0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 02.03.2024 la ora 13:13. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Pregătirea casei pentru iarnă

Pregătirea casei pentru iarnă

E ger, e umezeală, iarna se apropie. Vremea aspră nu o resimțiți doar dumneavoastră, ci și casa dumneavoastră. Din acest motiv, am întocmit o listă de verificare care vă va ajuta să treceți peste iarnă cu casa dumneavoastră fără probleme.

Listă de verificare: Faceți casa rezistentă la ger

Temperaturile scăzute pot provoca mici puncte vulnerabile în casa dumneavoastră, care se pot transforma rapid în avarii serioase. Din acest motiv, merită să verificați următoarele puncte de pe listă.

Listă de verificare
Izolarea conductelor de apă și țevilor de încălzire
Etanșarea ferestrelor și ușilor
Corectarea zidăriei și acoperișului
Curățarea jgheaburilor și burlanelor
Aerisirea sistemului de încălzire

Izolarea conductelor de apă și țevilor de încălzire

Când faceți turul casei, ar trebui mai întâi să izolați toate conductele de apă și țevile de încălzire expuse. Dacă ați făcut deja acest lucru, ar trebui să verificați izolația în fiecare an. Deoarece frigul poate face ca țevile de apă să înghețe, să se spargă și să provoace daune.

Puteți izola foarte ușor conductele de apă și țevile de încălzire cu furtunuri din PE, vată minerală sau furtunuri de cauciuc.

Verificați periodic sistemul de încălzire

Și sistemul de încălzire trebuie verificat periodic, pentru a descoperi potențialul de economisire a energiei.

Dezghețarea și repararea conductelor de apă

Scufundare conducte apă

Este deja prea târziu? Dacă ați observat o conductă de apă înghețată nu intrați în panică. Puteți dezgheța țevile înghețate cu ajutorul unor aeroterme electrice, uscătoarelor de păr sau apei calde. Important este să le dezghețați încet pentru ca țeava să nu pleznească.

Repararea conductelor de apă

Gheața s-a transformat încet din nou în apă, dar acum apa se scurge din țeavă? Puteți închide scurgerea direct cu cleme de etanșare. Înșurubați-le, pur și simplu, pe scurgere și aceasta devine din nou etanșă. Pe termen lung, ar trebui să înlocuiți secțiunile de țeavă care prezintă scurgeri cu îmbinări filetate adecvate sau să înlocuiți țevile.

Sfaturi pentru avarii la conductele de apă

 • Pentru orice eventualitate, ar trebui să aveți întotdeauna câteva cleme de etanșare în casă pentru a putea reacționa cât mai repede.
 • Pentru a preveni o avariere majoră a conductelor de apă aflate sub tencuială, trebuie să apelați la ajutorul unui instalator.

Dacă găsiți în casă un robinet sau un contor de apă înghețat, trebuie să le lăsați să se dezghețe încet. Dacă robinetul este încă etanș după dezgheț și contorul de apă este încă funcțional, nu este necesară înlocuirea. Ați avut noroc!

În cazul contoarelor de apă avariate de îngheț, trebuie să informați furnizorul de apă fără întârziere.

Etanșarea ferestrelor și ușilor

În timpul iernii, nu numai dumneavoastră, ci și ferestrele și ușile sunt expuse unor condiții extreme. Aerul cald din interior și aerul rece din exterior determină alternarea dilatării ferestrelor și a ușilor sau a ramei. Cu timpul, acestea își pierd proprietățile de etanșare.

Etanșarea ferestrelor și ușilor

Atunci când iarna bate la ferestrele și ușile dumneavoastră, ar trebui să verificați dacă toate sunt încă etanșe, ca punct doi pe lista de verificare. În caz contrar, veți pierde energie termică prețioasă, iar aerul rece care pătrunde va provoca formarea condensului, ceea ce înseamnă apariția mucegaiului.

Pentru a testa acest lucru, puteți trece o lumânare aprinsă de-a lungul ramei. Dacă flacăra pâlpâie sau se înclină, ați găsit locul neetanș. Pentru siguranță, prindeți o bucată de hârtie în locul neetanș din ramă. Dacă o puteți extrage ușor, ați identificat în mod clar făptașul.

Puteți repara rapid și ușor locurile neetanșe, fie cu benzi de etanșare autoadezive, fie cu silicon. Pentru benzile de etanșare trebuie să măsurați în prealabil cu precizie locul neetanș. După ce le aplicați, acestea trebuie doar să se usuce pentru scurt timp. Puteți pulveriza pur și simplu siliconul, care trebuie apoi să se usuce complet. Astfel, puteți să îl acoperiți cu folie adezivă și să închideți fereastra sau ușa.

Pentru partea inferioară a ușii, ar trebui să folosiți o dublă etanșare specială sau o etanșare cu perie – astfel încât etanșarea să fie bine asigurată.

Corectarea zidăriei și acoperișului

Pentru punctul trei, ar trebui să vă concentrați atenția asupra zidăriei și a acoperișului. Crăpăturile din zidărie deteriorează fațada în timpul iernii, iar umiditatea din acoperiș vă întrerupe izolația.

Corectarea și izolarea zidăriei

Merită să aruncați o privire la țiglele de pe acoperiș înainte ca iarna să se instaleze complet. Acum este momentul să înlocuiți țiglele avariate. Dacă apar precipitații persistente și zăpadă, apa se va muta în grinda acoperișului și materialul izolator va începe să mucegăiască.

Pentru a identifica țiglele avariate, puteți cerceta acoperișul rând cu rând cu ajutorul unui binoclu sau puteți examina țiglele direct de la ferestrele mansardei.

Reparații la fațadă

Ar trebui să vă verificați și fațada înainte de primul îngheț. Dacă s-au format mici fisuri, ar trebui să le reparați înainte de venirea iernii. Pentru că, în timpul iernii, crăpăturile se pot mări din cauza condițiilor meteorologice și pot deveni proiecte mai mari în primăvara următoare.

Tăierea plantelor de pe fațadă

Tăiați plantele de pe fațada dumneavoastră și verificați cu această ocazie dacă este necesară corectarea fisurilor.

În funcție de cât de adânci și de poroase sunt fisurile, le puteți repara în diferite moduri. Dacă nu apar sfărâmături în jurul fisurii, puteți aplica pur și simplu un nou strat de tencuială. Dacă fisurile sunt mai adânci, trebuie să le chituiți.

Curățarea jgheaburilor și burlanelor

Frunzele căzute toamna se adună în jgheaburile de acoperiș și le înfundă. Acest lucru are drept consecință faptul că nu se poate scurge apa de ploaie sau cea rezultată din topirea zăpezii. În aceste cazuri, apa se revarsă din jgheabul de acoperiș, stropind fațada casei și provocând deteriorări. Pentru a preveni aceste aspecte, trebuie neapărat să îndepărtați frunzele acumulate în jgheaburi.

În cazul în care apar daune, gen fisuri sau găuri în jgheab, este recomandabil să le etanșați și să le reparați.

Controlați totodată și burlanele cu privire la găuri și deteriorări, astfel încât să nu ajungă stropi de apă pe fațada casei în cazul unor ploi torențiale.

Curtarea jgheaburilor si burlanelor

Aerisirea sistemului de încălzire

Ultimul punct de pe listă. Nu numai pentru proprietarii de case, ci și în apartamentul dumneavoastră, radiatoarele trebuie să fie aerisite. Fiindcă în acest fel veți economisi costurile de încălzire.

De-a lungul anului, aerul se acumulează în radiatoare, înlocuind apa caldă. Când veți porni din nou încălzirea, veți recunoaște acest lucru prin gâlgâitul vesel al radiatoarelor.

Puteți face singur aerisirea foarte simplu. Aveți nevoie doar de un bol pentru a colecta apa care se scurge, o cârpă pentru a o șterge și o cheie de aerisire.

Sfaturi pentru aerisirea sistemului de încălzire

 • Înainte de a începe, trebuie să opriți pompa de căldură și să deschideți complet robinetele termostatice.
 • Așteptați o oră înainte de aerisire, după care tot aerul se va fi adunat în radiatoare.
 • Atenție la deschiderea robinetului de aerisire, un sfert sau o jumătate de tură fiind suficiente.
 • În timpul aerisirii, țineți bolul cât mai aproape posibil de radiator, iar dacă iese apă, înseamnă că aerisirea s-a făcut cu succes.
 • După aerisire, puteți porni din nou pompa și regla termostatele la nivelul obișnuit.
 • Trebuie să mai verificați și presiunea din sistemul de încălzire. Dacă este prea scăzută, trebuie să adăugați apă caldă.
 • Dacă aveți un apartament, este posibil să nu aveți acces la sistemul de încălzire, iar proprietarul trebuie să verifice presiunea din sistemul de încălzire.

Atenție când lucrați la căldură și sistemul de încălzire

 • Aveți grijă să nu rotiți prea mult robinetul de căldură, deoarece apa caldă poate ieși pe neașteptate.
 • Aveți grijă la reumplerea cu apă caldă, și în acest caz, este recomandabil să consultați un specialist dacă este necesar.

Încălzirea și aerisirea corectă pe timp de iarnă

A venit momentul să pornim căldura. Vă doriți o căldură confortabilă pe timp de iarnă? Cum să încălzim în mod corespunzător este încă un subiect încins: oprim încălzirea în timpul zilei și deschidem complet termostatul seara sau încălzim la o temperatură redusă toată ziua? Părerile sunt împărțite.

În realitate, este mai avantajoasă încălzirea constantă pe tot parcursul zilei, pentru ca încăperile să nu se răcească complet – deoarece încălzirea la maxim, seara, anulează costurile de încălzire economisite. În plus, nu trebuie să lăsați camerele să se răcească complet, deoarece acest lucru favorizează apariția mucegaiului.

Există, de asemenea, convectoare care împiedică camerele să se răcească complet. De îndată ce temperatura scade sub o anumită valoare, convectorul pornește căldura.

Și iarna trebuie să evitați mirosurile și umiditatea. Din păcate, aici trebuie să faceți un compromis, pentru că se recomandă episoadele de ventilație sau aerisirea încrucișată. În schimb, cu siguranță nu se va forma mucegai.

Montarea sistemului de iluminat exterior

Pe timp de iarnă nu este de ajuns ca aleile să fie curățate de zăpadă și de gheață – este bine ca acestea să fie și iluminate suficient. Numai astfel veți asigura vizitatorilor dumneavoastră - și dumneavoastră înșivă - posibilitatea de a nu se împiedica și veți reduce riscul de rănire. În definitiv, nimeni nu dorește să își petreacă iarna cu un picior în ghips, nu?

Un alt efect secundar pozitiv: dacă iluminatul va fi comandat printr-un senzor de mișcare, el va servi și la propria siguranță, pentru că o lumină care se aprinde brusc va descuraja musafirii nepoftiți.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus