0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
01.12.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 01.12.2023 la ora 12:24. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Plantarea și îngrijirea bonsaiului

Plantarea și îngrijirea bonsaiului

Tradus cuvânt cu cuvânt, „bon-sai“ însemnă „plantat într-o tavă“. Din prima nu sună deloc spectaculos. Însă, dincolo de aceasta se ascunde o formă de artă fascinantă, care îmbină într-un mod unic tehnici de grădinărit cu estetica asiatică.

Aici aflați unele principii de bază ale îngrijirii copacilor bonsai.

Care este cel potrivit pentru mine?

În zonele noastre de latitudine geografică, micii copaci emblematici au deveni cunoscuți cel puțin odată cu filmul „Karate Kid", în care domnul Miyagi se ocupă plin de dăruire de bonsaiul său. China este considerată țara de origine a mini-copacilor în tăvi. În secolele al X-lea și al XI-lea călugării budiști au adus bonsaiul în Japonia.

Copacii în miniatură sunt o știință în sine. Ei există în numeroase forme de creștere și de caracter, de ex. cu trunchiuri drepte ca lumânarea, cu coroană înclinată de vânt sau cu rădăcini extinse, impresionante. Ocupați-vă de această temă înainte să vă cumpărați un bonsai. Există multe specii de bonsai, cu diverse cerințe în ceea ce privește îngrijirea.

Aici am grupat pentru dumneavoastră sfaturi de bază pentru îngrijire, ca inițiere în această lume fascinantă a copacilor mini. La alegerea bonsaiului dumneavoastră ar trebui să aveți în vedere unele aspecte.

Clima potrivită

Unele specii au nevoie de o scădere a temperaturii pentru a intra în faza de repaus și pentru a se putea regenera. Altele mor prin îngheț la ger. Înainte să alegeți o specie, ar trebui să vă gândiți dacă aceasta se va simți bine în clima în care trăiți. Este, de asemenea, relevant dacă doriți să îl țineți în grădină sau în casă. În zonele noastre de latitudine se simt bine speciile precum ulmul, molidul și arțarul japonez.

Atenție

Copacii bonsai se comportă la fel ca tovarășii lor de specie, mai mari. În mod corespunzător, și în cazul acestora există exemplare de foioase și exemplare veșnic verzi.

Amplasarea corectă

În interior sau în exterior? Sunt valabile următoarele: în interior este în general ceva mai uscat și nu este atât de luminos ca în aer liber. De aceea, nu toate speciile sunt adecvate pentru orice amplasare.

 • În interior puteți ține ficusul plângător, serissa japonica sau gardenia.
 • Arțarul, fagul, cedrul și ulmul stau cu plăcere în aer liber.

Mărimea potrivită

Clar, un bonsai este mic. Însă și „mic" poate fi înțeles în multe feluri. Cei mai mulți copaci bonsai se încadrează între 15 și 90 cm înălțime. Mărimea nu influențează doar necesarul de apă și de lumină, ci și dimensiunea vasului de plantat, ceea ce în final determină locul pe care acesta îl va ocupa.

Și nu trebuie uitat: mărimea are o influență și în ceea ce privește timpul pe care trebuie să îl luați în calcul pentru îngrijire. Pentru că, bineînțeles, la copacii mai mari este și mai mult de tăiat.

Copaci bonsai adecvați pentru începători sunt în special speciile ușor de îngrijit, gen ienupărul târâtor sau planta de jad.

Alte specii tipice de bonsai sunt:

 • 
				bonsai chinezesc

  Ficus retusa (smochinul chinezesc)

  • Amplasare: de fapt, un bonsai de cameră, însă vara poate sta din când în când și afară, când temperaturile nu scad sub 15°C. În orice amplasare are nevoie de multă lumină.
  • Îngrijire: acest bonsai este foarte ușor de întreținut. El poate fi udat normal, dar tolerează ocazional și mai multă sau mai puțină apă. Este bine să stropiți frunzele zilnic și să mutați planta în alt vas în fiecare a doua primăvară. Ficus retusa suportă foarte bine tunderea și poate fi modelat excepțional cu sârmă, datorită crenguțelor foarte elastice.
  • Particularitate: dacă două părți ale plantei se ating cu presiune, acestea se contopesc. Din această motiv pot rezulta structuri interesante.

 • 
				ienupar

  Ienupăr

  • Amplasare: ienupărul se dezvoltă numai afară, până la -10°C. Când este mai frig, este bine să îl împachetați. Ca mecanism de apărare împotriva gerului, la unele specii, frunzele se colorează lila-maroniu, însă primăvara devin din nou verzi.
  • Îngrijire: este preferabil să îl udați mai puțin decât prea mult. Mai ales după replantare (fiecare al doilea an), stropiți-l regulat cu apă. Rupeți cu degetele lăstarii care ies din formă și răriți frunzele, pentru a nu deveni prea dense. În rest, ienupărul poate fi tuns foarte normal, în faza de repaus.
  • Particularitate: există specii de ienupăr cu frunziș solzos sau acicular. Frunzișul solzos devine acicular dacă planta se află sub în condiții de stres. Însă acesta își revine după ce planta s-a întremat. De altfel, ienupărul este adecvat excepțional pentru modelarea ramurilor moarte.

 • 
				pin

  Pin(Pinus)

  • Amplasare: pinii preferă un loc de amplasare în plin soare. Astfel acele lor rămân scurte. În condiții de lumină puțină, acele devin deosebit de lungi. Plantat liber, pinul rezistă peste iarnă, însă în ghiveci trebuie protejat în anotimpul rece.
  • Îngrijire: nu udați prea mult, însă regulat. Evitați neapărat băltirea apei. Protejați pinul de ploi în exces, în special pe parcursul celei de-a doua perioade de lăstărire. În caz contrar, acele devin inutil de lungi.
  • Particularitate: există specii de pin cu două lăstăriri pe an. Acest lucru provine din faptul că vântul le rupe adesea conurile, de aceea produc încă un rând de lăstari.

 • 
				molid

  Molid

  • Amplasare: molidul este tipic pentru zone climatice reci și preferă un sol răcoros, însă nu suportă bine frigul sau căldura extremă. De aceea nu îi amplasați în soare și iarna protejați-i împotriva gerului.
  • Îngrijire: vara puteți să scufundați molidul în apă și, după aceea, să îl lăsați să se zvânte, însă să nu se usuce în profunzime. Acest lucru asigură și o aerisire bună a solului. Suplimentar, este bine ca, mai ales în perioadele de căldură, să pulverizați frecvent apă pe frunze.
  • Particularități: molidul este permanent verde și pentru el este tipică forma conică a coroanei. Aceasta constă din multe crengi groase, poziționate destul de apropiat.

 • 
				ulm chinezesc

  Ulm chinezesc (Ulmus parvifolia)

  Amplasare: locul de amplasare ideal pentru ulmul chinezesc este la soare sau în penumbră. Într-o climă blândă poate rămâne afară iarna, însă trebuie împachetat. Ideală este o iernare la 0 până la 10 C° – indiferent dacă în casă sau afară.

  Îngrijire: udarea din belșug este importantă pentru ulm. Imediat ce pământul este uscat, puteți să îl udați din nou abundent. Totuși evitați băltirea apei, iar solul nu trebuie să rămână prea mult timp uscat. Este importantă, de asemenea, și o alimentare suficientă cu îngrășământ, mai ales în faza de creștere.

  Particularitate: aveți grijă ca umiditatea aerului să nu fie prea redusă, pentru că, în acest caz, se produce adesea o infestare cu acarieni păianjen și păduchi verzi.

 • 
				arbore de jad

  Arbore de jad (Crassula ovata)

  Amplasare: este foarte adecvată ca plantă de interior. Căutați-i doar un loc luminos pe pervazul ferestrei. Însă rotiți planta regulat, pentru că se îndreaptă rapid către soare. Vara puteți amplasa arborele de jad și afară. Însă trebuie în orice caz introdus în casă înainte de primul îngheț.

  Îngrijire: arborele de jad trebuie udat la intervale de timp mari, însă atunci până la saturație. Și anume, el este obișnuit cu viața din zone uscate. Înainte să îl udați din nou, trebuie ca pământul să fie bine uscat. Nu este deloc bună băltirea apei.

  Particularități: arborele de jad crește în mod natural foarte simetric. Pentru forma dorită, trebuie să tăiați crengile de prisos. Însă atenție: acestea nu vor crește din nou.

 • 
				artar japonez

  Arțar japonez (Acer palmatum)

  Amplasare: este adevărat că arțarului japonez îi place soarele, însă în căldura de la amiază ar trebui să i se asigure totuși puțină umbră, pentru că, altfel, se pot deteriora frunzele. El poate rămâne afară și iarna, însă este bine să îl protejați atunci când temperaturile scad sub -10 C°.

  Îngrijire: în sezonul de creștere, bonsaiul are nevoie de multă apă. Este obligatorie udarea zilnică. Când este deosebit de cald, chiar de două ori pe zi. Este bine ca apa pentru udat să nu fie foarte calcaroasă, pentru că arțarul preferă soluri neutre, până la ușor acide.

  Particularitate: la copacii tineri, scoarța este inițial verde sau ușor roșiatică. Odată cu vârsta se colorează în gri deschis sau gri-maroniu.

 • 
				stejar

  Stejar (Quercus)

  Amplasare: în faza de creștere, este excelent ca stejarul să fie amplasat în plin soare. Locul de amplasare trebuie să fie și aerisit. Pentru iarnă este important un spațiu lipsit de îngheț, pentru că, în ghiveci, stejarul nu poate ierna în exterior.

  Îngrijire: pământul uscat este la fel de rău ca umiditatea permanentă – așadar o sarcină mai dificilă, până stabiliți irigarea corectă. În perioada de creștere este bine să efectuați o fertilizare săptămânal, însă cu puțin azot, pentru că acesta aduce cu sine o vulnerabilitate mai mare la dăunători.

  Particularități: stejarii sunt infestați adesea cu mană. Aceasta poate fi combătută cu un amestec din praf de copt, ulei de rapiță, detergent de vase și apă.

Cultivarea copacilor bonsai

Aceasta este o activitate pentru profesioniști adevărați. Este bine ca începătorii să apeleze la copaci deja cultivați, respectiv gata modelați. Termenul „cultivare" este, de fapt, greșit în acest context, pentru că copacii bonsai nu reprezintă o formă specială de cultivare, ci specii obișnuite de copaci, modelate deosebit.

În principiu puteți modela un bonsai din orice copac.

Alegeți în acest sens o specie de copac care să suporte bine tăierea, deoarece copăcelul trebuie tuns regulat pentru a rămâne în formă. Speciile de ficus, gen planta de jad, și plantele suculente, gen copacul de jad, sunt foarte adecvate ca primi bonsai, pentru că sunt ușor de îngrijit.

cultivarea copacilor bonsai

Cum se cultivă un bonsai?

  Doriți să participați de la început? Atunci adunați sau cumpărați câteva semințe și ajutați-le să încolțească. Alternativ puteți lua un copăcel mic din centrul de grădinărit. Dacă decideți să urmăriți îndeaproape formarea bonsaiului dumneavoastră, lăsați-l câțiva ani să crească, până își formează un sistem de rădăcini bun și un trunchi gros. La prima tăiere, lăsați acele crengi care urmează să formeze mai târziu coroana. Pe celelalte îndepărtați-le cu o unealtă ascuțită. Așezați apoi copacul într-o tavă plată: în acest proces răriți rădăcinile, păstrându-le mai ales pe cele fine, orizontale. Copacul nu mai poate prelua acum suficiente substanțe nutritive și, astfel, îi va fi împiedicată creșterea. Cu timpul, mărimea frunzelor și a copacului se va adapta la condițiile date: copacul dumneavoastră devine un bonsai.

Sfat

Puteți fixa copăcelul cu sârmă în tăviță, în cazul în care acesta nu stă de la început ferm ca o stâncă.

Îngrijirea corectă a copacilor bonsai

ingrijirea bonsaiului

Pământul potrivit pentru bonsai

Substratul obișnuit pentru flori nu este adecvat pentru copacii bonsai. El nu este suficient de permeabil, este prea dens și prea fertilizat. În schimb, substratul pentru bonsai este permeabil la apă și la aer. Acesta nu formează bulgări, este permanent granulat, astfel încât înmagazinează într-adevăr apă, însă, totodată, nu împiedică drenajul. Acest lucru previne putrezirea rădăcinilor.

În arta japoneză clasică a bonsaiului se utilizează de cele mai multe ori substrat Akadama. Acesta constă din granule de argilă japoneză, formate din cenușă vulcanică și care datorită porozității și a granulației mari, au proprietăți optime de înmagazinare a apei și de drenaj.

Substratul Akadama este disponibil în două categorii de calitate: substratul Akadama pentru copaci bonsai a fost ars la 600-900°C, astfel încât, în condiții de îngheț, acesta nu se descompune în argilă impermeabilă la apă. Pământul nears se utilizează adesea pentru producerea substratului „normal" pentru flori.

În cazul în care bonsaiul este un rhododendron sau un salcâm, este bine să se adauge suplimentar turbă acidă.

Amplasarea corectă pentru bonsaiul dumneavoastră

Copacilor bonsai le place soarele și, de asemenea, și vântul – celor mai multe specii le plac locurile luminoase și aerisite. Îi puteți amplasa atât în interior, cât și în exterior. Speciile locale pot sta afară și iarna, însă ar trebui protejate împotriva înghețului din sol prin intermediul unei plăci de polistiren.

Speciile subtropicale și tropicale ar trebui păstrate în interior peste iarnă: plantele subtropicale în încăperi neîncălzite, la cca. 5-10°C, cele tropicale la temperatura camerei. Imediat ce nu mai este îngheț, puteți amplasa din nou plantele (sub)tropicale în grădină.

În principiu, copacii mini au aceleași preferințe de amplasare ca rudele lor mari.

Udarea bonsaiului

Fiecare bonsai are „setea" sa individuală, în funcție de amplasare și de substratul de pământ. Udarea optimă reușește numai în condițiile în care verificați zilnic dacă umiditatea solului din tăvița bonsaiului este cea optimă.

  Un bonsai ar trebui udat numai atunci când pământul este uscat. Dacă bonsaiul s-a uscat, el poate fi udat din belșug, de preferință cu apă de ploaie sau cu apă stătută, sau poate fi imersat în aceasta. Băltirea apei sau uscarea sunt cauzele cele mai frecvente pentru ca un bonsai să moară. Vara faceți-i un duș temeinic dimineața, așa încât să iasă apă prin orificiile de evacuare ale vasului. În cazul în care se usucă peste zi, mai udați-l încă o dată.
Udarea poate deveni o adevărată știință. Se pare că ucenicii marilor maeștri în arta bonsaiului învață în primul an exclusiv udarea corectă.

Prin alimentarea cu apă, maeștrii japonezi în bonsai pot influența mărimea frunzelor și lungimea acelor.

udarea bonsaiului

Replantarea bonsaiului

Este recomandabil ca arborii bonsai să fie replantați la fiecare 2 ani. Exemplarele mai în vârstă, în tăvi mai mari, numai la fiecare 3-4 ani. Un indiciu că este timpul pentru replantare: substratul nu mai absoarbe bine apa. Atunci este momentul să schimbați neapărat substratul vechi.

Copacii bonsai de cameră pot fi replantați pe parcursul întregului an, cei crescuți în aer liber de preferință primăvara, înainte de a ieși primii muguri. La replantare utilizați substrat special pentru bonsai și întrerupeți fertilizarea timp de 4-6 săptămâni după replantare.

La replantare trebuie să efectuați întotdeauna și o tăiere a rădăcinilor.

Tava corectă pentru bonsaiul dumneavoastră

 • Ca regulă empirică pentru mărimea și adâncimea tăvii se aplică: Mărime = 2/3 x înălțimea arborelui Adâncime ≈ grosimea trunchiului
 • În cazul în care coroana este ieșită mult în afară, chiar și numai ținând cont de aspect, tava poate fi mai mare. Copacii tineri ar trebui plantați, în principiu, în tăvi ceva mai mari, pentru ca sistemul de rădăcini să se poată forma bine. Copacii mai în vârstă pot fi amplasați în tăvi tot mai mici, pentru că rădăcinile sunt tăiate tot mai mult la fiecare replantare.

În noua tavă trebuie ca mai întâi să aranjați stratul de drenaj, apoi să așezați copacul pe acesta și să încorporați substratul pentru bonsai în spațiile intermediare ale rădăcinilor (de ex. cu un bețigaș de lemn). Etanșați eventual orificiile de scurgere cu plase, pentru ca substratul să nu iasă odată cu apa.

Puteți ajuta bonsaiul să aibă o stabilitate mai mare fixându-l cu sârme, pe care să le întindeți apoi prin orificiile de scurgere.

replantarea bonsaiului

Fertilizarea bonsaiului

În general este valabil: copacii bonsai ar trebui fertilizați pentru prima dată primăvara, când înmuguresc primii lăstari. După aceea, aproximativ la fiecare 4 săptămâni, respectiv conform descrierii de pe ambalajul îngrășământului. În lunile de vară este bine să faceți pauză, pentru ca lăstarii să se poată întări.

Utilizați îngrășământ special pentru bonsai. Acesta este organic, cu conținut redus de azot și are raportul adecvat de substanțe nutritive pentru copacii bonsai.

Este bine să nu efectuați fertilizare în primele patru săptămâni după replantare și nici în cazul unor afecțiuni ale rădăcinilor.

În cazul în care bonsaiul dumneavoastră stă afară pe parcursul întregului an, este bine să îi oferiți o pauză iarna și să nu îl fertilizați, pentru ca primăvara să își poată începe relaxat faza de creștere.

Modelarea bonsaiului: tunderea și legarea cu sârmă

Pentru a aduce sau a menține bonsaiul mic și în formă, trebuie să îl tundeți regulat. Îndepărtați lăstarii care ies din formă și tăiați vârfurile. Prin legarea cu sârmă puteți determina cu precizie forma și direcția de creștere a bonsaiului dumneavoastră.

Acțiunile de tăiere se orientează în funcție de specia de copac și de forma pe care doriți să o obțineți. Este general valabil:

  Îndepărtați toate crengile care stau în calea formei dorite. Aveți grijă să tăiați crengile pe cât posibil la punctul de creștere din trunchi. Dacă rezultă suprafețe de tăiere care sunt mai mari de 3-4 mm, este bine să le închideți cu o pastă specială de închidere a rănilor sau să le prelucrați direct cu un clește concav, astfel încât să existe o mare probabilitate ca locurile de tăiere să se închidă din nou prin creștere. Îndepărtați mai întâi frunzele și crengile uscate și apoi rezervați-vă timp pentru a stabili care sunt crengile care trebuie tăiate pentru a aduce copacul la forma dorită.

Atenție

  Vă rugăm să utilizați numai foarfeci sau unelte de tăiere ascuțite și curate pentru bonsaiul dumneavoastră. Dacă tăiați puternic din coroană, trebuie să tăiați și rădăcinile. Însă așteptați până ce copacul și-a revenit, pentru a nu-l expune la un stres prea mare dintr-o dată. Nu tundeți niciodată un bonsai simultan cu legarea sa cu sârmă, acest lucru este prea stresant pentru el.

Se face distincția între tăierea de îngrijire și tăierea de modelare:

Tăierea de modelare

Arta la modelarea bonsaiului este aceea de a crea o imagine idealizată a naturii. Așadar, un bonsai urmează să fie o miniatură perfectă a speciei sale. Maximele sunt estetica armonioasă și naturalețea (perfecționată). Copacul pitic trebuie să arate natural și totodată perfect, într-un mod discret.

Efectuați tăierea de modelare primăvara sau toamna târziu, înainte sau după faza de creștere.

La foioase, tăiați lăstarii prea lungi cu circa 3 muguri și îndepărtați crengile uscate sau deranjante. Aduceți-vă bonsaiul la forma dorită. Vara vor urma apoi întotdeauna tăieri mai mici, așa-numitele tăieri de îngrijire.

taierea de modelare a bonsaiului

La conifere, îndepărtați lăstarii secundari care ies și scurtați ramurile mai lungi. Mai bine le rupeți prinzându-le între degetul mare și arătător, decât să le tăiați. Pămătufurile de ace exterioare de la anumiți lăstari laterali le puteți lăsa, pentru a se forma pernițe de ace dense, similare unor nori. Dacă aceste pernițe devin prea dense, le puteți rări. Îndepărtați suplimentar toți lăstarii de pe partea inferioară a unei ramuri, pentru a rezulta o siluetă în formă de semicerc.

modelare taiere bonsai

În principiu, puteți alege chiar dumneavoastră forma pe care o dați bonsaiului dumneavoastră. În arta bonsai există însă câteva forme clasice:

 • 
				forma de matura (Hokidachi)

  Formă de mătură (Hokidachi) Caracteristic este un trunchi drept, scurt, care se ramifică uniform înspre partea de sus într-o formă sferică sau conică. Pentru această formă sunt potrivite în mod natural speciile de foioase ramificate fin. Pentru a obține forma de mătură, puteți lega cu o bentiță coroana peste iarnă, atunci când frunzișul a căzut. Dar atenție! Procedați cu precauție, pentru a nu leza crengile.

 • 
				forma biciuita de vant (Funkinagashi)

  Forma biciuită de vânt (Funkinagashi) Funkinagashi arată de parcă vântul a suflat în permanență din aceeași direcție și a îndoit toate crengile într-o parte. Conduceți crengile în acea direcție în care se înclină trunchiul. Această formă este viguroasă, aproape tragică și are un aspect plin de viață. Modelul îl reprezintă copacii de pe coaste sau din stepă, care sunt expuși vânturilor, fără nicio apărare.

 • 
				forma in cascada (Kengai)

  Forma în cascadă (Kengai) și forma în semi-cascadă (Han-Kengai) Copacul este înclinat în jos, curbat, peste marginea tăvii, ca peste un țărm stâncos. În forma de semi-cascadă, copacul nu se înclină mai jos de fundul vasului, în schimb în forma de cascadă da. De aceea, amplasați bonsaiul într-o tavă mai înaltă sau poziționați-l pe un podest și prindeți crengile cu sârmă în jos. Rădăcinile trebuie să fie bine dezvoltate, pentru ca arborele să nu se răstoarne din tavă. Aceste forme creează în mod impresionant perne de crengi orizontale. Este perfect în regulă și dacă coroana este neregulată.

 • 
				forma in pozitie verticala libera (Moyogi)

  Forma în poziție verticală liberă (Moyogi) Trunchiul se subțiază uniform în sus, în formă de S, și crengile pornesc de la părțile exterioare ale curburilor. În mod ideal, vârful copacului este situat perpendicular deasupra punctului de bază al trunchiului. Coroana este triunghiulară, neregulată.

 • 
				forma strict verticala (Chokkan)

  Forma strict verticală (Chokkan) Trunchiul este drept ca lumânarea și devine tot mai îngust înspre partea de sus, astfel încât vârful se situează exact deasupra punctului din care pornesc rădăcinile. Primele crengi cresc în treimea de jos și apoi răsar pe etaje până sub vârf. În acest caz este bine ca planurile individuale să nu fie prea apropiate între ele.

 • 
				forma inclinata (Shakkan)

  Forma înclinată (Shakkan) Și această formă dă impresia că a fost înclinată de vânt într-o parte, însă mai puțin accentuat decât forma biciuită de vânt. Înclinarea este de circa 60-80°. Rădăcinile sunt mai slab dezvoltate pe acea parte spre care se înclină trunchiul, de aceea ar trebui ca prima creangă să crească pe partea opusă, pentru a stabili un echilibru.

 • 
				forma literatilor (Bunjingi)

  Forma literaților (Bunjingi) Bonsaiul are un trunchi înalt, subțire și ușor arcuit. Puținele crengi, cu frunziș puțin, cresc în partea superioară a trunchiului. Această formă a ajuns să poarte acest nume, pentru că amintește de un învățat bătrân și adus de spate.

 • 
				forma pe stanca (Seki joju)

  Forma pe stâncă (Seki-joju) Bonsaiul crește pe, respectiv deasupra unei stânci, astfel că rădăcinile se încolăcesc în mod impresionant în jurul acesteia. Pentru că rădăcinile sunt situate la vedere, acestea formează o scoarță specială, pentru a se proteja de soare. Arțarul, carpenul și păducelul sunt foarte robuști și, de aceea, sunt adecvați pentru această formă.

 • 
				forma cu trunchi dublu (Sokan)

  Forma cu trunchi dublu (Sokan) Fie cresc două trunchiuri dintr-o rădăcină, fie o creangă pornește foarte de jos, astfel încât arată ca un al doilea trunchi. Trunchiul mai puternic crește relativ drept, în timp ce celălalt este ușor înclinat. Ele formează împreună o coroană și, astfel, o unitate vizuală.

 • 
				forma cu trunchi multiplu (Kabudachi)

  Forma cu trunchi multiplu (Kabudachi) Mai multe trunchiuri pornesc dintr-o rădăcină, ele fiind diferite ca înălțime și grosime, însă formează cu toate acestea o unitate vizuală. Cel mai gros trunchi ar trebui să fie totodată și cel mai înalt.

 • 
				forma bonsai de padure (Yose ue)

  Forma bonsai de pădure (Yose-ue) Mai mulți copaci bonsai sunt amplasați în același vas și dau senzația unei păduri mai bătrâne. Exemplarul cel mai mare și mai bine dezvoltat este așezat central în treimea din față a vasului, copacii bonsai mai mici în părțile laterale sau în fundal. Coroanele formează împreună o unitate triunghiulară.

Dacă doriți să realizați o imagine armonioasă, respectați următoarele reguli de bază:

  Crengile din zona de jos a bonsaiului ar trebui să fie mai puternice decât cele din partea de sus. În general este valabil: crengile ar trebui să se subțieze către capăt. Cele mai frumoase sunt crengile drepte sau ușor arcuite. Tăiați crengile răsucite sau puternic arcuite. Îndepărtați o creangă în cazul în care cresc două la aceeași înălțime.

Tăierea de îngrijire

Cu tăierea de îngrijire mențineți forma bonsaiului dumneavoastră pe parcursul întregului an. Bineînțeles că arborii nu cresc uniform, ci se dezvoltă vârfuri și lăstari care ies, respectiv cresc din formă. Pe acelea le puteți tăia liniștiți, pentru a crea ceva spațiu și în interiorul coroanei. În general este valabil întotdeauna: frânați zonele mai puternice și susțineți-le pe cele mai slabe. Tăierea stimulează copăcelul dumneavoastră să crească și asigură ca ramificațiile să devină din ce în ce mai filigranate și trunchiul tot mai gros. Crengile nu ar trebui să crească în exterior dincolo de vas.

Tăierea rădăcinilor

Bonsaiul nu are nevoie doar de o frizură proaspătă regulată, ci trebuie să vă ocupați și de rădăcini. Din diverse motive, tăierea rădăcinilor face parte din ritualul de îngrijire, la fel ca tăierea de modelare și de fasonare:

  Tăvile de bonsai sunt foarte mici, astfel încât este necesară scurtarea regulată a rădăcinilor. Cu cât este mai mare bulgărele de pământ de la rădăcină, cu atât mai puternică va crește coroana. Pentru a menține copacul mic, este așadar necesar ca și sistemul de rădăcini să fie menținut mic. Tăierea rădăcinilor stimulează ramificarea și ameliorarea rădăcinilor, așa încât, în ciuda vasului mic și a cantității reduse de substrat, să poată fi preluate suficiente substanțe nutritive.

Atunci când replantați bonsaiul, puteți totodată să prelucrați sistemul de rădăcini și să îndepărtați crengile prea puternice și pe cele bolnave:

  În acest scop, scoateți cu atenție bonsaiul din pământ și îndepărtați pământul vechi cu o unealtă tip gheară. Afânați bulgărele de la rădăcină cu o baghetă de lemn și pieptănați cu precauție rădăcinile spre exterior. În cazul în care pământul este foarte compactat, îndepărtați-l de pe rădăcini prin spălare cu apă. Acum tăiați rădăcinile: pe cele groase mai mult decât pe cele subțiri. O caracteristică de calitate a copacilor bonsai o constituie rădăcinile fine, uniforme. Scurtați rădăcinile cu circa o treime. Aveți grijă ca punctele de tăiere să fie îndreptate în jos și, la final, să rezulte o imagine echilibrată între rădăcină și restul plantei. După un timp, tăiați puțin și din coroană.

taierea radacinilor

Tăierea frunzelor

Vă rugăm să tăiați și vârfurile o dată! La o specie de bonsai cu frunze mari, puteți reduce mărimea frunzelor dacă primăvara devreme tăiați frunzele mari circa la jumătate sau dacă le retezați complet (defoliere). Astfel copacul va fi stimulat să formeze frunze noi, mai mici. Însă, îndepărtați frunzele copacului numai la intervale de mai mulți ani și numai dacă este sănătos. Apoi fertilizați-l din nou numai după ce au crescut noile frunze.

taierea frunzelor

Modelarea lemnului mort cu „Jin“ și „Shari“

Acesta este într-adevăr punctul culminant la modelarea bonsaiului! Lemnul mort conferă o dată în plus un caracter total aparte bonsaiului dumneavoastră. Lemnul mort se regăsește în natură prin moartea acestuia după ce a fost lovit de un fulger, în urma unei secete sau a ruperii unei crengi. În arta bonsai, acest fenomen este ajutat cu cuțitul și cu cleștele. Se face distincția între două forme:

Jin = creangă fără scoarță

Designul Jin:

  Cu un clește Jin scoateți scoarța de pe creangă și tăiați-o cu un cuțit ascuțit în punctul în care pornește creanga din trunchi. Neteziți denivelările și muchiile cu cleștele concav sau cu hârtie abrazivă. Aplicați agent Jin cu pensula pe creanga cojită, pentru a se albi și pentru a fi ferită de infecții.
Shari = lemn descoperit în zona trunchiului

Designul Shari:

  Marcați în prealabil locul dorit cu cretă. Îndepărtați mai întâi o fâșie mică a scoarței și măriți suprafața cu timpul. În acest caz, trebuie să aveți răbdare. Pentru un Shari trebuie să îi acordați timp bonsaiului dumneavoastră și să realizați modelarea pe parcursul mai multor luni sau ani. Crestați scoarța cu un cuțit ascuțit și îndepărtați-o cu un clește Jin. Dacă doriți, scobiți puțin trunchiul cu un clește concav și aplicați agent Jin cu pensula pe Shari.

modelarea lemnului mort

Modelarea lemnului mort nu trebuie subestimată. O tăietură greșită, și întregul dumneavoastră bonsai este distrus. În zona trunchiului este întreruptă rapid o cale a sevei și, astfel, alimentarea crengilor din partea de sus. Pentru că nu este simplu de stabilit care este traseul acestora.

Din acest motiv, este bine să exersați mai întâi pe un bonsai care nu este foarte scump sau pe unul cu crengile tăiate.

Primăvara sau vara târziu, înainte sau după faza de creștere, puteți îndrăzni să vă apropiați de exemplarul dorit. Aveți în vedere că pentru modelarea lemnului mort sunt adecvate numai speciile mereu verzi. În cazul foioaselor, lemnul cojit putrezește.

Legarea cu sârmă

Cu o sârmă puteți aduce bonsaiul dumneavoastră în (aproape) orice formă imaginabilă. Pentru aceasta este nevoie doar de puțină răbdare.

Înfășurați sârma pe creangă. Începeți întotdeauna de la trunchi și conduceți apoi sârma sub un unghi de 45° în jurul crengii. Dacă doriți să o încovoiați în jos, conduceți sârma dinspre partea de jos. Dacă doriți să o încovoiați în sus, conduceți sârma dinspre partea de sus.

Dacă se desfășoară mai multe sârme prin același loc de pe trunchi, așezați-le în paralel. Dacă doriți să legați cu sârmă întregul copac, începeți cu trunchiul. Este posibil să legați la un loc cu o sârmă și două crengi similar de groase, situate la apropiere una de cealaltă.

Sârmă bonsai: Aveți grijă să folosiți sârmă de aluminiu cu un strat de protecție. Grosimea sârmei ar trebui să măsoare o treime din diametrul crengii. Dacă doriți, puteți lucra, de asemenea, și cu bandă de protecție. Banda trebuie înfășurată strâns în jurul crengii înaintea sârmei, pentru ca aceasta să nu se rupă la legarea cu sârmă.

Îndoirea crengilor în formă: Înainte de a le îndoi, legați mai întâi cu sârmă toate crengile pe care doriți să le aduceți într-o anumită formă. În vederea reducerii pericolului de rupere, la îndoire așezați degetul mare pe partea interioară a îndoiturii și apoi exercitați cu atenție presiune dinspre partea exterioară. Încercați să o îndoiți într-o singură etapă, pentru că, cu cât efectuați mai des procedura, cu atât crește pericolul de rupere a crengii. Până la consolidarea formei durează circa 3-6 luni, în funcție de grosimea crengii. Veți observa că acest lucru s-a produs, atunci când creanga nu se mai mișcă în vechea direcție. Nu lăsați niciodată sârma pe copac mai mult decât este necesar.

Îndepărtarea sârmei: În faza de creștere, crengile se îngroașă mai repede. Așadar, aveți grijă ca sârma să nu cresteze scoarța, pentru că altfel copacul dumneavoastră în miniatură va avea niște cicatrici urâte. Îndepărtați sârma la timp, prin tăierea cu un clește la fiecare înfășurare. În încercarea de a desfășura sârma ați putea răni crengile.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus