Impregnarea și sigilarea suprafețelor

Clădirile, fațadele, plăcile ceramice de pe balcon sau terasă, precum și marchizele sunt supuse permanent intemperiilor și trebuie de aceea protejate special. Produsele inovatoare pentru fațade fixează chiar și zidăria veche, casantă, etanșează fațadele la apă și ploaie torențială, fiind în plus și rezistente la îngheț.

Pavilion de gradina

O impregnare specială face marchizele și copertinele sensibile, umbrelele, pavilioanele și corturile rezistente la murdărie și umezeală, împiedicând formarea depunerilor verzi și a petelor.

Terasa din piatra naturala

Produsele speciale pentru plăci ceramice și rosturi din interior și exterior protejează de asemenea împotriva umezelii și înghețului, radiațiilor UV și etanșează eficient fisurile capilare. Aspectul caracteristic al suprafeței se păstrează, iar buna rezistență la abraziune garantează protecție îndelungată. Există de asemenea posibilitatea de a impregna exclusiv rosturile, de exemplu în cazul plăcilor ceramice glazurate.

Depozitarea și utilizarea corectă a marchizelor, umbrelelor și a altor textile

Pentru a evita putrezirea cauzată de umezeală, umbrelele trebuie lăsate la uscat deschise. În funcție de material, parasolarele se pot spăla în mașină. Respectați recomandările producătorului privind îngrijirea. Parasolarele nu trebuie lăsate deschise pe timp de vânt și ploaie, pericolul de accidentare fiind ridicat. La final de sezon, curățați umbrelele și depozitați-le în loc uscat – pe cât posibil împachetate în huse robuste.

Păstrați accesoriile textile pe cât posibil acoperite, în încăperi uscate. În cazul depozitării îndelungate, aveți grijă ca sub husele din plastic și de protecție să nu se formeze condens. Între folia de protecție și materialul textil trebuie să existe întotdeauna un strat de aer. Pentru a obține acest strat de aer se pot folosi pur și simplu bucăți de lemn pe post de distanțiere.

Prelucrarea spumei de construcții

Spuma de montaj, numită și spumă de construcții, de izolație sau poliuretanică este o spumă ce se utilizează în multe puncte din casă. Se pretează pentru etanșarea fisurilor, găurilor și cavităților în materialele de construcții de orice fel, pentru montarea ferestrelor și ușilor, precum și pentru fixare, izolare și lipire.

Prelucrarea spumei de constructii

Modificări legale privind spumele de construcții și montaj

Reglementarea privind spumele de construcții și de montaj cu conținut de diizocianat de metilen-difenil (MDI) s-a modificat în februarie 2017. Comercializarea acestor spume poliuretanice nu mai intră sub incidența obligației de expertiză, motiv pentru care acest sortiment se vinde la liber pe raft. Le puteți comanda fără probleme și în magazinul nostru online.

Domenii de utilizare pentru spuma poliuretanică

Varietatea posibilităților de utilizare a spumei poliuretanice în interiorul locuinței și în jurul casei este mare. În funcție de nevoile fiecăruia, poate fi aplicată pentru oricare dintre următoarele lucrări:

 • fixarea cadrelor de fereastră, izolații între cadru și zidărie;
 • izolarea și umplerea găurilor și cavităților;
 • lipirea polistirenului;
 • fixarea și lipirea panourilor izolante și decorative;
 • izolații și etanșări între cadrele de ușă și zidărie;
 • etanșarea și umplerea canalelor de cabluri;
 • fixarea ramelor de fereastră;
 • fixarea căzilor de baie;
 • etanșarea și umplerea canalelor de țeavă;
 • umplerea cavităților și fixarea țevilor.

Îndepărtarea spumei de construcții

După finalizarea lucrărilor, cu siguranță vor rămâne urme de spumă și resturi care vor trebui tăiate pentru ca apoi să fie acoperite și a nu trăda existența golurilor care au fost umplute.

Curățarea urmelor se face, în mod ideal, atunci când spuma este proaspătă, înainte de întărire. Se pot folosi produse pe bază de acetonă sau spray-uri speciale, cu ajutorul cărora se pot îndepărta urmele și din locuri mai greu accesibile, precum și de pe pistoalele folosite la aplicarea spumei.

Surplusul uscat poate fi tăiat cu un cuțit sau un cutter. Urmele întărite de spumă de construcții se pot îndepărta mecanic, de exemplu cu un cuțit sau un șpaclu, sau cu o pastă specială, dacă se regăsesc pe suprafețe ușor accesibile.

Repararea asfaltului

Zăpada și înghețul alternate cu dezghețul pot afecta aleile, străzile și alte căi de acces, de așa manieră, încât, în timp, în acestea apar gropi. Acestea pot prezenta riscuri de siguranță considerabile deopotrivă pentru utilizatorii căilor de acces și pentru vehiculele aflate în circulație. Dacă stratul de asfalt este deja deteriorat, gropile se pot mări și adânci foarte repede. Din acest motiv, ele trebuie reparate în cel mai scurt timp posibil.

Un amestec de asfalt inovator, gata de utilizare și cu aplicare rece repară gropile de pe străzile ce trebuie asfaltate, căile de acces auto, trotuarele și pistele pentru biciclete, sigilează spărturile și se pretează și pentru crearea rampelor. Se întărește în timp foarte scurt în combinație cu apa și umiditatea aerului, permițând traficul imediat după compactare.

Repararea asfaltului

Astuparea gropilor din asfalt

 • Mai întâi, gropile trebuie curățate temeinic de praf, murdărie și componente desprinse.
 • Substratul poate fi umed în timpul prelucrării, însă nu ud.
 • Aderența în cazul betonului sau al altor substraturi nefavorabile se poate îmbunătăți cu ajutorul unei amorse.
 • Recipientul cu masa pentru reparații trebuie deschis doar înainte de prelucrare, materialul fiind aplicat cu o lopată sau un cancioc pe suprafață. Pentru un rezultat optim, materialul trebuie umplut ușor peste margine.
 • Apoi, asfaltul pentru reparații trebuie stropit cu apă și compactat. La 10 kilograme masă pentru reparații este necesară o cantitate de aproximativ 0,4 litri apă. În cazul suprafețelor mai mici ajunge lovirea puternică cu un mai pentru bătătorire; pentru suprafețe mari se pretează o rolă sau un utilaj cu tambur rotativ.

Repararea scurgerilor și a fisurilor

Etanşarea

Balcoanele și terasele sunt supuse solicitărilor mari sub influența intemperiilor - în special diferențe mari de temperatură - ceea ce se soldează frecvent cu fisuri de tensionare. În spațiile de locuit adiacente sau situate dedesubt se pot produce astfel deficiențe de etanșare, cauzate de pătrunderea umezelii. Special pentru etanșarea suprafețelor de perete și pardoseală aflate sub dale și plăci există produse care protejează substratul eficient în pofida fisurilor, fiind și rezistente la îngheț.

Repararea scurgerilor si a fisurilor

Punctele de neetanșeitate din zidărie trebuie etanșate în principiu din exterior. Dacă acest lucru nu este totuși posibil, renovarea se poate face și din interior. Există actualmente mortare speciale care se întăresc în timp foarte scurt.

În egală măsură, celulele umede cum ar fi băile, dușul sau bucătăria pot fi protejate ulterior împotriva umezelii din zidărie. Acest lucru este valabil și pentru fântâna din grădină, care se poate etanșa ulterior cu ajutorul produselor potrivit

Reparare

Puteți repara simplu micile neetanșeități la racordurile de țeavă, în zonele de îmbinare și lipire, la nivelul pervazurilor de uși și ferestre, robinetelor de apă și jgheaburilor etc.

Suprafețe gen carton de acoperiș, benzi de sudură, materiale de construcții pe bază de fibrociment, smoală, aluminiu, cupru, zinc, plumb, piatră, cărămidă, argilă, șindrilă, beton, dale ceramice, plastic, PVC, acril, polietilenă, folie iaz, fontă, lemn etc. – mai puțin polistiren – se pot etanșa fără efort și durabil. Alte produse universale sunt adecvate pentru polistiren, nefiind însă recomandate pentru bitum, PE și PP.

Sfat

Puteți repara singur și șapa fisurată, profesionist și durabil, cu produsele potrivite.

Colmatarea hornurilor și a coșurilor de fum se prezintă sub formă de pete maronii formate ca urmare a pătrunderii umezelii, favorizând formarea mucegaiului pe partea orientată spre spațiul de locuit. Aici există produse care împiedică o nouă murdărire cu funingine după îndepărtarea tencuielii afectate.

Lipire

Adezivii moderni bazați pe tehnologia SMP se pot utiliza versatil, putând ține loc și de material de etanșare. Adezivii speciali pentru condiții extreme rămân flexibili chiar și după întărire, fără a crăpa. Cu alții se pot lipi de exemplu plăci ceramice în piscină, fără ca apa să fie mai întâi scoasă din aceasta.

Pardoselile trebuie lipite sigur și profesional – deopotrivă din motive de aspect și de tehnica securității. Acest lucru este valabil în special pentru varietatea de mochete, însă și pentru parchet, plută, PVC, CV, linoleum, cocos și sisal. Sistemele adaptate între ele asigură compatibilitatea dintre produsele pentru pregătirea substratului și cele pentru lipire și fixare.

Tehnologia SMP

Tehnologia SMP

Unele produse moderne sunt fabricate actualmente pe baza tehnologiei SMP. SMP este acronimul pentru polimer modificat cu silicon. Materialul brut se poate utiliza ca adeziv sau material de etanșare. Producătorul Bostik oferă materiale de etanșare, adezivi, precum și materiale combinate de lipire și etanșare bazate pe această tehnologie inovatoare.

Avantajele tehnologiei SMP

În cazul acestor produse vorbim despre un sistem fără apă, ceea ce înseamnă că în timpul întăririi acestea nu sunt sensibile la apă, pretându-se astfel în special pentru zona exterioară. În plus, nu conțin solvenți. Dat fiind faptul că în timpul întăririi nu se degajă nici apă și nici solvenți, acestea nu se contractă. Un alt avantaj al produselor bazate pe tehnologia SMP este că au aderență bună pe numeroase materiale, fără a necesita mijloace suplimentare pentru lipire.

Teme care v-ar mai putea interesa

Tencuirea fațadei

Să tencuim fațada ca la carte! Vă venim în ajutor cu aceste instrucțiuni „Pas-cu-pas” și cu o mulțime de sfaturi și trucuri. Apucați-vă de lucru!