0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 02.03.2024 la ora 16:09. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Perdele și draperii: +100 MODELE ideale pentru orice locuință (GHID complet)

Perdele și draperii: +100 MODELE ideale pentru orice locuință (GHID complet)

Vă doriți o schimbare în locuință? Detaliile sunt elementele care pot schimba enorm imaginea de ansamblu a unei încăperi. Unele dintre cele mai importante accesorii ale unui cămin echilibrat din punct de vedere estetic și stilistic sunt perdelele și draperiile.

În funcție de preferințe, dar și de câteva criterii practice, precum puteți citi în continuarea articolului, există mai multe tipuri și modele, fiecare având specificații aparte. Informați-vă și găsiți, cu ajutorul ghidului de mai jos, setul perfect de perdele și draperii!

Idei de draperii și perdele pentru încăperile locuinței

1.1. Modele de draperii și perdele pentru dormitor

1.2. Modele de draperii și perdele pentru living / camera de zi / sufragerie

1.3. Modele de draperii și perdele pentru bucătărie

1.4. Modele de draperii și perdele pentru baie

1.5. Modele de draperii și perdele pentru balcon

1.6. Modele de draperii și perdele pentru holuri

1.7. Modele de draperii și perdele pentru camera copilului

Modelele de draperii și perdele diferă în funcție de numeroase caracteristici și unul de dintre aspectele de care ar trebui să se țină cont este camera în care vor fi amplasate. În funcție de acest aspect, se vor stabili dimensiunile, transparența, paleta cromatică și grosimea.

1.1. Modele de draperii și perdele pentru dormitor

În funcție de stilul de amenajare, este bine ca pentru dormitor să se aleagă modele deosebite, fie uni, pentru a nu obosi ochii, mai ales înainte de somn, fie cu un pattern floral sau geometric monocrom. Design-ul este un detaliu care nu trebuie neglijat, însă, când este vorba de un spațiu atât de intim, există și alte criterii care trebuie luate în considerare:

 • Perdelele este bine să fie albe, pentru ca lumina să treacă prin ele și să dea impresia unei camere spațioase, luminoase.
 • Draperiile este recomandat să fie opace, astfel încât să poată diminua cantitatea de lumina exterioară, dacă este nevoie. Totodată, din punct de vedere cromatic, nuanța ar trebui să fie închisă, pentru a contrasta cu perdelele.

În majoritatea cazurilor, sunt alese modele lungi, până la podea, însă, dacă aveți piese de mobilier care sunt poziționate sub pervaz, ori doriți o amenajare modernă, “ieșită din tipare”, perdelele și draperiile scurte, până la baza geamului, sunt accesoriile ideale!

Perdele albe si draperie bej cu gri

1.2. Modele de draperii și perdele pentru living / camera de zi / sufragerie

În living, trebuie să se pună cel mai mare accent pe eleganță, pe integrarea armonioasă a pieselor de mobilier, a accesoriilor și a decorațiunilor. Așadar, când este vorba de alegerea unor modele de perdele și draperii pentru camera de zi, este bine ca cele două să aibă culori contrastante și să fie confecționate cu mare grijă, până la ultima cusătură. Design-ul lor este recomandat să se potrivească cu cel al locuinței, atât ca stil, cât și ca pattern. Opacitatea materialelor textile variază în funcție de raportul luminozitate-intimitate, pe care vi-l doriți, dar și de orientarea pe care o are camera față de răsărit-apus.

De cele mai multe ori, pentru sufragerie, se aleg modele lungi de perdele și draperii, cu scopul de a da impresia unei camere mai înalte. Dacă optați pentru nuanțe deschise, efectul va fi observat cu ușurință, în mod special în zilele însorite.

Perdele albe si draperie gri cu model auriu si argintiu pentru living sufragerie

1.3. Modele de draperii și perdele pentru bucătărie

Unele persoane au început să renunțe la a mai pune perdele ori draperii în bucătărie, deoarece ele au nevoie de o mentenanță constantă, materialul textil captând mirosurile de mâncăruri și aburii. Totuși, dacă doriți să aduceți un plus de eleganță și în această încăpere, cel mai comod și practic este să alegeți modele “la modă”, scurte, până la baza geamului, din materiale transparente, ușor de curățat.

În cazul bucătăriei, nu există recomandări specifice când e vorba de model, așa că puteți lua perdele și draperii la metru, ori “gata făcute”, uni sau cu imprimeu, cu pattern geometric, floral sau abstract, în culorii vii, vibrante, precum vișiniu, verde crud, albastru maritim sau în nuanțe pastelate. Astfel, din punct de vedere estetic, veți avea o bucătărie primitoare, pentru a duce arta culinară la nivelul următor!

Perdea alba cu imprimeu floral pentru bucatarie

1.4. Modele de draperii și perdele pentru baie

Fiecare încăpere este importantă pentru confortul resimțit în locuință. În cazul amenajării băii, există un detaliu care NU trebuie neglijat - intimitatea. Dacă încăperea dispune de fereastră, indiferent de dimensiunile sale, este bine să alegeți nu doar o perdea, ci și o draperie, pentru a vă asigura că nu există neplăceri cauzate de curiozitatea vecinilor. Lungimea celor două e bine să fie medie (deseori, până la pervaz), astfel încât să nu încurce mentenanța periodică, dar nici să creeze senzația unui spațiu prea mic.

O alegere din ce în ce mai des făcută este montarea unor draperii fără șină, sub formă de rulou. Unele seamănă cu jaluzelele, însă nu au aceeași construcție, ori opacitate. Este recomandat ca materialul să fie lucios, să aibă o densitate mică, pentru a se putea usca într-un timp cât mai scurt după o baie cu aburi.

Perdea alba cu imprimeu cu frunze pentru baie

1.5. Modele de draperii și perdele pentru balcon

În cazul balcoanelor, modelele de perdele și draperii variază, în funcție de ferestre, de dimensiunile lor și de spațiul ariei utilizabile. Așadar, trebuie să se țină cont de criteriile anterior menționate, pentru ca accesoriile să nu ocupe prea mult, în mod special dacă, datorită arhitecturii, ori a obiectelor casnice, nu este disponibil prea mult spațiu. Deseori sunt preferate rulourile sau plisseele, însă, pentru o amenajare deosebită, se pot integra în imaginea de ansamblu perdele, ori draperii din textile vaporoase, subțiri, cu o opacitate redusă, în nuanțe deschise, precum crem, bej, lila, turcoaz, ori bleu pastel. Dimensiunile este bine să fie mici sau medii, până la baza ferestrelor, până la pervaz.

Perdea alba transparenta material usor cu model pentru balcon

1.6. Modele de draperii și perdele pentru holuri

Locuințele care beneficiază de geamuri de-a lungul holurilor nu sunt numeroase, de aceea majoritatea modelelor de perdele și draperii pentru hol sunt croite pentru ușile care au încorporată în structura lor sticlă. Dat fiind faptul că spațiile de trecere sunt destul de mici, este recomandat să nu se aleagă materiale groase, iar modelele este bine să fie scurte, doar cât este geamul. Ele ar trebui să fie cât mai simple, fără accesorii tip franjuri ori falduri, însă design-ul poate fi complex, poate avea pattern-uri sau broderii, ori aplicații tip dantelă.

Perdea alba si draperie gri cu model cu frunze pentru holuri

1.7. Modele de draperii și perdele pentru camera copilului

Camera mezinului este o încăpere foarte importantă, pentru că cel mic are nevoie de condiții speciale, astfel încât să crească, să se dezvolte armonios. El trebuie să se odihnească din plin, să aibă în permanență un mediu curat în jurul său și să primească o energie cât mai pozitivă. Toate acestea depind de amenajarea interioară a dormitorului său. Deși prichindelul familiei este suficient de mic pentru a nu ști despre stiluri și design, ce înseamnă asortarea nuanțelor, ori alte asemenea detalii, el are capacitatea de a simți o supraaglomerare de lucruri, căldura cromatică din jurul său sau cantitățile de lumină naturală, ce-l înconjoară. Așadar, asigurați-vă că, în camera copilului, perdelele sunt deschise la culoare, în nuanțe pastelate calde, din materiale subțiri, transparente, de preferat mate. Totodată, draperiile trebuie să fie groase, opace, însă tot din materiale mate, în culori deschise. Majoritatea alegerilor cromatice sunt:

 • Lila
 • Crem
 • Mov
 • Roz
 • Verde
 • Alb
 • Albastru
 • Galben
Roșu, negru și maro se evită deseori, pentru că sunt prea tari și au un efect prea puternic pentru capacitățile vizuale ale copiilor.

Micuții au nevoie de culoare, de voie bună și de joacă, pentru a cunoaște mediul înconjurător. Așadar, indiferent că este vorba despre draperii și perdele pentru fete, ori de draperii și perdele pentru băieți, pentru cei mici sunt ideale modelele cu imprimeuri inspirate din desene sau filme animate, cu un design care include personajele și supereroii preferați. Este bine ca întreaga lor cameră să aibă o tematică și să fie amenajată organizat, nu doar să conțină elemente “aruncate” în imaginea de ansamblu. O idee pentru design-ul interior al camerei copilului, indiferent că este fetiță sau băiat, este:

 • Perdele lungi sau medii, simple ori cu un pattern abstract subtil, într-una sau mai multe nuanțe pastelate. Materialul textil ar fi bine să fie subțire, vaporos, transparent.
 • Draperiile lungi, cu imprimeu inspirat din animații sau povești, desenul fiind făcut în culori vii. Materialul ar trebui să fie greu, pentru ca cei mici să nu-l mute și opac, pentru ca orele lor de somn să nu depindă de lumina naturală.

Adolescența este perioada de trecere de la copilărie, unde totul este o joacă, la maturitate, unde se pune mult accent pe stil și elemente caracteristice personalității. Așadar, în cazul draperiilor și perdelelor pentru tineret, ar trebui alese modele simple, dar interesante ca pattern și alternanță cromatică. Adolescenții sunt interesați de nou, sunt curioși și se află într-o experimentare continuă. Așadar, dacă aveți posibilitatea, optați pentru modele unicate, care să se remarce fie prin textura materialelor, fie prin design sau coloristică.

Perdea pentru camera copilului cu imprimeu cu elefanti colorati
 • 
				Perdea alba si draperie groasa verde inchis pentrusufragerie
 • 
				Perdea alba din material subtire pentru living sufragerie
 • 
				Draperie verde inchis si galben mustar pentru living sufragerie
 • 
				Perdea alba cu model pentru bucatarie sau spatiu de depozitare
 • 
				Perdea alba subtire si draperie gri opaca pentru living sufragerie
 • 
				Perdea alba subtire cu model floral pentru sufragerie
 • 
				Perdea alba simpla din material subtire pentru sufragerie
 • 
				Perdea alba simpla din material usor si draperie turcoaz pentru living sufragerie
 • 
				Perdea alba simpla din material subtire pentru living sufragerie
 • 
				Perdea si draperie albe cu imprimeu cu pasari colorate pentru camera copilului
 • 
				Perdea alba subtire cu imprimeu floral brodat pentru living sufragerie
 • 
				Perdea alba cu imprimeu cu animale colarate pentru camera copilului

Idei de draperii și perdele pentru încăperi și spații “extra”

2.1. Modele de draperii și perdele pentru construcțiile exterioare ale unei case la curte

 • 2.1.1. Draperii și perdele pentru terasă închisă
 • 2.1.2. Draperii și perdele pentru terasa deschisă din grădină
 • 2.1.3. Draperii și perdele pentru foișor

2.2. Modele de draperii și perdele pentru un salon foto

2.3. Modele de draperii și perdele pentru un salon de înfrumusețare

Fiecare are unele spații aparte, care sunt amenajate deosebit, astfel încât să sporească în mod considerabil confortul. Acest lucru este valabil nu doar pentru casele la curte, ci și pentru apartamente. Indiferent că aveți un foișor în grădină sau vreți să aduceți un plus de stil la bloc, în continuare veți afla câteva sugestii, care vă vor fi de folos.

Totodată, există câteva domenii de activitate în care perdelele și draperiile fac o diferență imensă, când sunt alese și folosite corespunzător. Care este efectul lor într-un studio foto sau într-un salon de înfrumusețare? Aflați în rândurile ce urmează!

Perdele si draperii pentru spatii extra si pentru exterior

2.1. Modele de draperii și perdele pentru construcțiile exterioare ale unei case la curte

Când vrei ca toată casa ta să arate impecabil, mai ales când locuiești la curte, ia în considerare amenajarea grădinii, în mod special dacă ai o terasă ori un foișor. Chiar dacă nu sunt obligatorii și par a fi doar accesorii, perdelele și draperiile au și roluri practice, de aceea nu ar trebui să fie excluse din elementele pe care le incluzi în design-ul spațiului exterior al locuinței.

Perdea cu imprimeu floral pentru constructiile exterioare ale unei case la curte

 • 2.1.1. Draperii și perdele pentru terasă închisă

Când este vorba de o terasă închisă, este imperios să se ia în calcul și o modalitate practică de decorare a ferestrelor, pentru a se putea controla cât mai bine lumina naturală, mai ales în zilele însorite. Așadar, un set de perdele și draperii este ideal, mai ales dacă modelul se integrează în design-ul și stilul de amenajare al construcției. Nu există o regulă prin care le puteți alege, pentru că modelele depind foarte multe de cei doi factori anterior menționați. Iată câteva exemple:

 • Dacă vreți să mergeți pe clasic, optați pentru o paletă cromatică care îmbină nuanțe de maro cu fire aurii sau argintii, în mod special dacă terasa este din lemn.
 • Dacă, în schimb, construcția este creată prin combinarea mai multor materiale, precum sunt terasele făcute din lemn și piatră, atunci se poate opta pentru o combinație de maro cu argintiu, ori cu alb metalizat.
 • Dacă vreți o terasă modernă, din gresie porțelanată, sunt ideale îmbinările cromatice moderne, în care să predomine alb, negru, argintiu și diverse tonuri de gri - închis/deschis.

Perdea alba cu imprimeu din material subtire pentru terasa inchisa

Atenție!

Culorile închise, dacă nu există o aerisire corespunzătoare, pot crea un efect de seră, care va spori considerabil temperatura! Draperiile și perdelele trebuie să aducă un plus estetic și să crească gradul de confort, NU să îl scadă!

 • 2.1.2. Draperii și perdele pentru terasa deschisă din grădină

În cazul unei terase deschise, pentru un plus estetic, se poate opta pentru perdele din voal, subțiri, care să fie adiate de vânt vara. Draperiile ar trebui să fie mai groase și grele, pentru ca cele două materiale să se completeze estetic și practic. Totodată, este bine ca, în sezonul rece, ele să fie strânse și depozitate corespunzător, pentru a nu se deteriora materialul. Sunt recomandate textile speciale pentru exterior, astfel încât ploile ocazionale să nu subțieze țesăturile. De asemenea, ar trebui evitate materialele lucioase pentru ca lumina naturală să nu fie reflectată și să devină deranjantă.

Perdea gri deschis si draperii gri si bej cu model pentru terasa deschisa din gradina

 • 2.1.3. Draperii și perdele pentru foișor

Foișorul este un accesoriu de grădină, pe care toată lumea ar trebui să îl aibă, deoarece este o oază de recreere. Spațiul poate fi amenajat după cum consideră fiecare proprietar în parte. Dacă vreți să aveți un plus, alegeți un set de perdele și draperii, care să completeze amenajarea interioară.

Draperie cu model geometric pentru foisor

2.2. Modele de draperii și perdele pentru un salon foto

În cazul unui studio sau salon foto, este foarte important ca fotograful să aibă un control cât mai mare asupra luminii care îi pătrunde în cadre. Așadar, este imperios ca el să nu fie influențat de lumina naturală decât atunci când consideră de cuviință.

 • Este recomandat ca, într-un astfel de loc, să fie puse draperii groase, grele, opace, pentru a nu se mișca decât atunci când fotograful vrea acest lucru. Totodată, multe persoane optează pentru modele speciale, deosebite, care au falduri și detalii, ce pot fi incluse ca recuzită în diferite compoziții foto.
 • În cazul perdelelor, ele pot avea diverse modele și culori, texturile variate putând să fie folosite pentru realizarea unor portrete aparte.

Draperie rosie opaca pentru salon foto

2.3. Modele de draperii și perdele pentru un salon de înfrumusețare

Într-un salon de beauty, lumina are un rol foarte important, pentru ca rezultatele finale să fie perfecte. Make-up artiștii folosesc deseori lumini speciale, astfel încât chipul doamnelor să fie iluminat corect, pentru a se observa toate detaliile tenului și ale chipului. Așadar, și în acest caz, lumina naturală trebuie să fie cât mai mult sub control. Deoarece un salon de înfrumusețare este un loc elegant, se pot alege perdele și draperii moderne, uni sau cu model, în nuanțele salonului, ori într-unele contrastante, ca de exemplu - verde-galben, alb-negru, roșu-galben.

Perdea alba cu imprimeu floral colorat si draperie mov opaca pentru salon de infrumusetare
 • 
				Draperii opace bej si gri pentru terasa deschisa in curte spatii exterioare
 • 
				Draperie gri opaca potrivita pentru salon foto
 • 
				Perdea alba simpla si draperie gri cu model de culoare inchisa potrivite pentru un salon de infrumusetare
 • 
				Perdea alba cu model floral colorat si draperie opaca rosie potrivite pentru un salon de infrumusetare
 • 
				Draperie cu model geometric colorat potrivita pentru foisor sau terasa deschisa

Draperii și perdele - Versatilitatea paletei cromatice

3.1. Draperii și perdele - Design cu pattern

3.2. Draperii și perdele - Design simplu (uni)

Elementele decorative nu trebuie neglijate când vine vorba de aspectul general al locuinței. Toate detaliile, alături de piesele centrale, vor forma imaginea de ansamblu a căminului. Este nevoie ca aceasta să fie echilibrată din punct de vedere stilistic, cromatic și estetic. Așadar, nu este bine să neglijați corespondența vizuală dintre nuanțele de pe pereți, cele ale lemnului mobilierului, petele de culoare sub formă de perne decorative, statuete, ori covoare și accesoriile principale ale locuinței - perdelele și draperiile. Între toate trebuie să fie o continuitate vizuală armonioasă.

Draperie si perdea cu pattern draperie roz pal cu flori si perdea alba cu brodaj floral

3.1. Draperii și perdele - Design cu imprimeu

Amenajările interioare se bazează pe contraste, însă și pe armonie și echilibru vizual. Dacă vreți să îmbinați stiluri și concepte, este nevoie să le cunoașteți foarte bine pe ambele, pentru a ști ce elemente se pot combina din punct de vedere al volumului, al formei și al cromaticii, pe care le au.

Când este vorba de perdele și draperii, trebuie să se aibă în vedere camera unde sunt amplasate accesoriile, dimensiunile pe care le au, dar și textura materialului din care sunt fabricate, stilul de amenajare, caracteristicile pe care le au (ex.: falduri, broderii, șnururi, sisteme de prindere și nu numai). Modelul se poate încadra în două categorii principale, cel mai des întâlnite:

Imprimeu floral / peisagistic Imprimeu abstract / geometric
Inspiră delicatețe, fiind perfect în decoruri romantice Este ideal pentru locuințele amenajate în stil modern, minimalist
Se potrivește spațiilor amenajate în stil baroc, vintage, retro Se potrivește în decoruri “tinerești”, inspirând simplitate, indiferent cât de complex este pattern-ul
Este ideal ca motivele și nuanțele regăsite în model să fie prezente și în alte detalii/accesorii din încăpere (ex.: imprimeu cu bujori - tablou cu bujori/vază cu bujori) Datorită stilurilor de amenajare în care se regăsește, modelul poate să fie complet opus paletei cromatice a încăperii, având rolul de “pată de culoare”
 • 
				Perdea si draperie albe cu imprimeu floral colorat
 • 
				Perdea gri cu imprimeu cu flori albe
 • 
				Perdea alba cu imprimeu floral multicolor
 • 
				Perdea alba din material usor cu imprimeu cu flori
 • 
				Perdea alba cu imprimeu floral mov
 • 
				Perdea bej cu model floral
 • 
				Perdea alba din material subtire cu motive geometrice rotunde si florale
 • 
				Draperie multicolora cu motiv abstract albastru predominant
 • 
				Draperie albastra opaca cu model abstract
 • 
				Draperie maro gri opaca cu model abstract negru
 • 
				Perdea alba din material subtire cu pattern
 • 
				Perdea alba din material usor subtire cu model abstract
 • 
				Perdea alba din material subtire cu model geometric
 • 
				Draperie opaca cu model abstract multicolor
 • 
				Perdea alba din material subtire cu model geometric cu dungi orizontale

3.2. Draperii și perdele - Design simplu (uni)

În cazul în care doriți să păstrați un stil clasic în locuința dumneavoastră, optați pentru perdele și draperii cât mai simple, în mod special dacă încăperile găzduiesc multe piese de mobilier, ori puține, dar voluminoase și numeroase elemente de decor. Deși design-ul este uni, simplu, perdelele și draperiile pot fi evidențiate prin țesătura din care sunt făcute și prin detalii - falduri, cusături, aplicații sau broderii.

Perdele albe simple uni si draperie turcoaz simpla uni
 • 
				Draperie verde simpla uni si perdea alba simpla uni din material subtire
 • 
				Perdea alba simpla uni din material subtire
 • 
				perdea alba simpla uni si draperie gri simpla uni
 • 
				Draperii verde inchis si bej simple uni

Draperii și perdele - Grupare estetică, în funcție de stil

Draperiile și perdelele sunt accesorii esențiale ale unei locuinței primitoare și elegante, indiferent de stilul de amenajare. Ele au și rol practic, nu doar decorativ, fiind modalități inedite prin care poate fi redusă cantitatea de lumină naturală, care intră într-o încăpere pe geam. Cromatica este foarte importantă, pentru că o încăpere are nevoie de un echilibru vizual, care se bazează și pe acest criteriu.

Fiecare stil de amenajare este unic, având specificații aparte. Cu toate acestea, regulile sunt făcute pentru a contura o imagine de ansamblu echilibrată, care este bine să fie completată cu detalii personale, cât mai reprezentative pentru proprietar. Așadar, nu trebuie să evitați să vă implicați și să aduceți un aport personal, mai ales când este vorba de accesorizarea căminului!

Draperii și perdele Clasice Draperii și perdele Moderne Draperii și perdele Retro Draperii și perdele Rustice
Au culori neutre, precum maro, bej, alb sau crem Paleta cromatică este bine delimitată, NU pe bază de pasteluri, ci de culori vibrante Nu există o diferență cromatică foarte mare între perdele și draperii Se bazează foarte mult pe nuanțe inspirate din natură, existând numeroase variații de maro, cu diverse tonuri, pentru a reproduce unicitatea lemnului
Sunt lungi până în podea sau medii, până la pervaz Lungimile diferă, existând modele scurte (mai mici ca geamul), dar și medii și lungi Modelele sunt unicate, cât mai deosebite, cu accesorii și detalii aparte Se evită pattern-urile și modelele de orice fel, se preferă simplitatea
Materialele din care sunt confecționate perdelele sunt ușoare, vaporoase, transparente Sunt întâlnite materiale deosebite, textilele având fibre îmbinate Sunt folosite textile cât mai puțin pretențioase, care nu necesită o îngrijire specială Pot fi adăugate detalii, însă puține și de mici dimensiuni
Materialele din care sunt confecționate draperiile sunt grele, opace Se pune accent pe contrastul cromatic dintre perdele și draperii (ex.: alb-negru, roșu-negru) Se acceptă imprimeuri florale de mici dimensiuni, dar se preferă un model simplu; se evită încărcarea cu pattern-uri abstracte, geometrice Materialele nu sunt pretențioase, ci se pune accentul pe rezistența în timp a fibrei
Se aplică accesorii precum - șnururi, ciucuri, falduri Nu prea sunt aplicate accesorii, design-ul fiind destul de simplist Textilele nu sunt foarte groase, nici opace; este preferată transparența Opacitatea este importantă pentru draperiile rustice, însă ea nu trebuie să excludă complet lumina, ci doar să o facă difuză
 • 
				Draperie alba cu modele geometrice rosii clasica lunga
 • 
				Perdea alba clasica cu model din material usor transparent
 • 
				Draperie moderna lunga gri cu modele geometrice
 • 
				Perdea clasica alba lunga cu accesorii brodate in partea de jos
 • 
				Draperie moderna lunga albastra cu model abstract de culoare aurie
 • 
				Perdea alba moderna cu model si insertii argintii
 • 
				Draperie moderna lunga bej uni
 • 
				Perdea clasica alba uni lunga

Draperii și perdele - Grupare textilă, în funcție de material

Atât perdelele, cât și draperiile se găsesc la metru și gata făcute din numeroase materiale. Fiecare dintre ele are proprietăți și caracteristici aparte.

Iată cele mai comune materiale textile, ideale pentru draperii și perdele, dar și specificațiile acestora:

Bumbac Catifea In Mătase Dantelă
Este moale Plăcută la atingere Este ușor Plăcută la atingere Material transparent
Nu este alergen Este un material greu Este fin la atingere Rezistență crescută Modele cu un design complex
Rezistent la uzură Textură specială Are o rezistență mare Material ușor lucios
Este mat Opacitate crescută Opacitate redusă
Este foarte ușor Aspect lucios Gamă restrânsă de nuanțe

Cele mai bune perdele sunt fabricate din:

Voal Batist Organza
Material textil ușor, vaporos Are țesătura firelor mare, densă Material lucios
Aspect deosebit, elegant Aspect lucios Transluciditate crescută
Textilă delicată Material moale la atingere Catifelat, fin, foarte plăcut la atingere
Opacitate scăzută Textil ușor Greutate redusă
Rezistență crescută la uzură Opacitate crescută Material elastic
 • 
				Draperie alba cu flori colorate din bumbac
 • 
				Perdea alba usoara din voal
 • 
				Draperie mov din catifea opaca
 • 
				Perdea alba din organza
 • 
				Perdea alba cu model brodat
 • 
				Perdea alba uni din voal
 • 
				Perdea alba uni din batist
 • 
				Perdea alba model floral brodat

Cele mai bune draperii sunt fabricate din:

Jacquard Blackout Dimout Chenille
Firele țesăturii sunt numeroase, materialul fiind dens Opacitate crescută, de până la 100% Țesătură densă Material moale la atingere
Aspect deosebit Textură densă Opacitate crescută Opacitate crescută
Există o multitudine de modele - imprimeuri și nuanțe Textură inedită Există o multitudine de modele - imprimeuri și nuanțe
Rezistență crescută
 • 
				Draperie gri din Jaquard
 • 
				Draperie turcoaz opaca Blackout
 • 
				Draperie mov deschis cu model Dimout
 • 
				Draperie galben mustar opaca Chenille

Tipuri și modele de draperii și perdele în funcție de cusătură și detaliile croielii

6.1. Draperii și perdele cusute în pliuri

6.2. Draperii și perdele cu boltă

6.3. Draperii și perdele simple, drepte

Fiecare model de perdea și draperie este completat de tiparul produsului, adică de croiala pe care o are. Există numeroase finisaje care se pot face, însă unele cusături și detalii se remarcă în mod special.

6.1. Draperii și perdele cusute în pliuri

Pliurile sunt un element decorativ subtil, care, deși influențează întreaga “arhitectură” a draperiei ori a perdelei, nu adaugă complexitate modelului. Din acest motiv, o astfel de cusătură este întâlnită inclusiv la modelele care au pattern-uri florale, la cele simple, uni, ori cu tranziție cromatică între două sau mai multe culori.

6.2. Draperii și perdele cu boltă

Bolta unei draperii, ori a unei perdele adaugă o notă specială, modelul fiind ideal pentru încăperile cu un design interior fastuos, baroc sau chiar romantic. Ele sunt un simbol de eleganță și măreție, fiind incluse în multe planuri de amenajare interioară, pentru a marca bunăstarea materială și bunul gust estetic.

6.3. Draperii și perdele simple, drepte

În cazul unei amenajări interioare minimaliste, moderne sau chiar clasice, perdelele și draperiile care au o croială dreaptă, fără alte detalii ce țin de tiparul croielii sau accesorii de mari dimensiuni sunt ideale. Ele își păstrează rolul practic, însă nu aduc un plus vizual major, ci doar completează imaginea de ansamblu a unei încăperi.

Tipuri si modele de draperii si perdele

Tipuri și modele de draperii și perdele în funcție de sistemul de prindere

Există numeroase modalități prin care perdelele și draperiile pot să fie prinse. Alegerea va rămâne la latitudinea proprietarului, în urma preferințelor și conform specificațiilor pe care le au. Citiți în continuare, care sunt cele mai populare sisteme de prindere pe galerie!

Draperii și perdele cu inele Draperii și perdele cu bride Draperii și perdele cu rejansă
Ideale pentru o locuință amenajată modern, minimalist, contemporan Aspectul general este inedit, existând o continuitate cromatică între sistemul de prindere și decorațiune Mutarea perdelei/draperiei se face mai lin
Materialul se mișcă foarte ușor de-a lungul barei, cu ajutorul inelelor capsate în partea superioară a materialului Curățarea/Spălarea se face foarte ușor, deoarece nu mai este nevoie de scoaterea altor componente (bridele sunt făcute din același material și cusute de perdea/draperie) Proprietarul are libertatea de a alege singur dimensiunea faldurilor materialului, prin amplasarea carligelor
Aspectul general este clasic, simplu Scade considerabil riscul de a se strica sistemul de prindere
 • 
				Draperie alba simpla cu prindere in inele

  Draperii și perdele cu inele

 • 
				Draperie albastra cu modele florale multicolore opaca cu prindere cu inele

  Perdea cu bride

 • 
				Perdea alba uni din material usor cu prindere cu bride

  Perdea cu rejansă

 • 
				Perdea oranj simpla uni din material transparent cu prindere cu bride

  Draperie roșie cu prindere pe rejansă

 • 
				Perdea multicolora prindere cu rejansa

  Draperie cu sistem de prindere pe inele

 • 
				Perdea alba cu model abstract cu prindere cu rejansa

  Draperie cu sistem de prindere pe inele

Alegerea unui set de perdele și draperii nu este atât de simplă pe cât ar părea, mai ales dacă vă doriți ca cele două accesorii ale încăperii să completeze design-ul interior al camerei și al întregului cămin. Așadar, cu ajutorul informațiilor și al sfaturilor din acest articol, dar și cu îndrumările specialiștilor și ale consultanților Hornbach, aveți oportunitatea de a face cea mai bună alegere!

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus