0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 0310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 19.01.2022 la ora 07:38. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Instalații sanitare. Ghid și sfaturi

Timp de lectură 11 min.
Instalații sanitare. Ghid și sfaturi

Prin intermediul unui montaj profesionist al instalațiilor sanitare, vă asigurați că apa curge în direcția corectă. Aici puteți găsi o sumedenie de informații despre instalațiile de apă și montarea țevilor. Indiferent dacă lucrați la o construcție nouă sau renovați una veche - aici puteți găsi toate răspunsurile dorite. Noi vă oferim instrucțiuni, ghiduri și servicii, precum și sortimentul de produse potrivite pentru proiectul dumneavoastră.

Fitinguri pentru instalații sanitare și încălzire

Fitingurile sunt accesorii normate pentru instalații sanitare și de încălzire. Cu ajutorul lor, instalarea țevilor este rapidă, precisă și mai sigură. Cu ajutorul fitingurilor pot fi realizate următoarele îmbinări:

 • îmbinări drepte
 • schimbări de direcție
 • ramificații
 • îmbinări cu piesele de montaj
 • țevi cu diametre diferite
 • țevi din materiale diferite

Prezentarea tipurilor de fitinguri

Aici puteți găsi o trecere în revistă a tipurilor de fitinguri pe care le puteți utiliza pentru diferitele materiale de țevi.

  Compresie/
Fixare cu cleme
Presare Înșurubare Lipire la cald Lipire la
rece
Ţeavă din cupru X X   X  
Ţeavă din compozit multistrat X X      
Ţeavă din oțel zincată X   X    
Ţeavă din alamă netratată/zincată X   X    
Ţeavă din plastic X       X
Ţeavă din oțel inoxidabil   X      

Fitinguri prin presare

Fitingurile prin presare permit o prelucrare adecvată, rapidă și sigură, deoarece țevile trebuie tăiate numai la lungimea dorită și îmbinate cu ajutorul fitingului de presare.

Acest tip de fiting se folosește tot mai des pentru țevi de cupru, oțel inoxidabil și țevi compozite multistrat. Ele au numeroase avantaje:

 • economie de timp datorită prelucrării rapide
 • tehnică sigură de prelucrare fără flacără
 • fără transport de butelii grele cu gaz
 • aspect curat prin prelucrarea precisă
 • imediat după montare este posibil testul de presare "etanș/neetanș"

Sistemul de fitinguri prin presare pentru țevi compozite din metal este alcătuit din:

 • un corp de alamă
 • două O-ringuri, care compensează dilatația termică a țevii, creând astfel o izolație perfectă
 • un manșon din oțel inoxidabil, care este deformat prin presare și
 • un inel din plastic transparent, care îmbină manșonul din oțel inoxidabil cu corpul din alamă.

Sistemul de fitinguri prin presare pentru țevi din cupru și alamă conține numai un element de etanșare din etilen-propilen-dienă-monomer(EPDM). Sistemul este potrivit pentru țevi de încălzire și de apă potabilă.

Indicație

Pentru montarea fitingului prin presare aveți nevoie de un clește de presare special.

Noutate tehnică: contur presat V

 • neetanș când nu este presat
 • datorită ușoarei forme ovale, lipsa de etanșeitate este posibilă încă de la o presiune mică
 • presarea dă fitingului forma dorită
 • presarea are loc cu ajutorul unei fălci de presare sau unei curele de presare a conturului V

Fixare cu cleme/compresie

Ţevile din cupru, țevile compozite multistrat sau din aluminiu, precum și cele cromate sunt îmbinate deseori prin îmbinări cu înșurubare sau de compresie - procedura este rapidă și simplă.

Cu ajutorul îmbinării prin înșurubare puteți realiza îmbinări de țevi la preț convenabil, fără a avea nevoie de clește sau fălci de presat. Trebuie doar să strângeți piulița cu ajutorul unei chei uzuale, realizând astfel o îmbinare absolut etanșă. Prin strângere, inelul de strângere este deformat, fixând astfel capul de susținere.

În afară de țeavă și de piesa de racord, aveți nevoie numai de o foarfecă pentru țevi sau un dispozitiv de tăiere țevi de cupru, o cheie și un dispozitiv de calibrare/debavurare a țevilor.

Filetul cu compresie este utilizat în special la instalații sanitare. Este compus dintr-o piuliță olandeză de formă conică, care este presată cu inelul de etanșare pe așa-numitul con de fixare. Urmează un inel de distanțare, care previne rotirea și deteriorarea garniturii de cauciuc, apoi garnitura de compresie - aceasta realizează etanșarea propriu-zisă între țevi. Pentru montare aveți nevoie de o cheie.

Fitingurile cu lipire la cald

Ţevile de apă potabilă din cupru sunt deseori lipite. Din considerente de protecție anticorozivă (până la DN/lățime nominală 25), se folosește procedura de lipire moale.

Pentru a îmbina țevile de cupru cu ajutorul fitingurilor cu lipire, aveți nevoie de un pistol pentru lipire, de aliaj de lipit și praf pentru sudură. Atunci când efectuați lipirea, realizați o suprafață de îmbinare cât mai mare, pentru ca forțele să se poată transfera bine.

Fitingurile cu lipire la rece și înșurubare

Fitingurile cu lipire la rece sunt utilizate în special la instalațiile de apă potabilă și reziduală. Ţevile din plastic trebuie să fie curate, uscate, fără praf și grăsimi. Lipirea se realizează cu o soluție insolubilă.

Fitingurile prin înșurubare se folosesc cu precădere în cazul țevilor din oțel zincate. Acestea trebuie numai înșurubate. Fitingul asigură etanșeitatea, fără a fi necesară lipirea, sudarea, fixarea cu cleme sau presarea. În afară de fitingurile cu înșurubare, mai aveți nevoie de cânepă de etanșare, neo-vermit sau bandă de etanșare pentru filet. Pentru montare, mai aveți nevoie și de un clește pentru instalatori (tip papagal) - nu sunt necesare unelte speciale!

Sisteme încastrate pentru baie

Planificați o nouă baie, însă nu doriți să schimbați țevile și să faceți prea multe modificări? Atunci merită să optați pentru un montaj încastrat! Prin montajul încastrat - de exemplu un rezervor încastrat - faceți economie de timp și bani și vă puteți transforma vechea baie într-un templu de wellness cu doar câteva manevre.

Sistemul de montaj încastrat

Prin sistemul montajului încastrat, configurația noii dumneavoastră băi nu mai trebuie să urmeze colțurile încăperii sau linia pereților. Cu alte cuvinte: nimic din baia dumneavoastră nu mai trebuie să stea acolo unde a stat până acum. Puteți astfel plasa dușul în mijlocul băii, pentru a fi accesibil din toate părțile, și folosi pervazul care rezultă din montaj ca poliță pentru ustensilele din baie. Sistemele încastrate, cum este cazul la rezervoarele încastrate, sunt compuse din șine de metal și plăci de gips-carton.

În prezent, datorită modelelor uzuale din plastic, montajul țevilor a devenit, de asemenea, o joacă de copii. Ţevile trebuie doar tăiate și îmbinate, presate sau lipite. Dacă folosiți noile țevi de alimentare din plastic, nu mai este nevoie nici măcar să lipiți.

Selecția de elemente încastrate pentru montare

Următoarele elemente încastrate vă ușurează amenajarea băii:

 • placă de comandă cu sau fără iluminat integrat.
 • placă de comandă cu senzor.
 • acționare cu mâna sau cu piciorul, potrivite pentru o baie fără bariere.
 • cadre încastrate fixate de perete cu un set de montaj și pe pardoseală cu un suport.

Planificarea sistemelor încastrate

Înainte de a putea instala un sistem încastrat, precum un rezervor încastrat WC, trebuie să știți exact cum doriți să arate noua dumneavoastră baie. Cum doriți să arate planul băii? Unde vor fi amplasate obiectele sanitare, precum WC-ul, bideul, dușul, chiuveta de baie / lavoarul și cada de baie? După o reflectare îndelungată, puteți începe cu montajul încastrat:

 • Desenați un plan cât mai exact la scara 1:20. Cel mai simplu este să desenați pe hârtie milimetrică.
 • În plus, realizați pe o altă foaie un desen al peretelui de fixare (în realitate cca 25 cm lățime - pe plan 1,25 cm) și al diferitelor obiecte din baie și decupați-le.
 • Acum puteți deplasa instalațiile sanitare cum doriți pe planul băii, până când ajungeți la configurația care vă place.

După ce ați făcut planul exact, puteți acum enumera elementele de care aveți nevoie, cât de lungi trebuie să fie profilele și câte suporturi auxiliare sunt necesare. Lungimea profilelor este în funcție de planul de amenajare - în cazul cel mai simplu, se orientează după lungimea peretelui.

Suporturile auxiliare sunt necesare pentru placare. La un interval de maxim 60 cm, plăcile de gipscarton trebuie înșurubate în sistemul de suport. Drept urmare, determinați un număr corespunzător de module și suporturi auxiliare. De asemenea, trebuie să determinați în mare și lungimea conductelor de alimentare cu apă și de apă reziduală.

Măști de baie din gipscarton

După montajul încastrat, partea frontală se maschează cu plăci de gipscarton impregnat. De regulă, se folosesc plăci cu grosimea de 12,5 mm. Asigurați-vă însă că plăcile sunt adecvate pentru utilizarea în baie (impregnare hidrofugă).

Prepararea apei calde

Aparatele pentru apă caldă sunt aparate care încălzesc electric apa potabilă pentru nevoile zilnice (toaletă pentru oaspeți, cameră de hobby, baie, bucătărie). Acestea sunt folosite cu precădere atunci când nu este disponibil un sistem centralizat pentru alimentarea cu apă caldă. Aici puteți găsi toate informațiile relevante despre alimentarea cu apă caldă.

Tipuri de aparate pentru încălzit apa

Se diferențiază următoarele tipuri de aparate pentru apă caldă:

Boilere

Boilerul încălzește apa cu ajutorul curentului electric. Din motive de igienă, conținutul din rezervor este încins continuu la 60°C. Avantajul este că, la nevoie, apa poate fi preluată într-un timp foarte scurt. După consumul unei cantități de apă, rezervorul se umple automat. Alegeți mărimea rezervorului în funcție de nevoile dumneavoastră individuale de apă caldă. Boilerele au, în plus, nevoie și de o izolație de calitate, pentru a preveni pierderile de energie.

Încălzitoarele instant electrice

Şi aceste aparate încălzesc apa cu ajutorul curentului electric. Spre deosebire de boilere, aceste aparate încălzesc apa numai în momentul consumului. Prin capacitatea de încălzire a încălzitorului instant, se asigură o alimentare cu apă caldă și o temperatură ideale. Prepararea apei calde exact în funcție de nevoi prezintă avantajul că permite reducerea consumului de energie și de apă.

Posibilitățile de utilizare a aparatelor pentru încălzit apa

Tabelul de mai jos vă prezintă ce tipuri de aparate pentru apă caldă sunt cele potrivite în casa dumneavoastră, în funcție de utilizarea acestora:

  Puncte de consum Bucătărie Toaletă pentru oaspeți și cameră dedicată hobby-ului Baie
Rezervor mic*
(maximum 10 litri)
Individual X X X
Încălzitor instant mic* Individual   X X
Boiler
(de la 30 litri)
Mai multe X   X
Încălzitor instant compact Mai multe X   X
Încălzitor instant Mai multe X   X

* Aparatele fără presiune/deschise trebuie racordate direct la conducta de apă prin intermediul unei armături de joasă presiune.

Informații despre profilul de sarcină

Pentru a vă ajuta în alegerea produselor corecte, există așa-numite profile de sarcină. Acestea indică utilizarea medie a unui aparat în regim curent. Profilul de sarcină este de la XXXS la XL. Pentru spațiile de locuit, profilele de sarcină relevante sunt XXS, XS, S și M.

Profilul de sarcină XXS
Profil de sarcina XXS

 • corespunde unui încălzitor instant de mici dimensiuni și unui boiler de maxim 15 litri
 • ideal pentru un punct de consum, de ex. chiuvetă, chiuvetă de bucătărie

Profilul de sarcină XS
Profil de sarcina XS

 • corespunde unui încălzitor instant compact
 • ideal pentru un punct de consum, de exemplu chiuvetă, duș sau chiuvetă de bucătărie

Profilul de sarcină S
Profil de sarcina S

 • corespunde unui încălzitor instant de la 18 kW și unui boiler peste 30 litri
 • ideal pentru mai multe puncte de consum, de ex. în baie sau bucătărie

Profilul de sarcină M
Profil de sarcina M

 • corespunde unui încălzitor instant de la 24 kW și unui boiler peste 50 litri
 • ideal pentru mai multe puncte de consum, de ex. în baie sau bucătărie

Profilul de sarcină L
Profil de sarcina L

 • corespunde unui boiler de peste 100 litri
 • ideal pentru mai multe puncte de consum, de ex. în baie și în bucătărie

Tipuri de aparate pentru apă caldă

De regulă, se diferențiază două tipuri de aparate pentru apă caldă:

 • Cu presiune:
  Aici are loc un racord direct cu țeava de apă.
 • Fără presiune:
  Aici este necesar un racord indirect cu țeava de apă, prin intermediul unei baterii de joasă presiune.

Indicație

Înainte de punerea în funcțiune, umpleți toate aparatele cu apă. În plus, la toate aparatele montate fix, asigurați-vă că racordul electric este corect. Informații detaliate puteți obține de la tehnicianul specialist.

Etichetele energetice ale aparatelor pentru apă caldă

Eticheta energetică de pe fiecare aparat pentru apă caldă vă furnizează cele mai importante date despre aparatul dumneavoastră. Extrem de importantă este valoarea de consum. În plus, eticheta trebuie să mai cuprindă următoarele informații:

Energielabel Warmwassergeräte

 • denumirea sau marca furnizorului
 • codul de produs al furnizorului
 • funcția de pregătire a apei calde plus profilul de sarcină (marcat prin litera corespunzătoare)
 • clasa de eficiență energetică pentru producerea apei calde
 • consumul anual de curent electric exprimat în kWh și/sau consumul de combustibil exprimat în GJ
 • nivelul sonor în spațiile de interior

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x
HORNBACH