0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 05.12.2023 la ora 00:42. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Fațada casei, de la A la Z

Fațada casei, de la A la Z

Aplicați un strat generos. Faceți acest lucru doar la fațadă. Vă vom arăta cum puteți să vă amenajați fațada. Aceasta nu are rolul de a fi doar scut de protecție împotriva vântului și a intemperiilor – cu o tușă potrivită, fațada poate obține un aspect modern și foarte creativ.

Nimic mai frumos decât strălucirea fațadei pe care ați amenajat-o personal. Nu contează dacă reamenajați întregul perete al casei sau puneți accente specifice. Țineți cont, totuși, că într-o casă modernă sunt puse în evidență elemente diferite de cele din clădirile istorice. Ca întotdeauna, în materie de gusturi nu există corect sau greșit.

Gusturile nu se discută. Cu toate acestea, trebuie să respectați 4 reguli de bază în amenajarea fațadei, astfel încât să nu întreceți măsura.

 1. Mediul înconjurător. Aruncați o privire mai atentă la împrejurimile cartierului dumneavoastră. Bineînțeles că vă doriți ca locuința dumneavoastră să iasă în evidență, dar trebuie să luați în considerare schema de culori din jur, pentru a nu ieși în evidență în mod neplăcut.
 2. Efectul culorilor. Rețineți că pe suprafețele mari culorile apar mai strălucitoare decât pe cele mici. Prin urmare, mostrele de culori și paletarul nu oferă o bază sigură pentru selecția de culori. De asemenea, structura tencuielii poate face ca nuanța să pară mai închisă. Din acest motiv, vă recomandăm un test de vopsire: vopsiți cel puțin 1 mp pe suprafața originală. În acest fel vă veți crea o imagine mai bună privind rezultatul final.
 3. Tipul clădirii. Casele moderne preferă structuri clare. Cu ajutorul unei vopsele potrivite pentru fațadă, pot fi scoși în evidență pereți întregi, zone individuale, cum ar fi intrarea sau extinderile. Clădirile istorice, pe de altă parte, sunt evidențiate atunci când elementele individuale ale clădirii, cum ar fi cadrele ferestrelor și ale ușilor, părțile inferioare de acoperiș sau alte elemente decorative, sunt accentuate prin culoare. În cazul în care clădirea veche este clasată ca monument istoric, este posibil să fie necesară o aprobare pentru modificarea aspectului. Interesați-vă în prealabil la autoritatea locală.
 4. Pe soclu, murdăria se acumulează cu ușurință, de aceea vă recomandăm să-l amenajați cu o nuanță mai închisă. Nuanța poate fi în contrast clar cu culoarea principală a casei sau se poate îmbina armonios.

 • 
				Fațadă monocromă

  Fațadă monocromă

  Ferestrele și straturile exterioare mari sunt deosebit de eficiente în cazul fațadelor monocrome. În acest fel, totul este pus în lumina corectă fără a fi deranjant.

 • 
				Fatada ton pe ton

  Ton pe ton

  Combinați vopsele de fațadă mai deschise și mai închise din aceeași familie de culori. Fie că vorbim despre elemente constructive individuale, fie de pereți întregi de casă – varianta ton pe ton are un aspect armonios și este întotdeauna elegantă.

 • 
				Contraste

  Contraste

  Contrastele asigură o impresie puternică, de exemplu, luminos-întunecat, puternic-delicat. Nu contează dacă evidențiați zone individuale din jurul ferestrelor și ușilor sau elemente întregi ale clădirii.

Corectarea tencuielii exterioare

Sunteți în plin avânt și doriți să începeți imediat amenajarea fațadei? Grozav! Dar înainte de a începe să vopsiți sau să tencuiți, trebuie să verificați starea fațadei dumneavoastră. Fisurile fine din peretele casei pot fi rapid corectate. Este posibil însă ca în tencuiala exterioară să se formeze și cavități. Acestea trebuie identificate și remediate înainte ca vopseaua de fațadă să vă decoreze casa.

Ocupați-vă de fațadă înainte ca aceasta să înceapă să se deterioreze.
 • 
				Test de lovire

  Test de lovire

  Prin lovituri ușoare (de ex., cu un ciocan sau un șpaclu), puteți identifica cavitățile din tencuiala exterioară. Locurile care sună a gol trebuie marcate cu cretă sau cu pad-uri adezive. În cazul în care fațada sună a gol pe alocuri, este posibil să fie necesară o corecție în locul respectiv. În acest caz trebuie să apelați la un specialist.

 • 
				Test de zgariere

  Test de zgâriere

  Puteți verifica aderența zugrăvelii vechi trăgând cu un șpaclu peste fațadă și peste soclu și urmărind eventualele desprinderi. În cazul în care stratul protector prezintă un grad crescut de abraziune, zugrăvirea care nu aderă ferm trebuie îndepărtată. În cazul unui nivel scăzut de abraziune, se recomandă un grund care să se potrivească cu stratul final.

 • 
				Test de rupere

  Test de rupere

  Apăsați o bandă adezivă cu o lungime de 20 cm pe zugrăveala veche și apoi îndepărtați-o brusc. Dacă rămâne o bucată pe bandă, trebuie să verificați toată suprafața pentru a descoperi zugrăveală lipsă și să aplicați grund. Este necesar să efectuați testul cel puțin o dată pe fiecare parte a fațadei.

Fațada rămâne murdară până când o curățați.

Curățarea fațadei

Cu ajutorul aspiratorului de înaltă presiune puteți elimina fără efort depunerile verzi și murdăria. Înverzirea pereților casei este cauzată de microorganisme, cum ar fi algele sau ciupercile. În această situație, după curățare, vă recomandăm să aplicați pe fațadă un agent de îndepărtare a depunerilor verzi.

Grunduirea fațadei

Înainte de a începe cu amenajarea propriu-zisă, trebuie verificate aderența și tipul vechii zugrăveli. Acordați o atenție specială capacității de absorbție și proprietăților calcaroase a zugrăvelii vechi. Suprafețele calcaroase, puternic absorbante sau neuniform absorbante se vor grundui neapărat înainte de stratul final. În acest fel, se creează o suprafață uniformă, anti-alunecare, pe care celelalte straturi aderă în mod optim.

Fațada vă reflectă sârguința.
 • 
				Test de ștergere

  Test de ștergere

  Ștergeți peretele casei cu un prosop de culoare închisă sau cu mâna. În cazul în care sunt vizibile reziduuri albe, sub formă de pulbere, fațada are proprietăți calcaroase. În această situație, trebuie să o curățați temeinic înainte de a aplica o nouă zugrăveală și apoi să o tratați cu un grund de fațadă adecvat.

 • 
				Testul capacitatii de absorbtie

  Testul capacității de absorbție

  Umeziți suprafața (pe una dintre laturile opuse soarelui) de mai multe ori cu un burete umed. Dacă apa se absoarbe în 30 de secunde, trebuie să tratați fațada cu un grund de fațadă adecvat. Dacă apa nu este absorbită în acest răstimp, suprafața nu are capacitate de absorbție. Puteți aplica astfel primul strat diluat cu 10 % apă.

 • 
				Determinarea zugravelii vechi

  Determinarea zugrăvelii vechi

  Înmuiați un prosop de culoare închisă în acetonă și apoi frecați cu el peste zugrăveala veche. În cazul în care prosopul se decolorează, este vorba de un strat de dispersie. În această situație, ar trebui să folosiți o vopsea de fațadă pe bază de dispersie. Dacă nu apare decolorarea, zugrăvirea este minerală și se va lucra cu o vopsea de fațadă pe bază de silicat.

Sfaturi pentru vopsirea fațadei

 • Pentru perioada de vopsire și uscare, temperaturile nu trebuie să scadă sub +5° Celsius.
 • Evitați radiațiile solare directe sau temperaturile prea ridicate. Urmăriți cursul soarelui și planificați zugrăveala în funcție de acesta.
 • Amestecați gălețile de vopsea pentru a obține o culoare uniformă.
 • Încercați pe cât posibil să lucrați „umed pe umed” pentru a evita formațiunile. Lipirea temeinică a componentelor adiacente, ceea ce poate accelera procesul de zugrăvire.
 • Este mai rapid dacă lucrați la fațadă cu un aparat de pulverizare a vopselei!
 • De regulă, peste stratul de zugrăvire se poate aplica un nou strat după 6 ore, iar după 24 de ore stratul devine rezistent la ploaie.

Vopsirea fațadei - ghid pas cu pas

Dacă fațada se fărâmițează, este timpul pentru o nouă zugrăveală! Fațada este expusă pe tot timpul anului unor condiții meteorologice aspre, ceea ce poate duce la formarea de fisuri și colorări ale fațadei. Nimic mai fru ...citește mai mult

Care este vopseaua de fațadă potrivită?

Care este vopseaua de fatada potrivita

Amenajarea fațadei. Un proiect pe care cu siguranță nu îl implementați în fiecare an. Pentru a vă asigura că fațada nu începe să se deterioreze după o perioadă scurtă de timp, trebuie să analizați cu atenție vopseaua de fațadă, pentru că nu merită să economisiți acolo unde nu este cazul. În principiu, se face o distincție între vopselele minerale pentru fațade și cele pe bază de dispersie.

Pe suprafețele minerale, ca de ex., tencuiala pe bază de silicat sau pe bază de var, se va aplica, de asemenea, o vopsea de fațadă pe bază de minerale.

Pe alte suprafețe, de ex., tencuială de ciment sau tencuială ipsos, precum și pe beton, pot fi utilizate și vopsele de fațade pe bază de dispersie.

Nu ați găsit vopseaua de fațadă potrivită? Mixați atunci în nuanța dorită de dumneavoastră.

Ce fel de tencuială pentru fațadă?

Chiar și vechii greci își protejau clădirile de intemperii cu tencuieli exterioare pe bază de calcar. Tencuiala este, ca să spunem așa, scutul protector al casei dumneavoastră. Dar chiar și cea mai bună protecție cedează la un moment dat. După 10 ani, trebuie să vă propuneți o renovare a fațadei și să aplicați o tencuială nouă.

Pentru fațadă aplicați un strat gros.

De ce să tencuim fațada?

 • Tencuiala protejează zidăria de umiditate și chiar de ploaia torențială.
 • Tencuiala este permeabilă la vapori, astfel încât peretele poate respira. Acest lucru permite umezelii să iasă din interior spre exterior. Astfel se păstrează capacitatea de izolare termică a zidului şi protecția sa la îngheţ.
 • Tencuiala protejează zidurile de radiația UV, de murdărie și de poluanți atmosferici. Altfel aceşti poluanți ar contribui continuu la descompunerea zidăriei, ceea ce se poate observa atunci când privim la structura deteriorată a unor monumente istorice.
 • Tencuiala trebuie să fie, de asemenea, elastică, pentru a putea prelua tensiunile din zidărie fără să se fisureze. Aceste tensiuni sunt cauzate de variaţiile mari de temperatură.

Economisirea efortului și costurilor la vopsire

Cu un strat final de tencuială colorat, economisiți zugrăvirea color, ceea ce economisește timp și bani. În plus, culoarea se află efectiv pe fiecare granulă – în zadar veți căuta incluziuni albe. Un alt avantaj: fațada dumneavoastră tencuită durează mai mult în comparație cu tencuiala clasică cu zugrăvire.

Armarea fațadei

Atunci când se pune o tencuială nouă peste una veche sau se aplică un sistem de izolare termică, pot apărea tensiuni puternice. Acestea favorizează apariția unor noi fisuri. Este chiar posibil ca fisurile vechi să se transfere la noul strat de tencuială. În acel moment intră în joc armarea. Aceasta asigură o decuplare a straturilor care lucrează, ca să spunem așa.

Armarea, ca grund, servește ca bază pentru stratul de tencuială ulterior. În acest scop se folosesc membrane rigide de armare. Armarea trebuie să fie întotdeauna coordonată cu tencuiala care urmează să fie folosită. Respectați neapărat în acest caz datele producătorului.

Când aplicați tencuiala de fațadă propriu-zisă, se folosește o țesătură mai moale – aceasta este așa-numita armătură sau armătură de tencuială. Aceasta se încorporează în tencuială cât mai la suprafață posibil, de regulă, în treimea superioară.

Amenajarea fațadei moderne: învelișul casei

Cei care consideră că tencuiala exterioară și vopseaua clasică sunt pre monotone își pot îmbrăca casa în clincher, lemn sau ardezie.

 • Fațadele din clincher sunt extrem de îndrăgite, deoarece sunt rezistente și necesită mentenanță minimă. Intemperiile, cum ar fi ploaia torențială și vânturile puternice, nu le pot afecta atât de repede. Un alt avantaj al fațadelor cu clincher este că proprietățile lor izolatoare sunt de obicei mai bune decât cele ale fațadelor tencuite.
 • Fațadele din lemn sunt imbatabile în materie de naturalețe. Dar aspectul natural vine și cu un preț. Fiindcă lucrările periodice de mentenanță pentru a proteja lemnul de intemperii sunt inevitabile. Iar la fiecare 10 ani, fațada din lemn trebuie renovată, respectiv. refăcută.
 • Fațadele din ardezie sunt din ce în ce mai populare. Iar acest lucru nu se datorează doar designului modern – placarea cu ardezie a fațadei este una dintre cele mai rezistente. Tipurile moderne de acoperire permit un potențial divers de amenajare, oferind fațadei dumneavoastră o notă cu totul individuală.

Tencuiala exterioară și culoarea vi se par prea monotone? Pereții casei pot fi placați cu clincher, lemn și ardezie, obținându-se astfel un aspect plăcut. Interesantă este și combinația dintre diverse materiale. Cu excepția lemnului, cele mai multe placări de fațadă sunt ușor de întreținut și sunt rezistente la intemperii. Cu toate acestea, cu o protecție adecvată a lemnului, fațada din lemn poate rezista la orice vreme.

Dacă optați pentru o placare a casei din lambriuri din lemn, protecția fațadei este deja inclusă. Fiindcă lambriurile de lemn cu tehnologia cu nut și feder evacuează direct apa în mod optim. Muchiile rotunjite asigură faptul că finisarea suprafețelor ține pentru mult timp. Pentru ca fațada să aibă un aspect pe cât posibil de uniform și omogen, rostul pentru cuie este dispus astfel încât mijloacele de fixare vor fi acoperite de următorul profil.

Dar acest tip de amenajare a fațadei nu aduce doar avantaje privitoare la aspect. Placarea fațadei este ca un înveliș. O fațadă veche și uzată de vreme poate fi ușor de ascuns în spatele acesteia. În plus, ea preia o funcție suplimentară de protecție, deoarece zidăria nu este expusă direct intemperiilor, ca de exemplu ploaie torențială și vânturi puternice.

O altfel de amenajare a fațadei. Așadar, suflecați-vă mânecile și treceți la placarea fațadei.
Amenajarea fatadei moderne

Amenajarea fațadei cu clincher

Fixarea clincherului pentru fațadă presupune costuri relativ mari. Merită însă, deoarece o fațadă cu clincher este rezistentă și necesită mentenanță minimă. Intemperiile, cum ar fi ploaia torențială și vânturile puternice, nu le pot afecta atât de repede. Un alt avantaj al pereților cu clincher este că proprietățile lor izolatoare sunt de obicei mai bune decât cele ale fațadelor tencuite.

Dacă aplicați clincher pe casă, ia naștere o așa-numită zidărie frontală. Luftul dintre cele două zidării întărește proprietățile izolatoare. Dacă este vorba de o clădire veche care nu este izolată, puteți umple cavitatea cu material izolant. Aici intervine izolația ventilată.

Amenajarea fațadei cu lemn

Lemnul este pur și simplu imbatabil în ceea ce privește naturalețea. Dar aspectul natural vine și cu un preț. Fiindcă lucrările periodice de mentenanță pentru a proteja lemnul de intemperii sunt inevitabile. Iar la fiecare 10 ani, fațada din lemn trebuie renovată, respectiv refăcută.

Dacă doriți să vă placați casa cu lemn, trebuie să respectați normele actuale de protecție împotriva incendiilor. Pereții neuniformi ai casei pot îngreuna fixarea lambriurilor – dar puteți compensa acest lucru prin șaibe sau lemne. Circulația suficientă a aerului este indispensabilă. Planificați așadar un spațiu între lemn și fațadă!

Amenajarea fațadei cu ardezie

Ardezia cunoaște o adevărată revenire în materie de amenajare a fațadelor. Fie că este vorba de forme arcuite sau dreptunghiulare, ardezia oferă un aspect modern și natural care poate fi accentuat în mod individual folosind diferite tipuri de acoperire.

Un alt avantaj: placarea cu ardezie a fațadei este una dintre cele mai rezistente, întrucât materialul oferă o protecție sigură împotriva intemperiilor și a incendiilor. În plus, ardezia acționează pentru reglarea climei și oferă bune proprietăți izolante.

Izolarea fațadei

Izolarea casei nu presupune doar economisirea costurilor de încălzire! În timpul verii, izolația fațadei protejează încăperile împotriva încălzirii. În acest fel, puteți economisi și costurile cu energia electrică, întrucât veți instala mai puține ventilatoare și nu trebuie să investiți în sistemul de climatizare costisitor. Profitați astfel de ocazie și izolați fațada în același timp cu reamenajarea peretelui casei.

Izolați pereții exteriori: În special clădirile vechi vor beneficia de acest lucru. Potențialul de economisire în acest caz este enorm. În comparație cu construcțiile noi, casele vechi au nevoie de aproximativ de trei ori mai multă energie pentru a se încălzi. Banii economisiți pot fi investiți într-un mod mai util!

Înainte de a începe, ar trebui să vă lămuriți cu următoarele întrebări:

 • Este necesară montarea unei schele pentru izolarea casei?
 • Cum a fost izolată clădirea până acum?
 • Ce material izolator trebuie utilizat în cazul renovării?
 • Cât de gros trebuie să fie materialul izolator utilizat?
 • Sunt necesare lucrări suplimentare determinate de reamenajare, de ex. pervazuri noi?
 • Este recomandată schimbarea ferestrelor/casei ușii?
 • Trebuie izolat și soclul?
 • Este necesară efectuarea de lucrări pregătitoare, de ex. îndepărtarea pământului?
 • Există căi de acces și un loc de stocare pentru material?
 • Cu ce material și cu ce culoare va fi amenajată în final fațada?

Fațade verzi

Doriți să va amenajați fațada, dar nu aveți chef să faceți ceea ce fac toți ceilalți? Atunci poate că o fațadă verde este exact ceea ce aveți nevoie. Aceasta reprezintă o îmbogățire absolută a fațadei. Fațadele verzi nu au doar un aspect plăcut, ci și înviorează zonele urbane dens construite, oferă habitate pentru multe animale și au un efect pozitiv asupra microclimatului.

A sosit timpul să vă ocupați de fațada verde.

 • Fațada verde acționează ca un sistem de climatizare. Asigură umbră peretelui casei, ceea ce înseamnă că nu se încălzește atât de mult în timpul verii.
 • Roua de dimineață și apa de ploaie care se acumulează în plante se evaporă, creând astfel un efect de purificare a aerului.
 • Și cel mai mare avantaj ar fi că produce oxigen și leagă dioxidul de carbon.
 • Plantele verzi permanente izolează fațada. Acest lucru reduce costurile de încălzire pe timpul iernii.
 • Zonele verzi absorb undele sonore, lucru care are un efect pozitiv în privința protecției împotriva zgomotului.

Fatade verzi

Ce fel de plante sunt potrivite pentru fațadele verzi?

Există moduri de plantare pe sol și de plantare pe fațadă. După cum sugerează și numele, plantele fie cresc din pământ și, de obicei, sunt dirijate în sus cu ajutorul unor suporturi pentru cățărare, fie sunt amplasate pe întreaga fațadă la diferite înălțimi, fără contact cu solul.

Alegerea cade, de obicei, pe plantele cățărătoare care folosesc diferite strategii pentru a se agăța de casă. Dar nu toate sunt potrivite în egală măsură pentru fațadele verzi. Iedera și vița sălbatică se numără printre plantele care se cațără singure. Nu au nevoie de suporturi pentru cățărare, deoarece pot adera direct la fațadă cu ajutorul rădăcinilor aderente și al ancorelor. Însă acestea pot deteriora peretele. Oricum, creșterea acestora ar trebui ținută sub control, altfel plantele nu se vor răspândi doar de-a lungul peretelui casei.

Pentru toate celelalte plante cățărătoare aveți nevoie de o împletitură de nuiele. Mai multă muncă pregătitoare pentru dumneavoastră, dar mai blând pentru fațadă! Clematis și caprifoiul sunt deosebit de potrivite pentru fațadele verzi, dar și trandafirul cățărător și hortensia cățărătoare fac o bună impresie.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus