0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 05.12.2023 la ora 02:01. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Săpăligi și săpătoare electrice. Motosape și motocultoare

Săpăligi și săpătoare electrice. Motosape și motocultoare

Informaţi-vă la HORNBACH despre avantajele prelucrării solului şi despre utilizarea săpăligilor şi săpătoarelor. De ce toată lumea sapă şi toacă pământul din grădină? Săpatul face parte din lucrările de întreţinere a pământului. Nu este mai puţin adevărat că este o muncă grea, care te face să transpiri. Aici vă arătăm de ce merită totuşi să săpaţi grădina şi ce ajutoare vă puteţi lua pentru a vă uşura viaţa.

Avantajele săpatului grădinii

Solul se afânează și se aerisește

Rădăcinile tuturor plantelor doresc să respire. Atunci când solul în care sunt înfipte rădăcinile se compactează, face cruste sau este apăsat de atâta călcat, sănătatea rădăcinilor are de suferit de la lipsa de oxigen. Atunci când solul în care sunt înfipte rădăcinile se compactează, face cruste sau este apăsat de atâta călcat, sănătatea rădăcinilor are de suferit de la lipsa de oxigen.

Râmele şi numeroase bacterii şi ciuperci folositoare au, de asemenea, nevoie de oxigen. Unele nici nu pot trăi în lipsa lui. Din păcate, microorganismele care nu pot trăi fără aportul de oxigen, încarca deseori solul cu produse metabolice toxice.

La toate aceste rele se adaugă şi vremea, care joacă un rol favorizant.

Din cauza „forţei" picăturilor de ploaie, suprafaţa solului îşi pierde cu timpul structura fină granulară. Se formează o crustă.

Şi astfel ajungem din nou la problema iniţială - un cerc vicios! Din cauza acestor motive, chiar merită să săpaţi pământul din grădină! În acest mod crustele se rup, iar rădăcinile pot respira din nou în voie.

Sfat

Cel mai bun moment pentru săpat este după ce pământul s-a uscat după o aversă de ploaie.

Buruienile sunt îndepărtate

Săpatul este un mijloc foarte eficient de a face buruienilor viaţa grea, fără a fi nevoie de chimicale. Problema este rezolvată din faşă: prin săpat, seminţele de buruieni sunt distruse din timp. Chiar şi buruienile perene, încăpăţânate, precum gura-leului, cedează în faţa săpatului regulat.

Buruienile sunt slăbite în aşa măsură, încât nu mai constituie o concurenţă de luat în serios pentru plantele dumneavoastră.

Apa din sol se conservă

Un grădinar isteţ a spus odată: „Cine sapă o dată, economiseşte trei rânduri de udat”. Săpatul protejează echilibrul hidric al solului. Pe solurile încrustate, apa de ploaie nu poate pătrunde bine şi se scurge nefolosită. Când pământul este afânat, lucrurile stau cu totul altfel. În acest caz, apa de ploaie se infiltrează cu uşurinţă şi pătriunde mult mai rapid în straturile adânci.

În plus:
Atunci când stratul de la suprafaţă este încrustat, apa din sol poate urca de la adâncime până la suprafaţă. Se foloseşte de finele spaţii dintre particulele de sol, aşa-numitele capilare. Iar odată ajunsă la suprafaţă, apa valoroasă se evaporă nefolosită. Săpatul distruge capilarele formate în straturile superioare ale solului, astfel încât apa nu mai poate urca la suprafaţă şi nu se mai poate evapora.

Ajutoare la săpatul grădinii

Sapa de grădină

Un clasic între uneltele de grădină este sapa de grădină.
În prezent, sunt disponibile o sumedenie de modele: cu coada scurtă sau lungă, modelată ergonomică, cu sau fără furcă de aerat pământul, cu greblă integrată, cu lamă lată, îngustă sau foarte înaltă.
Dacă nu aveţi deloc chef să asudaţi lucrând pământul cu forţa muşchilor, atunci ascultaţi aici: nici nu mai aveţi de ce!

Motosape şi motosăpătoare

Motosapa pe benzină
Pentru lucrările agricole pe câmp, intră în discuţie numai motosapele şi motosăpătoarele cu motor pe benzină.
Nu aveţi nevoie nici de alimentare cu curent, nici de cablu ori generator şi nici nu se poate întâmpla ca acumulatorul să se descarce. Într-un cuvânt: sunteţi mai mobil şi aveţi mai multă putere decât în cazul săpăligilor electrice.
Pe de altă parte, zgomotul este mai mare, există emisie de noxe, iar aparatele sunt mai scumpe şi întreţinerea este mai complicată.

Motosape şi motosăpătoare electrice
Motosapele şi motosăpătoarele electrice sunt uşoare şi practice. Lucrează silenţios şi ecologic, deoarece nu emit noxe nocive. De regulă, motosapele şi motosăpătoarele cu motor electric sunt mai convenabile ca preţ. Pe de altă parte însă, acestea au o putere mai mică decât modelele pe benzină. Întreţinerea este facilă, iar startul nu ridică probleme. Cablul de alimentare cu curent electric poate însă uneori deranja

Motosapa gradina

Așa funcționează

Piesa centrală a unei motosape este arborele cu cuţite, de care sunt prinse în mod decalat cuţite foarte ascuţite. Arborele este antrenat de motor prin intermediul unei curele de transmisie trapezoidale sau prin intermediul unor roţi dinţate.

La unele modele se poate regla şi numărul de rotaţii. Dacă doriţi doar să afânaţi puţin solul şi să îndepărtați buruienile, ar trebui să alegeţi un număr de rotaţii mai redus. Atunci când pregătiţi solul pentru semănat şi doriţi să-i îmbunătăţiţi structura, ar trebui să folosiţi motosapa la un număr de rotaţii mai mare.

Cuţitele diferite fărâmiţează pământul dur, îndepărtează buruienile şi fac substratul foarte fărâmicios. Ceea ce este foarte bine pentru udatul plantelor care vor fi plantate ulterior.
Faţă de legume şi de flori, ar trebui să păstraţi o distanţă de minimum o jumătate de metru. În caz contrar, cuţitele le-ar putea deteriora rădăcinile.
Solurile grele, lutoase trebuie arate de mai multe ori cu motosapa. Cel mai bine este să schimbaţi direcţia la fiecare nouă rundă de săpat.
Prin urmare, nu vă tentează un asemenea ajutor pentru grădinărit? Durerile de spate şi febra musculară după ore întregi de săpat ar fi de domeniul trecutului. Yippie!

Nivelul de putere sonoră şi nivelul de presiune acustică

Atunci când lucraţi cu motosăpătoarele şi cu alte maşini zgomotoase, ar trebui să ţineţi cont şi de o protecţie fonică suficientă. Pentru a putea determina o protecţie fonică adecvată, se recomandă să respectaţi următoarele informaţii ale producătorului:

  • nivelul de putere sonoră (LwA)
  • nivelul de presiune acustică (LpA
Regulamentul 2000/14/CE privind zgomotul emis de echipamentele cuprinde o directivă care indică în mod obligatoriu nivelul de putere sonoră pentru maşini şi aparate.

Nivelul de putere sonoră LwA

Cantitatea de radiaţie sonoră emisă în total de un echipament (de o sursă sonoră) indică în mod obligatoriu nivelul de putere sonoră (LwA). Acesta depinde de intensitatea undei sonore radiate şi de dimensiunea echipamentului. În schimb, mărimea şi forma încăperii în care este acţionat echipamentul şi distanţa dintre sursa sonoră şi punctul de măsurătoare sunt irelevante pentru determinarea valorii.

Cu cât suma tuturor nivelurilor de putere sonoră ale maşinilor dintr-o încăpere este mai mare, cu atât în încăpere este mai mult zgomot.

Valoarea indică în mod obligatoriu nivelul de putere sonoră ca şi informaţie individuală se poate scrie în două moduri:

  • LwA în dB
  • în dB(A)

Nivelul de presiune acustică LpA

Nivelul de presiune acustică descrie intensitatea radiaţiei sonore emise de o sursă de zgomot, de ex. de o motosapă. Valoarea se referă la percepţia auditivă umană, deci la zgomotul care ajunge la ureche. Nu se ţine cont de influenţele încăperii sau ale altor obiecte, ceea ce limitează însă comparabilitatea valorii.

Pentru a avea o relevanţă sporită, valoarea are nevoie de încă câţiva parametri suplimentari:

Valoarea nivelului de presiune acustică poate fi notată în două moduri:

  • LpA în dB
  • Lp în dB(A)

Indicație

De regulă, producătorul menţionează numai nivelul de presiune acustică (LpA). Conform normelor în vigoare, valoarea trebuie reprodusă numai împreună cu informaţia despre nivelul de putere sonoră (LwA). Spre deosebire de nivelul de putere sonoră, nivelul de presiune acustică are o relevanţă scăzută.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus