Instrucțiuni

Montarea bateriei pentru duș

Timp de lectură 5 min.

Bateria veche nu mai face față? Vă arătăm cu puteți monta o nouă baterie sau pară de duș.

1

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Materiale

Pașii de lucru

01

Închideți mai întâi alimentarea cu apă a bateriei. Scoateți apoi cele două dopuri oarbe din racordurile din perete. Măsurați acum adâncimea dintre muchia superioară a faianței și racordul din perete, cu ajutorul unui metru de tâmplărie. Determinați astfel dimensiunea prelungirilor pentru baterie, cu ajutorul cărora aduceți racordurile până la marginea exterioară a faianței.
Prelungirile pentru baterie se etanșează cu cânepă. Filetul neted trebuie crestat ușor, astfel încât cânepa să nu alunece pe el. În acest sens, treceți de câteva ori transversal peste pașii de filet cu lama unui ferăstrău metalic de mână. Puneți cânepa pe primul pas al filetului și înfăsurați-o pe toată lungimea acestuia. Peste cânepă se mai pune și pastă de etanșare. Puneți puțină pastă și întindeți-o peste cânepă.

montarea bateriei pentru dus 1
montarea bateriei pentru dus 1
02

Cele două prelungiri se strâng cu ajutorul unei chei universale pentru nipluri. Pentru acționarea cheii universale se folosește o cheie cu clichet.

Dacă prelungirea nu se poate înfileta până la capăt, înseamnă că ați înfășurat prea multă cânepă pe filet. Scoateți din nou prelungirea complet din racordul din perete și etanșați din nou, de data aceasta cu 1 sau 2 rotații mai puțin. Aplicați din nou pastă de etanșare.

Dacă prelungirea se poate înfileta ușor până la capăt, înseamnă că ați înfășurat prea puțină cânepă pe filet. Scoateți din nou prelungirea complet din racordul din perete și etanșați din nou, de data aceasta cu 1 sau 2 rotații mai mult. Aplicați din nou pastă de etanșare.

montarea bateriei pentru dus 2
montarea bateriei pentru dus 2
03

Înainte de a monta bateria pentru duș, racordurile excentrice trebuie înfiletate în prelungirile pentru baterie. Acestea servesc la reglarea distanței dintre cele două racorduri din perete la lățimea bateriei utilizate. În același timp puteți compensa și înălțimea celor două racorduri de perete, dacă acestea nu se găsesc exact la același nivel.

Etanșați filetele racordurilor excentrice cu fir de etanșare filet: crestați filetul în acest sens cu lama de ferăstrău. Dispuneți apoi firul de etanșare filet diagonal peste acesta și înfășurați-l în sensul filetului, strângând bine. Nu înfășurați firul direct în pașii de filet.

montarea bateriei pentru dus 3
montarea bateriei pentru dus 3
04

Înfiletați apoi racordurile în S cu o cheie fixă în racordurile din perete. Aliniați la lățimea necesară.
Dacă între racordurile din perete există o distanță mai mare decât între racordurile bateriei, trebuie să rotiți racordurile excentrice la interior.
Dacă între racordurile din perete există o distanță mai mică decât între racordurile bateriei, trebuie să rotiți racordurile excentrice la exterior. Dacă se utilizează fir de etanșare fileturi, o răsucire ușoară înapoi a racordurilor excentrice este posibilă într-o oarecare măsură. Aliniați racordurile unele față de celelalte cu ajutorul unei nivele cu bulă de aer. După aliniere așezați cele două rozete ale bateriei pentru cada de baie peste racordurile excentrice.

montarea bateriei pentru dus 4
montarea bateriei pentru dus 4
05

Pe baterie se montează acum garniturile și filtrele. Apoi puteți monta bateria pe racordurile excentrice și să strângeți cu ajutorul piulițelor olandeze. Strângeți piulițele cu o cheie fixă.

montarea bateriei pentru dus 5
montarea bateriei pentru dus 5
06

Cu ajutorul unei nivele cu bulă de aer, verificați poziția orizontală a bateriei. Bateria mai poate fi aliniată în mică măsură dacă mai desfaceți o dată cele două piulițe olandeze. După alinierea bateriei, strângeți la loc cele două piulițe olandeze.

montarea bateriei pentru dus 6
montarea bateriei pentru dus 6
07

Acum puteți premonta coloana pentru duș. Asamblați în acest sens cele două segmente de țeavă și strângeți șurubul autofiletant cu o cheie hexagonală.

montarea bateriei pentru dus 7
montarea bateriei pentru dus 7
08

Așezați acum racordul de pe baterie și aliniați țeava vertical cu ajutorul nivelei cu bulă de aer. Desenați conturul capătului țevii pe perete. Puteți lua acum din nou coloana de pe baterie.

montarea bateriei pentru dus 8
montarea bateriei pentru dus 8
09

Așezați suportul de perete pe marcaj și desenați gaura pe perete.

montarea bateriei pentru dus 9
montarea bateriei pentru dus 9
10

Zgâriați placa acolo unde ați făcut marcajul, pentru ca burghiul mașinii de găurit să nu alunece. Dacă nu aveți unealta potrivită la îndemână, în punctul de găurire puteți lipi și bandă de mascare, desenați apoi din nou gaura și găuriți. Banda de mascare are același rol de a împiedica alunecarea burghiului. Trebuie să alegeți burghiul potrivit, în funcție de structura peretelui.

montarea bateriei pentru dus 10
montarea bateriei pentru dus 10
11

Introduceți diblul în gaură și umpleți cu silicon sanitar. Astfel etanșați gaura. Acum puteți fixa suportul de perete.

montarea bateriei pentru dus 11
montarea bateriei pentru dus 11
12

Introduceți rozeta de perete pe coloana montantă și conectați-o cu racordul de pe baterie. La racordul bateriei și sus la suportul de perete asigurați țeava cu câte un șurub autofiletant. Împingeți apoi rozeta pe perete.

montarea bateriei pentru dus 12
montarea bateriei pentru dus 12
13

La final mai înșurubați para de duș. Para de duș și furtunul dedicat se montează prin strângerea manuală a filetului din partea inferioară.
Puteți deschide acum alimentarea cu apă și testa bateria: lăsați apa să curgă cel puțin un minut și verificați funcționarea bateriei pentru duș. Palpați toate îmbinările filetate și verificați dacă toate sunt etanșe. După pornirea alimentării cu apă puteți testa și folosi bateria pentru duș.

montarea bateriei pentru dus 13
montarea bateriei pentru dus 13