0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
14.04.2023 închisă
Aţi imprimat această informaţie în 31.03.2023 la ora 07:12. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Scarificarea gazonului. Indicații pentru un gazon aerisit și sănătos

Timp de lectură 6 min.
Scarificarea gazonului. Indicații pentru un gazon aerisit și sănătos

Buruieni, mușchi, pâsla de gazon. Aceștia sunt dușmanii naturali ai unui gazon verde suculent. Din fericire, îl puteți salva fără să îl scoateți în totalitate și să îl înlocuiți. Că îi spunem verticulare sau scarificare, procedura sare în ajutorul gazonului dumneavoastră. Noi vă arătăm cum se face.

Verticularea gazonului aduce cu sine următoarele

Visul dumneavoastră: un gazon rezistent, de un verde saturat. Nu trebuie să rămână însă un vis. Cu îngrijirea corectă a gazonului, pajiștea dumneavoastră îi va face invidioși pe toți vecinii. Elementul important pentru atingerea scopului este verticularea gazonului. Prin verticulare, gazonul dumneavoastră va fi cvasiaerisit. Aerarea este benefică pentru gazon, este ca un fel de exfoliere.

Scarificarea gazonului. Aeratoare verticultoare

Indiferent dacă gazonul este încărcat mai mult sau mai puțin, solul aflat sub plante se compactează cu timpul și este comprimat din ce în ce mai mult. Aceasta înseamnă că în sol ajunge mai puțin oxigen. Creșterea rădăcinii gazonului suferă ca urmare a acestei lipse de oxigen și a compactării.

În plus, apa de ploaie nu se va mai putea scurge atât de bine pe sub pământ. Consecința dăunătoare o reprezintă îmbibarea solului. Mușchii și algele nu vor avea probleme și vor ocupa și mai mult spațiu destinat firelor de gazon. Pentru a împiedica acest lucru în primul rând sau pentru a schimba această stare, ar trebui ca din când în când să „aerisiți”. Pentru că, astfel, ajung mai mulți nutrienți și mai mult oxigen la ierburi. De altfel, specialiștii numesc acest procedeu aerare.

Așa funcționează scarificarea

Gazonul dumneavoastră poate fi lucrat cu o unealtă manuală pentru scarificare, ori cu un verticultor motorizat. Prin verticulare și tăiere pe verticală, lamele acționează asupra stratului de gazon și îndepărtează plantele uscate, pe cele tăiate în prealabil, buruienile și mușchiul.

Așa funcționează scarificarea gazonului:

 • 
			Scarificarea gazonului pasul 1

  Pasul 1: Scarificați gazonul pentru a îndepărta iarba veche, mușchiul etc.

 • 
			Scarificarea gazonului pasul 2

  Pasul 2: Ulterior vor crește fire de iarbă tinere.

 • 
			Scarificarea gazonului pasul 3

  Pasul 3: Gazonul ajunge sănătos, puternic, uniform.

Sfat: protejați gazonul după verticulare

După verticulare, gazonul dumneavoastră ar trebui menajat timp de câteva săptămâni, astfel încât să se poată regenera complet.

Verticultorul / aeratorul de gazon potrivit pentru dumneavoastră

După cum s-a spus, există scarificatoare manuale, precum și verticultoare acționate cu benzină și verticultoare electrice.

Regula generală pentru alegerea scarificatorului:

 • Pentru suprafețele mici, aeratorul manual pentru gazon este de obicei suficient pentru aerare.
 • Pentru suprafețe mai mari, varianta motorizată este, desigur, mai potrivită.

Scarificatorul manual nu consumă nici curent și nici benzină, însă cu siguranță vă va oțeli mușchii. La verticularea cu forța mușchilor trebuie să procedați cu precauție: printr-o apăsare prea fermă este posibil, din păcate, să deteriorați gazonul.

Aveți o grădină asemănătoare unui parc? Atunci alegeți un verticultor cu motor pe benzină. Acest lucru prezintă două avantaje: nu aveți niciun cablu care să deranjeze și are o greutate cum trebuie. Greutatea mai mare asigură faptul că puteți scarifica temeinic iarba și atunci când solul este uscat sau foarte dur.

Însă, pentru o grădină de mărime clasică, este în orice caz suficient un aparat electric pentru verticulare. Pentru că nu efectuați scarificarea decât o dată sau de două ori pe an, cablul nu deranjează foarte mult. Dacă solul dumneavoastră este foarte dur și scarificatorul întâmpină probleme în scarificarea corectă a ierbii, puteți îngreuna scarificatorul electric, de exemplu, cu un săculeț mic de nisip.

Verticularea / aerarea corectă a gazonului

La verticulare - ceea ce înseamnă „a tăia vertical” - cuțitele aparatului de verticulare separă pâsla de gazon. Astfel, gazonul poate „respira” din nou mai bine și alimentarea cu apă și îngrășăminte funcționează iarăși ireproșabil.

 • Tăiați gazonul la circa 2–4 centimetri.
 • Vă rugăm să efectuați verticularea doar la gazonul uscat! Pământul ar trebui să fie uscat, dar nu foarte rău, fiindcă în solurile prea tari nu pot pătrunde cuțitele de verticulare.
 • Roțile sau cuțitele scarificatorului trebuie să fie reglate astfel încât gazonul să fie scarificat la adâncimea de aproximativ 3 milimetri.
 • Ghidați aparatul pe întreaga suprafață într-un ritm constant și rapid. Nu rămâneți pe loc cu mașina de verticulare, în caz contrar aparatul se va opri.
 • Dacă gazonul dumneavoastră este îngrijit, va fi nevoie să efectuați verticularea doar într-o singură direcție. La următoarea verticulare compensați lucrând pe altă direcție decât cea anterioară. În situația în care gazonul a fost neglijat timp de mai mulți ani, efectuați verticularea o dată pe direcție longitudinală și încă o dată pe cea transversală, pentru a rezulta un model în tablă de șah.
 • Este posibil ca după verticulare să rămână zone golașe. Pe acestea ar trebui să le însămânțați din nou.
 • Pe vreme caldă și uscată, irigați bine gazonul după ce efectuați verticularea. După procedură, acordați-i o pauză de câteva săptămâni pentru regenerare.
 • Materialul verticulat trebuie îndepărtat de pe suprafața gazonului. Aveți posibilitatea de a-l utiliza la compostare.
 • După verticulare este important un aport nutrițional puternic – așadar, îngrășământ.
 • De preferință, gazonul trebuie verticulat o dată primăvara și din nou toamna.

Aerarea gazonului

Protejați gazonul după aerare

După aerare, gazonul dumneavoastră ar trebui menajat timp de câteva săptămâni, astfel încât să se poată regenera complet.

Momentul corect pentru aerarea gazonului

În principiu puteți aera gazonul pe parcursul întregului an.

Vă recomandăm să efectuați verticularea de două ori pe an: prima dată la sfârșitul primăverii, a doua oară la sfârșitul verii.

În aceste perioade, temperaturile nu sunt prea ridicate. Este împiedicată deteriorarea prin uscare, iar după verticulare este stimulată creșterea gazonului.

Vă întrebați când este momentul potrivit pentru verticulare primăvara? Acest lucru depinde, bineînțeles, de vreme, însă, de regulă, momentul bun pentru verticulare este începând de la mijlocul lui aprilie.

Sfat: nu efectuați verticularea gazonului proaspăt plantat

Ierburile care nu sunt bine înrădăcinate pot fi tăiate la verticulare. De aceea, nu aerați niciodată peluzele proaspăt plantate! Mai bine așteptați 2–3 ani. Atunci, gazonul este mai robust.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus