Ce reprezintă marca Pertura

Ușile Pertura sunt confecționate din materiale de înaltă calitate și alese cu grijă. Prelucrarea lor sofisticată, bazată pe experiență, îndeplinește cele mai înalte cerințe de calitate. Toate modelele Pertura sunt supuse unor verificări regulate și vă garantează funcționalitate și siguranță absolute.

Avantajele mărcii Pertura

Traiul zilnic acasă supune elementele ușilor unor solicitări deosebite. Tehnologia ultramodernă de producţie şi cele mai înalte standarde tehnice însoțesc de aceea întreaga producție.

Elementele noastre de uși sunt supuse unui control continuu al calității, pentru a se ridica permanent la cele mai înalte exigențe. Pentru domeniile de utilizare speciale (protecţie contra zgomotului, anti-furt și climatizare), supunem elementele de uși suplimentar unor procese externe de verificare și de certificare. Verificarea de la materiile prime şi până la controlul final face ca din fabrica noastră să iasă numai uși și tocuri la cel mai înalt nivel de calitate.

Calitatea ușilor de interior Pertura este verificată continuu; ușile cu garanție de 8 ani rezistă la 100.000 de cicluri. Acest lucru înseamnă că ușa poate fi deschisă de minim 100.000 de ori și închisă la loc, fără să fie afectată funcționarea acesteia.

La cumpărarea unei uși Pertura, primiți la cerere și un deviz estimativ și, de asemenea, putem preluăm cu plăcere montajul.

Gama de produse de la Pertura

Următorii trei pași vă vor facilita selectarea ușii de interior potrivite de la Pertura:

Pasul 1: stabilirea stilului
Alegeți dintr-o gamă largă de stiluri diverse uși de interior de înaltă calitate, potrivite amenajării dumneavoastră.

Pasul 2: alegerea modelului și a materialului
În funcție de model, puteți selecta diverse tipuri de suprafețe, gen CPL, decorative sau din furnir și diverse straturi centrale. Unele modele selecționate din anumite serii de fabricație sunt disponibile și ca uși funcționale.

Pasul 3: configurarea modelului de ușă
Puteți selecta dintr-un număr mare de decorațiuni de suprafață, sticle și tocuri.

Noțiuni tehnice pentru uși de interior Pertura

Varietatea tipurilor de uși aproape că nu cunoaște limite. Aici aflați ce caracteristici și particularități au diversele tipuri de uși, precum și cum sunt alcătuite ușile de interior. Structura ușii joacă un rol important în funcționarea ulterioară a acesteia.

Componentele unei uși:

 • tocul ușii
 • suprafețe laterale verticale ale golului din zidărie
 • baza încuietorii
 • foaia de ușă
 • balamale
 • clanță

Structura de bază a unei uși de interior conform DIN:
Înălțime: 1.985 mm sau 2.110 mm
Grosime: cca. 40 mm
Lățime: 610 mm, 735 mm, 860 mm, 985 mm; (uși cu decupaj începând cu 735 mm).

Dimensiuni standard

  Deschidere în perete min. - max. Dimensiunea exterioară a foii de ușă conform DIN 68706-1
Lățime 62,5 cm – 66,0 cm 61 cm
  75,0 cm – 78,5 cm 73,5 cm
  87,5 cm – 91,0 cm 86,0 cm
  100,0 cm – 103,5 cm 98,5 cm
Înălțime 200,0 cm – 202,5 cm 198,5 cm
  212,5 cm – 215,0 cm 211,0 cm

Determinarea direcției DIN

Direcția DIN stabilește direcţia de fixare a balamalelor și direcția de deschidere a unei uși. Pentru determinarea direcției de montare a unei clanțe, este suficientă o privire pe partea balamalelor, așadar pe acea parte pe care sunt vizibile balamalele se va monta si clanța.

DIN deschidere usa dreapta

DIN dreapta: balamalele ușii sunt montate pe interior dreapta și clanța ușii este îndreptată în interior spre dreapta, către balamale.


DIN deschidere usa stanga

DIN stânga: balamalele ușii sunt montate pe interior stânga și clanța ușii este îndreptată în interior spre stânga, către balamale.


Suprafețele foii de ușă

În cazul ușilor din lemn puteți alege între diverse suprafețe:

 • Decor
  În acest caz, suprafața ușii are o acoperire cu o folie robustă, ușor de întreținut, cu o textură identică în cea mai mare măsură celei naturale. Această suprafață este potrivită pentru toate domeniile de utilizare în care ușa trebuie să reziste la solicitări grele.
 • Lăcuit
  Ușile lăcuite sunt prevăzute, în cadrul unei proceduri complexe, cu o suprafață de lac acrilic în mai multe straturi, cu întărire UV. Toate acestea fac ca suprafața lor să lucească mătăsos mat, oferindu-le o înaltă calitate.
 • CPL
  Aceste uși au un strat de acoperire laminat și, astfel, sunt deosebit de rezistente la zgârieturi, abraziune și șocuri. Din punct de vedere al tehnicii designului, aceste suprafețe sunt disponibile ca reproduceri de lemn identice cu cel natural, care emană frumusețe și eleganță de durată.
 • Furnir
  Dacă vă hotărâți pentru furnire tăiate, găsiți uși de o calitate aleasă. Acestea sunt protejate și înnobilate prin mai multe straturi de lac acrilic cu întărire UV. În cazul acestor uși este vorba despre unicate din produsul natural lemn.
 • Masiv
  La ușile masive se utilizează exclusiv materiale naturale, ceea ce face ca ușa să fie deosebit de robustă.

Suprafața exterioară a ușilor de interior Pertura Yori, ce imită foarte bine naturalul, este întărită printr-un procedeu special cu fascicul de electroni. Acest lucru îi conferă o strălucire nobilă și extrem de rezistentă.

Pertura muchii

Caracteristicile foii de ușă

În ceea ce privește foaia de ușă, se face în plus diferența între muchii netede și muchii rotunjite. În combinație cu tocul de ușă potrivit de fiecare dată, rezultă o imagine armonioasă.

Straturi centrale

O caracteristică suplimentară ce indică calitatea ușilor, respectiv a foilor de ușă, este stratul central. Pentru că din compoziția acestui strat rezultă în principal stabilitatea unei uși.

Pertura miez tip fagure 79x77

Miez special tip fagure
Datorită structurii fagure, o ușă devine deosebit de ușoară, însă cu toate acestea are o excepțională netezime a suprafeței și rezistă solicitărilor

Pertura miez din PAL perforat Pic 79x77

Miez din PAL perforat
Dacă puneți preț pe o bună stabilitate și pe o protecția fonică, ar trebui ca la achiziționare să optați pentru o ușă cu inserție din PAL perforat.

Pertura miez din pal plin Pic 79x77

Miez din pal plin
Pentru sectoarele cu poluare fonică mare sunt adecvate ușile al căror miez constă dintr-o placă masivă de placaj (de ex. ușile de apartament din case multifamiliale).

Încuietori ușă

Pertura garnitura incastrata Buntbart BB Pic 170x142

Garnitură încastrată (Buntbart - BB)
În acest caz este vorba despre o „încuietoare îngropată". Aceasta se utilizează la uși de interior, nu însă și la uși de intrare, pentru că nu este vorba despre o încuietoare de siguranță.

Pertura garnitura pentru WC si baie Pic 170x142

Garnitură pentru WC și baie (WC)
La ușile pentru baie și WC se recomandă utilizarea unei garnituri pentru WC-uri. De regulă, acestea dispun practic, pe lângă încuietoarea integrată, de un buton rotativ și de o deschidere de urgență. Deschiderea de urgență este deosebit de importantă în cazul în care, de exemplu, se închide un copil în baie sau în WC.

Tocuri pentru uşi

Un toc înseamnă mult mai mult decât o simplă legătură între perete și ușă. La fel cum o ramă evidențiază un tablou, așa accentuează și tocul ușa. În funcție de suprafață, tocurile sunt disponibile în modelele cu muchie rotundă, cu muchie netedă, profilate sau arcuite. De aceea, acestea pot fi de regulă adaptate individual și configurate corespunzător.

Tocurile de ușă constau de regulă din lemn sau din oțel. Ambele variante pot fi utilizate pentru uși de interior.

Grosime perete tocuri de usa

Grosime perete
Măsurați golul existent din zid, în principiu în locul cel mai gros. Pornind de la grosimea peretelui (a se vedea tabelul), tocurile sunt ajustabile de regulă cu până la 1,7 cm. Astfel tocul poate fi adaptat fără probleme la grosimea peretelui.

Grosime perete Marjă de reglare pentru tocuri standard (+1,7 cm / de la - până la)
9,0 cm 9,0 cm - 10,7 cm
12,0 cm 12,0 cm - 13,7 cm
14,0 cm 14,0 cm - 15,7 cm
16,0 cm 16,0 cm - 17,7 cm
20,0 cm 20,0 cm - 21,7 cm
26,5 cm 26,5 cm - 28,2 cm
33,0 cm 33,0 cm - 34,7 cm

Tipuri de uși de interior

Pe baza diferitelor proprietăți ale diverselor tipuri de uși, există ușa potrivită pentru fiecare proiect, fiecare domeniu de utilizare sau scop.

usa neteda

Ușă netedă

Ușile netede constau dintr-o ramă ușoară din lemn, acoperită pe ambele părți cu câte o placă. Umplutura (miezul) dintre acestea poate fi diferită ca stabilitate. Un miez tip fagure din carton presat este varianta cea mai simplă. În schimb această ușă este foarte stabilă cu o placă aglomerată din așchii de lemn drept miez masiv. În plus, protejează spațiile de locuit împotriva zgomotului sau a pierderilor de căldură. Ușile sunt de cele mai multe ori fără vârstă și funcționale.

usa rustica usa stil

Ușă rustică, respectiv ușă stil

Ușile rustice sunt uși cu panouri de umplutură din lemn masiv, cu profiluri frezate din lemn masiv încleiate cu rigle (pin sau molid). Ele emană confort în concordanță cu natura și sunt adecvate - după cum spune și numele - pentru încăperi în stil rustic.

În cazul ușilor stil este vorba despre uși în relief, a căror structură se compune dintr-o umplutură de PAL perforat, cu suprafață de furnir.

usa de sticla

Ușă de sticlă

O ușă de sticlă constă de regulă dintr-o sticlă securizată, cu o grosime de cca. 8 mm. Aceasta poate fi structurată, înfrumusețată prin serigrafie sau sablată cu nisip. Ușile de sticlă sunt adecvate acolo unde nu intră suficientă lumină naturală, unde se dorește „o privire prin geam" sau sunt dorite accente optice. Însă la această ușă, protecția contra zgomotului nu este foarte pronunțată. Pentru curățarea ușilor dumneavoastră de sticlă vă recomandăm un produs pentru curățat geamuri. Vă rugăm ca în acest sens să respectați informațiile producătorului.

usa glisanta

Ușă glisantă

Această ușă care economisește spațiul există în două execuții posibile: ea poate fi rulată în fața peretelui sau în acesta. Avantajul dumneavoastră major constă în aceea că nu este necesar spațiu pentru deschiderea ușii în încăpere. Acest tip de ușă este adecvat ideal între bucătărie și sufragerie sau camera de zi.

Condiții de garanție pentru ușile de interior și feronerie

Pertura garantie 8 ani

Calitatea și atenția cu care sunt realizate produsele noastre sunt motivele pentru care oferim tuturor elementelor de uși interioare Pertura conform DIN 18101/DIN 68706-1 și 68706-2 (formate din ușa și din tocul Pertura, cu excepția elementelor de sticlă, a ușilor cu miez special tip fagure și a ușilor glisante) o garanție de 8 ani, care acoperă eventualele deficiențe la nivelul materialului sau al manoperei pentru ușa de interior și pentru tocul Pertura. Pentru acordare, sunt valabile condițiile de garanție din această broșură. Sunt excluse de la garanția extinsă toate elementele de ușă cu straturi intermediare cu structură specială de fagure, ușile glisante, precum și sticlele sau ușile cu geam.

Feroneria Pertura beneficiază de o garanție de 10 ani.

Condiții de garanție pentru ușile Pertura

Generalități legate de condițiile de garanție

Termenul de garanție începe la data cumpărării. Vă rugăm să păstrați la loc sigur bonul de casă sau factura în original, aceste documente fiind necesare ca dovadă a achiziției și trebuind prezentate în eventualitatea socilitării de servicii în garanție. În cazul producerii riscului garantat, vă rugăm să vă adresați imediat în scris, în maximum 10 zile de la apariția deficienței, distribuitorului Pertura. Pentru acordarea garanţiei, sunt valabile exclusiv condiţiile de garanţie în varianta valabilă la data fabricării elementului.

Garanția nu se acordă pentru deficiențe și pentru daune apărute în urma transportului necorespunzător, montajului incorect, utilizării necorespunzătoare sau influențelor violenței, fizice sau chimice, dar nici pentru daunele colaterale sau pentru daunele indirecte. Garanția este valabilă – dacă nu se specifică altfel – pentru utilizarea casnică privată a produsului vizat până la clasa 5 conform DIN 12400 (baza utilizată în acest sens este o verificare continuă a funcționării pe parcursul a 100.000 de cicluri pentru elemente de uși în condiții de utilizare normală. Aceste cicluri de închidere simulează solicitarea pe o durată de utilizare de 10 ani). Utilizarea comercială nu face obiectul prezentei garanții, mai puțin în cazul în care aceasta a fost convenită explicit de părți.

Conținutul garanției

Garanția acoperă daunele la nivelul materialelor și/sau manoperei pentru elementul de ușă legate de următoarele:

 • Funcționarea asigurată a elementului de ușă (de ex. protecția contra zgomotelor sau anti-furt, conform clasificării)
 • Suprafața elementului de ușă, cu excepția semnelor de uzură și a modificărilor condiționate de îmbătrânire
 • Funcționarea încuietorii, a plăcii de închidere și a balamalelor
 • Păstrarea dimensiunilor elementului conform celor definite în standardul DIN 18101 (acest standard reglementează dependențele dimensionale ale ușilor și tocurilor referitor la poziția balamalelor, a încuitorii și la dimensiunile exterioare.)

Baza evaluării o reprezintă „Directiva ift pentru evaluarea vizuală a elementelor de uși interioare din lemn și din derivate din lemn, precum și din alte materiale” a Institutului pentru tehnică ferestre e. V., 83026 Rosenheim.

Garanţia acoperă exclusiv utilizarea în spaţii de locuit ocupate normal privat, nu uzilizate comercial (conform clasei de utilizare 5 DIN 12400. Baza utilizată în acest sens este o verificare continuă a funcționării pe parcursul a 100.000 de cicluri pentru elemente de uși, în condiții de utilizare normală. Aceste cicluri de închidere simulează solicitarea pe o durată de utilizare de 10 ani). Nu se aplică pentru spaţiile umede, cum ar fi saunele, piscinele sau alte spaţii cu o umiditate a aerului de peste 60%.

Premisa pentru solicitările de garanție este ca ușa și tocul să fi fost livrate de către noi, să se fi montat exclusiv piese originale și respectarea directivelor dedicate, în special a instrucțiunilor de montaj care însoțesc fiecare ușă și fiecare toc.

Dacă în pofida controalelor noastre de calitate există totuși motive pentru reclamații, pentru respectarea garanției este important să ni le comunicați în scris înainte de montaj. Montarea elementelor defecte vizibile cu ochiul liber exclude solicitările de acordare a garanției. De asemenea, sub incidența prezentei garanții nu intră daunele cauzate de terți (de ex. prin montarea eronată, respectiv daunele în urma transportului).

Solicitarea garanției

Pentru solicitarea garanției, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat magazin HORNBACH. Coordonatele acestuia le găsiți la adresa www.hornbach.ro.

Sau contactați garantul la următoarea adresă de e-mail: onlineshop@hornbach.ro.

Garanția poate fi solicitată numai prezentând bonul fiscal original sau factura fiscală originală.

Cui mă pot adresa?

Informați vânzătorul cu privire la problemă, pe cât posibil cu ajutorul fotografiilor clare. Dacă este necesară evaluarea la fața locului, vom stabili împreună cu dumneavoastră un termen în acest sens.

După expertizare, se verifică dacă este vorba despre un caz de garanție.

Ce se întreprinde pentru a soluţiona problema?

Producătorul are, la latitudinea sa, următoarele posibilități de a rezolva deficiența:

 • Înlocuirea gratuită a articolului defect cu unul identic sau echivalent, prin livrare la adresa la care s-a livrat și articolul inițial.
 • Înlocuirea gratuită a articolului defect de un tehnician de la serviciul clienți desemnat de producător.
 • Restituirea prețului de achiziție a elementului, fără costuri de montaj, în condițiile prezentării facturii.

Serviciile prestate în garanție sunt limitate totuși până la maximum valoarea prețului de achiziție achitat inițial. Costurile de montaj, pierderea chiriilor, completările sau costurile suplimentare generate de ex. de deplasări etc. - dacă nu se prestează de serviciul nostru clienți - sunt excluse în principiu din condițiile de garanție și nu se acoperă de producător.

Este exclusă solicitarea de înlocuire a elementelor care nu prezintă deficiențe. Acest lucru este valabil în special și atunci când uzura elementelor este fără deficiențe sau rezultă diferențe de aspect unitar între elementele vechi și cele înlocuite.

Dacă produsul nu mai există în sortiment, producătorul efectuează înlocuirea cu articole echivalente din gama curentă de ferestre și uși. Garanția este valabilă suplimentar pentru drepturile legale privind defectele de fabricație și alte drepturi ale cumpărătorului. Solicitările de garanție nu sunt transferabile.

Excepții

Garanția nu acoperă daunele cauzate de accidente, de forță majoră și de condițiile neuzuale în spațiile de locuit normale, cum ar fi de ex. infestarea cu insecte. Nu se acordă garanție nici pentru modificarea culorilor ca urmarea a influenței luminii, pentru deteriorările mecanice și pentru deformările condiționate climateric ale elementelor ușilor.

O solicitare de garanție este exclusă pentru daunele cauzate de utilizarea necorespunzătoare, precum și pentru curățarea cu materiale și/sau substanțe chimice nepotrivite pentru suprafețele de mobilier. Acestea includ și utilizarea prafului de curățat, a vatei de oțel, a amoniacului, a alcoolului, a înălbitorilor, a terpentinei, a diluantului sau a obiectelor ascuțite.

Daunele în urma influenței umidității sunt de asemenea excluse de la garanție. În cazul efectuării de modificări sau de reconfigurări, se anulează garanția pentru întregul element, mai puțin în cazul în care acestea au fost livrate de producător și omologate în scris pentru destinația de utilizare. În plus, sunt excluse explicit de la acordarea garanției solicitările de despăgubire avansate.

Limitările de acordare a răspunderii de la § 3 nu afectează solicitările clientului legate de răspunderea pentru produs. În plus, se aplică limitările de asumare a răspunderii pentru daunele corporale și la nivelul sănătății sau prin pierderea vieții clientului care nu pot fi puse pe seama vânzătorului.

Instrucțiuni de îngrijire

Toate instrucțiunile de îngrijire pot fi găsite în manualele de montaj care însoțesc fiecare produs sau pot fi descărcate de pe site-ul nostru web. Vă rugăm să vă ridicați instrucțiunile de montaj.

Influența luminii

Sub influența luminii, radiațiile UV (lumină ultravioletă) pot modifica aspectul optic al suprafețelor. Aceste modificări sunt normale și nu prezintă motiv de reclamație.

Elementele de acționare

Toate elementele de acționare aflate permanent în mișcare trebuie verificate periodic și eventual lubrifiate (nu și în cazul balamalelor fără întreținere. Aici calcă metal pe plastic). Sunt afectate de ex. încuietorile și riglele). În condiții de întreținere eronată, pot apărea daune ca urmarea a abraziunii metalului sau funcționări defectuoase.

Încuietorile

Utilizăm încuietori conform DIN 18 251 cu orificii pentru montarea clanțelor conform DIN 18 255 (cele două standarde reglementează complementaritatea dintre încuietoare, placă de închidere, cilindri profilați și garnituri). La montarea mânerului și la eventuala găurire a blatului de ușă pentru montarea acestuia, butucul încuitorii nu trebuie găurit. Acest lucru poate fi însoțit de afectarea funcționării încuietorii. Acest lucru este valabil și pentru așchiile de lemn care ajung în încuietoare. De aceea, îndepărtați toate așchiile înainte de a monta feroneria.

Climat interior

Climatul pe termen lung în care trebuie utilizată ușa nu trebuie să depășească o umiditate relativă a aerului de 60%, la o temperatură ambiantă cuprinsă între +15°C și +20°C. În caz contrar, pot apărea umflarea și deformările.

Pentru clădirile noi se aplică: climatul amintit mai sus poate fi depășit în clădirile nou construite, din cauza umidității remanente în urma construcției. Astfel, în scurt timp se pot înregistra deformări semnificative, chiar și la utilizarea ușilor potrivite. În acest caz, trebuie verificată deformarea după o perioadă de încălzire, deoarece din experiența noastră, deformarea se retrage odată cu scăderea umidității relative a aerului.

Pentru evaluarea gradului de deformare a ușilor montate, se apelează la valoarea de 4 mm stabilită ca limită maximă de deformare în reglementările pentru produse și RAL. Premisa este ca ușa să fie adecvată pentru condițiile de climă predominante și să nu se exercite solicitări speciale asupra elementului.

Solicitările legale privind răspunderea pentru deficiențe și produs

Prezenta nu afectează solicitările legale privind răspunderea pentru deficiențe și produs.

Drepturi legale

Garanția nu limitează drepturile dumneavoastră prevăzute în legislația cu privire la garanții și răspunderea pentru produse.

Condiții de garanție pentru feroneria Pertura

Termen de garanție

Termenul de garanție pentru feroneria Pertura este de 10 ani. Termenul de garanție începe de la data cumpărării. Vă rugăm să păstrați în condiții bune bonul fiscal original sau factura fiscală originală pentru a dovedi data achiziției.

Conținutul garanției

Garanția se aplică exclusiv pentru defecte de fabricație sau de material pentru feroneria Pertura. Garanția se aplică numai în cazul utilizării articolului în zonele de locuit private.

Garanția nu se aplică în cazul defectelor cauzate de:

 • montajul defectuos
 • manipulare sau utilizare necorespunzătoare
 • curățare necorespunzătoare sau insuficientă.

Garanția nu se aplică suplimentar în cazul deteriorării prin uzură, cauzate de uzura normală. Garanția nu include, în cazul de garanție, daunele colaterale sau daunele indirecte, precum nici posibilele costuri de montaj și demontaj.

Serviciile aferente garanției

Pe durata garanției, garantul va examina articolul defect care i se prezintă pentru a constata dacă s-a produs cazul de garanție. În cazul producerii riscului garantat, garantul va înlocui articolul respectiv. În măsura în care articolul respectiv nu mai poate fi livrat la momentul producerii cazului de garanție, garantul are dreptul să înlocuiască articolul cu un produs similar. Articolul defect înlocuit trece în proprietatea garantului.

Un serviciu prestat în garanție nu prelungește termenul de garanție. Prestarea serviciului de garanție nu conduce la acordarea unui nou termen de garanție.

Solicitarea garanției

Pentru solicitarea garanției, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat magazin HORNBACH. Coordonatele acestuia le găsiți la adresa www.hornbach.ro.

Sau contactați garantul la următoarea adresă de e-mail: onlineshop@hornbach.ro.

Garanția poate fi solicitată numai prezentând bonul fiscal original sau factura fiscală originală.

Drepturi legale

Garanția nu limitează drepturile dumneavoastră prevăzute în legislația cu privire la garanții și răspunderea pentru produse.

Sisteme de balustrade - flexibilitate în interior și la exterior

 • Inspiratie sistem de balustrada Pertura 01
 • Inspiratie sistem de balustrada Pertura 02
 • Inspiratie sistem de balustrada Pertura 03
 • Inspiratie sistem de balustrada Pertura 05
 • Inspiratie sistem de balustrada Pertura 04
 • Inspiratie sistem de balustrada Pertura 06
din

Sistemele de balustrade de la Pertura impresionează nu doar prin aspect, ci și prin modalitățile de a le combina în mod individual, pentru o frumusețe durabilă, fără o îngrijire deosebită. O mână curentă trebuie să ofere siguranță, iar plusul este, în acest caz, la fel de important și pentru estetică.

Aveți de ales din diferitele variante de balustrade Pertura și o puteți găsi pe cea care se potrivește cel mai bine pentru locuința dumneavoastră. Indiferent dacă e vorba despre interior sau despre exterior, Pertura oferă soluția ideală pentru fiecare zonă. Cu Pertura, casa dumneavoastră capătă acel „ceva” despre care nici nu știați că are nevoie și puteți avea siguranța că va fi durabil.

Lăsați-vă inspirați!

Teme care v-ar mai putea interesa