Tipuri de fierăstraie

Fierăstraie pentru lemn

 • Pentru lucrări de tâmplărie, construcții de mobilă și magazine
  Fierăstrău cu dantură specială prin tragere, cu pânză dublă pentru tăiere medie și fină.
  Dantură specială prin tragere de 14 dinți pe inci cu mâner de bambus și „fierăstrău japonez” 300 mm, cu mâner confortabil.
 • Pentru grinzi și bare din lemn
  Dantură specială prin tragere 17 dinți pe inci cu mâner din 2 componente, pânză extrem de subțire, suport de oțel stabil.
 • Pentru laminat şi parchet
  Pentru toate pardoselile de lemn - pentru tăiere extrem de curată: șlefuire cu diamant pe 3 părți, 11 dinți pe inci, căliți, de exemplu fierăstrău manual special 500 mm, formă înaltă pentru lucru fără vibrații.
 • Pentru plăci de lucru şi plăci de cherestea
  Pentru plăci de lemn cu fibră fină și brută: dantură universală, 7 dinți pe inci, călită de ex. fierăstrău manual 450 mm, taie la împingere, mâner din două componente.
 • Pentru placaj și lemn încleiat
  Pentru tăiere ușoară și precisă la tragere; șlefuire cu diamant pe 3 părți, 11 dinți pe inci, căliți de ex. Dantură fină pentru tăiere curată, la lungimi de 400 mm și 450 mm.
 • Pentru lemn de esență tare și lemn pentru construcţii
  Pentru tăierea de scânduri şi leațuri; șlefuire cu diamant pe 3 părți, 7 dinți pe inci, căliți de ex. dantură medie pentru tăiere rapidă la împingere, la lungimi de 500 mm și 550 mm.
 • Pentru lemn pentru construcţii şi grinzi
  Pentru acoperiş, uși, construcții cu cadru din lemn; dantură ascuțită, 7 dinți pe inci, căliți de ex. Fierăstrău manual de construcții 550 mm pentru tăiere rapidă la împingere și tragere.
 • Pentru stucco şi profile
  Pentru tăiere curată, și pentru tăierea de lemn; dantură ascuțită, 14 dinți pe inci, căliți de ex. cu suport stabil de oțel, formă înaltă 90 mm pentru tăierea în suport, lungime 300 mm.
 • Pentru lucrări de tăiere oblică
  Pentru tăierea de lemn și PVC în suport de tăiere; dantură ascuțită, 14 dinți pe inci, căliți de ex. suport stabil de oțel, ca fierăstrău fin cu formă dreaptă și fierăstrău fin cu mâner schimbabil, lungime 250 mm.

Fierăstraie pentru construcții

 • Pentru blocuri din beton, plăci pentru construcții și elemente de sistem poroase
  Cu dantură universală extra mare, călite, de ex. fierăstrău manual 750 mm cu pânză foarte groasă pentru tăiere cu vibrații reduse.
  Cu dantură specială - 17 din 34 de dinți din carbură: de ex. fierăstrău manual din carbură 700 mm cu pânză foarte groasă, lăcuită, pentru tăiere cu vibrații reduse.
 • Pentru amenajări interioare şi învelişuri
  Șlefuire cu diamant pe 3 părți, 9/10 dinți pe incu, căliți; de ex. fierăstrău pendular profi 200 mm cu pânză foarte groasă pentru decupaje și mâner ergonomic.
 • Pentru prelucrarea de polistiren şi materiale izolante, fără rupere
  Dantură fină cu dinți plați, foarte fini; de ex. fierăstrău manual special 400 mm cu formă specială pentru tăiere precisă a materialului fără „zăpadă”.

Fierăstraie speciale

 • Pentru plastic și materiale plastice
  Pentru tăiere rapidă - adecvate și pentru lemn; dantură universală 12 dinți pe inci, căliți de ex. fierăstrău manual 350 mm pentru cutia de unelte, utilizare universală.

Fierăstraie pentru grădină

 • Pentru lemn natural
  Pentru toate lucrările de tăiere în grădină, speciale pentru lemn umed; dantură rindea cu „evacuare așchii”, călită ex. fierăstrău cu cadru și pânze de schimb 2 calități 300 până la 760 mm, pârghie strângere și protecție degete.
 • Pentru crengi și trunchiuri mici
  Pentru toate lucrările de tăiere a copacilor și grădinărit; dantură specială, trei părți, călită de ex. fierăstrău crengi cu lungimi de la 300 mm.

Fierăstraie pentru metale și nemetale

 • Pentru toate metalele
  Tăiere rapidă; dantură extrem de fină 24 dinți pe inci de ex. fierăstrău metal profi cu pânză BIMETAL și fierăstrău metal conform DIN 6473 cu pânză fierăstrău HSS, 300 mm.
 • Pentru cupru şi țevi de îmbinare
  De ex. pentru ţevi din fier, cupru sau aluminiu.

Fierăstraie manuale tipice

Tipuri de fierastraie

1. Fierăstrău coadă de vulpe

Fierăstrău manual tradițional cu pânză lungă, înaltă. Adecvat pentru multe lucrări de bricolaj.

2. Fierăstrău cu coadă

Fierăstrău de precizie pentru lucrări de tâmplărie. De asemenea pentru scurtarea șipcilor mai fine în combinație cu o îmbinare în colț.

3. Fierăstrău pentru crengi

Fierăstrău care taie prin tragere, pentru grădină, chiar și deasupra capului.

4. Fierăstrău coadă de șoarece

Unealta ideală pentru locuri greu accesibile.

5. Fierăstrău pentru furnir

În cazul fierăstrăului fin sau pentru furnir, raza pânzei de fierăstrău este de asemenea prevăzută cu dinți și adecvată pentru debitarea de fante fără găurire.

6. Fierăstrău cu cadru

Pentru lemn uscat sau proaspăt, adecvat chiar și pentru diametru mai mare.

Fierăstraie pentru lemn și utilizarea acestora

Fierastrau de mana

La prelucrarea lemnului este important dacă tăiați longitudinal sau transversal pe fibră, deoarece acest lucru determină alegerea danturii. Materiale precum materialele plastice ranforsate cu fibră de sticlă sau plăci de cherestea necesită o dantură comună transversală și care să spintece materialul. Sunt de asemenea importante și forma, lungimea şi înălţimea pânzei de fierăstrău.

Varietatea de dinți pentru fierăstraiele pentru lemn aproape că nu cunoaște limite.

Dantură grosieră sau fină
Fierastrau dantura grosiera sau fina

Regulă de bază

 • Pentru fierăstraie transversale grosiere alegeți 3,5-7 dinți/inci.
 • Pentru fierăstraie normale sunt suficienți 7-9 dinți/inci.
 • Pentru fierăstraiele fine sunt suficienți în mod normal 9-13 dinți/inci.
 • Pentru lucrări deosebit de fine în lemn alegeți 13-16 dinți/inci.

Sfat: Dacă fierăstrăul sare la începerea tăieturii, înseamnă ca dantura este prea grosieră. Dacă nu este disponibilă o dantură mai fină, tăiați astfel încât cel puțin trei dinți ai fierăstrăului să taie în același timp. Un unghi mai mic (10°-15°) ajută, la rândul său, ca fierăstrăul să nu sară.

Dantură triunghiulară
Fierastrau dantura triunghiulara

Dinții sunt orientați drept în jos și au vârfuri asemănătoare unui cuțit, deoarece sunt destinate tăierii în unghi drept împotriva fibrei. Acest tip de fierăstrău funcționează în ambele direcții, dar are randamentul cel mai bun la împingere. Fierăstraiele cu cadru cu tăiere fină au această dantură.

Dantură rindea / de degroșare
Fierastrau dantura rindea de degrosare

Aici este vorba despre un tip special de dantură triunghiulară, pentru tăierea lemnului ud cu o tăietură grosieră. Grupele de dantură triunghiulară se intercalează aici cu dinți de degroșare. Forma dinților permite îndepărtarea rumeguşului din tăietură.

Dinți universali
Fierastrau dinti universali

Danturile de acest tip sunt foarte bune pentru tăierea longitudinală și transversală la direcția fibrei. Astfel, ele permit meşterului amator un lucru universal. Dinții taie mai „agresiv” la împingere. Această dantură este uzuală la toate fierăstraiele manuale normale.

Dantură de destrămare
Fierastrau dantura de destramare

Cu astfel de fierăstraie pentru lemn se lucrează în direcția fibrei și se folosesc în principal pentru despicarea de scânduri și tăierea de decupaje. Dinții taie numai la împingere. Este de asemenea potrivită pentru materiale compozite nestructurate, ca de ex. plăci de cherestea sau panouri fibrolemnoase.

Dantură triunghiulară / dantură rindea
Fierastrau dantura triunghiulara dantura rindea

Un tip special de fierăstrău pentru lemn pentru tăierea de lemn uscat și proaspăt cu pânze subțiri și înguste interschimbabile (cu dantură triunghiulară și rindea) pentru reducerea frecării. Lemnul mai tare poate fi și el tăiat cu acest tip de fierăstrău, la fel de bine ca și lemnul extrem de gros.

Dantură triunghiulară orientată spre spate
Fierastrau dantura triunghiulara orientata spre spate

Fierăstraiele pentru lemn cu această dantură servesc la tăierea pomilor fructiferi și dispun, prin rândul de dinți îndoiți spre interior, cu vârfuri extrem de ascuțite ale dinților, de o auto-ghidare excelentă. Acest tip de fierăstraie taie prin tragere - deosebit de important la toate lucrările efectuate peste înălțimea capului.

Dantură XT
Fierastrau dantura XT

Dantura XT cu dinți special căliți taie cu aproximativ 30% mai repede, deoarece 4 vârfuri de dinți acționează simultan. Ea taie cele mai dure materiale fără vibrații. Datorită vârfurilor călite ale dinților, fierăstrăul pentru lemn rămâne ascuțit de zece ori mai mult decât fierăstraiele normale.

Îngrijirea corectă a fierăstraielor

Îngrijirea periodică a fierăstrăului este deosebit de importantă. Îngrijirea afectează întotdeauna performanța fierăstrăului.

Rugină: O pânză de fierăstrău ruginită distruge vârfurile dinților și reduce randamentul. Asigurați întotdeauna o pânză de fierăstrău fără rugină. Fierăstraiele noi sunt realizate cu pânze de fierăstrău inoxidabile.

Rășină: Depunerile de rășină pe pânza de fierăstrău duc la blocarea fierăstrăului. Îndepărtați răşina cu spirt, petrol sau motorină. Tăierea lemnelor cu rășinoase este ușurată dacă ungeți pânza de fierăstrău cu puțin petrol.

Depozitarea: Dacă nu lucrați o perioadă mai îndelungată cu fierăstrăul, frecați-l cu o pânză cu ulei și păstrați fierăstrăul într-un loc uscat. Pânzele de fierăstrău întinse trebuie depozitate defăcute în caz de nefolosire, deoarece piesele individuale ale fierăstrăului sunt supuse unei solicitări mari sub tensiune.

Teme care v-ar mai putea interesa