0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 07.06.2023 la ora 02:22. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Curățarea și întreținerea pardoselilor

Timp de lectură 16 min.
Curățarea și întreținerea pardoselilor

Dacă veți urma indicațiile prezentate în continuare, vă veți bucura multă vreme de noua dumneavoastră pardoseală. Indiferent dacă este vorba despre parchet laminat, pardoseală plută, pardoseală din PVC sau vinil, mochetă sau covor din piatră, aici veți afla ponturi valoroase pentru întreținerea și curățarea pardoselii dumneavoastră.

Curățarea parchetului laminat

Parchetul laminat ridică puține probleme la capitolul curățare și întreținere! Printre cele mai importante caracteristici ale acestora se numără igiena și ușurința întreținerii, datorate texturii suprafeței.

Curățarea normală

Pentru întreținerea zilnică aveți nevoie doar de o mătură sau un aspirator. Urmele de pași și murdăria de pe parchetul laminat se curăță cu o cârpă umedă.
Folosiți întotdeauna cârpe bine stoarse!
Nu ștergeți în niciun caz parchetul laminat cu o cârpă udă și nu stropiți cu apă!
Pentru curățarea parchetului laminat puteți folosi toate produsele de curățenie uzuale, cu excepția celor abrazive, a celor pe bază de ceară sau a celor pentru lustruit!
Îndepărtarea murdăriei mai pronunțate

Murdăria mai pronunțată poate fi îndepărtată cu ușurință cu acetonă sau alți solvenți pe bază de alcool.

Sfaturi privind întreținerea periodică a pardoselii

Se recomandă folosirea unui produs special pentru șters parchetul laminat.

Pentru întreținerea după curățare și pentru a evita uscarea extremă a parchetului laminat, temperatura ambientală nu ar trebui să depășească 20-22°C.

Umiditatea aerului din încăpere ar trebui să fie de cca. 50-60%.

Climatul ideal de locuit pentru dumneavoastră și pentru pardoseala din parchet laminat poate fi obținută prin utilizarea unui umidificator (electric).

De regulă, suprafața parchetului laminat nu necesită un tratament ulterior deoarece spre deosebire de parchetul clasic, acest tip de pardoseală are o suprafață deja tratată.

În zonele expuse murdăriei, precum în cele de intrare sau pe hol, este recomandată folosirea covorașelor de intrare, care captează murdăria.

În cazul pieselor de mobilier pe rotile și a scaunelor, este de preferat să optați pentru rotile din cauciuc, de tipul W/moale (conform EN 12529).

O idee la fel de bună sunt protecțiile din pâslă pentru mobilier!

simbol important

Oferiți pardoselii dumneavoastră un mediu ambiant optim și vă veți putea bucura de el vreme îndelungată. Temperatura optimă este de 20–22°C, iar umiditatea relativă a aerului de 50–60%. Variațiile puternice de temperatură și aerul prea cald și prea uscat pot produce mici rosturi și deformări conducând la uscarea materialului.

Curățarea parchetului din lemn masiv și triplustratificat

Pentru a vă putea bucura vreme îndelungată de prețioasa dumneavoastră pardoseală din parchet, întreținerea și curățarea conștiincioasă a acesteia este obligatorie! Vă dezvăluim care sunt cele mai importante sfaturi și trucuri.

Există mai multe posibilități și soluții pentru întreținerea și păstrarea parchetului:

 • Folosiți protecții din pâslă pentru piesele de mobilier mobile și roțile de scaun din material moale (tip W) pentru a vă proteja parchetul.
 • Așezați covorașe/ștergătoare în zonele cele mai solicitate (de ex. hol).
 • În încăpere, umiditatea optimă a aerului trebuie să fie între 50-56%, iar temperatura medie să fie de 20°C.
 • Temperatura sistemului de încălzire prin pardoseală nu ar trebui să depășească 24°C.
 • În funcție de suprafață, există produse de curățenie speciale, spray-uri de împrospătare pentru suprafețele expuse unei uzuri sporite, uleiuri de întreținere, substanțe de lustruit sau produse care remediază zgârieturile și îndepărtează petele (la utilizarea acestor produse, vă rugăm să respectați indicațiile producătorului!).

Parchet tratat cu ulei UV

Datorită tratării cu ulei UV special, aceste pardoseli dețin un strat protector deosebit, care le protejează de pătrunderea murdăriei și a coloranților. Din acest motiv, aceste tipuri de parchet sunt deosebit de rezistente la uzură.

Imediat după montare, se recomandă o curățare intensivă.

Strângeți cu o mătură murdăria de pe parchet, după care ștergeți pardoseala cu un produs adecvat de curățare, folosind o cârpă doar ușor umedă.

În funcție de gradul de uzură, o curățare periodică a parchetului ar trebui realizată săptămânal sau la interval de două săptămâni.

Îndepărtați mai întâi murdăria cu aspiratorul, după care ștergeți pardoseala cu un produs adecvat de curățare pentru cerințele suprafeței respectiv.

Important:

Nu folosiți la curățare uleiuri sau produse pe bază de ceară și ștergeți deîndată orice urmă de lichid de pe pardoseală!

Parchet uleiat natural

Datorită suprafeței tratate cu ulei, lemnul parchetului este protejat de umiditate și murdărie până în pori.

După montarea parchetului sau după un tratament cu ulei, ar trebui să așteptați circa trei săptămâni înainte de a șterge pardoseala cu o cârpă umedă. Abia atunci pardoseala este protejată!

1. Prima săptămână după montare
Curățați numai cu aspiratorul.

2. A doua săptămână după montare
Acum puteți curăța mai întâi cu o cârpă de șters ușor umezită.

3. A treia săptămână după montare
De acum încolo, puteți șterge parchetul cu o lavetă umedă! Ștergeți pardoseala cu un mop umed în direcția lemnului. Pardoseala ar trebui să fie bine umezită, fără însă să rămână pe suprafață un surplus de apă! Călcați pe parchet doar după uscarea sa completă (cca. 30 de minute)!

Parchet lăcuit

Datorită stratului de lac, care îl face elastic și flexibil, parchetul lăcuit este foarte rezistent la murdărie și deteriorări. Îl puteți aspira, mătura sau șterge cu un mop sau o cârpă umedă după pofta inimii!

Important:
Nu folosiți la curățare uleiuri sau produse pe bază de ceară și ștergeți deîndată orice urmă de lichid de pe pardoseală!

Atenție:
Un parchet proaspăt lăcuit sau sigilat poate fi supus solicitărilor maxime doar după mai multe zile, deoarece stratul de lac trebuie mai întâi să se întărească complet. În plus, asigurați-vă că suprafața lăcuită nu este în general prea rigidă și prea tare, în caz contrar putând apărea pe parchet zgârieturi vizibile.

Tratarea parchetului uleiat natural cu baițuri colorate și ulei

Înainte de aplicarea uleiului sau a baițului:

Mai întâi trebuie să șlefuiți parchetul cu o granulație grosieră, apoi cu una mai fină, în funcție de aspectul dorit. În cazul renovării podelelor vechi, trebuie să îndepărtați complet tratamentele anterioare, precum lacul, uleiul, ceara etc. Aspirați apoi pardoseala, ca să rămână complet fără praf. Acum puteți trata pardoseala cu baițuri colorate și/sau ulei.

1. Aplicați baițul colorat

După șlefuirea adecvată a suprafeței, amestecați mai întâi bine baițul, după care aplicați-l uniform cu o pensulă specială, o pânză sau o perie. Evitați suprapunerile, finalizând aplicarea mereu la capătul unei plăci și nu în mijloc.

2. Lăsați să se usuce

Lăsați suprafața să se usuce timp de 1-3 ore.Timpul de uscare depinde în general de suprafață, precum și de utilizarea, temperatura și aerisirea încăperii.

3. Aplicați uleiul

Aplicați uleiul în mod economic, folosind o cârpă de bumbac, o perie sau un mop.

Lucrați mereu într-o direcție, după care lăsați uleiul cel puțin trei minute să intre în material.

Îndepărtați apoi surplusul de ulei în decurs de 15-20 de minute.

Suprafața trebuie să rămână aproape uscată.

În plus, asigurați o aerisire suficientă a încăperii. După 12 ore, pardoseala tratată este din nou circulabilă. După 36 de ore, puteți reașeza mobila la locul ei.

Curățarea pardoselilor din PVC sau vinil

Pardoselile din PVC sau vinil suportă toate produsele uzuale de curățare și nu sunt sensibile la curățarea cu apă. Ar trebui totuși să cunoașteți câteva trucuri, pentru a vă putea bucura multă vreme de pardoseala dumneavoastră din PVC sau vinil. Pentru a vă bucura vreme îndelungată de pardoseala dumneavoastră, vă recomandăm, de asemenea, să nu utilizați ceruri, lacuri și săpunuri moi cu conținut de solvenți și nici produse pe bază de ulei de in, acetonă și tricloretilenă.

Nu folosiți pentru pardoseala din PVC sau vinil nici produse abrazive sau perii dure.

Dacă aveți animale de casă cu gheare ascuțite, ar trebui să optați pentru un alt tip de pardoseală. Ghearele pot deteriora suprafața pardoselii din PVC sau vinil.

Picioarele pieselor de mobilier prevăzute cu protecții nu lasă amprente permanente pe pardoseală. Astfel vă puteți plasa mobilierul fără probleme, fără a avea urme urâte pe pardoseală.

Curățare normală

În funcție de gradul de murdărire, ar trebui să curățați pardoseala din PVC sau vinil zilnic sau săptămânal.

 • Praful și murdăria uscată se șterg cu o cârpă umedă. Atenție: Vă rugăm să nu folosiți bureți de sârmă, deoarece zgârie suprafața.
 • În cazul murdăriei mai pronunțate, aspirați mai întâi pardoseala.
 • În cazul murdăriei aderente, adăugați o cantitate mică de soluție pentru șters în apa cu care curățați pardoseala.
 • Lăsați apoi suprafața să se usuce, pentru a se forma o peliculă care respinge.
 • Nu ștergeți suprafața cu o cârpă uscată!

Curățare de bază

Și o pardoseală din PVC și vinil se bucură din când în când să primească o curățare de bază mai profundă.

Procedați după cum urmează:

 • Îndepărtați toate urmele de produse de întreținere și curățare de pe suprafața pardoselii, folosind un produs de curățare special.
 • Amestecați produsul de curățare special cu apă în proporție de 1:3 și lăsați să acționeze timp de 5-10 minute (Vă rugăm să respectați indicațiile de pe produsul de curățare!).
 • Acum puteți începe ofensiva împotriva murdăriei, înarmați cu o cârpă de șters și apa amestecată cu soluție de curățat.
 • La final, adunați apa și murdăria dizolvată cu o cârpă.
 • Ștergeți apoi cu apă curată.
 • Aplicați acum un produs de primă-întreținere pe pardoseala uscată.
 • Pardoseala dumneavoastră este din nou curată!

Curățare intensă

În cazul în care, în urma curățării de bază descrise mai sus, pe pardoseala din PVC sau vinil au mai rămas depuneri sau zone de murdărie pronunțată, se poate realiza o curățare intensivă cu ajutorul unei mașini cu unul sau mai multe discuri. Aceasta prelucrează pardoseala cu ajutorul unui pad rotativ de nailon, după o scurtă perioadă de acționare a unui produs de curățare special. După aceea, murdăria se poate șterge în mod obișnuit, iar la final pe pardoseală ar trebui aplicată o emulsie de întreținere.

Atenție:
O curățare intensivă nu este recomandată a se efectua periodic, deoarece solicită excesiv chiar și pardoselile rezistente din PVC sau vinil.

Curățarea mochetei

Datorită proceselor de producție și a materialelor speciale, în prezent, mochetele sunt mult mai ușor de întreținut și rezistente la murdărire. În plus, dacă respectați și câteva reguli simple, mocheta dumneavoastră va rezista timp îndelungat.

În principiu, sunt valabile următoarele:În niciun caz nu frecați eventualele pete. Acestea devin mult mai mari și intră mai mult în profunzimea mochetei! Cel mai bine este să umeziți ușor pata de pe mochetă și să o frecați cu săpun, detergent sau detergent de vase delicat. Frecați de la margine spre interior, lăsați locul să se usuce, după care aspirați!

Atenție!

Atunci când lucrați cu produse de îndepărtat petele, trebuie să fiți precaut. Recomandabil este să testați produsul într-o zonă a mochetei care nu este vizibilă. În acest fel, vă puteți asigura că mocheta nu se decolorează accidental.

Curățarea de bază

Dacă mocheta dumneavoastră este expusă unei murdăriri permanente și accentuate, cu timpul va avea nevoie de o curățare de bază. Metoda consacrată este șamponarea.

 • Aspirați mai întâi mocheta temeinic, apoi aplicați șamponul.
 • Șampoanele de calitate formează o spumă uscată și nu lasă reziduuri lipicioase.
 • În orice caz, trebuie să evitați să umeziți mocheta prea tare (Respectați indicațiile de utilizare ale produsului de curățat)!
 • După ce ați aspirat resturile de spumă, pășiți pe mochetă doar după ce aceasta s-a uscat complet.
 • La final, se recomandă perierea.

Curățarea prin injecție-extracție

Acest tip de curățare constă în injectarea în și pe mochetă a unei soluții sub presiune prin intermediul unei mașini speciale, care apoi este aspirată. Această operațiune se efectuează numai de firme specializate, deoarece, printre altele, utilajul folosit este deosebit de scump. Puteți însă și dumneavoastră asigura o curățenie igienică în locuință, de exemplu cu ajutorul mașinii de curățat de la "tuba clean".

Curățarea mochetei poate fi la fel de simplă ca aspiratul! Cu ajutorul acestei mașini, puteți curăța în mod profesional chiar și perne, tapițeria mașinii și saltele. Veniți la un magazin Hornbach și angajații noștri vă vor consilia pentru cea mai bună alegere.

Atenție:
Curățarea prin injecție-extracție este recomandată numai în cazul mochetelor complet lipite!

ABC-ul petelor pentru mochete

În ciuda celei mai mari atenții, mochetele se pot păta. Nu trebuie însă să intrați în panică! Cele mai multe pete se pot îndepărta cu mijloace simple! Înainte să începeți să curățați mocheta, ar trebui să analizați tipul de pată. Aici găsiți o trecere în revistă a celor mai frecvente tipuri de pete, precum și sfaturi despre cum se pot îndepărta:

A - K

A

Asfalt: soluție de îndepărtat petele, benzină purificată.

B

Bere: spumă de detergent pentru țesături fine.

Bitum: soluție de îndepărtat petele, benzină purificată.

Budincă: detergent pentru țesături fine.

C

Ceară pentru pardoseală: răzuiți, așezați pe pată o sugativă, reglați fierul de călcat pe treapta ”Nailon”, treceți cu fierul peste pată. La final, aplicați eventual puțină soluție de îndepărtat petele.

Cacao: spumă de detergent pentru țesături fine, după care tratați eventual cu soluție de îndepărtat petele.

Cafea: apă caldă, apoi spumă de detergent pentru țesături fine.

Ceai: apă caldă, presărați pe pată soluție pe bază de săpun sau praf de copt, pulverizați apă și tamponați cu o lavetă curată.

Ceară: mărunțiți, periați, apoi aplicați soluție de îndepărtat petele.

Cerneală: aplicați soluție uzuală de îndepărtat cerneala sau tamponați cu apă, aplicați apoi lămâie/spirt.

Ciocolată: soluție de îndepărtat petele, apoi aplicați detergent pentru țesături fine.

F

Frișcă: soluție de îndepărtat petele, apoi aplicați detergent pentru țesături fine.

Fructe: apă rece, detergent pentru țesături fine, eventual aplicați la final zeamă de lămâie.

G

Gumă de mestecat: tratați cu soluție pentru îndepărtat guma de mestecat; răzuiți resturile tari cu dosul unei lame de cuțit.

Grăsimi: tamponați locul cu o cârpă moale, apoi tratați cu detergent pentru țesături fine și soluție de îndepărtat petele.

L - R

L

Lac de unghii: dizolvați cu acetonă, stropiți cu soluție de îndepărtat pete, apoi tamponați cu o lavetă curată.

Lapte: apă caldă, detergent pentru țesături fine.

Lichior: apă caldă cu săpun.

Limonadă: apă caldă.

M

Marmeladă: apă caldă, apoi spumă de detergent pentru țesături fine.

R

Ruj: tamponați cu spirt sau alcool sanitar.

S - Z

S

Săpun: spălați cu apă caldă.

Sânge: apă rece, apoi spumă de detergent pentru țesături fine.

Sos: soluție pentru îndepărtat petele, spumă de detergent pentru țesături fine.

Spirtoase: spumă de detergent pentru țesături fine.

T

Tuș: tamponați cu apă - apoi procedați ca la îndepărtarea petelor de cerneală.

U

Urină: detergent pentru țesături fine, ștergeți apoi cu apă cu oțet.

V

Vin alb: apă caldă, detergent pentru țesături fine.

Z

Zahăr: apă caldă.

Curățarea covorului din piatră

Covorul din piatră este mai ușor de întreținut decât ați fi crezut! Curățarea și întreținerea acestui tip de pardoseală este puțin diferită decât la cele uzuale cu suprafață netedă deoarece covorul din piatră are o suprafață cu porii deschiși. Vă arătăm cum trebuie să procedați în mod corect cu covorul din piatră, pentru a vă putea bucura de el vreme îndelungată.

Atenție!

Atunci când folosiți produse de curățare, testați mai întâi compatibilitatea soluției cu covorul din piatră! În plus, ar trebui să folosiți întotdeauna o cantitate relativ mică de detergent, deoarece tensidele favorizează o nouă murdărire.

Curățare normală

Datorită formei rotunde a pietricelelor, covorul din piatră este ușor de întreținut. În plus, murdăria nu este atât de vizibilă. În cazul curățării zilnice sau săptămânale, în funcție de gradul de murdărire, îndepărtați mai întâi murdăria cu aspiratorul cu cap de perie sau ceva similar.

Curățare de bază

O curățare de bază, respectiv o curățare periodică a covorului din piatră este deosebit de importantă și ar trebui realizată la interval de 6-12 luni, în funcție de intensitatea utilizării.

Pentru curățarea de bază se recomandă cu precădere aspirația cu abur sau cu injecție.

Umpleți rezervorul cu apă proaspătă caldă și adăugați produsul de curățare (pentru pardoseli de piatră sau plăci ceramice). Puteți, de asemenea, chiar și după mulți ani să împrospătați oricând suprafața optic sau mecanic (după o curățare de bază) cu un produs transparent de consolidare a suprafeței!

Indicație:
Nu folosiți niciodată pentru curățarea covorului de piatră mașini cu perii rotative sau aparate combinate similare cu funcții de frecare-aspirare!

Aceste aparate șlefuiesc suprafața pietrelor (efect șlefuire udă) și împing impuritățile înmuiate în pori!

Îndepărtarea petelor de pe covorul din piatră

Îndepărtarea petelor normale Murdăria sau petele normale se îndepărtează parțial manual. Folosiți în acest scop o perie de mână semidură și apă caldă (cu detergent universal). Concentrația și durata de acțiune a detergentului depind de gradul de murdărire.
Important: După tratarea porțiunii respective a covorului din piatră, clătiți cu apă caldă curată, după care adunați apa cu un burete sau un aspirator care poate aspira și lichide, deoarece urmele de detergent trebuie îndepărtate complet!
Îndepărtarea petelor persistente Petele speciale (precum guma de mestecat și ceara) se îndepărtează cel mai bine cu un aparat de curățare cu abur sau cu spray înghețat. Petele deosebit de persistente (de exemplu vopsea sau ruj) se îndepărtează cu spirt sau cu alcool de 70-80°C. În acest scop, tamponați pata, clătiți cu apă caldă, iar la final adunați apa cu un burete sau un aspirator care poate aspira lichide.
Depunerile de calcar se îndepărtează cu o soluție de curățare delicată, acidă (de exemplu oțet).
Atenție: În niciun caz nu folosiți acetonă sau soluție de îndepărtat lacul de unghii!

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus