Instrucțiuni

Montarea ușilor de la casă

Montarea ușilor de la casă

Atunci când ușii dumneavoastră de la intrare i-a trecut vremea, este timpul pentru o schimbare! Nu este doar mai sigur, ci vă oferă de asemenea și un adăpost fără curenți de aer care vă va ajuta să economisiți o grămadă de costuri cu energia.

Este ceva deosebit să înlocuiți singuri o astfel de ușă . Noi vă arătăm aici pas cu pas cum să procedați !

Grad de dificultate
Timp de lucru
1 Zile
Lucrători
2

Aveți nevoie de următoarele

Pregătire

01

Constatați mai întâi unde exact este montată vechea ușă de intrare. Ulterior hotărâți dacă noua ușă urmează să fie montată în același loc: central (a) sau în interior (b). Faceți o schiță. Atunci când poziția noii uși este stabilită, acolo va fi măsurat cu exactitate golul de instalare a ușii: măsurați atât lățimea, cât și înălțimea în cel puțin 2 locuri, apoi notați dimensiunile în schiță.

 Montare usa 1 bun
02

Stabiliți pe care parte a ușii urmează ca aceasta să fie fixată. Se face distincția între „DIN stânga“ și „DIN dreapta“. Opus părții de fixare a ușii se găsește clanța.

 Montarea usilor de sticla 3
03

La final, verificați pe ambele părți dacă suprafețele de zid laterale sunt perfect verticale. Notați în schiță abaterile măsurate. Rezultatul acestei măsurări influențează dimensiunea de comandă a ușii.

Cu dimensiunile și informațiile notate în schiță, puteți acum, împreună cu consilierul specializat, să comandați noua dumneavoastră ușă.

 montarea usii de la intrare 3

Demontarea ușii de la intrare

04

Noua ușă de la intrare este pregătită? Atunci nu demontați imediat vechea ușă de la intrare! Verificați mai întâi dacă noua ușă se potrivește într-adevăr în golul de instalare, măsurați în acest sens cadrul ușii și golul de instalare în cel puțin două locuri, pe înălțime și pe lățime.

Dacă totul se potrivește, va fi demontată mai întâi foaia de ușă veche – pentru aceasta și pentru multe din etapele de lucru următoare veți avea nevoie de ajutor.

 montarea usii de la intrare 4
05

Spațiul interior este tapetat? Atunci este bine să tăiați cu un cutter tapetul la trecerea către toc, pentru ca mai târziu să nu îl rupeți cu tocul.

 montarea usii de la intrare 5
06

Acoperiți pardoseala, pentru că de acum lucrurile devin murdare. Eliberați bridele de fixare ale vechiului toc de ușă cu un ciocan și cu o daltă. Ulterior desprindeți bridele cu un clește de tăiat. După ce totul a fost desprins, puteți scoate tocul de ușă din golul de instalare. Ușa urmează să fie montată, ca în acest exemplu, mai în față în golul de instalare? Atunci tencuiți locurile de unde au fost demontate bridele.

 montarea usii de la intrare 6

Montarea ușii de la intrare

07

Așezați undeva noua ușă astfel încât să nu poată fi deteriorată și aveți grijă ca partea exterioară a ușii să fie accesibilă. Ușa este încuiată pentru transport și, de aceea, este necesar ca mai întâi să fie descuiată. Pentru aceasta introduceți cilindrul cu cheia, fără să îl fixați, și descuiați ușa. Scoateți cu atenție foaia de ușă și puneți-o într-o parte.

 montarea usii de la intrare 7
08

Acum vor fi montate mânerul și feroneria ușii, în cazul în care acestea nu sunt deja montate. În acest proces, respectați instrucțiunile atașate. În cazul ideal, feroneriei îi este atașat un șablon pentru găurile șuruburilor de fixare.

Marcați cu o bandă adezivă pe burghiu adâncimea de găurire necesară sau utilizați un opritor de adâncime. Adâncimea de găurire corespunde lungimii șuruburilor. Executați găurile de fixare și montați cu șuruburi clanța ușii, corespunzător instrucțiunilor.

 montarea usii de la intrare 8
09

Introduceți partea inferioară a rozetei cilindrului de încuiere pe partea ieșită în afară a cilindrului de încuiere. Executați preliminar cele două găuri de fixare. Scoateți din nou cilindrul profilat din foaia de ușă și fixați cu șuruburi partea inferioară a rozetei. Aplicați partea superioară a rozetei. Introduceți din nou cilindrul de încuiere și fixați-l dinspre partea frontală a foii de ușă, cu șurubul atașat. (Fiecare ușă de intrare nouă dispune de gaura pentru acest șurub lung.)

 montarea usii de la intrare 9
10

Întoarceți foaia de ușă și montați garnitura ușii pentru partea interioară, corespunzător instrucțiunilor de montaj atașate.

 montarea usii de la intrare 10
11

Înainte de montarea tocului ușii trebuie tencuiți spaleții. În acest scop, aplicați grund de profunzime pe suprafețele care trebuie tencuite. Grundul de profunzime se usucă rapid.

Așezați cadrul ușii în golul de instalare și aliniați-l exact. În acest exemplu montăm o ușă de renovare cu un prag al construcției vechi. Ușa dumneavoastră poate fi diferită de ușa prezentată aici.

 montarea usii de la intrare 11
12

Desenați poziția pragului ușii pe suprafața de bază. Scoateți din nou cadrul ușii și lipiți bandă adezivă pe poziția marcată a pragului ușii.

 montarea usii de la intrare 12
13

Cadrul ușii încă nu are perforații de fixare? Atunci acestea vor fi executate acum – însă mai întâi îndepărtați acoperirea de pe prag. Marcați găurile central în cadru, la o distanță de 10 până la 15 cm față de colțuri și 60 cm una față de alta. Utilizați un burghiu pentru metal la grosimea sistemului de fixare.

 montarea usii de la intrare 13
14

Pentru tencuirea spaleților, amestecați mortar de zidărie și mortar pentru tencuieli cu un liant rapid. Acest amestec se întărește mai repede și puteți lucra în continuare după un timp de uscare redus.

 montarea usii de la intrare 14
15

Tencuiala este uscată? Atunci introduceți cadrul ușii, aliniați-l exact și fixați-l în partea de sus cu perne de montaj. În acest scop, introduceți pernele între toc și spalet și umflați-le prin pompare până când rama nu mai poate fi mișcată.

Rama este aliniată vertical, orizontal, și fixată? Atunci executați acum primele perforații de fixare pentru diblurile cadrului prin cadru în zidărie: toată găurile de pe partea cu balamale, gaura cea mai de jos de pe partea cu broasca, precum și toate găurile pentru prag – la prag acordați atenție grosimii burghiului pentru că, în funcție de suprafața de bază, pentru prag este posibil să se utilizeze șuruburi de fixare directă, fără dibluri. (Înșurubarea fermă se va efectua mai târziu.)

 montarea usii de la intrare 15
16

Acum se va măsura lățimea rostului dintre toc și spalet. De această cotă veți avea nevoie imediat, când veți lipi benzile de etanșare cu folie. Apoi evacuați aerul din pernele de montaj și scoateți din nou cadrul.

Acum va fi montată banda de etanșare de jur împrejur pe cadru: începeți de jos, dintr-o parte, și lipiți până la colțul de sus; lăsați la colț o buclă care să fie la fel de lungă ca lățimea rostului, apoi lipiți în continuare până la colțul următor, lăsați o buclă și apoi lipiți din nou în jos până la prag. În partea de jos, la prag, nu se aplică bandă de etanșare. Apăsați ferm banda de etanșare pe cadru, cu o rolă pentru îmbinări. Întoarceți cadrul și lipiți banda de etanșare pe partea cealaltă a cadrului în același mod.

 montarea usii de la intrare 16
17

Curățați prin suflare găurile, pentru ca diblurile să se potrivească în acestea mai târziu. Ulterior curățați temeinic pardoseala de sub toc. Aplicați adeziv de etanșare pe partea inferioară a pragului și așezați definitiv cadrul în golul de instalare. Aliniați-l iar exact și fixați-l din nou cu perne de montaj.

 montarea usii de la intrare 17
18

Introduceți șuruburile de fixare directă la pragul ușii și înșurubați-le ferm. Apoi verificați din nou cu nivela cu bulă de aer dacă rama mai este aliniată orizontal și vertical. La partea cu balamale introduceți diblurile prin cadru în perforațiile de fixare și introduceți pene între spalet și toc în aceste locuri – nu este permis ca rama să se deformeze mai târziu, la strângerea șuruburilor. Penele nu trebuie să stea ieșite în afară – marcați partea ieșită în afară, scoateți penele, tăiați-le și apoi introduceți-le din nou. Acum introduceți diblurile de cadru în același mod jos, pe partea cu broasca, și introduceți din nou pene. Aplicați încă o dată nivela cu bulă de aer și verificați la final dacă tocul este aliniat corect. Dacă totul se potrivește, vor fi strânse șuruburile până când acestea nu mai au joc.

 montarea usii de la intrare 18
19

Suspendați foaia de ușă și verificați dacă aceasta poate fi deschisă și închisă bine. Totul funcționează impecabil? Atunci executați restul de perforații de fixare prin cadru în zidărie, introduceți la fel ca mai înainte pene între spalet și toc, introduceți diblurile și înșurubați cu atenție șuruburile.

La final mai verificați încă o dată toate funcțiile ușii, curățați totul temeinic și introduceți acoperirea pe prag.

 montarea usii de la intrare 19
20

Pe partea interioară a spaletului va fi lipită acum bandă de etanșare. În acest scop, aplicați două cordoane de adeziv de etanșare unul lângă altul și presați banda de etanșare pe patul de adeziv.

 montarea usii de la intrare 20
21

Pe partea exterioară, fanta dintre cadrul ușii și zidărie va fi umezită în prealabil și apoi va fi umplută cu spumă – aveți în vedere că spuma se mai umflă. Așezați o bucată de carton dedesubt și umpleți fanta de jos în sus. Apoi lăsați spuma să se întărească.

 montarea usii de la intrare 21
22

În timp ce spuma se întărește, puteți debita riglele de închidere dintre spalet și toc, pentru partea interioară a cadrului ușii. Tăiați decupajele pentru balamale cu un clește și lipiți riglele pe cadru.

După ce spuma de pe partea exterioară s-a întărit, tăiați cu un cutter spuma în exces, rezultată prin umflare.

 montarea usii de la intrare 22
23

Lipiți benzile de etanșare exterioare în același mod în care le-ați lipit mai înainte pe cele interioare: aplicați două cordoane de adeziv de etanșare pe zid și presați benzile în adeziv.

 montarea usii de la intrare 23
24

Astupați fanta în partea de jos de la prag cu adeziv de etanșare. Acest lucru este deosebit de important în varianta prezentată aici, pentru că pragul stă pe pardoseală și nu este adâncit.

 montarea usii de la intrare 24

Lucrări finale

25

Mascați pe interior foaia de ușă și cadrul înainte să tencuiți spaletul – la fel și peretele învecinat și pardoseala. Debitați șinele, care vor fi aplicate înainte de tencuire – utilizați în acest sens un polizor unghiular sau un ferăstrău cu coardă pentru metale. Amestecați mortar pentru șine de colț cu apă curată; raportul de amestecare este înscris pe ambalaj. După 5 minute, amestecați din nou mortarul, aplicați-l punctiform la distanțe de 20 cm, presați imediat șinele în acesta și aliniați-le pe ambele direcții cu nivela cu bulă de aer – în funcție de tencuială, va fi necesară o anumită grosime minimă de aplicare; aliniați șinele potrivit acesteia. Neteziți imediat cu o mistrie mortarul ieșit în afară sau îndepărtați-l.

 montarea usii de la intrare 25
26

Amestecați tencuiala de ipsos pentru grundul de tencuială conform indicațiilor producătorului. Tencuiți suprafețele de jos în sus. Imediat ce tencuiala a făcut priză, aceasta trebuie netezită cu o racletă cu grătar pentru tencuieli. Apoi lăsați tencuiala să se usuce.

 montarea usii de la intrare 26
27

Acum va fi aplicat stratul de tencuială superior; în exemplul nostru este o tencuială decorativă minerală. Imediat ce tencuiala s-a întărit la atingere, o puteți netezi cu un burete – pentru colțuri utilizați o pensulă. Când tencuiala este uscată în profunzime, puteți zugrăvi sau aplica tapet. Gata.

 montarea usii de la intrare 27
28

Acum căminul dumneavoastră este asigurat și intrarea are din nou un aspect șic.

 montarea usii de la intrare 28

Teme care v-ar mai putea interesa