0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
01.12.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 01.12.2023 la ora 10:49. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Planta de interior potrivită

Planta de interior potrivită

Nimic nu este mai trist decât o casă rece și lipsită de viață, nu-i așa? La fel credem și noi. Aduceți viața și natura în casa dumneavoastră! Aici găsiți sfaturi utile pentru alegerea plantelor și un ghid privind plantele de interior: de la orhideea cu flori splendide până la plante exotice precum cele carnivore, care purifică aerul sau bonsai.

Plante de interior ușor de îngrijit

Pentru a îngriji corect plantele, este necesar, înainte de orice, să le cunoașteți nevoile. Fiecare plantă are propriile sale cerințe:

  Lumină Temperatură Umiditate Substrat

Înainte de a o achiziționa, gândiți-vă unde doriți să așezați sau să agățați planta de interior și respectați condițiile existente în acel loc. Tot atunci, când decideți ce plantă cumpărați ar trebui să vă gândiți, în afară de amplasare, și la timpul pe care îl puteți aloca îngrijirii plantei.

Gândiți-vă dacă doriți o plantă cu frunze sau o plantă care să înflorească anual. Există plante cu viață îndelungată, dar și plante cu perioadă scurtă de cultivare.

Însă nicio plantă nu supraviețuiește fără un minim de îngrijire! Unele tipuri sunt însă mai robuste ca altele și, prin urmare, sunt adecvate pentru cei care nu au aptitudini de grădinărit.

Plantele de mai jos sunt permisive cu unele greșeli de îngrijire, precum uscarea bulgărelui de rădăcini, și pot rezista tot anul în locuința dumneavoastră.

Vă oferim o privire de ansamblu asupra celor mai iubite și mai interesante plante de interior:

Plantă Furnizare apă Condiții de lumină Temperaturi
Limba soacrei (Sansevieria)
Planta păianjen (Chlorophytum)
Palmier Kentia, palmier Howea (Howea)
Pana cocoșului (Aspidistra)
Zamioculcas (Zamioculcas) Între 15 și 23 de grade Celsius
Orhidee (Phalaenopsis) Între 15 și 25 de grade Celsius
Aloe (Aloe vera) Aloe vera, numită și crinul deșertului, este foarte robustă și ușor de întreținut. Are nevoie de o cantitate mică de apă. Nu îi veți face niciun rău dacă o veți uda atunci când este pe punctul de a se usca, iar frunzele sale încep să capete o culoare maronie. Un lucru pe care nu îl tolerează este băltirea apei în ghiveci, de aceea pământul trebuie să fie aerat și nisipos, iar vasul trebuie să aibă un orificiu de scurgere a excesului de apă. Între 20 și 25 de grade Celsius
Crinul păcii (Spatiphyllum) Crinul păcii are proprietăți de purificare a aerului din încăpere, după cum sugerează denumirea botanică. În plus, planta nu are nevoie să-i acordați prea multă atenție. Ea trebuie doar udată regulat, însă fără ca apa să băltească în ghiveci. Îi place ca aerul să aibă o umiditate mare și să fie pulverizată cu apă în mod regulat. Între 15 și 23 de grade Celsius
Dieffenbachie (Dieffenbachia) Dieffenbachia are un aspect interesant datorită frunzelor mari cu desene de culoare deschisă. Dieffenbachia este o plantă destul de mare, iar înălțimea sa atinge chiar și un metru. Trebuie să o udați regulat și să nu utilizați apă prea rece.
Filodendron cu frunză ruptă (Monstera) Între 18 și 23 de grade Celsius
Picior de elefant, arborele sticlă, palmier de apă (Beaucarnea) Mai este numit și palmier de apă și arborele sticlă. O denumire potrivită, deoarece piciorul de elefant este o plantă ușor de întreținut, fiindcă poate stoca apa în tulpină pentru un timp îndelungat. Acest tip exotic de plantă suculentă se descurcă cu o cantitate foarte mică de apă. Între 15 și 28 de grade Celsius
Dracena (Dracaena) Nu are nevoie de multă apă. Primăvara și vara puteți uda dracena puțin mai frecvent, însă trebuie să evitați neapărat băltirea apei și să adăugați îngrășământ lichid la fiecare două până la trei săptămâni. Toamna și iarna puteți reduce frecvența udării plantei. Stropiți regulat frunzele plantei cu apă, pentru a îmbunătăți climatul interior, mai ales când aerul de încălzire este uscat. Între 15 și 25 de grade Celsius
Yucca Yucca nu este un palmier. Ea este o plantă de tip sparanghel și are doar aspect de palmier. Nici măcar începătorii nu pot da greș când vine vorba de îngrijirea acestei plante. Udați Yucca puțin și nu foarte des – în perioada de creștere este suficient să udați o dată pe săptămână sau chiar o dată la două săptămâni – pe timpul iernii chiar și mai rar. Evitați neapărat băltirea apei. Între 15 și 25 de grade Celsius

Plante de interior care se bucură de popularitate

Palmieri

Aloha, prezența palmierilor aduce cu ea o atmosferă de vară! Nici nu e de mirare, deoarece planta provine din zonele subtropicale și tropicale. Palmierii sunt lemnoși, au foarte rar ramificații, frunzele lor au adesea forma unor pene sau a unor degete.

palmieri

Iată câteva sfaturi pentru îngrijire:

 • Amplasare: Palmierii mai bătrâni pot sta în plin soare fără niciun fel de problemă. Plantele mai tinere – și aici este vorba în principal de plantele de interior – trebuie protejate de razele directe ale soarelui pe timpul verii. Ele au nevoie de multă lumină, însă prea mult soare le dăunează. Pe timp de vară, palmierii pot fi amplasați și afară, fără probleme, într-un loc nu prea însorit și protejat, precum o terasă.
 • Giveci pentru plantă: Palmierilor le cresc rădăcini adânci și, prin urmare, trebuie plantați în vase înguste și înalte.
 • Udare: bulgărele de rădăcini trebuie să aibă în permanență o umiditate uniformă. Evitați în orice caz băltirea apei!
 • Climat interior: Palmierii sunt de fapt plante robuste. Totuși nu este ușor să-i păstrați în înterior pentru mai mulți ani. Unele soiuri suportă relativ bine aerul uscat din încăperi. Altele sunt vulnerabile atunci când umiditatea aerului este prea scăzută.

Info: Cicadeele nu sunt palmieri

Palmieri

Cicadeele sunt niște plante ciudate care există pe planeta noastră de mai bine 200 de milioane de ani. Arată ca niște palmieri, însă, în ceea ce privește reproducerea, se aseamănă mai degrabă cu ferigile și coniferele. Ca plantă de interior sau de ghiveci se cultivă în principal soiul Cycas revoluta. Aceasta este o plantă decorativă deosebită, însă nu ușor de îngrijit.

Ferigă

Ferigile sunt copii străvechi ai pădurii. Ele sunt răspândite în locurile umbroase de sub copaci, cresc din crăpături de stâncă și își găsesc locul acolo unde soarele abia ajunge.

Nu au nevoie de multă lumină și preferă umiditatea ridicată a aerului: nici nu e de mirare că această plantă o duce bine chiar și în baia noastră.

În special feriga corn de cerb, ale cărei frunze amintesc, de fapt, de coarnele de cerb lopătar și sunt acoperite cu un strat de ceară, se amplasează cu succes în băi – pe podea sau suspendată.

Și alte feluri de ferigi au devenit populare ca plante de interior, convingând în special prin frunzele mereu verzi cu aspect de filigran, dar și prin faptul că nu au nevoie de multă îngrijire. De regulă planta se udă sau frunzele se stropesc cu o ceață fină de apă cu un conținut scăzut de calcar, iar frunzele bătrâne se taie.

feriga

Celor mai multe ferigi nu le place lumina directă a soarelui, deoarece frunzele delicate pot suferi arsuri foarte rapid. Ele preferă locurile mai întunecoase și mai umbrite. De aceea, ferigile sunt adesea adecvate pentru a fi amplasate în locurile în care multe alte plante nu pot prospera din cauza condițiilor de iluminare.

Pentru a încuraja o creștere uniformă și rotundă a ferigii, rotiți puțin ghiveciul la fiecare trei până la patru zile. Astfel, ele nu vor crește doar pe o singură parte, deoarece toate frunzele se îndreaptă spre lumină.

Pentru majoritatea ferigilor devenite plante de interior, o temperatură ambientală medie, situată între 18-25 °C, este ideală. Nu este cazul să vă îngrijorați dacă, din când în când, temperaturile scad sub 18°C. De regulă, majoritatea ferigilor suportă temperaturi de până la 9 °C fără a se deteriora.

Până când temperaturile urcă din nou, feriga își sistează creșterea și intră într-o perioadă de repaus. În cazul în care temperaturile depășesc 22 °C, feriga trebuie stropită cel puțin o dată pe zi cu o peliculă fină de apă la temperatura camerei.

Bromelii

Ananasul este cea mai cunoscută și mai marcantă plantă din familia Bromeliaceae. Textura unică a frunzelor și inflorescența extravagantă fac ca bromeliile să se bucure de popularitate ca plante de interior. Ce nebunie, mai ales pentru că aceste plante înfloresc o singură dată și apoi mor treptat.

Însă chiar și așa, această frumoasă plantă trecătoare decorează multe încăperi!

În special plantele precum vriesea și guzmania sunt disponibile în multe magazine. Și ecmea se bucură momentan de o mare popularitate. Și îngrijirea acestor plante de interior este cât se poate de exotică. Cerințele speciale ale ananasului rezultă ca urmare a adaptării la noul habitat. Multe bromelii cresc în pădurile tropicale – alături de orhidee – în coroana copacilor. Zona inițială de răspândire începe din statele sudice ale SUA, prin Caraibe, până în numeroase zone din America de Sud.

bromelii

Câteva sfaturi pentru îngrijirea bromeliilor:

  Udați-le regulat cu apă dedurizată. Substratul nu trebuie să se usuce și, de asemenea, trebuie udat. Majoritatea bromeliilor nu absorb apa prin rădăcini, ci prin pâlniile pe care le formează frunzele. Apa pătrunde în pâlnii și de acolo în axilele frunzelor. În lunile de iarnă puteți uda bromeliile cu mai puțină apă. Pe timp de vară, majoritatea bromeliilor pot fi scoase afară și suportă o cantitate mai mare de apă. Mențineți bulgărele de pământ cât mai mic posibil. Planta necesită foarte rar replantarea. Dacă după înflorire frunzele vechi mor, pe lateral se formează vlăstari noi. Aceștia se lasă să crească doar până când ating jumătate din mărimea plantei inițiale. Ca substrat pentru bromelii, cel mai bun este un amestec din pământ pentru orhidee și pământ normal. Fertilizați regulat substratul în lunile calde.

Plante cu bulbi și cu tuberculi

Aceste plante stochează nutrienții în bulbi și în tuberculi și pot da frunze verzi imediat după o perioadă de repaus. În perioada de repaus, bulbii și tuberculii pot fi scoși din pământ și păstrați la loc uscat.

În mod clasic, plantele cu bulbi sunt adecvate pentru amplasare în aer liber. Însă unele plante cu bulbi și tuberculi sunt adecvate și pentru interior și sunt în prezent din nou la modă.

Bulbii cu frunze, ca element decorativ, aduc puțină atmosferă de primăvară în lunile de iarnă, datorită culorii lor verzi luminoase.

Însă, cei care nu doresc să renunțe la grădinărit nici pe timp de iarnă, își pot cumpăra bulbi pe care să-i planteze în diferite vaze, cești sau ghivece. La mare căutare sunt vasele cu aranjamente din diferiți bulbi. Bulbii se introduc în pământ doar pe jumătate sau se așază direct într-o vază, fără pământ.

Cele mai populare pentru acest tip de decorațiuni sunt zambilele, lalelele și narcisele, care pot fi combinate cu succes indiferent de culoare. Bulbii cu frunze proaspete în vase de sticlă sunt un cadou frumos atunci când mergem într-o vizită.

Bulbi în vase de sticlă

Pentru o vază frumoasă cu bulbi aveți nevoie de următoarele:

  un vas mare sau o vază mare plată din sticlă, bulbi de zambile, lalele sau narcise, eventual pietre

Pentru ca bulbii să poată forma rădăcini, aceștia trebuie să aibă contact cu apa. Bulbii, ca atare, nu trebuie să intre în contact cu apa, deoarece pot putrezi. Puteți pune pietre în vas, turnând apoi apă și așezând bulbii pe pietre.

Dacă puneți mai mulți bulbi într-un vas, aceștia nu trebuie să se atingă, iar între ei trebuie păstrată o distanță de doi până la trei centimetri.

Vasul cu bulbi trebuie așezat timp de aprox. o lună într-un loc răcoros și întunecos. Apoi vasele pot fi puse într-un loc luminos. Întrucât florile cresc în direcția soarelui, vasul trebuie rotit în mod regulat.

bulbi in vase de sticla

Locuri de amplasare a plantelor de interior

Plante la fereastră
plante la fereastra

Multe plante de interior sunt așezate la fereastră, deoarece au nevoie de multă lumină. Însă ce condiții trebuie avute în vedere la fereastră, pentru ca plantele să se simtă bine?

 • Geam simplu, dublu, triplu: cu cât este mai subțire sticla, cu atât mai mult frig vine pe la fereastră. Și invers, acolo unde sticla este bine izolată, se poate acumula multă căldură. Rețineți acest lucru atunci când alegeți plantele pe care le veți pune la fereastră.
 • Mărimea pervazului: mărimea pervazului sau glafului reprezintă un factor important. Dacă glaful este îngust, din lemn sau piatră (marmură) și nu se lipește etanș cu fereastra, aerul cald de la elementul de încălzire situat dedesubt poate urca pe ambele părți. Mai bun ar fi un pervaz integrat fix în construcția ferestrei, deoarece în această situație aerul cald poate urca printr-o singură parte.
 • Și lățimea pervazului ferestrei este decisivă. Cu cât este mai lat pervazul, cu atât mai bine, deoarece aerul cald care se ridică nu ajunge direct la plantă.
 • Perdele: În funcție de izolarea ferestrei, perdelele trase blochează în anumite împrejurări căldura care urcă spre pervaz, iar din acest motiv ele nu ar trebui trase dacă aveți pe pervaz plante care iubesc căldura. În cazul plantelor care, dimpotrivă, preferă un loc răcoros, perdelele pot fi trase pentru a izola căldura.
   Pentru a merge la sigur, cel mai bine este să măsurați temperatura de la pervaz în sus cu un termometru și să o comparați cu nevoile plantei respective.
 • Punctele cardinale: Plantele care au nevoie de lumină trebuie așezate la o fereastră sudică, eventual estică sau vestică. Cele care nu au nevoie de multă lumină trebuie așezate la o fereastră nordică. Sunt puține plante care prosperă sub acțiunea directă a razelor soarelui.

Plante în baie și în bucătărie
plante in baie si bucatarie

Există multe plante care au nevoie de o umiditate mare a aerului. Aceasta se găsește mai des în băi și în bucătării decât în alte încăperi. Dacă acestea sunt și suficient de luminoase, atunci pot adăposti cu succes câteva sortimente de plante.

În timp ce băile din clădirile vechi sunt, din păcate, prea întunecoase, cele din clădirile noi au adesea ferestre mari. În special plantele tropicale care iubesc căldura și umiditatea ridicată se simt în elementul lor în astfel de încăperi.

În bucătărie se formează mult abur. Unor plante le place acest lucru. Însă doar celor care tolerează un aer mai fierbinte.

Plante pe holuri și coridoare
plante pe holuri si coridoare

Holurile și coridoarele sunt adesea încălzite mai puțin. Ele sunt mai răcoroase în special pe timp de iarnă. Temperatura pe timp de iarnă ideală pentru plante este între 10 și 16 °C. Aproape toate plantele care au nevoie de o perioadă de repaus pe timp de iarnă pot fi amplasate cu succes în astfel de încăperi.

Însă este important să aibă suficientă lumină și puțină umezeală. Unele plante sunt vulnerabile la curentul rece.

Suspendarea plantelor agățătoare și cățărătoare
plante agatatoare

Printre plantele de interior se numără și multe plante agățătoare și cățărătoare. Ele se pot dezvolta bine pe ziduri sau pereți despărțitori, dacă au suficientă lumină. Ocazional, ele trebuie ajutate cu sisteme de înălțat, deoarece puține sunt plantele care se cațără singure.

Plantele agățătoare sau agățate se amplasează la înălțime, astfel încât lăstarii lor să se poată dezvolta nestingherit.

Plantele agățătoare sau care formează bucle de prindere se amplasează în ghivece corespunzătoare pe podea sau în locuri suficient de luminoase, iar lăstarii se direcționează pe suporturi adecvate. La aceste plante este important ca lăstarii să fie direcționați astfel încât să ajungă la ei suficientă lumină.

Plante în dormitor
plante in dormitor

Se spune că nu este recomandat să aveți plante de interior în dormitor. Explicația ar fi că acestea consumă oxigenul, iar persoanele din încăpere nu se pot odihni. Într-adevăr, majoritatea plantelor verzi, ca urmare a lipsei fotosintezei, absorb de fapt oxigen în loc să-l producă – însă cantitățile sunt atât de mici, încât ar trebui să instalați în dormitor o întreagă pădure tropicală pentru a simți oarecare efecte.

Prin urmare: Înfrumusețați-vă cu încredere dormitorul, cu plante verzi!

Plantele verzi fac încăperea mai primitoare – este totuși recomandat să țineți la distanță plantele înfloritoare cu parfum puternic. În special „palmierul” Yucca, chiar dacă de fapt nici nu este un palmier, înfrumusețează colțurile neamenajate și oferă ochilor o oază de verde. Aveți grijă ca plantele să primească suficientă lumină și să fie udate în funcție de cum cade lumina. În lunile de iarnă este chiar recomandat să mutați Yucca din sufragerie în dormitor – planta are nevoie de o pauză pe timp de iarnă la temperaturi mai scăzute și, din acest motiv, se simte mai bine în dormitoarele neîncălzite sau încălzite mai puțin.

Unele plante verzi produc oxigen chiar și noaptea, iar din acest motiv sunt chiar recomandate pentru amplasarea în dormitor. Printre acestea se numără plantele de interior populare precum limba soacrei, ficusul (smochinul plângător), palmierul de munte sau crinul păcii.
Plante în camera copilului
plante camera copiilor

Plantele de interior sunt o modalitate comodă de amenajare confortabilă a camerei copilului și de îmbunătățire a calității aerului. În același timp, ele sunt benefice pentru sănătatea, bunăstarea psihică și performanța copiilor.

Și acest lucru nu se aplică doar în școli și grădinițe, ci și acasă, în camera copilului. În cele din urmă chiar și terapeuții au fost de acord că plantele au efect relaxant în activitatea lor cu copiii care suferă de sindromul deficitului de atenție (ADHD).

Contactul cu plantele și cu natura îi face pe copii să fie mai liniștiți și mai receptivi. Îngrijirea plantelor de către copii le stimulează sentimentul de responsabilitate și creativitatea. Prin grădinărit, copiii pot avea contact direct cu natura. Ei învață că dintr-un germen mic poate ieși o plantă mare, pe care chiar o pot mânca. Iar acest lucru se întâmplă tocmai pentru că au avut grijă de plantă!

Ați udat astăzi plantele? Atunci când se ocupă de plantele de interior, copiii învață ce înseamnă responsabilitatea: De câtă apă are nevoie planta? Poate să stea în soare? Astfel, copiii învață că planta este și ea o ființă. În funcție de vârsta copiilor, este important ca părinții să îi sprijine în îngrijirea plantelor. Cu timpul, copiii și adolescenții devin mai responsabili cu plantele și le îngrijesc tot mai independent.

Copiii învață prin experimentare și cu toate simțurile, ei „pricep” în cel mai adevărat sens al cuvântului. Atunci când seamănă sau plantează, ei simt pământul cu mâinile, observă cât durează până când sămânța germinează, simt dacă pământul este umed, miros floarea și gustă cresonul în salată sau menta în ceai. Acestea sunt experiențe directe pe care copiii le pot avea cu plantele. Ele completează într-un mod util lecțiile de biologie și de competențe. Totodată, copiii învață multe lucruri despre tipurile de plante și schimbările din natură – sau de ce ficusul își pierde brusc frunzele?

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus