0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 05.03.2024 la ora 09:54. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Îngrijirea plantelor carnivore

Îngrijirea plantelor carnivore

Plantele carnivore: țânțarii, furnicile și muștele tremură în fața lor. Carnivorele preferă un sol umed și un loc luminos. Puteți afla aici ce mai trebuie să aveți în vedere atunci când îngrijiți plantele carnivore.

Plante carnivore: specii

Toate plantele carnivore au un lucru în comun: le place să se delecteze din când în când cu un țânțar, o furnică, un păianjen sau o muscă. Din acest motiv, plantele carnivore se mai numesc și carnivore sau insectivore.

Majoritatea carnivorelor nu au însă nevoie de acest lucru: carnivorele - la fel ca alte plante de interior - practică fotosinteza. Aceasta este suficientă pentru supraviețuire. Pe lângă proteine, insectele furnizează plantelor carnivore și alți nutrienți importanți care asigură o creștere puternică.

Există mai multe sute de specii de plante carnivore. Prin urmare, carnivorele au cerințe foarte diferite în ceea ce privește solul, lumina și temperatura. Aflați care sunt nevoile plantei dumneavoastră carnivore înainte de a o cumpăra.

Vă prezentăm cele mai populare patru plante carnivore și necesitățile de îngrijire ale acestora:

 • 
				Dionaea muscipula

  Prinde muște (Dionaea muscipula)

  Dionaea muscipula este o plantă carnivoră destul de ușor de îngrijit și, prin urmare, este potrivită și pentru începători. Trei lucruri sunt importante pentru aceasta:

  • umiditate uniformă a solului
  • loc însorit
  • umiditate mare a aerului

  Sfat: atunci când se află în plin soare, Dionaea muscipula nu numai că își colorează frunzele în roșu, dar formează și noi capcane mari. Vara, de la sfârșitul lunii mai și până la sfârșitul lunii august, Dionaea muscipula poate fi ținută chiar și în aer liber, într-un loc însorit și protejat. Obișnuiți însă planta de interior treptat la noua locație.

  Atunci când capcanele se fac mai mici, nu se mai înroșesc și rămân închise, înseamnă că Dionaea muscipula se pregătește pentru iernat. Iernatul presupune temperaturi între 5 și maximum 12 grade Celsius. Cu cât locul este mai rece, cu atât mai puțină lumină are nevoie Dionaea muscipula. Udați mult mai puțin decât pe timpul verii.

 • 
				Drosera

  Roua cerului (Drosera)

  Roua cerului, denumită științific Drosera, prinde insectele cu ajutorul unei secreții lipicioase aflate sub formă de picături pe vârful frunzelor sale.

  Roua cerului are nevoie de o locație însorită, cu o umiditate uniformă a solului și o umiditate ridicată a aerului. O fereastră orientată spre sud este perfectă pentru Drosera.

  Când udați, asigurați-vă că apa are un conținut scăzut de calcar. Apa de ploaie, de exemplu, este ideală. Nu udați niciodată Roua soarelui de sus, ci turnați apa direct în farfurie. Roua soarelui se poate planta cu succes într-un terariu de plante.

  Unele specii de Drosera au nevoie de un repaus pe timpul iernii cu temperaturi mai scăzute, dar constante. Există, de altfel, și specii de Drosera care rezistă pe timpul iernii și pe care le puteți planta în ghivece mari, în straturi cu plante de mlaștină sau în jurul iazului din grădină.

 • 
				Planta ulcior

  Planta ulcior (Sarracenia)

  Sarracenia mai este cunoscută și sub numele de Planta trompetă. Denumirea științifică este Sarracenia. Sarracenia se numără printre cele mai eficiente prinzătoare de insecte.

  Locație însorită, umiditate ridicată, nevoie mare de apă. Această plantă trebuie așezată întotdeauna pe o farfurioară cu 1-2 cm de apă. Asigurați-vă că apa este decalcifiată. Apa de ploaie este ideală.

  Planta ulcior are nevoie de o pauză de iernat. Unele specii chiar se opresc cu totul din creștere pe perioada iernii. Așezați planta într-un loc luminos, dar răcoros, la temperaturi cuprinse între 2-12 grade Celsius. Este important să nu mai păstrați solul ud, ci doar umed.

Locul de amplasare a plantelor carnivore

Ce au în comun toate plantele carnivore: acestea au nevoie de un grad crescut de umiditate. Unele specii, cum ar fi Planta ulcior, au nevoie de un grad de umiditate atât de mare încât ar fi bine să fie puse într-un terariu sau într-o mini-seră.

Lumina abundentă este esențială pentru canivore atunci când vorbim despre locația ideală. Așezați-le într-un loc luminos, iar unele specii pot fi plasate chiar direct la ferestrele orientate spre sud - cum ar fi Planta ulcior, Prinde muște, Roua dimineții sau chiar Planta cobra. Atenție: unor specii nu le place soarele direct al amiezii. Plantele carnivore care au nevoie de mai puțină lumină, cum ar fi Nepenthes sau Pinguicula vulgaris, pot fi așezate și la ferestrele orientate spre nord.

Plantele carnivore care nu iernează au însă nevoie de un plus de lumină iarna. Utilizați în acest scop așa-numitele lămpi pentru plante.

Pe timpul verii, puteți așeza plantele carnivore pe balcon, pe terasă sau în grădină. Obișnuiți treptat plantele cu noua locație. Există însă și plante canivore indigene care sunt rezistente la îngheț și care pot sta afară tot anul.

Exemplarele exotice trebuie readuse în interior la timp toamna sau ținute pe pervazul ferestrei pe tot parcursul anului. Important: anumite soiuri, cum ar fi Prinde muște, au nevoie de o perioadă de iernat.

Îngrijirea plantelor carnivore

Sol, lumină, umiditate: îngrijirea plantelor carnivore depinde de specie și de modul de cultivare.

Dar bineînțeles că există câteva indicații generale de îngrijire pentru plantele carnivore. Plantele carnivore, de exemplu, nu agreează din principiu apa calcaroasă de la robinet. De asemenea, plantele insectivore nu au nevoie de îngrășăminte. Plantele carnivore au nevoie de îngrijire, în special în ceea ce privește umiditatea.

Nu îngrijiți plante. Vă îngrijiți mândria.

Avem pentru dumneavoastră cele mai bune sfaturi de îngrijire a plantelor carnivore.

evolutionstheorie

Udarea plantelor carnivore

Spre deosebire de alte plante de interior, plantele carnivore iubesc solul umed. La udarea plantelor carnivore trebuie ținut cont de câteva aspecte:

 • Pentru udare folosiți apă decalcifiată, săracă în nutrienți. Apa de ploaie este ideală. Puteți folosi însă și apă distilată. Evitați apa de la robinet, care poate dăuna plantelor insectivore.
 • Celor mai multe plante carnivore nu le place să fie udate de sus. O soluție mai bună este udarea prin pulverizare. Așezați planta carnivoră pe o farfurioară și umpleți-o cu 1-2 cm de apă. Lăsați întotdeauna farfurioara să se usuce complet înainte de a adăuga apă proaspătă.

Un alt aspect important al îngrijirii plantelor carnivore este umiditatea. Speciile precum Prinde muște se simt bine la o umiditate de aproximativ 40 %. Întrucât pulverizarea nu este o opțiune pentru toate plantele carnivore, poate fi de ajutor să se plaseze o tăviță umplută cu argilă expandată sub ghiveci - mai ales în cazul aerului uscat ca urmare a încălzirii încăperii. Unele specii de plante ulcior au nevoie de o umiditate a aerului de 80–100 %. În acest caz, singura soluție este un terariu. Un higrometru vă arată mereu umiditatea din aer.

Fertilizarea plantelor carnivore

În ceea ce privește îngrășămintele, vă puteți relaxa: plantele carnivore nu au nevoie de nutrienți suplimentari administrați în mod regulat. Dimpotrivă, îngrășămintele pot chiar dăuna plantelor carnivore.

Dacă doriți să faceți ceva bun pentru plantele dumneavoastră canivore, replantați-le o dată pe an în pământ special.

Replantarea plantelor carnivore

Doriți să vă replantați planta carnivoră? În acest caz, un sol special pentru plante carnivore este alegerea potrivită. În general, plantele carnivore nu se împacă prea bine cu pământul obișnuit pentru plante.

Explicația este că pH-ul solului special, sărac în nutrienți, este acid și, prin urmare, perfect adaptat nevoilor plantelor carnivore. Datorită conținutului de turbă, acest pământ poate stoca bine umiditatea. În plus, acest pământ nu este fertilizat.

Plantele carnivore nu trebuie hrănite

Nu trebuie să vă hrăniți planta carnivoră cu țânțari, păianjeni și alte insecte pe care le prindeți singuri. Plantele carnivore sunt foarte cumpătate. Sigur că puteți să vă hrăniți plantele carnivore din când în când, pentru a observa cum își prind prada, dar acest lucru trebuie să rămână o excepție. O plantă Prinde muște, de exemplu, poate deschide și închide frunzele-capcană de cel mult cinci ori înainte de a muri.

Dăunătorii și plantele carnivore

Plantele carnivore sunt de obicei prădătoarele. Totuși, plantele slăbite sunt vulnerabile la atacurile dăunătorilor.

Plantele carnivore pot fi așadar năpădite de afide, muște sciriaidae, tripși și păduchi țestoși.

La fel ca în cazul celorlalte plante de interior, regula de bază pentru plantele carnivore este aceeași: cea mai bună apărare împotriva dăunătorilor este prevenția. Alegând o locație și o îngrijire potrivite, plantele dumneavoastră vor rămâne sănătoase.

În cazul în care aveți o infestare cu afide, gărgărițe și alți dăunători, ghidul nostru vă va ajuta să îi combateți:

Plantele insectivore: iernatul

Dacă plantele dumneavoastră carnivore au nevoie de iernat depinde foarte mult de tipul acestora.

 • Plantele insectivore din zonele temperate (printre care se numără și Prinde muște) iernează. Asta înseamnă că au nevoie de un loc luminos, de obicei la maxim 12 grade Celsius și fără curenți de aer. Țineți cont de faptul că aceste plante trebuie udate mai puțin în timpul iernatului.
 • Plantele carnivore din zone tropicale, cum ar fi Nepenthes, au nevoie de temperaturi constante pe tot parcursul anului - și, prin urmare, nu au nevoie de iernat. Cu toate acestea, din cauza zilelor scurte, aceste plante de interior pot suferi din cauza lipsei luminii suficiente. O lampă pentru plante le va asigura lumina necesară după amiaza.
 • Puteți să lăsați plantele insectivore indigene, rezistente pe timpul iernii, în stratul cu plante de mlaștină. În timpul iernii, acestea se retrag în rădăcini și răsar din nou în primăvara următoare. Dacă aveți plantele carnivore pe care le țineți în ghivece, este mai bine să le protejați pe timpul iernii.

Printre locurile potrivite pentru iernat se numără pivnițele cu ferestre mari, casa scării sau podurile luminoase.

De exemplu, puteți recunoaște perioada de iernare la Prinde muște, pentru că frunzele noi sunt mai mici și închise, iar planta nu mai are culoarea roșie tipică.

Plante carnivore în terariu

Puteți să cultivați multe specii de plante carnivore și într-un terariu. În cazul unui terariu, este mult mai ușor să se mențină umiditatea necesară - ceea ce reprezintă în mod clar un avantaj considerabil. Dezavantajul este însă că spațiul disponibil este limitat, fiind mult mai dificil de asigurat iernatul.

Din acest motiv, atunci când cumpărați plante carnivore pentru a le pune într-un terariu, țineți cont de următoarele aspecte:

 • Canivorele trebuie să crească lent și să nu devină prea mari.
 • Carnivorele trebuie să fie în măsură să suporte o umiditate ridicată.
 • Plantele carnivore nu trebuie să aibă nevoie de iernat.

Potrivite pentru terariu sunt, de exemplu, variantele sud americane de Roua dimineții și Heliamphora. Și Nepethes este deosebit de potrivit pentru terarii. În funcție de spațiul disponibil trebuie însă să alegeți specii cu creștere lentă sau de talie mică.

Sfat: Terariul dvs. trebuie să se afle într-un loc luminos, dar evitați soarele puternic de la amiază. Altfel, se poate încălzi atât de mult încât să afecteze plantele. Aerisiți în mod regulat vara sau alegeți un terariu deschis.

Atunci când vă amenajați terariul pentru plante carnivore, începeți cu un strat de drenaj, alcătuit, de exemplu, din argilă expandată sau granule de argilă. Deasupra se află pământul special pentru plante canivore, cu o grosime de cel puțin 5 cm.

Ar fi bine să vă gândiți dinainte la cum doriți să arate terariul dumneavoastră. Nivelurile diferite arată întotdeauna excelent. Țineți cont și de nevoile locuitorilor: plantele carnivore cărora le place solul mai uscat trebuie așezate mai sus, în timp ce alte plante trebuie plasate în zone mai joase și mai umede.

De asemenea, folosiți pietre, rădăcini, granule de lavă sau scoarță de pin pentru a adăuga structură terariului.

Strat cu plante de mlaștină pentru plante carnivore rezistente pe timpul iernii

Bineînțeles că și plantele carnivore care rezistă pe timpul iernii pot fi plantate în grădina dumneavoastră. Plantele carnivore au însă nevoie de un strat special pentru plante de mlaștină.

Iată cum puteți amenaja un strat cu plante de mlaștină:

 • Mai întâi, identificați o locație în plin soare. Săpați o groapă pentru stratul cu plante de mlaștină. Acesta trebuie să aibă o adâncime de aproximativ 60 cm. Dimensiunea o alegeți dumneavoastră.
 • Acum căptușiți groapa cu o folie specială pentru iazuri. Folia poate face cute, dar nimeni nu le va mai vedea ulterior. Asigurați-vă însă că folia iese peste marginea gropii. Stratul cu plante de mlaștină are nevoie de folia pentru iazuri pentru a nu permite apei să se scurgă.
 • Pentru ca stratul dumneavoastră cu plante de mlaștină să fie întotdeauna alimentat cu suficientă apă, trebuie să construiți de pe acum și niște rezervoare de apă. În acest sens, în funcție de dimensiunea stratului cu plante de mlaștină, puteți folosi una sau mai multe găleți de mortar. Desigur, puteți folosi în acest scop și niște ghivece mari.
 • Dați câteva găuri pe toate laturile și pe fundul găleții de mortar. Acum așezați găleata de mortar în groapa săpată, cu deschiderea orientată în jos. Găleata de mortar creează un spațiu gol în care se poate colecta apa. Astfel, turba poate absorbi umezeala.
 • Umpleți fundul gropii cu una sau mai multe găleți de mortar, în funcție de dimensiune, până când acoperiți tot fundul. Ghivecele trebuie să fie suficient de înalte pentru a lăsa aproximativ 20 cm pentru stratul de plantare.
 • Acum puteți uda turba și groapa. Turba trebuie să fie nefertilizată, doar puțin descompusă și să aibă un pH acid. Important: Asigurați-vă că udați stratul cu plante de mlaștină în mod adecvat în următoarele două săptămâni.
 • Dacă doriți, puteți amenaja stratul pe mai multe niveluri. Acesta poate avea un mic deal sau o vale acolo, ceea ce nu numai că face stratul cu plante de mlaștină mai interesant, ci oferă și condiții mai bune pentru plantele carnivore.
 • Folia pentru iaz trebuie să iasă peste margini aproximativ 15 cm. Puteţi acum tăia surplusul de folie. Asigurați-vă că între margine și stratul cu plante de mlaștină rămâne un mic spațiu. În măsura în care acest lucru este posibil, în stratul cu plante de mlaștină nu trebuie să pătrundă niciun fel de pământ obișnuit.
 • Stratul dumneavoastră cu plante de mlaștină este gata. Acum puteți planta carnivorele în stratul special, adăugând pe margini un rând de plante însoțitoare.

Plantarea stratului cu plante de mlaștină

Mai înainte de a așeza plantele carnivore în stratul cu plante de mlaștină, puteți adăuga pietre și rădăcini mai mari cu rol decorativ, oferind astfel o structură amenajării.

Atunci când plantați plantele carnivore, acordați atenție și poziției soarelui: plantele mai mici trebuie să fie așezate în față, iar cele mari, mai în spate. Astfel, toate plantele beneficiază de la fel de mult soare.

Atunci când amenajați stratul cu plante de mlaștină, începeți cu plantele carnivore înalte, cum ar fi plantele rezistente pe timpul iernii, cum este Planta ulcior. Lăsați mai mult spațiu liber în jurul Plantelor ulcior, întrucât acestea vor continua să crească.

Acum puteți continua cu plante carnivore mai mici, cum ar fi speciile rezistente iarna Roua dimineții sau Pinguicula vulgaris. Apoi puteți completa stratul cu plante însoțitoare. Plantele însoțitoare trebuie, evident, să poată rezista în stratul cu plante de mlaștină. Acestea pot fi, de exemplu, Helonias bullata, Iarba neagra (Calluna vulgaris), mușchiul Sphagnum și Iarba de bumbac (Eriophorum angustifolium). În cazul Ierbii de bumbac, asigurați-vă că acestea formează smocuri, în caz contrar lăstarii vor acapara întregul strat cu plante de mlaștină.

Iarba de tot soiul este, de exemplu, excelentă ca plantă însoțitoare pentru marginea stratului cu plante de mlaștină.

Important: Udați stratul cu plante de mlaștină în mod adecvat timp de două săptămâni, pentru ca să se prindă toate plantele.

Ideal ar fi să vă udați stratul cu plante de mlaștină mai ales cu apă de ploaie.

Ghivece cu plante de mlaștină pentru balcon și terasă

Nu aveți o grădină? Creați în schimb un ghiveci cu plante de mlaștină pentru plantele carnivore. Pașii sunt practic aceiași ca în cazul stratului cu plante de mlaștină, cu excepția faptului că, în locul găleților de mortar, se pot folosi ghivece mai mici. Ghivecele cu plante de mlaștină se potrivesc, astfel și pe balcon și terasă. O variantă adecvată este, de exemplu, un recipient de zinc. În cazul recipientelor mici și mai puțin adânci, puteți renunța la rezervorul de apă.

Tehnici de prindere ale plantelor carnivore

Capcană articulată, capcană cu lipici, capcană cu trapă: plantele carnivore au dezvoltat - în funcție de specie - diferite tehnici de prindere.

O scurtă prezentare a diverselor tehnici de prindere ale plantelor carnivore:

Capcană articulată

Probabil cea mai cunoscută metodă de prindere este capcana articulată. Această metodă este utilizată, de exemplu, și de planta Prinde muște, care capturează astfel muște, furnici sau păianjeni.

Iată cum funcționează: planta carnivoră dispune de două jumătăți de frunză dotate pe interior cu mici fire de păr cu funcție tactilă. Dacă o insectă atinge de mai multe ori firele de păr cu funcție tactilă, cele două jumătăți ale frunzei se închid în câteva secunde.

După ce capcana s-a închis, o secreție a plantei carnivore ajută la digerarea insectei. Câteva zile mai târziu, jumătățile de frunze se redeschid, iar la lumină ies doar resturile nedigerabile.

Capcana cu lipici

Plantele carnivore precum Roua dimineții folosesc capcane cu lipici.

Iată cum funcționează: planta carnivoră produce o secreție lipicioasă care iese fie pe frunze, fie pe vârfurile tentaculare ale frunzelor. Această secreție nu este doar lipicioasă, ci și atrage insectele. Insectele atrase în acest fel rămân lipite, iar încercările de a se elibera sunt zadarnice. Apoi, insectele sunt digerate cu ajutorul unei enzime. Există și insectivore care își sug prada.

Capcana cu trapă

Planta ulcior sau Nepethes au o cu totul altă tactică. Acestea sunt dotate cu capcane cu trapă.

Iată cum funcționează: frunzele acestor plante carnivore formează cavități. Plantele carnivore atrag insectele cu un miros dulce, iar acestea cad apoi în cavitate. Din cauza pereților interiori netezi și a spațiului îngust, prada nu poate scăpa sau o poate face doar foarte greu.

Digestia are loc în partea inferioară a cavității capcanei. Dacă planta a avut succes, aceasta începe să pompeze sucul digestiv în cavități, iar pereții acestora absorb apoi substanțele nutritive.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus