Instrucțiuni

Rețeta fundației de beton pentru magazie

Timp de lectură 6 min.
Rețeta fundației de beton pentru magazie

Trebuie să realizați o placă de fundație pentru căsuța de grădină sau pentru magazia de unelte? În aceste instrucțiuni oferite de Academia meșterului Hornbach, vă explicăm pas cu pas cum funcționează construirea unei fundații din beton și care sunt aspectele de care trebuie să țineți seama. Vizionați acum și la treabă!

1-5

Aveți nevoie de următoarele

Planificare

Stabilirea locului pentru fundație

01

Înainte de a proiecta fundația, trebuie să vă interesați la autoritățile responsabile dacă puteți implementa proiectul de construcție așa cum vă doriți. Sunt vizate de ex. și căile de acces și distanțele față de terenurile vecine.

Importantă poate fi și traiectoria soarelui. Dacă știți unde doriți să realizați fundația, tot ce mai trebuie să faceți este să stabiliți lungimea, lățimea și adâncimea acesteia. În funcție de acestea se calculează necesarul de material.

Delimitarea suprafeței

02

Primul pas îl reprezintă măsurarea și delimitarea suprafeței. Adăugați de jur-împrejur încă 15 cm, spațiu de lucru. Marcați suprafața cu sfoară. Realizați unghiuri drepte, de ex. cu un echer pentru construcții. Pentru siguranță, măsurați și diagonalele. Dacă sunt egale, înseamnă că toate colțurile sunt de 90°.

fundamentplatte bauen anleitung as 01
fundamentplatte bauen anleitung as 01

Verificarea înclinației

03

Verificați dacă solul este înclinat. În acest scop, așezați orizontal un dreptar cu nivelă la punctul cel mai de sus al fundației planificate. Apoi măsurați la fiecare colț distanța până la sol.

Cea mai mare diferență de înălțime măsurată este importantă în următorul pas de lucru, deoarece înclinația se egalizează prin faptul că placa de fundație va fi puțin înclinată spre partea ridicată. În partea mai coborâtă, va depăși puțin nivelul solului. Îndepărtați sforile.

fundamentplatte bauen anleitung as 02
fundamentplatte bauen anleitung as 02

Realizarea suprafeței-suport

04

Marcați suprafața fundației cu un spray pentru marcaj de-a lungul sforii.

fundamentplatte bauen anleitung as 03
fundamentplatte bauen anleitung as 03
05

În funcție de mărimea fundației planificate și, mai ales, de structura solului, este util să închiriați un mini-excavator. Excavați pământul pe întreaga suprafață 30 cm. După excavare, verificați dacă groapa pentru fundație este nivelată corespunzător.

fundamentplatte bauen anleitung as 04
fundamentplatte bauen anleitung as 04
06

Compactați solul în groapa de fundare cu o placă vibrantă, pentru ca mai târziu fundația să nu se lase.

fundamentplatte bauen anleitung as 05
fundamentplatte bauen anleitung as 05
07

Umpleți apoi groapa de fundare mai întâi cu 10 cm de pietriș. Restul cantității de pietriș va fi așezat ulterior, într-un al doilea strat, și compactat, deoarece cele mai multe plăci vibrante pot compacta doar straturi de 10 cm grosime. Distribuiți pietrișul uniform cu grebla.

fundamentplatte bauen anleitung as 06
fundamentplatte bauen anleitung as 06
08

Compactați pietrișul cu placa vibrantă. Repetați apoi procedura și pentru cel de-al doilea strat de pietriș, astfel încât, după ultima compactare, grosimea totală a stratului de pietriș să fie de 15 cm

fundamentplatte bauen anleitung as 07
fundamentplatte bauen anleitung as 07
09

Verificați cu nivela dacă suprafața este orizontală.

fundamentplatte bauen anleitung as 08
fundamentplatte bauen anleitung as 08

Construirea cofrajului

10

A sosit momentul să construiți cofrajul. Este vorba despre un cadru de lemn realizat din plăci pentru cofraj, care va fi la fel de înalt ca viitoarea placă de fundație. Tăiați plăcile pentru cofraj cu un fierăstrău circular la dimensiunile necesare. Dimensiunile interioare ale cofrajului corespund dimensiunii fundației. Din acest motiv, trebuie neapărat să luați în calcul grosimea plăcilor.

Așezați scândurile pe poziție și controlați cu echerul de zidar dacă unghiurile sunt drepte. Pentru siguranță, verificați încă o dată, dacă diagonalele sunt egale. Prindeți apoi scândurile de cofraj în cuie, din exterior.

fundamentplatte bauen anleitung as 09
fundamentplatte bauen anleitung as 09
11

Așezați cadrul cofrajului pe poziție și orientați-l cu nivela. Puteți ridica puțin cadrul sau îl puteți stabiliza, băgând puțin pietriș sub el. Acum trebuie să lucrați cu precizie, deoarece, în cazul în care cadrul nu este drept, fundația va ieși strâmbă.

fundamentplatte bauen anleitung as 10
fundamentplatte bauen anleitung as 10

Fixarea cofrajului

12

Fixați cofrajul de jur-împrejur, din exterior, cu oțel pentru construcții. Betonul pe care îl veți turna imediat este foarte greu și poate desface cofrajul. După fixare, mai măsurați o dată, pentru siguranță.

fundamentplatte bauen anleitung as 11
fundamentplatte bauen anleitung as 11
13

Așezați apoi o folie din polietilenă pe stratul de pietriș. Aceasta previne uscarea prea rapidă a betonului. Folia trebuie să fie la fel de mare ca și fundația, plus 20 cm pe fiecare latură.

Tăiați folia la dimensiunile dorite cu un cutter, întindeți-o în cadrul fundației și lăsați-o ridicată la margini.

fundamentplatte bauen anleitung as 12
fundamentplatte bauen anleitung as 12

Betonarea plăcii de fundare

14

Proprietățile pe care trebuie să le aibă betonul depind de viitoarea construcție pe care o veți realiza pe fundație. Raportul de amestec influențează stabilitatea betonului. Aceasta este clasa de rezistență. Cei mai mulți producători oferă indicații exacte. În exemplul nostru, lucrăm cu 4 părți de pietriș pentru beton, 1 parte ciment și circa 1/2 părți apă.

Porniți malaxorul și turnați mai întâi 2/3 din cantitatea de apă. Adăugați apoi pietrișul pentru beton și la final cimentul. Adăugați treptat și restul de apă.

fundamentplatte bauen anleitung as 13
fundamentplatte bauen anleitung as 13
15

Amestecați totul bine timp de 3-4 minute. Apoi, opriți malaxorul și verificați consistența betonului cu mistria. Dacă masa are o suprafață lucioasă, betonul este perfect.

Turnați acum în cofraj un strat de beton de 8-10 cm și distribuiți-l uniform cu grebla pe întreaga suprafață.

fundamentplatte bauen anleitung as 14
fundamentplatte bauen anleitung as 14
16

Placa de fundație devine cu adevărat stabilă după ce este armată cu o plasă de oțel. Aveți nevoie de mai multe plase de oțel pentru fundație? Atunci le puteți așeza astfel încât să se suprapună. Prindeți-le cu sârmă de legat pentru beton.

Dispozitivul de legat vă poate fi de mare ajutor. La final, betonul trebuie să acopere complet oțelul, inclusiv jos și pe lateral.

fundamentplatte bauen anleitung as 15
fundamentplatte bauen anleitung as 15
17

Turnați acum restul betonului până la marginea superioară a cofrajului. Distribuiți bine. Cel mai bine reușiți cu un vibrator de beton, pe care îl introduceți în masă. Vibrațiile ajută la distribuirea betonului, iar bulele de aer se ridică la suprafață și se pot disipa.

fundamentplatte bauen anleitung as 16
fundamentplatte bauen anleitung as 16
18

La final, neteziți suprafața betonului. Dreptarul este perfect pentru acest scop.

Cel mai important este ca unealta să fie dreaptă și să stea pe cofraj la dreapta și la stânga.

fundamentplatte bauen anleitung as 17
fundamentplatte bauen anleitung as 17
19

Întindeți o prelată peste fundația proaspăt turnată și lăsați-o să se usuce.

Temperatura aerului este prea ridicată? Atunci trebuie să udați din când în când prelata din afară, pentru ca betonul să nu se usuce prea rapid și să se formeze crăpături.

fundamentplatte bauen anleitung as 18
fundamentplatte bauen anleitung as 18
20

Fundația poate fi utilizată după 6 zile. Puteți îndepărta cofrajul deja după 1-2 zile.

fundamentplatte bauen anleitung as 19
fundamentplatte bauen anleitung as 19

Teme care v-ar mai putea interesa