Instrucțiuni

Placarea cu ceramică porțelanată

Timp de lectură 7 min.
Placarea cu ceramică porțelanată

Placarea unui perete cu ceramică porțelanată nu este tocmai o joacă de copii, însă vă ajutăm în acest demers – cu instrucțiunile noastre, oferite de Academia meșterului. Aici aflați tot ce trebuie făcut pentru noul dumneavoastră proiect „Fixarea placajului mural din ceramică porțelanată“. Să începem!

1-2

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Pașii de lucru

01

Acoperiți generos sectorul unde veți fixa placajul mural din ceramică porțelanată. Acoperiți pardoseala de dedesubt cu o folie pentru vopsire și așezați deasupra încă o prelată. Acest lucru este important în special atunci când mai trebuie să dezlipiți și tapetul. Cu această ocazie vor fi îndepărtate și plintele. Dacă acestea nu sunt fixate cu șuruburi, ele vor fi scoase făcând pârghie cu un șpaclu sau cu o daltă. Trebuie îndepărtate acoperirile întrerupătoarelor și prizelor? Pentru aceasta decuplați sau deșurubați neapărat siguranțele. Mascați prizele și întrerupătoarele cu bandă adezivă.

placarea cu ceramica portelanata 1
placarea cu ceramica portelanata 1
02

Tapetele sunt neadecvate ca suprafață de bază pentru placaje murale. Ele trebuie îndepărtate complet: perforați-le cu un cilindru cu cuie și apoi înmuiați-le cu apă și cu soluție de dezlipit tapet.

placarea cu ceramica portelanata 2
placarea cu ceramica portelanata 2
03

Acum tapetul poate fi curățat de pe perete cu un șpaclu. În acest proces umeziți continuu suprafața. După ce au fost îndepărtate toate resturile de tapet, peretele trebuie să se usuce bine în profunzime.

placarea cu ceramica portelanata 3
placarea cu ceramica portelanata 3
04

Cu o nivelă cu bulă de aer lungă sau cu un dreptar verificați dacă suprafața este plană. Crăpăturile și găurile trebuie umplute.

placarea cu ceramica portelanata 4
placarea cu ceramica portelanata 4
05

La finalul pregătirii, suprafața peretelui va fi grunduită. Utilizați în acest scop o amorsă aplicată prin pulverizare.

placarea cu ceramica portelanata 5
placarea cu ceramica portelanata 5

Important!

Denivelările vor fi vizibile foarte clar dacă iluminați peretele din lateral cu lumină piezișă. În acest caz, lumina va produce umbre ușoare în locurile denivelate și umbre mai puternice la găuri și fisuri.

Planificarea modelului de montare

06

Mai întâi se va determina câte rânduri de placaj mural intră pe perete. Rândul cel mai de sus nu ar trebui să iasă prea îngust. Ideal ar fi să puteți încheia în partea de sus cu un rând plin. Dacă acest lucru nu reușește, de ex. pentru că aveți o înălțime prestabilită, ar fi bine să tăiați puțin din rândul de sus și din cel de jos. Puteți de asemenea începe cu rândul de jos cu o distanță mai mare față de pardoseală. Placajele murale vor fi montate pe mai multe suprafețe de perete? Atunci lucrați pe fiecare perete în parte: finalizați mai întâi o suprafață de perete și apoi începeți cu următoarea. Rostuirea se va efectua la urmă pentru toate suprafețele împreună.

placarea cu ceramica portelanata 6
placarea cu ceramica portelanata 6
07

Doriți să începeți cu rândul de jos cu o distanță față de pardoseală? Atunci ar trebui ca dedesubtul rândului de jos să fixați în cuie o șipcă de lemn pe perete – însă mai întâi verificați să nu treacă niciun fel de cabluri/conducte prin perete. Pentru acest test există echipamente de localizare care detectează tot ce nu vedeți dumneavoastră.

placarea cu ceramica portelanata 7
placarea cu ceramica portelanata 7
08

Datorită șipcii de lemn, rândul de jos de placaj mural nu va putea aluneca atâta vreme cât nu este susținut de adeziv. În plus, astfel este posibil să montați acest rând absolut orizontal, chiar dacă pardoseala nu este complet plană.

placarea cu ceramica portelanata 8
placarea cu ceramica portelanata 8
09

Pregătiți întotdeauna câteva cutii de placaje murale și amestecați conținuturile acestora. Astfel veți compensa simplu diferențele de culoare și veți obține un model de montare uniform. Așezați placajele murale mai întâi pe pardoseală, pentru a vedea în prealabil modelul de montare.

placarea cu ceramica portelanata 9
placarea cu ceramica portelanata 9

Fixarea placajului mural

10

Lipiți placajul mural din piatră porțelanată cu un adeziv flexibil. Acesta va fi amestecat cu apă conform specificațiilor de pe ambalaj. În acest proces, lăsați mixerul cu spirală să funcționeze încet. Apoi adezivul flexibil mai are nevoie de un timp de maturare scurt, până când poate fi utilizat. Timpul de maturare este indicat pe ambalaj.

placarea cu ceramica portelanata 10
placarea cu ceramica portelanata 10
11

Aplicați adezivul uniform pe perete și aranjați-l cu o mistrie de netezit nr. 8. Aplicați numai atâta adeziv, cât puteți prelucra în timpul deschis. Adezivul uscat nu face priză. Conduceți mistria de netezit sub un unghi de 45°, astfel adezivul va avea exact grosimea necesară.

placarea cu ceramica portelanata 11
placarea cu ceramica portelanata 11
12

La începutul primul rând va fi îndepărtată danturarea. În acest scop marcați linia de tăiere și tăiați danturarea cu un polizor unghiular cu disc de separare diamantat – nu uitați ochelarii de protecție și protecția auditivă!

placarea cu ceramica portelanata 12
placarea cu ceramica portelanata 12
13

Acum aplicați pe perete primul placaj mural. Dacă ați montat deja plăci ceramice, acest lucru nu va fi o noutate pentru dumneavoastră. Șipca de lemn previne o alunecare în jos a placajului mural. Apoi așezați fără rosturi următoarele placaje murale.

placarea cu ceramica portelanata 13
placarea cu ceramica portelanata 13
14

Întoarceți simplu ultimul placaj mural din rând și marcați direct pe el lungimea necesară. Alternativ puteți și să măsurați lungimea – important este ca dimensiunea să fie corectă. Cu polizorul unghiular tăiați apoi în unghi drept – nu uitați ochelarii de protecție și protecția auditivă!

placarea cu ceramica portelanata 14
placarea cu ceramica portelanata 14
15

Dacă bucata rămasă din primul rând are o lungime potrivită, o puteți utiliza ca început pentru cel de-al doilea rând. Important este ca rândurile să aibă rosturile decalate. Acest lucru oferă stabilitate și aspectul este mai plăcut. Montați astfel și următoarele rânduri.

placarea cu ceramica portelanata 15
placarea cu ceramica portelanata 15
16

Puteți marca poziția dozelor pentru prize și întrerupătoare direct pe perete sau pe placajul mural. Dacă decupajul este situat la marginea placajului mural, îl puteți realiza cu un polizor unghiular. Dacă acesta se situează în centrul placajului mural, utilizați o mașină de găurit cu burghiu inelar diamantat. Dacă, după fixarea placajelor murale, dozele de întrerupătoare sau de prize sunt poziționate prea adânc, acestea pot fi prelungite cu inele nivelatoare. Astfel de lucrări la instalația electrică pot fi executate numai de către un electrician calificat, chiar dacă le puteți efectua și singuri. Finalizați suprafața în acest mod până sus. În cazul în care suprafața de montare se extinde pe colț, acum puteți lucra în continuare la cea de-a doua suprafață de perete. La colțurile interioare, placajele murale se îmbină cap la cap.

placarea cu ceramica portelanata 16
placarea cu ceramica portelanata 16
17

Când suprafața este terminată până sus, puteți îndepărta șipca auxiliară de jos. Tăiați placajele murale pentru rândul de jos la înălțimea potrivită – ar trebui să aveți o distanță de cca. 5 mm până la pardoseală. La rândul de jos aplicați adezivul pe partea din spate a placajelor murale, din nou cu o gletieră cu dinți de 8. Asigurați rostul de la pardoseală cu pene de lemn, până când adezivul este uscat. Ca etapă următoare, îndepărtați resturile de adeziv de pe suprafața placajelor murale – acum puteți încă să realizați simplu acest lucru. Apoi lăsați totul să se usuce bine în profunzime.

placarea cu ceramica portelanata 17
placarea cu ceramica portelanata 17

Rostuire

18

Suprafața va fi rostuită și atunci când placajele murale sunt prelucrate fără rosturi. Astfel, rosturile vor deveni etanșe la apă și vor fi compensate micile diferențe de execuție sau neregularități de la prelucrare. Înainte de rostuire, îndepărtați penele de lemn de la pardoseală. Mascați încă o dată toate zonele în care nu trebuie să ajungă mortarul pentru rosturi. Apoi amestecați mortarul pentru rosturi în apă curată. Aplicați materialul pentru rosturi uniform pe suprafață cu o placă pentru rosturi și lăsați-l să se rigidizeze puțin.

placarea cu ceramica portelanata 18
placarea cu ceramica portelanata 18
19

Spălați suprafața cu apă curată. Dacă utilizați un set de spălare pentru plăci ceramice, aveți toate cele necesare pentru rostuire și spălare.

placarea cu ceramica portelanata 19
placarea cu ceramica portelanata 19
20

Acum pot fi aplicate din nou acoperirile la întrerupătoare și prize. Apoi rostuiți cu silicon rosturile de îmbinare de la tocurile de ușă învecinate, către pardoseală sau alte piese. În cazul în care suprafața de montare se extinde pe colț, acum va fi executat și rostul de colț cu silicon. Aplicați siliconul cu agent de netezit pentru silicon și șlefuiți-l cu o racletă pentru rosturi.

placarea cu ceramica portelanata 20
placarea cu ceramica portelanata 20

Teme care v-ar mai putea interesa