Instrucțiuni

Chituirea rosturilor. Ghid pas cu pas

Timp de lectură 4 min.
Chituirea rosturilor. Ghid pas cu pas

Chituirea rosturilor plăcilor ceramice se face cu mortar pentru rosturi. HORNBACH vă arată cum să umpleţi rosturile dintre plăci, cum să realizaţi rosturi de dilataţie, cum să calculaţi lăţimea rosturilor şi cum să împrospătaţi rosturile.

Paşi pentru chituirea rosturilor

  • Asiguraţi-vă că rosturile nu sunt pline de adeziv. Înainte de chituire, resturile de adeziv trebuie scoase din rosturi.
  • Amestecaţi cu o bormaşină cu agitator masa pentru rosturi, până când devine omogenă.
  • Masa pentru rosturi se aplică apoi pe diagonală peste suprafaţa de faianţă pentru a pătrunde în rosturi, folosind o racletă de cauciuc sau o gletieră cu burete. Pentru pardoseală, folosiţi o racletă de cauciuc. Asiguraţi-vă că masa întră în rosturi fără a lăsa goluri.
  • Îndepărtaţi materialul în exces şi curăţaţi grosier suprafaţa.
  • După ce mortarul a devenit mat şi s-a întărit, curăţaţi suprafaţa rostuită cu un burete umed, iar apoi lustruiţi-o cu o cârpă uscată.

01

Rosturile autonivelante sunt potrivite în cazul unor distanţe mari şi neuniforme între plăci şi pentru pardoseli din material neglazurat. Materialul se introduce direcționat în rosturi şi nu mai trebuie îndepărtat ulterior de pe suprafaţa pardoselii prin măsuri complicate.

Chituirea rosturilor pasul 01
Chituirea rosturilor pasul 01
02

După preparare, turnaţi pur şi simplu materialul în rosturi, iar după circa 30-45 de minute împingeţi plan masa excedentară cu o mistrie.

Chituirea rosturilor pasul 02
Chituirea rosturilor pasul 02

Realizarea rosturilor de dilatație

03

La toate trecerile dintre încăperi şi în locurile în care în şapă există deja rosturi de dilataţie, trebuie realizate rosturi de dilataţie. Aceste rosturi nu trebuie însă să aibă legătură cu şapa.

Realizarea rosturilor de dilatatie pasul 01
Realizarea rosturilor de dilatatie pasul 01
04

Cea mai simplă metodă este introducerea în rost a unui profil din spumă, peste care să injectaţi un chit flexibil pentru rosturi. În plus, la această metodă faceţi şi o relativă economie de material pentru rosturi.

Realizarea rosturilor de dilatatie pasul 02
Realizarea rosturilor de dilatatie pasul 02

Sfaturi profesionale pentru chituirea rosturilor

Nuanța mortarului pentru rosturi

Puteţi diminua nuanţarea mortarului pentru rosturi, asigurându-vă că păstraţi aceeaşi lăţime şi adâncime a rosturilor, pentru ca mortarul să se usuce în mod uniform (folosiţi cruciuliţe pentru rosturi!). În plus, este de ajutor să preparaţi mortarul întotdeauna cu exact aceeaşi cantitate de apă. Lăsaţi întotdeauna rosturile proaspete să se strângă puţin, înainte de a le curăţa cu un burete umed.

Pentru umplerea rosturilor, există mortare în toate culorile posibile. Aveţi curaj şi oferiţi un aspect aparte plăcilor ceramice, apelând la rosturi colorate! Dacă doriţi să mergeţi la sigur, pentru ca nuanţa rosturilor să se potrivească cu plăcile ceramice şi cu spaţiul, încercaţi culoarea mai întâi într-un loc mai puțin vizibil şi lăsaţi mortarul pentru rosturi să se usuce. Abia atunci puteţi să apreciaţi nuanţa finală.

În special rosturile din zonele umede sunt susceptibile la formarea de mucegai. Rosturile devin gri-negre şi nu mai arată atât de proaspete. Motiv pentru care ar trebui să vă faceţi timp şi să refaceţi rosturile sau să le împrospătaţi. Noi vă arătăm cum se face!

Împrospătarea rosturilor

Rosturile neatractive pot fi împrospătate cu vopsea pentru rosturi. Curăţaţi rosturile vechi cu o soluţie de curăţare pentru rosturi, apoi aplicaţi vopseaua pentru rosturi cu pensula sau cu un burete.

După uscare (rosturile lucesc mat), frecaţi vopseaua excedentară de pe marginile plăcilor ceramice cu un burete umed.

Refacerea rosturilor

Curățați rosturile urâte sau mucegăite, acoperite de silicon, şi refaceţi rosturile plăcilor ceramice.

  • Îndepărtaţi mai întâi complet materialul vechi din rosturi, cel mai bine cu un cuţit ascuţit. Curăţaţi temeinic rosturile pentru a îndepărta chiar şi ultimul spor de ciupercă şi tot praful.
  • În cazul unei lăţimi de rost de peste 10 mm, cavitatea trebuie mai întâi căptuşită. Puteţi face acest lucru, de exemplu cu șnur pentru rosturi.
  • Limitaţi traseul rostului pe ambele părţi cu o bandă adezivă din crep pentru ca rostul să fie frumos şi uniform.
  • Ca material de umplere folosiţi silicon sanitar permanent elastic şi hidrofug. Cele mai multe silicoane conţin substanţe fungicide, care îşi pierd însă efectul după câţiva ani.
  • La final, neteziţi rostul cu detergent. Gata cu prevenţia.

Prevenirea formării mucegaiului

Cel mai bine preveniţi formarea mucegaiului dacă după fiecare duş ştergeţi apa rămasă şi dacă asiguraţi întotdeauna în baie o ventilaţie bună.

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea plăcilor de faianță

Pregătirea reprezintă jumătate din treabă! În cadrul proiectului de mai jos, vă arătăm care sunt aspectele de care trebuie să ţineţi seama atunci când montaţi plăcile de faianţă. Mai întâi, trebuie să remediaţi fisuri ...citește mai mult