Instrucțiuni

Construcția căsuței de grădină cu fundație

Timp de lectură 12 min.
Construcția căsuței de grădină cu fundație

Construiți-vă căsuța de grădină nu doar pentru un sezon, ci pentru o viață întreagă. Dacă o construiți pe fundația adecvată, șansele sunt în favoarea dumneavoastră. Noi vă arătăm cum se face!

2

Realizare fundație circulară

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 01
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 01

Construirea căsuței de grădină

02

Verificați mai întâi, pe baza listei de articole, dacă toate componentele noii căsuțe de grădină sunt complete. Orientați-vă după instrucțiunile producătorului, atunci când tratați lemnul și construiți căsuța de grădină, pentru a nu pierde garanția. În exemplul acestor instrucțiuni, căsuța este construită din lemn de conifer netratat. De aceea, toate piesele din lemn trebuie acoperite mai întâi cu un grund pentru lemn cu protecție împotriva petelor albastre. Apoi, acestea sunt vopsite sau lăcuite cu vopsea sau cu o lazură pigmentată.

Notă: Pentru a construi căsuța de grădină aveți nevoie de lemn (grinzi) pentru fundație, astfel încât căsuța să nu stea direct pe fundație. Aceste grinzi nu sunt cuprinse întotdeauna în setul pentru căsuță de grădină și, în acest caz, trebuie cumpărate separat. Tăiați grinzile la dimensiuni și acoperiți-le cu grund pentru lemn cu protecție împotriva petelor albastre.

constructia casutei de gradina cu fundament 2
constructia casutei de gradina cu fundament 2
03

La construcție, începeți cu folie barieră pentru zid: câte o folie sub fiecare grindă tăiată. Aceasta protejează împotriva umidității ridicate și împiedică lemnul să putrezească. Tăiați numărul necesar de folii barieră la lungimea necesară și așezați-le pe fundație, la distanța dintre grinzi. Aliniați apoi grinzile în unghi drept la fundație - paralele și la distanță egală între ele.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 03
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 03
04

Grinzile se înșurubează pe fundația circulară cu ancore cu șurub, ancorele fiind îngropate în lemn. Alegeți diametrul burghiului astfel încât cheia tubulară să se poată roti ulterior liber în adâncitură. Cu burghiul faceți adâncituri centrate, la distanță de 60 de centimetri, în fiecare grindă - distanța față de capătul grinzii este de 15 cm. Faceți cu burghiul adâncitura atât de adâncă încât piulița ancorei cu șurub să fie complet îngropată. Acum, găuriți în continuare, până la diametrul ancorei cu șurub, cu un burghiu pentru piatră: dați gaură prin grindă în fundația circulară - cu o adâncime egală cu lungimea ancorei cu șurub. Înșurubați piulița pe filet și bateți ancora cu șurub cu ciocanul. Strângeți bine piulița cu cheie cu clichet și cu o cheie tubulară adecvată, până când ancora cu șurub este fixă în fundație. Înșurubați astfel toate grinzile de fundația circulară.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 04
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 04
05

Pe lemnele pentru fundație se prind în șuruburi acum primele două scânduri laterale. Scândurile căsuței de grădină au lambă și uluc; lamba vine întotdeauna în sus. Găsiți mai întâi poziția corectă pentru primele două scânduri laterale: în acest scop, așezați două scânduri transversale în adânciturile scândurilor laterale și aliniați cu precizie dreptunghiul: în unghi drept și cu o distanță uniformă față de canturile exterioare. Apoi scoateți din nou prima scândură transversală și prindeți în șuruburi scândura laterală în cavități cu lemnul pentru fundație aflat dedesubt. Astfel, prindeți în șuruburi cele două scânduri laterale cu câte două șuruburi.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 05
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 05
06

Acum trebuie să decideți unde doriți să montați ușa și fereastra la căsuța dumneavoastră de grădină. La unele căsuțe de grădină puteți schimba pozițiile ușii și ale ferestrei. În consecință, se folosesc scândurile transversale. Dacă acest lucru este posibil și la căsuța dumneavoastră de grădină, aflați de la producător. Introduceți din nou, pe partea fără ușă, prima scândură transversală. Pe partea cu ușă și fereastră se folosesc două scânduri scurte - câte una pe fiecare parte a ușii.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 06
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 06
07

După ce ați folosit primele scânduri transversale, se folosesc din nou două scânduri longitudinale. După ce le așezați, bateți scândura cu o bucată de lemn și un ciocan de cauciuc, pentru ca lamba și ulucul să se îmbine. Lemnul protejează lamba și distribuie uniform forța de lovire a ciocanului pe toată lungimea scândurii. Scândurile trebuie bătute după fiecare rând. Montați astfel câteva rânduri.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 07
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 07
08

După câteva rânduri de scânduri, cele de mai jos sunt înșurubate în unghi cu lemnele pentru fundație. Montați apoi în continuare, rând cu rând, până la deschizătura ferestrei.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 08
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 08
09

La înălțimea deschizăturii ferestrei, scândurile sunt stabilizate lateral față de deschizătura ușii cu scânduri de astereală și cu menghine de mână. Acest lucru oferă mai mult suport segmentelor de scânduri scurte care urmează acum, în dreapta și în stânga deschizăturii pentru fereastră. Montați apoi în continuare, rând cu rând, până la muchia superioară a ferestrei și a ușii.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 09
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 09
10

Introduceți acum în fiecare colț câte o tijă filetată. Acestea stabilizează suplimentar casa. Găurile pentru acestea sunt deja pregătite. Țineți bine tija filetată cu un clește și introduceți mai întâi la capătul inferior o șaibă și apoi un inel de siguranță pe tijă și apoi înșurubați o piuliță pe tija filetată. Introduceți sus o șaibă și un inel de siguranță și înșurubați o piuliță pe tija filetată. Tija filetată nu trebuie să atingă în partea de jos fundația și să nu iasă în afară în partea de sus. Dacă este nevoie, trebuie să le scurtați în partea de sus cu un clește pentru tăiat șuruburi. Strângeți bine piulițele cu un clichet și o cheie tubulară. Acum, scândurile de astereală sunt îndepărtate din deschizătura ușii.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 10
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 10
11

În mod normal, fereastra este premontată. Împingeți fereastra de sus în deschizătură. Din exterior, mai trebuie înșurubat cadrul ferestrei.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 11
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 11
12

Asamblați cadrul ușii conform instrucțiunilor producătorului și împingeți-l de sus în deschizătura ușii. Înșurubați cadrul ușii pe fiecare parte cu un șurub din lateral în scândura transversală cea mai de jos. Cadrul ușii se înșurubează doar jos, pentru ca scândurile de deasupra să rămână mobile și să poată „lucra”.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 12
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 12
13

Montați pragul ușii și înșurubați-l pe lemnul de fundație.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 13
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 13
14

Acum aveți ultima șansă pentru a verifica încă o dată totul. Ulterior nu mai puteți corecta; atunci nu vă mai ajută decât reconstrucția - sau forța. Sunt verticali toți pereți laterali? Și sunt în unghi drept unii față de alții? Se întâmplă astfel dacă diagonalele au aceeași lungime.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 14
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 14
15

Montați acum ultimele scânduri la fronton.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 15
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 15
16

Montați subgrinzile în cavitățile de la scândurile frontonului.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 16
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 16
17

Înșurubați scândurile superioare ale frontonului cu subgrinzile (imaginea mică) - introduceți șuruburile oblic și înșurubați-le prin scândură în subgrindă. Înșurubați apoi pe ambele părți sub coama șarpantei scândurile prevăzute. Îmbinați scândurile superioare și stabilizați astfel frontonul.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 17
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 17
18

Acum se montează scândurile de acoperiș. Începeți de la partea din față a casei - ulucul primei scânduri de pe fiecare parte a acoperișului trebuie să fie îndreptată în față. Așezați scândurile ambelor jumătăți de acoperiș astfel încât să se întâlnească curat la mijloc, deasupra coamei șarpantei și înșurubați apoi cu subgrinzile. Ultimele scânduri de acoperiș pe partea opusă a frontonului vor ieși puțin în afară. Dacă sunt înșurubate, puteți tăia cu fierăstrăul direct pe acoperiș: în acest scop, fixați cu menghine de mână un dreptar ca ghidaj pentru fierăstrăul circular manual și tăiați bucățile scândurilor de acoperiș care ies în afară, la același nivel cu subgrinzile.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 18
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 18
19

Pe fiecare parte a acoperișului se montează acum o scândură pentru jgheab, decalată cu doi centimetri spre interior. Fixați scândura pentru jgheab cu menghine de mână de scândurile de acoperiș. Desenați cu dreptarul pe scândurile de acoperiș linia pentru șuruburi, exact la mijloc, deasupra scândurii pentru jgheab. Înșurubați apoi scândura pentru jgheab prin scândurile pentru acoperiș.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 19
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 19
20

Se aplică apoi câte o bucată de carton bituminat pe scândurile pentru acoperiș. Începeți de jos și lăsați prima fâșie să depășească cu 2 cm muchia jgheabului. Fixați cartonul bituminat cu știfturi pentru acoperiș. Amplasați următoarea fâșie cu suprapunere - pentru dimensiunea corectă a suprapunerii sunt imprimate linii ajutătoare. După ce sunt acoperite cu carton bituminat ambele jumătăți de acoperiș, la sfârșit se așază o fâșie centrat peste fronton. Cartonul bituminat este doar o protecție provizorie. Cel târziu după 2 luni și mai ales înainte de prima zăpadă trebuie montată deasupra o învelitoare de acoperiș!

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 20
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 20
21

Acum se montează scândurile frontonului - mai așteptați însă cu scândurile frontonului dacă doriți să acoperiți ulterior acoperișul cu tablă sau țigle metalice, la aceste acoperișuri scândurile frontonului se montează mai târziu. Dacă doriți să acoperiți ulterior cu șindrilă bituminoasă sau să vă dotați căsuța de grădină pe lateralele frontonului cu table la capătul acoperișului, nu trebuie să montați deloc scânduri de fronton. Asamblați mai întâi o latură a frontonului fixând cu șuruburi o scândură îngustă și una lată formând un T Fixați apoi scândurile frontonului de părțile frontale ale acoperișului. Montați astfel toate cele patru scânduri ale frontonului. Apoi înșurubați pe fiecare coamă câte o scândură.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 21
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 21
22

Scândurile de pardoseală se amplasează pe lemnele pentru fundație. Așezați prima scândură de pardoseală cu ulucul spre perete și la o distanță de aproximativ. 4 mm de perete și aliniați-o cu precizie - dacă prima scândură este strâmbă, toate celelalte scânduri de pardoseală vor fi strâmbe. Bateți în cuie scândura pe lemnele pentru fundație, după ce ați aliniat-o. Amplasați succesiv următoarele scânduri și bateți-le și pe acestea în cuie în lemnele de fundație. Tăiați ultima scândură la lățimea necesară, înainte să o bateți în cuie - luați în considerare distanța de 4 mm la perete. Acum se montează plintele. Tăiați oblic, astfel încât la colțuri să fie aliniate. Înșurubați-le apoi de scândurile de perete inferioare.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 22
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 22
23

Mai montați acum și ușa/ușile - și căsuța de grădină este gata.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 23
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 23
24

Diferența de înălțime față de pământ o puteți acoperi cu o scară. Planificați mai întâi poziția scării. Marcați lățimea cu un spray pentru marcaj și mai adăugați în dreapta și în stânga câțiva centimetri. Calculați acum de câte trepte aveți nevoie: împărțiți diferența de înălțime față de pământ la înălțimea treptelor. O treaptă are în mod normal o înălțime de 15 cm. Rotunjiți numărul necesar, deoarece este mai simplu să înlăturați puțin din pământ și să construiți cu o treaptă în plus, decât să faceți mai mică ultima treaptă. Treptele trebuie să fie suprapuse cu un decalaj de 1 cm. Marcați acum adâncimea totală a scării. Această rezultă din numărul de pietre și din lățimea acestora (de obicei 35 cm) minus câte 1 cm pentru suprapunere.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 24
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 24
25

Înlăturați din pământ - în cazul exemplului nostru, aproximativ 20 cm adâncime.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 25
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 25
26

Aliniați suprafața de bază cu nivela și compactați-o cu dispozitivul manual de tasat. Umpleți cu pietriș până la o înălțime de 15 cm deasupra suprafeței de bază. Compactați și pietrișul cu dispozitivul manual de tasat. Spre casă, puteți trage pietrișul ceva mai sus, astfel veți avea nevoie ulterior de mai puțin beton.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 26
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 26
27

Aduceți în spatele primei trepte betonul pentru a doua treaptă. Nivelați betonul astfel încât prima treaptă să iasă în afară cu 2 cm - ulterior se va lăsa din nou aproximativ 2 cm sub greutatea treptei.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 27
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 27
28

Așezați a doua treaptă cu o suprapunere de 1 centimetru peste prima treaptă, în beton, și aliniați-o. Lăsați apoi betonul să se usuce atât timp cât este prevăzut în descrierea de pe ambalaj. Cu restul pietrișului puteți nivela panta în dreapta și stânga treptei. Acum se așază protecția împotriva stropirii de jur-împrejurul casei, ca să o protejeze împotriva apei de ploaie care stropește și a umidității solului. În acest scop, puneți un strat de pietriș cu o lățime de aproximativ 30 cm, în jurul casei.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 28
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 28
29

În încheiere, noua căsuță de grădină mai primește și un strat final de vopsea. Folosiți în acest scop vopsea sau lazură pigmentată pentru lemn. Reaplicați vopseaua periodic, pentru ca lucrarea să se mențină timp îndelungat!

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 29
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 29

Montarea jgheabului

30

Pașii de lucru îi găsiți în instrucțiuni „Montarea jgheabului”.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 30
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 30

Montarea recipientului de colectare a apei de ploaie

31

La început, determinați locul de amplasare a recipientului de colectare a apei de ploaie. Acesta nu trebuie să fie prea îndepărtat de burlanul jgheabului, deoarece de acolo este alimentat cu o țeavă flexibilă. Recipientul de colectare a apei de ploaie are o greutate mare atunci când este plin. De aceea, suprafața trebuie să fie stabilă și plană. Amplasați ca suprafață suport dale de terasă sau pregătiți un pat de pietriș.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 31
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 31
32

Suprafața este pregătită? Atunci puteți pune în poziție recipientul de colectare a apei de ploaie. Verificați încă o dată să fie drept și bine fixat.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 32
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 32
33

Acum realizați racordul dintre burlan și recipientul de colectare a apei de ploaie. Marcați în acest scop, cu ajutorul nivelei, punctul de pe burlan în care doriți să realizați racordul. Înălțimea depinde și de recipientul de colectare a apei de ploaie folosit și de colectorul de apă de ploaie. De aceea, orientați-vă în funcție de indicațiile oferite în instrucțiunile de montaj ale acestor produse.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 33
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 33
34

Dați găurile necesare cu un perforator în punctele stabilite. Debavurați marginile ascuțite ale găurilor cu o pilă.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 34
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 34
35

Introduceți o garnitură de cauciuc în deschiderea recipientului de colectare a apei de ploaie și, de asemenea, pe manșeta filtrului colectorului de apă de ploaie. Introduceți apoi întreaga manșetă în gaura din burlan. Tăiați adecvat pentru circumferința filtrului părțile anterioare ale buzei de cauciuc. Aplicați puțin detergent și apăsați buza de cauciuc în manșetă. Furtunul flexibil se fixează pe ambele părți. La sfârșit, aliniați încă o dată recipientul.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 35
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 35
36

La final se montează robinetul de apă. În acest scop înfășurați banda de etanșare în jurul filetului robinetului - în sens opus sensului de înșurubare. Înșurubați apoi cu mâna robinetul în gaura prevăzută pentru robinet din recipient.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 36
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 36
37

După următoarea ploaie, recipientul de colectare a apei de ploaie este gata pentru a fi testat.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 37
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 37

Învelirea cu tablă a acoperișului căsuței de grădină

38

Pașii de lucru îi găsiți în instrucțiuni „Învelirea cu tablă a acoperișului căsuței de grădină”.

gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 38
gartenhaus bauen mit fundament anleitung as 38

Teme care v-ar mai putea interesa: