0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 29.03.2023 la ora 01:20. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Ghid de cumpărături

Cea mai bună vată bazaltică

Timp de lectură 13 min.
Cea mai bună vată bazaltică

Pierderile de energie termică din interioarele clădirilor sunt principala cauză a consumurilor mari de combustibili și de energie electrică folosite pentru încălzire în sezonul rece sau, dimpotrivă, pentru asigurarea unui climat optim în sezonul cald.

Izolația termică adecvată a clădirilor este una dintre acțiunile esențiale pentru reducerea cuantumului facturilor și pentru asigurarea confortului termic, a liniștii prin izolarea fonică față de mediul exterior, precum și pentru protecția împotriva umidității exagerate.

Gama materialelor de construcții pentru termoizolarea pereților locuințelor și ale clădirilor cu alte destinații, atât pe exterior, cât și pe interior, este azi diversă și cuprinde sortimente care se pot încadra în mai multe categorii, de la clasicul polistiren de diverse grosimi și până la vata de sticlă și vata bazaltică, una dintre cele mai bune soluții din gama materialelor izolatoare.

Dacă te-ai hotărât să folosești pentru izolație cea mai bună vată bazaltică, acest articol îți poate servi ca un ghid pentru luarea celor mai bune decizii în vederea unei lucrări de izolare de calitate și cu performanțe termice excelente.

Care este cea mai bună vată bazaltică - Clasament TOP 3

Dacă te întrebi care este cea mai bună vată minerală bazaltică atunci ar trebui să iei în considerare mai mulți parametri și caracteristici pe care cele mai bune sortimente ale acestui excelent material izolator le oferă.

Produs Vată minerală bazaltică Isover PLE PLUS 100x600x1000 mm Vată minerală bazaltică Knauf CFB 035 1000x600x100 mm Vată minerală bazaltică Rockwool Frontrock Casa 120x600x150 mm
Caracteristici Model: Vată minerală universală
Utilizare: perete, tavan
Culoare: maro

Clasă de conductivitate termică: 0.038 W/(m•K)

Dimensiuni: 1.000 mm x 600 x 10 mm (Lxlxh)

Conținut pachet: 3,6 m²

Pachete per palet: 8

Temperatura de topire: 1000 grade Celsius

Euroclasa de reacție la foc: A1

Coeficient de rezistență la difuzia vaporilor de apă MU: 1

Coeficientul de rezistență la fluxul de aer AFr: :5 kPa•s/m2
Model: Vată minerală
Utilizare: perete exterior
Culoare: galben

Clasă de conductivitate termică: 0.035

Dimensiuni: 1.000 mm x 600 mm x 10 mm (Lxlxh)

Conținut pachet: 1,8 m²

Pachete per palet: 32

Conținut pachet: 3 buc.

Greutate per pachet: 16,2 Kg

Temperatura de topire: 1000 grade Celsius

Euroclasa de reacție la foc: A1

Coeficient de rezistență la difuzia vaporilor de apă MU: 1

Coeficientul de rezistență la fluxul de aer AFr: :5 kPa•s/m2

Rezistența la compresiune: >25 kPa

Rezistenţă la tracţiune perpendiculară pe feţe: >7,5 kPa
Model: Vată minerală universală
Utilizare: perete
Culoare: maro

Clasă de conductivitate termică: 0.034

Rezistența termică: RD = 4.40

Dimensiuni: 1.200 mm x 600 mm x 150 mm (Lxlxh)

Conținut pachet: 1,44 m²

Temperatura de topire: >1000 grade Celsius

Euroclasa de reacție la foc: A1

Coeficient de rezistență la difuzia vaporilor de apă MU: 1


Argumente PRO - izolare termică superioară prin conductivitatea termică scăzută
- izolare fonică bună
- material hidrofobizat care nu reține apa
- utilizare polivalentă: pereți interior, exteriori, tavane
- preț excelent
- izolare termică superlativă
- necesar de grosime redus
- ușor de manipulat grație greutății reduse a plăcilor
- sarcină redusă pe structura aplicată
- sigură în caz de incendiu
- izolare fonică superioară
- izolare termică de top cu grad de conductivitate foarte mic
- rezistență termică excelentă
- nu dăunează sănătății
- stabilitate dimensională superioară
- greutate redusă care permite o manipulare facilă
- permeabilitate bună la vapori, fapt care permite ”respirația” imobilului
Argumente CONTRA - coeficient de transfer termic mediu - preț din gama superioară - preț ridicat

Cum să alegi cea mai bună vată bazaltică pentru izolarea exteriorului sau a interiorului cladirilor?

Înainte de a începe să cauți cea mai bună vată minerală bazaltică, ar trebui să cunoști câteva detalii despre acest material izolant, detalii care te vor ajuta în decizia de achiziționare a celei mai bune soluții pentru proiectul tău.

Fabricarea vatei bazaltice se bazează pe următoarele materii prime: rocă bazaltică de origine vulcanică, cocs, calcar și o serie de adezivi speciali. Procedeul de fabricație implică topirea rocii bazaltice și transformarea acesteia în fibre, urmată de turnarea în straturi după tratamentul realizat prin adăugare de adezivi, uleiuri minerale și alte tratamente împotriva umidității.

Straturile de turnare formează plăci de vată bazaltică de diverse lungimi și grosimi, care sunt tăiate apoi la dimensiunile solicitate pentru o bună manipulare și un transport eficient. Produsul final obținut este impermeabil, izolant termic și fonic, incombustibil (cu o rezistență superioară la foc), bun conductor al vaporilor și suficient de rigid pentru a susține greutatea tipodimensională.

Toate caracteristicile care conferă materialului aceste proprietăți excelente pentru izolarea termică și fonică se traduc într-o serie de proprietăți pe care trebuie să le urmărești cu atenție în cadrul procesului de achiziție pentru a alege vata bazaltică de care ai nevoie în funcție de buget și de cerințele proiectului.

  • Coeficientul de transfer termic al plăcii de vată bazaltică

Coeficientul de transfer termic este unul dintre principalele puncte de interes la care ar trebui să fii atent atunci când achiziționezi vată bazaltică pentru izolarea acoperișului și a pereților unei clădiri. Valoarea acestui coeficient se măsoară în wați / metru Kelvin sau W/mK și semnifică de fapt conductivitatea termică a unui material sau capacitatea acestuia de a transmite căldura la diferențe de temperatură.

Un coeficient de transfer termic redus indică o capacitate redusă a materialului de a pierde căldura. Dimpotrivă, un coeficient de transfer termic ridicat semnifică o pierdere ceva mai ridicată de căldură prin material. Desigur, pentru eficiență maximă la izolare se recomandă alegerea unor sortimente de vată bazaltică cu un coeficient de transfer termic cât mai redus.

  • Rezistența termică sau coeficientul R și grosimea plăcii de vată bazaltică

În directă legătură cu coeficientul de transfer termic, se află coeficientul R care determină rezistența termică și este măsurat prin raportul dintre metrii pătrați înmulțiți cu temperatura în grade Kelvin și numărul de wați sau R (m²K/W). Acest coeficient are legătură directă cu grosimea plăcilor de vată bazaltică, rezistența termică a unui sortiment de vată minerală bazaltică fiind mai mare sau mai mică în raport direct cu grosimea. Prin urmare, plăcile mai groase de vată bazaltică au o rezistență termică mai bună.

  • Coeficientul de rezistență la fluxul de aer AFr sau gradul de izolare fonică

Acest coeficient este cel care relevă capacitatea plăcilor de vată minerală bazaltică de a izola fonic spațiile pe care sunt aplicate. Pentru o excelentă izolare fonică, ar trebui căutate sortimente de vată bazaltică cu un coeficient AFr cât mai mare.

  • Densitatea plăcilor de vată bazaltică

Densitatea este un alt indicator care are o importanță mai ales în ceea ce privește izolarea fonică. Trebuie reținut că acest coeficient nu influențează capacitatea de izolare termică sau fonică a sortimentelor de vată bazaltică. De asemenea, densitatea sortimentului de vată bazaltică influențează rezistența materialului la încărcare și la compresiune, adică la capacitatea de a susține greutatea proprie și a celorlalte plăci în funcție de montaj, precum și încărcarea cu tencuieli decorative.

  • Rezistența la compresiune a plăcilor individuale de vată bazaltică

Coeficientul de rezistență la compresiune exprimat în kilopascali (kPa) indică abilitatea sortimentului de vată bazaltică de a suporta încărcarea cu gleturi sau tencuieli exterioare și presiunea vântului fără a se deforma sau greutatea unei pardoseli suprapuse în cazul izolării acestei zone a construcției.

Mărcile vată bazaltică recomandate de Hornbach.ro

Pe lângă aspectele menționate mai sus, este important să ții cont și de marca producătoare, întrucât aceasta poate fi de încredere sau nu, iar alți clienți care au făcut achiziții de acest fel înaintea ta, s-au pronunțat în legătură cu brandurile care pun pe piață produse de calitate.

Marca ISOVER

Isover este un brand de top la nivel mondial în domeniul izolațiilor, peste 10.000 de specialiști în peste 30 de țări activând în locațiile de producție ale materialelor izolante sub această marcă. Aparținând gigantului mondial Saint-Gobain, Isover se ocupă de soluții profesionale de izolații termice încă din 1937, fapt care constituie o garanție a calității materialelor sub această marcă.

Marca KNAUF

Înființată în 1932, Knauf este un jucător de calibru în domeniul producției de materiale de construcții pentru design interior, izolații termice și fonice, tencuieli, materiale compozite, vopseluri, pardoseli și multe altele. Grupul Knauf este prezent azi în peste 90 de țări și operează peste 300 de fabrici de materiale de construcții în întreaga lume, având circa 40.000 de angajați și generând afaceri de peste 12 miliarde de euro anual.

Marca ROCKWOOL

Rockwool este încă unul dintre liderii mondiali în domeniul materialelor de izolații termice cu peste 80 de ani de experiență și inovație în domeniu. În privința vatei minerale bazaltice, Rockwool este unul dintre brandurile experte, acoperind o gamă largă de soluții de izolații în domeniul construcțiilor, domeniul industrial și tehnic.

Cea mai bună vată minerală bazaltică - sfaturi pentru alegerea sortimentului potrivit în funcție de zona de utilizare

Izolarea cu vată minerală bazaltică poate privi toate zonele de interes ale unei clădiri: podul și acoperișul, pereții și pardoseala.

În ceea ce privește zona de acoperiș, a mansardelor sau a podurilor, izolarea cu vată bazaltică este una dintre cele mai bune soluții având în vedere că prin această zonă constructivă există unele dintre cele mai mari transferuri de căldură atât ca pierdere în timpul sezonului rece, cât și ca primire în timpul sezonului cald.

De asemenea, este necesar ca mansardele locuite să fie izolate termic și fonic cu vată bazaltică cu un coeficient de rezistență al fluxului de aer cât mai înalt pentru a asigura o izolare fonică superioară, mai ales dacă sistemul de învelitori ales pentru acoperiș este realizat pe bază de foi de tablă metalică sau tablă fălțuită.

Grosimea stratului de vată bazaltică pentru izolarea termică și fonică adecvată a mansardelor sau a podurilor clădirilor este undeva în zona de 15-25 cm.

În privința pereților exteriori ai clădirilor, plăcile de vată bazaltică folosite vor fi acoperite cu tencuieli decorative după ce au fost lipite cu adeziv și asigurate pe suprafața de izolat cu ajutorul diblurilor speciale. Pentru un transfer termic cât mai redus cu exteriorul, pentru pereții clădirilor se recomandă alegerea unor sortimente de vată bazaltică cu un coeficient termic cât mai redus. De asemenea, plăcile de vată minerală bazaltică mai groase contribuie la creșterea confortului termic, o grosime adecvată în acest sens pornind de la 15 cm.

În plus, pentru vata bazaltică instalată pe pereții exteriori, rezistența la compresiune trebuie să fie mai ridicată mai ales dacă este vorba de pereți aflați la înălțime și expuși intemperiilor - vânturi puternice, fenomene de grindină etc.

În privința pardoselilor, se poate folosi vata minerală bazaltică pentru asigurarea unui grad superior de izolare termică și fonică. Instalarea plăcilor de vată bazaltică pentru izolarea pardoselii se realizează sub șape uscate sau umede. În afară de coeficientul de transfer termic care trebuie să fie cât mai redus, este necesară alegerea unui model cu o densitate superioară, cu o compresibilitate ridicată pentru a rezista la greutatea și deformările șapei și cu un indice de rezistență la fluxul de aer scăzut.

Un ajutor suplimentar pentru o izolare termică mai bună chiar decât cea standard oferită de acest material este folosirea sortimentelor de vată bazaltică prevăzute cu strat de aluminiu. Stratul suplimentar de aluminiu amplifică proprietățile deja existente redate prin coeficientul de rezistență la transfer termic, fiind o investiție suplimentară cu bune rezultate în timp.

La aplicarea vatei bazaltice, este necesară acordarea unei atenții speciale la tăierea plăcilor în funcție de montaj, astfel încât să se evite o pierdere prea mare de material. Se va optimiza astfel raportul între beneficiu și cost în favoarea acestei investiții pe termen lung.

Acestea fiind spuse, dacă vei avea în vedere informațiile din articol, vei reuși să faci alegerea potrivită. Bucură-te de o locuință izolată perfect și de confortul pe care aceasta îl aduce!

Întrebări și răspunsuri frecvente despre cea mai bună vată bazaltică

Este recomandată izolarea doar pe exterior a pereților sau se poate izola și pe interior cu vată bazaltică?

Ambele tipuri de izolații sunt posibile. Se recomandă izolarea pe exterior ca un prim pas, iar apoi, în funcție de coeficientul de transfer termic al sortimentului de vată bazaltică ales, se poate suplimenta și cu o izolare pe interior, acest material fiind neutru în privința sănătății și bunăstării oamenilor.

Vata bazaltică prezintă pericol pentru sănătate?

Nu. Fiind un material obținut din roci naturale de origine vulcanică, vata minerală bazaltică este un material prietenos cu mediul, nu poluează și nu aduce prejudicii de sănătate oamenilor sau animalelor.

Ce se întâmplă cu transferul de vapori după montarea unui termosistem bazat pe vată bazaltică?

Este cunoscut faptul că vata bazaltică lasă clădirile să ”respire” prin permiterea trecerii vaporilor. În același timp, vata bazaltică își păstrează capacitățile de rezistență la transfer termic.

Unde este recomandabil să izolez cu vată bazaltică?

Nu există restricții pentru folosirea vatei bazaltice la izolarea termică și fonică a unei clădiri. Se poate izola atât pe interior cât și pe exterior, în pod sub acoperiș sau mansardă, precum și pardoseala. De asemenea, vata bazaltică poate fi folosită cu succes la izolarea termică și fonică a clădirilor din gama halelor industriale sau comerciale.

Este indicată vata bazaltică în cazul riscului la incendiu?

Da. Folosirea vatei bazaltice este chiar recomandată pentru o protecție suplimentară la incendiu. Vata bazaltică nu este inflamabilă și rezistă la temperaturi de 1000 de grade Celsius, fiind astfel cu mult mai rezistentă la foc față de alte materiale izolante.

Teme care v-ar mai putea interesa

Izolarea acoperișului - ghid pas cu pas

Izolarea acoperișului ar trebui să fie un subiect cu adevărat important pentru dumneavoastră. Dacă acoperişul dumneavoastră nu este izolat corect, se poate pierde o mare cantitate de energie consumată pentru încălzire. C ...citește mai mult

În sus