Listă favorite 0 Coşul meu 0

Montarea scurgerilor de apă și sifonului. Ghid pas cu pas

Montarea scurgerilor de apa si sifonului

Cine nu cunoaște problema? Apa stă în chiuvetă și nu vrea să se scurgă. Motivul îl reprezintă obturațiile din sifon care apar în timp din cauza curburii țevii, putând conduce la blocarea scurgerii apei. Se poate atunci întâmpla, ca un meseriaș neexperimentat să pună mâna pe o unealtă, pentru a rezolva problema cât mai rapid. În cadrul acestor instrucțiuni, vă arătăm cum puteți chiar dumneavoastră foarte simplu monta, curăța și repara scurgerile de apă.

Timp de lectură 1 min. Sifoane & ventile

Ghid pas cu pas

Îmbinarea țevilor

01

Obturatoarele de miros (sifoanele) se montează pe componente potrivite. În cazul scurgerilor de la chiuvete și căzi, racordurile de țevi sunt realizate preponderent prin compresie. Ţeava este introdusă în mufă, după care este unită fix cu ajutorul garniturii și piuliței olandeze împinse deasupra.

Montarea scurgerilor de apa pasul 01
Montarea scurgerilor de apa pasul 01
02

Conductele de apă reziduală pot fi realizate și fără racorduri costisitoare, deoarece nu sunt sub presiune. Capătul țevii se împinge în mufă și se etanșează prin inelul de etanșare dinăuntru. Nu introduceți capătul țevii în mufă până la opritor, pentru a permite dilatarea acesteia.

Montarea scurgerilor de apa pasul 02
Montarea scurgerilor de apa pasul 02

Adaptarea țevilor

03

Pentru țevile de scurgere utilizați țevile PP gri. Acestea rezistă la temperaturi de până la 100 °C. Începeți montarea la opritorul de miros al chiuvetei sau căzii, în cazul în care acesta nu poate fi racordat direct la racordul de perete. Marcați lungimea necesară a țevii și tăiați țeava cu un fierăstrău cu dinți fini (bomfaier) în unghi drept.

Montarea scurgerilor de apa pasul 03
Montarea scurgerilor de apa pasul 03
04

Îndepărtați cu cuțitul bavurile din interiorul țevii, rezultate în urma tăierii. În exterior, piliți cantul oblic cu o pilă. Aplicați puțin lubrifiant pe capătul țevii și împingeți-o în capătul mufei următoarei țevi sau următorului cot.

Montarea scurgerilor de apa pasul 04
Montarea scurgerilor de apa pasul 04

Montarea sifonului

05

Așezați cupa supapei de scurgere (A) cu o bandă cu chit ca inel închis și introduceți-o în gaura de scurgere a căzii. Ţineți inelul pentru formă (C) și partea inferioară a supapei (D) de jos către podeaua căzii și orientați racordul de preaplin (E) către capătul căzii. Înșurubați din interior șurubul filetat (B), până când o parte din chit este presat în afară. Îndepărtați chitul ieșit. Montați acum obturatorul de miros (sifonul, K și L) și racordați țeava de scurgere (M) la conducta de scurgere a casei.

Montarea scurgerilor de apa pasul 07
Montarea scurgerilor de apa pasul 07
06

Introduceți țeava de preaplin (F) în racordul pentru preaplin (E). Măsurați distanța până la supapa de preaplin (G) și scurtați țeava de preaplin (F). Introduceți apoi ștuțurile supapei de preaplin (G) în țeavă, așezați inelul (H) între supapa de preaplin (G) și cadă și înșurubați rozeta preaplinului (I) cu șurubul filetat (J) în supapa de preaplin (G). Indicație: La montarea unei garnituri de scurgere excentrice, respectați indicațiile din instrucțiunile care însoțesc produsul. Atenție: În cazul montării căzilor din metal sau de duș, un electrician profesionist trebuie să instaleze un conductor de împământare pentru egalizarea de potențial.

Montarea scurgerilor de apa pasul 08
Montarea scurgerilor de apa pasul 08
07

În cazul căzilor de duș puțin adânci, se va folosi supapa pentru țeavă fixă, iar pentru căzile de duș adânci garnitura de scurgere cu lanț sau una excentrică. Așezați cupa supapei de scurgere (A) cu o bandă cu chit ca inel închis și introduceți-o în gaura de scurgere a căzii de duș. Înșurubați inelul (B), piesa (D, racord împământare) și contrapiulița (C), până când o parte din chit este presată în afară. Îndepărtați chitul ieșit. Montați acum sifonul.

Montarea scurgerilor de apa pasul 09
Montarea scurgerilor de apa pasul 09
08

Așezați cupa supapei de scurgere (A) cu o bandă cu chit ca inel închis și introduceți-o în gaura de scurgere a chiuvetei. Așezați deasupra inelul (B) și înșurubați cu piesa inferioară a supapei (C) pe filetul cupei (A). Piesele menționate mai sus sunt incluse în pachetul de livrare al armăturii Urmează montajul sifonului ca în figura alăturată, apoi racordul la conducta de scurgere a casei. Înălțimea corectă pentru racordul de perete se obține cu tubul de imersiune (D).

Montarea scurgerilor de apa pasul 10
Montarea scurgerilor de apa pasul 10
09

Introduceți sita (A) supapei dopului în gaura de scurgere a chiuvetei. Așezați dedesubt o bandă de chit ca inel închis. Așezați garnitura (C) în piesa de jos a supapei (D), îmbinați piesa de jos a supapei (D) cu piesa superioară (A) cu șurubul (B). Ţeava de preaplin (E) poate fi reglată pe înălțime, iar la livrare este îmbinată cu supapa (F). Fixați supapa de preaplin (F) cu șurubul (G) de gaura de preaplin a chiuvetei – nu uitați de garnitura (H)! Introduceți acum țeava de preaplin reglabilă pe înălțime în piesa de jos a supapei (D). Strângeți piulița olandeză (I) cu inelul de compresie. Montați acum sifonul și racordați-l.

Montarea scurgerilor de apa pasul 11
Montarea scurgerilor de apa pasul 11

Curățarea și repararea scurgerilor

10

În cazul scurgerilor astupate, nu puneți imediat mâna pe "arma chimică"! Astupați gaura de preaplin cu o piele sau o cârpă udă și folosiți o pompă de cauciuc pentru a desfunda țeava de scurgere. Presiunea oscilantă și forța de aspirație a pompei pot desprinde depunerile.

Curatarea si repararea scurgerilor de apa pasul 01
Curatarea si repararea scurgerilor de apa pasul 01
11

În cazurile în care blocajul nu cedează, se îndepărtează obturatorul de miros (sifonul). Așezați o găleată sub sifon. Introduceți o șipcă de lemn sau un obiect asemănător în cotul țevii și sprijiniți mișcarea de rotație a cleștelui pentru țevi, pentru ca țevile să nu se îndoaie atunci când desfaceți îmbinarea. Trageți apoi tot mai mult în jos cotul țevii și lăsați apa să se scurgă în găleată. Curățați interiorul țevilor cu o perie pentru sticle, apă fierbinte și puțin detergent.

Curatarea si repararea scurgerilor de apa pasul 02
Curatarea si repararea scurgerilor de apa pasul 02

Sfat

În cazul chiuvetelor încastrate sau în locuri în care aspectul materialelor nu este important, puteți folosi un sifon din plastic. Acesta este mai flexibil la montare. Cu acesta puteți racorda țevi de scurgere la aproape toate racordurile casei.

Sfat

Ţevile pentru apa reziduală trebuie să aibă diametrul corect (întrebați personalul de specialitate). Dacă diametrul este prea mare, apa folosită nu umple complet țeava, iar substanțele solide ating numai o adâncime de plutire redusă. Cu timpul, se sedimentează și se înfundă țeava. Dacă diametrul țevii este prea mic, nu există aer suficient, iar apa din sifon este scoasă în afară. Urmarea: miros și zgomote neplăcute.

Prezentarea diverselor tipuri de sifon

Atunci când planificați și instalați țevile, nu uitați să montați sifoane! Acestea servesc ca bariere de miros, deoarece apa rămâne în ele, iar mirosurile deranjante pot ajunge în baie prin scurgere. O utilitate practică suplimentară: bijuteriile și alte mărunțișuri scăpate se adună în sifoane și există șansa să fie găsite!

Există diferite tipuri și forme de sifoane, adaptate la obiectele sanitare și racordurile lor.

Hornbach
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.
Tipuri de sifon sisteme

Prin aspectul lor deosebit, sifoanele design atrag toate privirile. Ele îmbină aspectul modern și elegant cu funcționalitatea și transformă obiectul dumneavoastră sanitar într-o adevărată atracție.

Teme care v-ar mai putae interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x