0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 05.03.2024 la ora 10:18. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Tipuri de cactuși, udarea și îngrijirea lor

Tipuri de cactuși, udarea și îngrijirea lor

Își folosește spinii pentru a crea spațiul de care are nevoie și se poate descurca cu puțină apă. Cine? Cactusul, desigur. Vă prezentăm diferite tipuri de cactuși și vă oferim sfaturi pentru îngrijirea acestora.

Cactuși: tipuri

Cactaceele – sau, pe scurt, cactușii – fac parte din familia suculentelor. Ceea ce înseamnă că aceste plante sunt capabile să stocheze umezeala în țesuturi. Astfel, ele sfidează seceta. Lucru extrem de necesar, deoarece cactușii provin inițial din regiuni însorite, calde, cu precipitații puține.

Spinii sunt caracteristici cactușilor. Aceștia s-au dezvoltat din frunze pentru a se adapta la căldură – cel puțin așa presupune teoria evoluției. În orice caz, spinii îndeplinesc două funcții: minimizează evaporarea umidității și protejează cactusul de prădători.

Există peste 100 de genuri cu mai mult de 1.800 de specii de cactuși. Dar, bineînțeles, unele specii de cactuși s-au impus ca plante de interior. Există specii care se simt bine în sufrageria dumneavoastră și specii care au nevoie de o seră.

Ați dori o mică selecție?

 • Smochinul indian: acest tip de cactus formează fructe comestibile – smochine indiene. În timpul verii îi plac locurile însorite, la o temperatură de 18-25 °C. Iernează în condiții de luminozitate și uscăciune la 6-8 °C.
 • Scaunul soacrei: Scaunul soacrei (sau cactusul-glob) crește sferic, iar spinii pot ajunge până la 5 cm lungime. După câțiva ani poate produce flori galbene.
 • Cactusul columnar: Cereus are lăstari columnari. Înflorește pe timp de noapte. Uneori este numit și cactusul cowboy.
 • Cactusul Crăciunului: Cactusul Crăciunului – Schlumbergera – este un cactus cu frunze și înflorește foarte abundent din noiembrie până în februarie.
 • Cactusul coral: Cactusului coral – sau Rhipsalis – îi place lumina și căldura pe tot parcursul anului, dar nu-i place soarele direct de amiază. Cactusul coral este ideal pentru a fi așezat într-un coș suspendat.

Utilizarea cactușilor

Fructele de cactus conțin mult calciu, potasiu, proteine, vitamina B și umiditate. Lăstarii tineri ai cactusului Opuntia pot fi utilizați în salate sau alături de legume. În Mexic, din cactuși se produc și piepteni, ace sau materiale de construcție.

În medicină, cactușii sunt apreciați pentru proprietățile lor vindecătoare. Aceștia întăresc inima, ajută la tulburările circulației sau la problemele intestinale, și au un efect antibacterian și antiinflamator.

Îngrijirea cactușilor

Primul pas în îngrijirea cactușilor este să găsiți locul de amplasare potrivit. În principiu, tuturor cactușilor le place un loc luminos, fără curenți de aer. Spre deosebire de multe alte plante de interior, cactușii nu sunt deranjați de aerul uscat de la sistemul de încălzire – dimpotrivă. Umiditatea ridicată nu este deloc bună pentru cactuși.

Cu toate acestea, nu toate speciile de cactuși tolerează soarele arzător al amiezii. Ferestrele de pe partea de est sau de vest a casei, de exemplu, sunt mai potrivite pentru astfel de specii.

În lunile de vară, puteți să vă așezați cactușii și pe balcon sau pe terasă. Cu toate acestea, este important ca aceștia să fie ținuți la adăpost și să nu primească prea multă apă. De asemenea, locația exterioară trebuie să fie protejată de vânt.

Udarea cactușilor

În general, cactușii au nevoie de mai multă apă în timpul fazei de creștere decât în timpul lunilor de iarnă. Dar chiar și în faza de creștere, mai puțin înseamnă mai mult.

Udați-vă întotdeauna cactușii numai atunci când substratul este complet uscat.

Atunci când vă udați cactușii, asigurați-vă că folosiți apă de ploaie sau apă stagnantă de la robinet. De asemenea, evitați neapărat îmbibarea cu apă – aceasta duce la putrezirea rădăcinilor și vă va ucide încet cactusul. De aceea, ghiveciul pentru cactuși trebuie să aibă găuri de drenaj.

Există două moduri în care puteți uda cactușii:

 • Vă puteți uda bine cactusul cu o stropitoare.
 • Sau puteți scufunda complet ghiveciul cactusului într-o găleată cu apă. De îndată ce nu mai ies bule de aer, scoateți din nou ghiveciul din apă și lăsați cactusul să se scurgă complet.

Apoi efectuați următoarea udare când substratul se usucă din nou. În timpul verii, de obicei, acest lucru se întâmplă din nou în 1-2 săptămâni, iar iarna poate dura patru săptămâni sau mai mult.

Fertilizarea cactușilor

Cactușii trebuie fertilizați în principal în timpul fazei de creștere, adică din aprilie până în august. Fără fertilizant, șansele de a avea flori sunt mult mai mici. Fertilizați cactușii aproximativ o dată pe lună în această perioadă – și folosiți un fertilizant special pentru cactuși.

Replantarea cactușilor

Cactușii nu numai că nu sunt foarte pretențioși când vine vorba de udare. Suculentele spinoase sunt destul de relaxate și când vine vorba de replantare.

Având în vedere că majoritatea cactușilor cresc relativ încet, trebuie să îi replantați doar la fiecare 2-5 ani.

Dacă solul este foarte compactat sau dacă rădăcinile ies deja până la găurile de drenaj ale ghiveciului, este timpul să replantați cactusul.

În principiu, există două momente potrivite pentru replantarea cactușilor: fie din ianuarie până în martie, înainte de începerea fazei de creștere. Fie după înflorire, adică în septembrie și octombrie.

Sfat: replantare fără deteriorarea rădăcinilor

Pentru a vă putea scoate cactusul din vechiul ghiveci fără să-i deteriorați rădăcinile, pur și simplu nu-l udați timp de câteva zile înainte de replantare.

Solul potrivit

Cactușii au nevoie de un sol special. Conținutul de nutrienți și structura acestui sol sunt adaptate cu precizie la nevoile speciale ale cactușilor.

Replantarea cactușilor: pas cu pas

Înainte de a începe să vă replantați cactușii, luați măsuri de siguranță. Cu alte cuvinte, pregătiți-vă niște mănuși groase. O pereche de clești pentru grătar sau un prosop pot fi, de asemenea, utile la replantarea cactușilor.

Apoi puteți începe:

 • Mai întâi trebuie să scoateți cu grijă cactusul din ghiveciul său. Îndepărtați solul vechi.
 • Acum puteți umple fundul noului ghiveci cu argilă expandată sau cu cioburi de lut. Acest lucru ajută la drenaj.
 • Umpleți ghiveciul cu pământ proaspăt pentru cactuși și introduceți cactusul – asigurați-vă că adâncimea de plantare este aceeași cu cea a vechiului ghiveci.
 • Ca pas final, umpleți toate cavitățile cu pământ și apăsați ușor.

Atenție: nu udați imediat după replantare. Întreaga acțiune a fost stresantă pentru cactusul dumneavoastră. Lăsați-l să se odihnească aproximativ o săptămână înainte de a pune mâna pe stropitoare. De asemenea, evitați soarele arzător de la amiază în primele câteva săptămâni după replantare.

Sfat: ghiveciul corect pentru cactuși

Dacă aveți un cactus columnar, alegeți un ghiveci greu. Acesta asigură stabilitate. Plantele cu rădăcini plate, cum ar fi agavele, trebuie așezate într-un vas de forma unui bol. În plus, dacă vă decideți să folosiți un vas de lut, este posibil să fiți nevoit să folosiți mai des stropitoarea, deoarece lutul absoarbe apa și o lasă să se evapore.

replantarea cactusilor

Înmulțirea cactușilor

Vreți să vă înmulțiți cactușii? Există două posibilități – în funcție de specie:

 • Înmulțirea cactușilor prin butași
 • Înmulțirea cactușilor prin lăstari

Cel mai bine este ca butașii să fie tăiați în timpul fazei de creștere, adică primăvara. Găsiți un lăstar lateral matur și tăiați-l în punctul cel mai îngust cu un cuțit ascuțit. Lăsați suprafața tăiată să se usuce complet înainte de a pune butașul în pământ pentru cactuși. Pulverizați butașul de cactus cu apă pentru a stimula formarea rădăcinilor.

Unele specii de cactuși formează așa-numiții pui. Un pui este o plantă fiică, ce se înrădăcinează rapid. Puteți rupe pur și simplu lăstarul de la tulpina principală și îl puteți planta direct în solul pentru cactuși.

Indiferent de opțiunea pe care o alegeți, nu uitați de mănușile groase!

Supraviețuirea cactușilor pe timp de iarnă

Modul în care cactusul dumneavoastră ar dori să își petreacă iarna depinde de specia din care face parte.

Există specii, cum ar fi Melocactus, pentru care nu se schimbă prea multe în timpul iernii – cu excepția faptului că au nevoie de mult mai puțină apă. Astfel, acestea iernează la căldură și lumină, cu intervale de udare mult mai lungi. Nici fertilizarea nu este necesară în timpul iernii.

În schimb, există și specii de cactuși care trebuie mutate într-un spațiu luminos, dar mult mai răcoros pe timp de iarnă. Temperatura ideală este de 8-15 °C. O casă a scării luminoasă sau o seră sunt ideale pentru acest lucru. Asigurați-vă că solul este deja uscat în momentul mutării, pentru ca rădăcinile să nu putrezească peste iarnă. Primăvara vă puteți obișnui încet cactușii cu temperaturi mai ridicate. De asemenea, îi puteți obișnui din nou cu udarea, pulverizându-i cu apă.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus