Instrucțiuni

Vopsirea fațadei - ghid pas cu pas

Dacă fațada se fărâmițează, este timpul pentru o nouă zugrăveală! Fațada este expusă pe tot timpul anului unor condiții meteorologice aspre, ceea ce poate duce la formarea de fisuri și colorări ale fațadei. Nimic mai frumos decât strălucirea fațadei pe care ați amenajat-o personal.

Aveți nevoie de

Planificare și pregătire

Verificați daunele fațadei

01

Înaintea vopsirii, se verifică suprafața și se determină materialele si instrumentele de care va fi nevoie.

Tencuiala are fisuri? Atunci identificați prin ciocănire dacă în aceste puncte s-au format goluri de aer sub tencuială. Dacă în spatele tencuielii sună a gol, aceasta nu mai este solidă și trebuie reparată.

Treceți palma peste vopseaua veche. Dacă rămâne culoarea pe mână, întreaga suprafață trebuie amorsată.

 fassade streichen anleitung as 01

Testați compatibilitatea culorii

02

Culoarea pentru noul strat de vopsea trebuie să fie compatibilă cu vechea culoare. Puteți testa cu ușurință acest lucru astfel: Umeziți o cârpă închisă la culoare cu puțină acetonă și folosiți-o pentru a șterge fațada. Dacă ceva din vopseaua veche a fațadei se transferă pe cârpă, atunci este o vopsea cu dispersie. În acest caz, trebuie să folosiți și emulsie pentru noul strat. Dacă nu există vopsea de fațadă veche lipită de cârpă, atunci este o culoare minerală. Atunci, trebuie să folosiți o vopsea de silicat pentru noul strat.

 fassade streichen anleitung as 02

Verificați starea suprafeței

03

Verificați dacă suprafața este absorbantă. Pentru a face acest lucru, stoarceți un burete umed pe suprafața peretelui. Dacă apa este absorbită după o jumătate de minut, suprafața este prea absorbantă și trebuie amorsată. Altfel, noua vopsea s-ar usca prea repede.

După aceste teste, fațada trebuie curățată, inclusiv de alge.

 fassade streichen anleitung as 03

Determinați zona

04

Acum zona care urmează să fie vopsită este determinată. Pentru a face acest lucru, măsurați toate lungimile și înălțimile fațadei, inclusiv cele ale ușilor și ferestrelor. Cu aceste măsurători și ținând cont de rezultatele testelor, puteți cumpăra apoi materialul.

Înlăturați acum toate obiectele auxiliare lămpile, aplicele, spalierul pentru plante agățătoare și marchiza ori copertina (dacă este cazul). Șuruburile și alte ancore pe care doriți să le reutilizați după vopsire sunt tapetate cu bandă de mascare.

 fassade streichen anleitung as 04

Construiți schele

05

Pentru fațadele înalte este nevoie de o schelă pentru a lucra în siguranță. Apelați la o companie specializată pentru ridicarea schelei. În exemplul nostru, capre metalice cu scânduri pentru construcții sunt suficiente. Așezați o folie pentru acoperire în fața fațadei pentru a proteja suprafața de dedesubt, fie că este vorba de pavaj sau de pardoseala terasei, dacă este cazul.

 fassade streichen anleitung as 05

Îndepărtați tencuiala desprinsă

06

Îndepărtați mai întâi tencuiala desprindă din toate zonele ce sună a gol la lovire. Pentru a face acest lucru, glisați mistria sub tencuiala veche desprinsă și îndepărtați-o.

 fassade streichen anleitung as 06

Se montează benzi de tencuială

07

Veți tencui și intradosul ulterior? Atunci fixați pe ferestre și uși plinte pentru tencuit. Utilizați o pereche de foarfece universale pentru a ajusta plintele exact la înălțimea și lățimea cadrului. Scoateți folia de protecție de pe bandă. Aliniați banda folosind o nivelă cu bulă și lipiți-o pe exteriorul cadrului ferestrei.

 fassade streichen anleitung as 07

Acoperirea ușii și a ferestrei

08

Suprafețele ușii și ferestrei trebuie să fie acoperite cu folie. Folosiți bandă adezivă, deoarece este ușor de atașat. Îndepărtați filmele de protecție de pe benzile de tencuială și lipiți folia acolo. Apoi pentru pervaz, lipiți folia și banda de mascare - luați în considerare grosimea tencuielii, astfel încât banda de mascare să nu fie acoperită de tencuială.

 fassade streichen anleitung as 08

Colțurile ferestrelor și ușilor

09

Încă nu ați revizuit colțurile ferestrelor și ușilor? Atunci prelucrați suprafețele cu rabotul.

 fassade streichen anleitung as 09
10

Colțurile ciobite ale scafelor vor fi înlocuite. Pentru a face acest lucru, tăiați o fâșie de ipsos în jurul ușii sau ferestrei cu dalta. Profilele de colț vor fi instalate mai târziu.

 fassade streichen anleitung as 10

Curățați suprafața fațadei

11

Întreaga zonă a fațadei este curățată cu un produs de curățare a fațadelor. Pentru a face acest lucru, diluați produsul de curățare cu apă, dacă este necesar, conform instrucțiunilor de pe recipient. Aplicați produsul de curățare pe fațadă cu un pulverizator și lăsați-l să acționeze.

 fassade streichen anleitung as 11
12

Purtați ochelari de protecție și protecție respiratorie pentru următorul pas!

După ce a acționat produsul de curățare, trebuie clătit cu aparatul de curățat cu presiune înaltă - lucrați de sus în jos, astfel încât apa murdară să nu contamineze componentele de deasupra fațadei. Murdăria ce persistă este îndepărtată cu o perie.

 fassade streichen anleitung as 12

Repararea fațadei

13

Pentru zonele în care ați îndepărtat tencuiala, acum trebuie să amorsați. Turnați grundul într-o găleată și aplicați-l nediluat. Apoi lăsați-l să se usuce 24 de ore.

 fassade streichen anleitung as 13

Amplasați profiluri de protecție pentru colț

14

Acum sunt așezate pe marginile scafei profiluri de protecție pentru colț. Acestea asigură marginile curate și chiar grosimea tencuielii. Scurtați profilurile la lungimea corectă folosind polizorul unghiular. Se amestecă mortarul pentru colțare, conform instrucțiunilor producătorului și se aplică punctat, din loc în loc, pe marginea scafei, la distanțe de 30 până la 40 cm. Apăsați profilurile în patul mortarului și aliniați-le folosind o nivelă. Întindeți mortarul astfel încât să fie la același nivel cu profilul.

 fassade streichen anleitung as 14

Retușați mai multe zone deteriorate

15

A trebuit să reparați o mulțime de zone deteriorate de pe o parte a casei? Atunci ar fi bine să tencuiți complet această parte a fațadei. Apoi, completați iar scafele și orice altă zonă de pe care ați înlăturat tencuiala veche.

 fassade streichen anleitung as 15

Procesul de armare cu plasă din fibră de sticlă

16

Acum folosiți chit de renovare și așezați plasa de armare din fibră de sticlă pe întreaga fațadă.

Tăiați plasa de armare în fâșii adecvate. Apoi aplicați o cantitate suficientă de masă de șpaclu pe lățimea plasei, plus aproximativ 10 cm pe fațadă. Începeți cu marginea superioară a fațadei.

 fassade streichen anleitung as 16
17

Folosiți un șpaclu zimțat pentru a întinde chitul de renovare pentru a obține o suprafață uniformă îndeajuns de groasă. Apăsați plasa în chitul de renovare, folosind un șpaclu lat. Înglobați-o complet în treimea superioară a stratului de masă de șpaclu. Procedați la fel cu următoarea porțiune de armare, cu o suprapunere de 10 cm. Fațada are deja decupaje pentru ferestre și uși? În acest caz, așezați plasa peste fațadă și apoi tăiați în dreptul ferestrelor și a ușii, folosind un cutter.

 fassade streichen anleitung as 17

Plasa pentru fațade protejează împotriva căldurii

18

Vara trebuie să protejați fațada cu o plasă de protecție, umedă, astfel încât tencuiala proaspătă să nu se usuce prea repede. Udați plasa de câte ori e nevoie. Lăsați plasa până când tencuiala este uscată.

 fassade streichen anleitung as 18

Netezirea fațadei

19

Neteziți suprafața cu un rabot și îndepărtați orice denivelări.

 fassade streichen anleitung as 19

Finisajul micilor defecte ale tencuielii

20

Doriți să reparați doar mici defecte ale tencuielii de pe fațadă? Atunci, umpleți zonele deteriorate până la nivelul tencuielii existente. Când tencuiala este complet uscată în zona deteriorată, aproape doi milimetri sunt îndepărtați cu rabotul. Mai târziu, stratul de finisare este aplicat la nivelul tencuielii vechi.

 fassade streichen anleitung as 20

Grunduirea fațadei

21

Când suprafața tencuită a fațadei și / sau zonele deteriorate s-au întărit, aceste zone sunt amorsate cu grund universal. Pentru a face acest lucru, amestecați grundul cu un amestecător și aplicați-l cu o pensulă sau cu un trafalet. Apoi, lăsați-le să se usuce 24 de ore.

 fassade streichen anleitung as 21

Aplicați tencuiala de finisare

22

Acum se aplică tencuiala de finisare. Aplicați-o cu o mistrie de netezire inoxidabilă și frecați cu mistria de plastic în mișcări circulare până la grosimea gresiei. Apoi lăsați tencuiala să se usuce 4 săptămâni până când s-a întărit. În acest timp, pulverizați-o cu atenție din când în când cu un jet de apă, astfel încât să nu se usuce prea repede.

 fassade streichen anleitung as 22

Finisajul fisurilor

23

Trebuie să fie reparate fisuri pe fațadă? În acest caz, lărgiți fisurile cu un instrument adecvat, de exemplu cu o șurubelniță sau o mașină multi-funcțională. Curățați zonele prelucrate și îndepărtați orice porțiuni instabile. Apoi, amestecați apa, precum și materialul acrilic pentru fisuri și tencuială până ajunge la o consistență ce îi permite întinderea. Folosiți peria pentru a aplica acrilul pe suprafața fisurii și lăsați să se aerisească.

 fassade streichen anleitung as 23
24

Acum fisura este umplută cu acrilic pentru crăpături și tencuială.

 fassade streichen anleitung as 24
25

Folosiți o spatulă pentru a netezi masa acrilicului până la nivelul tencuielii.

 fassade streichen anleitung as 25
26

Suprafața ce a fost reparată poate fi structurată cu o perie, astfel încât aceasta să nu difere de restul tencuielii după vopsire.

 fassade streichen anleitung as 26

Etapele de lucru

27

Substraturile absorbante sunt amorsate înainte de vopsire. Folosiți un grund care se potrivește cu culoarea fațadei. Dacă lucrați cu un pulverizator de presiune: Purtați ochelari de siguranță și protecție pentru respirație!

 fassade streichen anleitung as 27

Planificați ordinea suprafețelor de vopsire

Evitați scurgerea vopselei pe o suprafață deja vopsită. Luați în considerare și alte componente, de exemplu: ferestre, uși și alte elemente decorative. Dacă este cazul, mai întâi sunt vopsite plăcile frontonului și cornișele, apoi toate suprafețele pereților, jgheaburile și burlanele și în final ramele ferestrelor și ușile.

Se amestecă vopseaua pentru fațadă

28

Culoarea trebuie amestecată bine înainte de procesare. Dacă aveți nevoie de mai multe găleți de vopsea, cel mai bine este să le amestecați într-o găleată mai mare, curată, astfel încât aplicația de vopsea să fie uniformă, în ciuda folosirii vopselei din recipiente diferite. Transferați vopseaua din nou în gălețile individuale după amestecare; astfel, este mai ușor de prelucrat. Vopseaua pentru primul strat trebuie să fie subțire - folosiți instrucțiunile producătorului.

 fassade streichen anleitung as 28
Vă recomandăm să folosiți un aditiv pentru protecția fațadelor. Îți protejează vopseaua în mod durabil și fiabil împotriva algelor și a altor depozite verzi. Pur și simplu agitați în vopseaua de fațadă și aplicați.

Aplicați vopsea de fațadă

29

Aplicați vopseaua în mod uniform cu un trafalet pentru fațadă cu mâner telescopic. Lucrați ud pe ud (cu fâșii ușor suprapuse) - următoarea secțiune se aplică rapid, în timp ce cea anterioară este încă umedă. Vopsiți vertical,cu o ușoară suprapunere, apoi încă o dată, transversal. În funcție de înălțimea suprafeței, puteți atașa trafaletul de fațadă la o tijă telescopică. Distanța până la perete vă oferă o vedere mai bună a rezultatului muncii decât de la scară.

 fassade streichen anleitung as 29
30

Vopsiți zonele greu accesibile cu o pensulă, de exemplu sub pervaz. Lăsați primul strat să se usuce 8-10 ore. Apoi urmează cel de-al doilea strat de vopsea nediluată. Acest al doilea strat de vopsea este important pentru o suprafață vopsită uniform, bine acoperită, care să asigure o protecție adecvată.

 fassade streichen anleitung as 30

Evitați diferențele de culoare!

Dacă soarele strălucește prea tare, bucurați-vă de el și luați o pauză de la vopsit. Sub razele puternice ale soarelui, vopseaua de exterior poate să se usuce prea repede și astfel devin vizibile straturile aplicate. Lucrați întotdeauna pe suprafețele de fațadă uniform, dintr-o singură bucată, pentru a evita apariția diferențelor de culoare.

Lucrări finale

31

După ultimul strat de vopsea, îndepărtați toate foliile și benzile adezive în timp ce vopseaua este încă umedă - atunci nu se poate rupe. Acum trageți de pe geam fâșiile de plastic ale tencuielilor. Nu mai sunt necesare.

 fassade streichen anleitung as 31

Vopsirea soclului

32

Ar trebui vopsit și soclul? Curățați bine zona sa. Amestecați bine vopseaua înainte de utilizare. În funcție de dimensiunea suprafeței, aplicați vopseaua de bază cu o pensulă sau un trafalet.

 fassade streichen anleitung as 32
33

După ce toate straturile s-au uscat bine, obiectele demontate sunt reasamblate - fie că este vorba de marchize, copertine, aplecători sau lămpi de exterior. Cu toate acestea, trebuie curățate în prealabil, astfel încât fațada proaspăt vopsită să nu se murdărească din nou.

 fassade streichen anleitung as 33

Teme care v-ar mai putea interesa

Tencuirea fațadei

Să tencuim fațada ca la carte! Vă venim în ajutor cu aceste instrucțiuni „Pas-cu-pas” și cu o mulțime de sfaturi și trucuri. Apucați-vă de lucru!