Instrucțiuni

Rețeta fundației de beton pentru garaj

Timp de lectură 8 min.
Rețeta fundației de beton pentru garaj

Doriți să construiți o fundație din dale – din borduri și dale de terasă, precum și balast, pietriș și beton uscat? Fundația este pentru obiecte mici și ușoare? În aceste instrucțiuni de la Academia Meșterului HORNBACH, vă arătăm pas cu pas cum se procedează și ce trebuie să aveți în vedere la construirea fundației din dale. Să începem cu betonul!

2

Aveți nevoie de următoarele

Planificare

Stabilirea locului pentru fundație

01

Înainte de a proiecta fundația, trebuie să vă interesați la autoritățile competente dacă puteți transforma în realitate proiectul în forma în care vi l-ați imaginat. Aici sunt incluse, de ex., și zidurile sau pereții de protecție vizuală planificați, precum și distanțele față de terenurile învecinate.

Dacă știți unde va fi construită fundația, trebuie să stabiliți cât de lungă, lată și adâncă trebuie să fie. De aceste date depinde cantitatea de material.

Delimitarea suprafeței

02

Mai întâi se măsoară și se delimitează suprafața. Lăsați în plus 20 cm de spațiu de lucru de jur împrejur. Întindeți sfoară de zidărie de jur împrejurul întregii suprafețe. Aveți grijă ca unghiurile să fie drepte, utilizând, de ex., un echer pentru construcții. Pentru siguranță, măsurați și diagonalele – dacă au aceeași lungime, atunci toate colțurile au 90°.

ringfundament bauen anleitung as 01
ringfundament bauen anleitung as 01

Verificarea înclinației

03

Folosind o nivelă cu laser în cruce, verificați dacă terenul este înclinat. Pentru aceasta instalați laserul în afara zonei unde va fi fundația. Folosind un metru de tâmplărie, puteți acum să citiți înălțimea în toate cele patru colțuri ale suprafeței delimitate. Utilizați la proiectarea fundației diferența de înălțime constatată.

În exemplul nostru, terenul este înclinat – spre partea din față. Pentru ca structura care va fi construită mai târziu pe fundație să nu se situeze sub nivelul gazonului în partea din spate, fundația trebuie să iasă din sol în punctul cel mai de jos.

ringfundament bauen anleitung as 02
ringfundament bauen anleitung as 02

Excavarea șanțului de fundație

04

Marcați cu un hârleț suprafața acoperită cu iarbă, de-a lungul șnurului. Astfel, mai târziu, la excavare, obțineți o margine curată. Pentru o suprafață de această mărime trebuie să faceți rost de un mini-excavator. Merită să folosiți acest utilaj, dată fiind cantitatea de pământ ce trebuie excavat. Excavați întreaga suprafață a fundației din punctul cel mai înalt, măsurând aprox. 30 cm în adâncime.

ringfundament bauen anleitung as 03
ringfundament bauen anleitung as 03
05

Marcați suprafața fundației cu spray pentru marcaj, de data aceasta fără spațiul de lucru de 30 cm. Pornind de la această linie, măsurați 50 cm spre interior. Astfel, între linii, veți obține lățimea șanțului de fundație.

ringfundament bauen anleitung as 04
ringfundament bauen anleitung as 04
06

Excavați șanțul de fundație la o adâncime de 50 cm. Astfel ajungeți la o adâncime totală de 80 cm, pentru ca fundația să fie protejată împotriva înghețului. În funcție de regiune, adâncimea pentru protecția la îngheț poate fi și mai mare de 80 cm; interesați-vă la autoritățile competente.

ringfundament bauen anleitung as 05
ringfundament bauen anleitung as 05

Betonarea armăturii

07

Așezați coșurile de armare în șanț și poziționați conectori de colț și bare de oțel pentru ranforsare.

ringfundament bauen anleitung as 06
ringfundament bauen anleitung as 06
08

În colțuri, legați coșurile cu sârmă de legare. Cu mașina de găurit puteți răsuci mai bine sârma.

ringfundament bauen anleitung as 07
ringfundament bauen anleitung as 07
09

Betonul trebuie să cuprindă complet armătura, inclusiv pe dedesubt. Pentru aceasta introduceți șipci de lemn pe sub coșurile de armare.

ringfundament bauen anleitung as 08
ringfundament bauen anleitung as 08
10

În partea de sus, împingeți șipcile printre coșuri în așa fel încât acestea să se sprijine pe coșuri și să iasă puțin în afara șanțului. Astfel, coșurile de armare se vor îmbina mai târziu și cu stratul superior de beton.

ringfundament bauen anleitung as 09
ringfundament bauen anleitung as 09
11

Acum turnați betonul. Deoarece veți avea nevoie de mult beton, va trebui să-l comandați și să solicitați livrarea acestuia de la o stație de beton. Șoferul toarnă betonul direct în fundație, deoarece se poate apropia suficient de mult cu betoniera. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să transportați betonul cu roaba. Străpungeți în mod repetat betonul proaspăt turnat, pentru ca bulele de aer să iasă la suprafață și să fie eliminate. Umpleți mai întâi cu beton doar șanțul fundației, până la margine.

ringfundament bauen anleitung as 10
ringfundament bauen anleitung as 10
12

Vă puteți ușura munca folosind un vibrator de beton: furtunul care vibrează se introduce în amestecul care se distribuie de la sine – și dispar și bulele.

ringfundament bauen anleitung as 11
ringfundament bauen anleitung as 11
13

Acoperiți fundația. Înainte de a trece la pasul următor, aceasta trebuie lăsată o zi să se usuce.

ringfundament bauen anleitung as 12
ringfundament bauen anleitung as 12

Construirea cofrajului

14

Când betonul din șanțul fundației s-a uscat, din scândură pentru construcții se construiește cofrajul pentru partea superioară a fundației inelare. Pentru aceasta, tăiați scândurile la dimensiune folosind un fierăstrău circular manual – deoarece la construcția cofrajului este importantă respectarea dimensiunilor interioare, trebuie să luați în calcul și grosimea scândurilor.

Cofrajul este mai înalt decât scândurile? Atunci îmbinați cu șipci câte două scânduri, bătând șipcile în cuie sau înșurubându-le din exterior cu scândurile în unghi drept. Suprafețele interioare ale cofrajului trebuie să rămână netede și plane.

ringfundament bauen anleitung as 13
ringfundament bauen anleitung as 13
15

Aduceți elementele exterioare ale cofrajului în poziție. Aliniați perfect toate piesele cu un echer pentru construcții, un dreptar și o nivelă cu bulă și înșurubați-le una de alta.

ringfundament bauen anleitung as 14
ringfundament bauen anleitung as 14
16

Procedați la fel și cu partea interioară a cofrajului. Acum elementele cofrajului trebuie stabilizate: sprijiniți mai întâi cofrajul interior, dinspre interior, cu șipci verticale. Apoi îmbinați cofrajul interior cu cel exterior folosind șipci transversale; șipcile de lemn se fixează cu cuie de cofraj. La sfârșit, cofrajul exterior trebuie susținut din exterior cu pene. În timpul acestor lucrări verificați continuu dacă toate părțile sunt aliniate pe verticală și pe orizontală.

ringfundament bauen anleitung as 15
ringfundament bauen anleitung as 15
17

Unele scânduri depășesc înălțimea pe care trebuie să o aibă fundația? Atunci marcați pe acestea înălțimea finală a fundației și bateți cuie pe acea linie – la turnarea betonului, ele vor marca muchia superioară a betonului. Scoateți cuiele din scânduri cât timp betonul este încă umed.

ringfundament bauen anleitung as 16
ringfundament bauen anleitung as 16
18

Acum betonați restul fundației. Pentru aceasta, puteți fie să comandați din nou beton, fie să amestecați chiar dumneavoastră betonul: 4 părți de pietriș pentru beton la 1 parte ciment și 1/2 părți apă. Amestecați totul timp de aproximativ 3 minute. Opriți mixerul și verificați consistența. Dacă suprafața amestecului lucește, atunci betonul este perfect.

ringfundament bauen anleitung as 17
ringfundament bauen anleitung as 17
19

Umpleți cofrajul cu beton până la muchia superioară, respectiv până la cuiele de marcare. Dacă folosiți vibratorul de beton, amestecul se distribuie uniform și sunt eliminate și bulele de aer.

ringfundament bauen anleitung as 18
ringfundament bauen anleitung as 18
20

Apoi neteziți suprafața cu un dreptar și acoperiți întreaga fundație – acum trebuie să se usuce.

ringfundament bauen anleitung as 19
ringfundament bauen anleitung as 19
21

Cofrajul poate fi îndepărtat după o zi, dacă betonul s-a solidificat. Însă fundația trebuie lăsată în total 5 până la 6 zile să se usuce, până când s-a întărit complet.

ringfundament bauen anleitung as 20
ringfundament bauen anleitung as 20

Umplerea spațiului interior

22

Acum turnați balast în spațiul interior al fundației. Există trei factori care determină cantitatea de balast necesară: înălțimea dalelor, stratul de 5 cm de pietriș de sub dale și măsura în care balastul se micșorează la vibrații. Dimensiunile pentru pietriș și înălțimea dalelor se măsoară de la muchia de sus a fundației în jos. Marcați această înălțime – până acolo trebuie să ajungă stratul de balast după compactare.

ringfundament bauen anleitung as 21
ringfundament bauen anleitung as 21
23

Turnați balastul în straturi de câte 10 cm; plăcile vibrante nu fac față unor straturi mai groase. Distribuiți primul strat de balast cu ajutorul unei greble.

ringfundament bauen anleitung as 22
ringfundament bauen anleitung as 22
24

Compactați primul strat de balast cu placa vibrantă. Continuați să turnați balast în straturi până când, după ultima compactare, se atinge înălțimea marcată.

ringfundament bauen anleitung as 23
ringfundament bauen anleitung as 23
25

La exteriorul fundației aplicați o folie cu bule, pentru a o proteja de umiditate.

ringfundament bauen anleitung as 24
ringfundament bauen anleitung as 24
26

Acum turnați un strat de 5 cm de pietriș pentru pavaj peste balastul compactat. Distribuiți uniform pietrișul cu lopata și cu grebla, pe întreaga suprafață.

ringfundament bauen anleitung as 25
ringfundament bauen anleitung as 25
27

Din două dreptare de lungimi diferite, construiți un dispozitiv de tragere a stratului de pietriș: fixați dreptarul mai scurt cu cleme de strângere paralele cu cel lung – astfel încât dispozitivul să aibă o distanță de 4 cm în jos (= înălțimea dalei). Nivelați patul de pietriș cu acest dispozitiv. Desigur, puteți utiliza și un profil T tăiat la dimensiune. Patul de pietriș încă nu este complet plan? Atunci umpleți găurile cu pietriș, mai trageți o dată și gata. Acum puteți monta dalele.

ringfundament bauen anleitung as 26
ringfundament bauen anleitung as 26

Planificarea modelului de montare

28

Înainte de a monta dalele de terasă, trebuie să planificați modelul de montare. Calculați la ce lățime trebuie să tăiați dalele pentru ultimul rând. Luați în calcul și distanțele dintre rosturi. Dalele pentru ultimul rând sunt prea înguste? Atunci trebuie să tăiați o fâșie și din dalele de pe primul rând. Astfel, primul și ultimul rând vor avea aceeași lățime. Tăiați dalele cu un polizor unghiular: măsurați dimensiunea, luând în calcul distanța dintre rosturi pe ambele părți. Transferați dimensiunea cu unghiul pe dală și tăiați dala.

ringfundament bauen anleitung as 27
ringfundament bauen anleitung as 27
29

Sub dale nu trebuie să existe spații goale – de aceea, fiecare dală trebuie bătută cu ciocanul de cauciuc. Dalele nu trebuie să fie strâns lipite una de alta – la montare, folosiți distanțiere pentru rosturi, în exemplul nostru, pentru rosturi late de 5 mm.

ringfundament bauen anleitung as 28
ringfundament bauen anleitung as 28

Umplerea cu nisip de rosturi

30

La final se toarnă nisip de rosturi. Pentru aceasta, nisipul se distribuie mai întâi grosier pe suprafață, apoi se mătură pe diagonală pentru a pătrunde în rosturi. Nisipul se prelinge în rosturi, de aceea trebuie să repetați acest pas după 2 până la 3 zile.

ringfundament bauen anleitung as 29
ringfundament bauen anleitung as 29
31

La final umpleți șanțul exterior cu pământ.

ringfundament bauen anleitung as 30
ringfundament bauen anleitung as 30

Teme care v-ar mai putea interesa