţi CP ar trebui să aibă o mașină de tuns iarba pe benzină? Este o întrebare frecventă. CP este unitatea de măsură încă folosită în mod curent pentru a indica puterea unui aparat.

Noţiunea este însă nu numai învechită, ci utilizarea acesteia a fost chiar interzisă! Până în anul 2009, în scopuri publicitare, indicaţia în CP era permisă numai suplimentar faţă de cea în kilowatt (kW). De la ultima modificare a Directivei 80/181/CEE, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2010, în cadrul UE nu mai este permisă indicaţia singulară a CP şi a tuturor celorlalte unităţi non-SI.

Mașină de tuns gazonul cu acumulator

Mașinile de tuns iarba cu acumulator pierd o mare parte din putere din cauza comportamentului incorect al utilizatorilor. Nu este cazul! În continuare, vă prezentăm sfaturi importante cu privire la modul optim de utilizare a mașinii dumneavoastră de tuns gazonul cu acumulator.

Pornirea mașinii de tuns gazonul

 • Cuțitele mașinii de tuns gazonul trebuie prin lege să stea verticale în decurs de trei secunde după deconectare. Acest lucru se obține prin frânarea cuțitului de către acumulator în detrimentul capacității acumulatorului.
 • Dacă utilizatorul oprește mașina de tuns prea des, astfel se pierde fracțiune de pe suprafața de tuns. În consecință, mașina de tuns iarba cu acumulator ar trebui să nu fie dezactivată la rotire, dar acest proces ar trebui să se facă întotdeauna cu motorul în funcțiune.
 • Nu porniți mașina de tuns gazonul în iarbă înaltă. Este mai bine să porniți mașina în afara gazonului și să o conduceți la sarcină completă în iarbă.

 • Cantitatea de iarbă pe care o puteți tunde per încărcare a acumulatorului este, de asemenea, influențată de modul în care o ghidați. Evitați acoperirile urmelor tăierii. Aceasta înseamnă că în mod ideal utilizatorul tunde o porțiune lângă cealaltă. Adesea însă multe zone sunt tunse de două ori când mergeți înainte și înapoi. Din nou, acest lucru poate duce la un rezultat mai mic în metri pătrați față de ce indică producătorul.

 • Dacă lucrați cu o înălțime de tăiere incorectă, setată prea adânc, în curând dispare plăcerea folosirii mașinii de tuns iarba cu acumulator. La începutul sezonului nu trebuie tuns mai adânc de 60 mm. Trebuie evitate tăieturile radicale mai mici de 60 mm până la 20 mm. În mod ideal, înălțimea de tăiere nu trebuie setată mai adâncă de 40 mm. Dacă doriți să tundeți mai jos de 40 mm, se recomandă setarea săptămânală a adâncimii de tăiere cu o treaptă (= 5 mm) mai jos, până la obținerea înălțimii de tăiere dorite.

Masina de tuns iarba cu acumulator

Important

Vă rugăm să țineți cont de faptul că în cazul mașinilor de tuns gazonul cu acumulator, care se livrează cu doi acumulatori, informația despre capacitatea acumulatorului se referă întotdeauna la un singur acumulator. Al doilea acumulator livrat serveşte drept rezervă în cazul în care trebuie să-l încărcaţi pe celălalt. În acest fel, mașina dumneavoastră de tuns gazonul este întotdeauna pregătită să fie folosită.

Avantajele și dezavantajele mașinii cu acumulator

Avantaje Dezavantaje
 • mașini de grădinărit foarte ușoare,
 • silențioase,
 • ușor de ghidat,
 • fără cablu,
 • ecologice
 • mai puțin performante,
 • nu pot fi utilizate dacă acumulatorul este gol – dacă nu introduceți o rezervă de acumulator,
 • mai scumpe decât mașinile electrice de tuns iarba

Tractoare pentru gazon și pentru tuns iarba

În care moment este utilă achiziția?

Desigur, pare maiestuos atunci când tăiați gazonul sprijinindu-vă pe un tractor de gazon sau de tuns iarba. Dar nu trebuie să fiți proprietarul unei suprafețe mari de teren pentru merita să cumpărați o astfel de mașină pentru grădină. Tractoarele pentru tuns iarba sunt utile datorită manevrabilității lor chiar și pe suprafețe începând de la 600 de metri pătrați.

Tractoare pentru tuns iarba/gazon

Diferențele dintre tractoarele pentru gazon/pentru tuns iarba

 • În cazul unui tractor pentru tuns iarba, șoferul stă deasupra motorului, într-un tractor pentru gazon, unitatea de antrenare se află în fața lui.
 • Avantajul tractoarelor îl reprezintă aplicabilitatea lor diversă. Acestea nu sunt adecvate numai pentru tunsul gazonului. La ele pot fi, de asemenea, atașate dispozitive precum pluguri de zăpadă, mături, remorci de răspândit și multe altele.
 • Decisiv este și prețul: tractoarele pentru tuns iarba sunt de obicei mai ieftine.
 • Tractoarele pentru tuns iarba sunt de obicei mai mici și mai puțin performante decât tractoarele pentru gazon.

Componente esențiale ale mașinii

Ejecție în spate sau laterală?

 • Tractoarele cu ejecție în spate aruncă materialul tăiat fără ocoluri direct prin axa posterioară în coșul colector. Astfel se poate tunde iarbă înaltă și umedă. În plus, iarna pot fi adunate frunzele.
 • Un tractor pentru gazon cu ejecție laterală este adecvat dacă nu doriții să strângeți materialul tăiat.

Diferite tipuri de transmisii

 • Transmisiile Transmatic permit schimbări de viteză fără trepte. Folosind pedala de frână, tractorul poate încetini și porni din nou fără a fi nevoie să schimbați viteza.
 • Transmisia Hydrostart: viteza de deplasare la această transmisie este reglabilă fără trepte, fără a fi nevoie să cuplați sau să schimbați.
 • Transmisie automată: reglarea vitezei și direcția de deplasare sunt controlate exclusiv prin intermediul pedalei de accelerație. Nu este necesară comutarea și cuplarea.

Robotul pentru tuns gazonul

Tunsul este bun, tunsul cu mașina este mai bun! Robotul pentru tuns gazonul permite să nu mai călcați în grădină, ci să priviți cum tund roboții gazonul – și dumneavoastră stați la soare! Ajutoarele de grădină moderne alimentate cu acumulatori sunt cele mai pure generatoare de agrement!

robot pentru tuns iarba

Manevrarea corectă a robotului de tun gazonul

Primii pași pentru manevrarea corectă a unui robot de tuns gazonul:

 • Fixați cablul cu cârligul furnizat pe sol. În primele săptămâni după instalare puteți încă efectua corectări. După ceva timp, bucla de inducție a crescut.
 • De asemenea, puteți îngropa cablul, de exemplu, dacă doriți să verticulați gazonul sau să-l ventilați.
 • Prin bucla de inducție trece un curent foarte slab, pe care îl înregistrează robotul de tuns gazonul în timpul funcționării și, în consecință, modifică direcția de deplasare.
 • La unele modele, pot fi instalate și cabluri de căutare. Acesta este un cablu care duce la stația de încărcare - de exemplu, într-o zonă îndepărtată a zonei de lucru sau printr-un pasaj îngust. Este conectat la cablul de delimitare și returnează rapid robotul de tuns gazonul la stația de încărcare. După încărcare, acest cablu de căutare ghidează din nou robotul de tuns gazonul de la stația de încărcare la ultima sa zonă de lucru. Această caracteristică vă scutește pe lângă tuns și de încărcarea manuală a aparatului!
 • După instalarea cablului introduceți timpii de tuns doriți și, de acum înainte, robotul de tuns gazonul va funcționa întotdeauna când trebuie să lucrați.

Roboții de tuns gazonul își fac treaba complet independent. Aceștia trasează suprafața care urmează să fie tunsă cu un cablu de delimitare. În manualul de utilizare primiți instrucțiuni detaliate. În articolul nostru vă puteți face o impresie despre modul de lucru al robotului de tuns gazonul.

Avantajele unui robot de tuns gazonul

 • Economie de energie: Nu mai împingeți niciodată mașini de tuns gazonul grele. Și pentru oamenii în vârstă, acest lucru reprezintă o ușurare.
 • Economie de timp: Timpul pentru tunsul gazonului îl puteți folosi ca timp liber: iupii! În plus, mașina pentru grădină preia în locul dumneavoastră eliminarea ierbii tăiate. Toate modele au o funcție integrată pentru stratul vegetal de acoperire.
 • Foarte ușor: Operarea este simplă. Cu cablul de delimitare trasați gazonul care trebuie tăiat și introduceți-l în aparat. Să începem! Chiar și programele săptămânale pot fi stocate pe unele modele.
 • Nu dăunează mediului înconjurător: fără benzină, ulei, gaze de eșapament
 • Silențios: Robotul pentru tunsul gazonului lucrează aproape fără zgomot.
 • Lucru de calitate: Mașina poate fi reglată în mod optim pentru gazonul dumneavoastră și asigură astfel o calitate sporită a tunsului. Urmarea: un gazon frumos, omogen.
 • Sigur: Aparatul este dotat cu multe măsuri de siguranță. Printre altele, un senzor de ridicare va opri mașina de tuns iarba de îndată ce va fi ridicată și un senzor cu fir va opri mașina de tuns iarbă atunci când ajunge în spatele sârmei de delimitare. Senzorul barei de protecție îl ține, de asemenea, departe de obiectele solide.
 • Nepretențios: Robotul de tuns gazonul este adecvat pentru toate tipurile de gazon și își face treaba pe orice fel de vreme. Chiar și obstacolele și zonele ridicate nu reprezintă o problemă pentru majoritatea modelelor.
 • Foarte adecvată este utilizarea unor astfel de mașini și pentru persoanele alergice.

avantaje robot tuns iarba

Caracteristici esențiale ale mașinii

Robotul de tuns gazonul este disponibil în diferite modele și clase de performanță cu privire la suprafața de tăiere, lățimea de tăiere și înălțimea de tăiere, pe care le puteți realiza fiecare. În continuare vă oferim o privire de ansamblu cu privire la acestea.
Performanțe de tăiere

 • În ceea ce privește suprafața de tăiere intervalul de putere al unor modele variază de la exemplarele care pot tunde suprafețe de gazon de până la 400 de metri pătrați, până la mașini cu care se pot lucra până la 2000 de metri pătrați.
 • Și în ceea ce privește lățimea de tăiere există diferențe. Unii roboți de tuns gazonul tund zone cu o lățime de 17 cm, alții 53 cm dintr-o dată.
 • Modelele se diferențiază în funcție de reglarea înălțimii de tăiere. De obicei, roboții de tuns gazonul scurtează gazonul la 20 mm. Înălțimea de tăiere maximă se află între 50 și 80 mm.
Alimentarea cu energie electrică

O caracteristică decisivă pentru cumpărare este tehnologia acumulatorilor. Dacă doriți să renunțați la încărcarea robotului de tuns gazonul, alegeți un model care se poate întoarce singur la stația de încărcare. Datorită densităţii energetice mari şi capacităţii de încărcare rapidă, tehnologia cu litiu-ion reprezintă în prezent standardul. Este posibil ca alte tipuri de acumulatori să aibă preţuri mai mici, însă vin şi cu o greutate şi cu o durată de încărcare mai mare, precum şi cu timpi de lucru mai scurţi.

Funcția pentru stratul vegetal de acoperire

În cazul îngrijirii cu un robot de tuns gazonul, gazonul dumneavoastră arată întotdeauna ca proaspăt tuns. Acest lucru nu depinde numai de Funcția pentru stratul vegetal de acoperire de la toate modelele.

Dacă aparatul funcționează, acesta folosește iarba tăiată direct ca îngrășământ, pe care îl distribuie imediat înapoi pe suprafața de tuns. Așadar, în timp ce funcționează, mașina distribuie simultan materii prime valoroase pentru gazonul dumneavoastră. Ce plăcere!

Îngrijirea și depozitarea pe timp de iarnă

curatare masini de tuns iarba

Unele măsuri de întreținere sunt aceleași pentru toate tipurile de mașini de tuns iarba, dar altele sunt fundamental diferite și trebuie respectate în funcție de tip.

Următoarea se aplică pentru toate mașinile de tuns iarba, de la cositoare cu cilindri până la roboți:

Curățați întotdeauna mașina de tuns iarba imediat după utilizare. Mai ales după ultima utilizare a mașinii de tuns iarba din an. Puteți îndepărta reziduurile de iarbă lipite de carcasă cu ajutorul unei spatule din lemn sau plastic sau cu o perie.

Pentru majoritatea dispozitivelor, se recomandă pulverizarea interiorului carcasei cu un spray de îngrijire adecvat. Acest lucru înseamnă mai puține reziduuri de iarbă.
Pentru ca mașina de tuns iarba să taie întotdeauna bine, ar trebui să aveți cuțitele ascuțite la fiecare 25 de ore de lucru.
Toate mașinile de tuns iarba ar trebui să-și petreacă iarna într-o cameră uscată, fără îngheț și fără praf - de exemplu, o casă de grădină. Bateria de pornire a unor modele poate fi deteriorată la îngheț.

Îngrijirea și depozitarea pe timp de iarnă a mașinilor electrice de tuns gazonul

Cine se folosește la curățare de furtunul de apă trebuie să aibă grijă ca jetul de apă să nu deterioreze componentele motorului, garniturile sau lagărul.

 • Pulverizați partea interioară a carcasei cu un spray de îngrijire adecvat în acest sens. Prin urmare, aderența resturilor de iarbă este redusă astfel și îngrijirea este mult mai ușoară.
 • Pentru a obține un rezultat optim al tunsului gazonului la începutul sezonului următor, permiteți șlefuirea cuțitului mașinii dumneavoastră de tuns gazonul într-un atelier de specialitate. Cuțitele mașinii de tuns gazonul trebuie șlefuite la fiecare 25 de ore de funcționare.
 • Depozitarea pe timp de iarnă a mașinii de tuns gazonul

  Înainte de a începe lucrările de întreținere, scoateți ștecherul din priză din motive de siguranță.
  Căutați instrucțiunile de utilizare a mașinii dumneavoastră de tuns gazonul și respectați instrucțiunile de întreținere pentru modelul dumneavoastră.

  Spațiul de depozitare a mașinii de tuns gazonul trebuie să fie lipsit de praf, uscat și neapărat ferit de îngheț în cazul mașinilor de tuns gazonul cu baterie de demaror, de exemplu, într-o căsuță de grădină. Se recomandă acoperirea mașinii de tuns gazonul, aceasta având ca efect prevenirea murdăririi prin prăfuire.

Depozitarea peste iarnă a mașinilor de tuns iarba pe benzină

 • Înainte de a începe lucrările de întreținere, trageți din motive de siguranță fișa din bujie.
 • Căutați instrucțiunile de utilizare a mașinii dumneavoastră de tuns gazonul și respectați instrucțiunile de întreținere pentru modelul dumneavoastră.
 • Înainte de pauza pe timpul iernii trebuie să goliți rezervorul, deoarece combustibilul își pierde proprietățile de pornire pe parcursul iernii.
 • Peste iarnă, mașina nu mai funcționează, cu toate acestea înainte de iarnă trebuie să controlați nivelul uleiului. Dacă este cazul, este necesară efectuarea schimbului de ulei sau efectuarea sa într-un atelier. Dacă faceți acest lucru dumneavoastră, este important să respectați instrucțiunile de utilizare și să utilizați uleiul de motor recomandat.
 • Spațiul de depozitare a mașinii de tuns gazonul pe benzină trebuie să fie lipsit de praf, uscat și neapărat ferit de îngheț în cazul mașinilor de tuns gazonul cu baterie de demaror, de exemplu, într-o căsuță de grădină. Un capac peste mașina pentru grădină previne depunerea prafului.

depozitare masina de tuns iarba benzina

Întreţinerea şi păstrarea peste iarnă a mașinilor de tuns gazonul cu acumulator

La mașinile de tuns iarba cu acumulator curentul vine de la acumulatori nichel-cadmiu care se descarcă de-a lungul timpului. Goliți încă o dată aparatele după sezon și înainte de depozitare și apoi încărcați complet acumulatorii. În timpul pauzei pe timp de iarnă este suficientă reîncărcarea după 2 până la 3 luni.

O altă sursă de energie este tehnologia litiu-ion. Datorită densității energetice mari și capacității de încărcare rapidă, aceasta reprezintă în prezent standardul. Este posibil ca alte tipuri de acumulatori să aibă preţuri mai mici, însă vin şi cu o greutate şi cu o durată de încărcare mai mare, precum şi cu timpi de lucru mai scurţi.

Mașinile de tuns gazonul cu acumulator nu necesită întreținere. Pe lângă șlefuirea cuțitului de tuns iarba, nu există alte lucrări de service. În anotimpul rece nu trebuie să lăsați mașina de tuns iarba cu acumulator în aer liber.
Locul ideal de depozitare este lipsit de praf și protejat de intemperii, de exemplu, într-o căsuță de grădină.

Masina cu acumulator 2

Întreţinerea şi păstrarea peste iarnă a roboților de tuns gazonul

Robotul de tuns gazonul vă preia sarcina de tuns întreg sezonul. Mulțumiți-i mașinii dumneavoastră, respectând următoarele instrucțiuni de îngrijire și întreținere. La sfârșitul sezonului puteți să vă faceți robotul de tuns gazonul potrivit pentru următorul sezon. Astfel asigurați pornirea fără probleme pentru următorul sezon de tuns și creșteți „durata de viață” a mașinii pentru grădină.

 • Curățarea robotului: înlăturați murdăria și resturile de iarbă din robotul dumneavoastră de tuns gazonul cu o lavetă umedă sau o perie. Nu utilizați apă curentă, solvenți sau agenți de curățare corozivi pentru a curăța robotul de tuns gazonul. La curățare aveți grijă ca siguranța bateriei să fie îndepărtată din mașina de tuns. Numai astfel se asigură faptul că aparatul nu pornește accidental.
 • Verificarea cuțitelor: verificați și cuțitele cu privire la eventualele deteriorări și la nevoie înlocuiți-le. Pentru modelele cu bară de cuțite se recomandă înlocuirea cuțitelor o dată pe an. Modelele cu lame de cuțite trebuie înlocuite dacă sunt uzate, ceea ce poate apărea mai mult de o dată pe an.
 • Îngrijirea acumulatorului: înainte de depozitarea pe timpul iernii, trebuie să țineți cont de indicațiile referitoare la încărcarea acumulatorului din manualul de utilizare al robotului dumneavoastră de tuns gazonul!
  În funcție de tipul acumulatorului, acesta este încărcat complet și depozitat apoi separat de robot. Alți roboți de tuns gazonul dispun de un încărcător de menținere, la care sunt conectați durabil pe timpul iernii.
 • Indicație: Depozitați neapărat acumulatorul și robotul într-un loc uscat, ferit de îngheț. Numai astfel se menține garanția pentru sezonul următor.
 • Depozitarea aparatului: pentru indicații cu privire la depozitare vă rugăm să consultați întotdeauna respectivul manual de utilizare al producătorului. Aici există diferite indicații ale firmelor producătoare. Acoperirea mașinii de tuns gazonul se recomandă la toate mașinile de tuns, pentru a preveni depunerea prafului și murdărirea.
 • Demontarea stației de încărcare: și stația de încărcare trebuie demontată și depozitată într-un loc uscat.
 • Cablu de delimitare : cablurile de delimitare pot fi depozitate pe timpul iernii îngropate în pământ. Capetele care ies în afară trebuie izolate pentru a le proteja împotriva oxidării.
 • În formă pentru primăvară: După pauza pe timpul iernii trebuie să verificați setările robotului dumneavoastră de tuns gazonul. Montați la loc stația de încărcare și înainte de conectare verificați contactele și capetele cablurilor cu privire la contaminare. Le puteți curăța cu șmirghel. De obicei, acumulatorul robotului dumneavoastră nu s-a descărcat complet pe timpul iernii.

curatare robot tuns iarba 2

Important

Nivelul de putere sonoră şi nivelul de presiune acustică

Atunci când lucrați cu mașini de tuns gazonul și cu alte mașini zgomotoase, ar trebui să țineți cont și de o protecție fonică suficientă. Pentru a putea determina o protecţie fonică adecvată, se recomandă să respectaţi următoarele informaţii ale producătorului:

 • nivelul de putere sonoră (LwA)
 • nivelul de presiune acustică (LpA)
Regulamentul 2000/14/CE privind zgomotul emis de echipamentele cuprinde o directivă care indică în mod obligatoriu nivelul de putere sonoră pentru maşini şi aparate.
De regulă, producătorul menţionează numai nivelul de presiune acustică (LpA). Conform normelor în vigoare, valoarea trebuie reprodusă numai împreună cu informaţia despre nivelul de putere sonoră (LwA). Spre deosebire de nivelul de putere sonoră, nivelul de presiune acustică are o relevanţă scăzută.

Nivelul de putere sonoră LwA

Cantitatea de radiaţie sonoră emisă în total de un echipament (de o sursă sonoră) este indicată prin indică în mod obligatoriu nivelul de putere sonoră (LwA). Acesta depinde de intensitatea undei sonore radiate şi de dimensiunea echipamentului. În schimb, mărimea şi forma încăperii în care este acţionat echipamentul şi distanţa dintre sursa sonoră şi punctul de măsurătoare sunt irelevante pentru determinarea valorii.
Cu cât suma tuturor nivelurilor de putere sonoră ale maşinilor dintr-o încăpere este mai mare, cu atât în încăpere este mai mult zgomot.
Valoarea indică în mod obligatoriu nivelul de putere sonoră ca şi informaţie individuală se poate scrie în două moduri:

 • LwA în dB
 • Lw în dB(A)

Nivelul de presiune acustică LpA

Nivelul de presiune acustică (LpA) descrie intensitatea radiaţiei sonore emise de o sursă de zgomot, de ex., de un robot de tuns gazonul. Valoarea se referă la percepţia auditivă umană, deci la zgomotul care ajunge la ureche. Nu se ţine cont de influenţele încăperii sau ale altor obiecte, ceea ce limitează însă comparabilitatea valorii.
Pentru a avea o relevanţă sporită, valoarea are nevoie de încă câţiva parametri suplimentari:

 • distanţa dintre sursa de zgomot şi punctul de măsurare
 • dimensiunea încăperii
 • amplasarea sursei de zgomot în încăpere
 • proprietăţi spaţial-acustice (informaţii despre ecou cu ajutorul timpilor de ecou)
Valoarea nivelului de presiune acustică poate fi notată în două moduri:
 • LpA în dB
 • Lp în dB(A)

În cazul roboților de tuns gazonul nu este indicată valoarea nivelului de presiune acustică (LpA). Acest lucru se datorează faptului că atunci când porniți robotul de tuns gazonul, datorită modului său autonom de funcționare, niciun operator nu trebuie să stea în vecinătate și astfel nu poate pune în pericol auzul uman.
În sus