0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 01.03.2024 la ora 15:05. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Încălzirea în pardoseală

Încălzirea în pardoseală

Nu așteptați să vi se încălzească picioarele. Asigurați-vă o încălzire prin pardoseală. Aflați de aici totul despre diversele tipuri de încălzire prin pardoseală și despre montajul lor.

Cum funcționează o încălzire prin pardoseală?

O încălzire prin pardoseală vă oferă mai mult decât picioare calde. O puteți planifica direct, în cazul unei construcții noi, sau o puteți adăuga în cadrul unei modernizări. Dacă sunteți un meșter amator cu experiență, acest proiect este pentru dumneavoastră. Sistemul se fixează sub întreaga pardoseală, încălzind astfel toată suprafața, de aceea este cunoscut și ca încălzire prin panouri. O încălzire prin pardoseală nu este doar modernă, ci are și câteva avantaje față de sistemele tradiționale de încălzire.

Avantajele unei încălziri prin pardoseală

  • Distribuire uniformă a căldurii: fiind încălzită întreaga suprafață a încăperii, căldura este distribuită uniform.
  • Praful rămâne jos: în cazul sistemelor tradiționale de încălzire, aerul cald se ridică, ridicând totodată și praful. La încălzirile prin pardoseală căldura rămâne la sol, astfel că nici praful nu este ridicat.
  • Câștig de spațiu: spre deosebire de radiatoarele tradiționale, o încălzire prin pardoseală nu ocupă spațiu pe pereți, întrucât se montează sub podea.
  • Eficiență energetică: încălzirile prin pardoseală pe bază de apă nu necesită temperaturi înalte de tur prin suprafețele mari, astfel că sunt mai eficiente din punct de vedere al energiei decât sistemele tradiționale de încălzire.
La încălzirea prin pardoseală, luați în considerare faptul că o reparație este dificil de realizat de unul singur. Dacă există o spărtură la sistemul de încălzire, conductele sunt înfundate sau afectate de coroziune, veți avea nevoie de ajutor profesional. Dacă deteriorările sunt mari, pardoseala trebuie îndepărtată, iar șapa trebuie deschisă în vederea reparației. Dacă acest lucru nu reprezintă un obstacol pentru dumneavoastră, puteți alege între o încălzire prin pardoseală pe bază de electricitate și una pe bază de apă. Cele două tipuri de încălzire prin pardoseală se potrivesc unor condiții diferite din apartamentul sau din casa dumneavoastră.

Încălzire prin pardoseală pe bază de electricitate

O posibilitate o reprezintă instalarea unei încălziri prin pardoseală pe bază de electricitate. O veți acționa prin curent: în cazul acestei încălziri, energia electrică este transformată în căldură. Un avantaj al acestui tip de încălzire prin pardoseală îl reprezintă faptul că o puteți instala independent de restul instalațiilor de încălzire. Încălzirea prin pardoseală pe bază de electricitate se montează cu folii sau covoare de încălzire.

O încălzire prin pardoseală pe bază de electricitate funcționează ca un sistem de încălzire direct și are, spre deosebire de încălzirea prin pardoseală pe bază de apă, un timp de inițializare mai scurt. Și înălțimea de montaj a încălzirii prin pardoseală pe bază de electricitate este mai scăzută, întrucât este necesară o stocare mai redusă de căldură. În comparație cu încălzirea prin pardoseală cu apă, montajul unei încălziri prin pardoseală pe bază de electricitate implică costuri mai scăzute. Costurile de utilizare sunt însă mai mari, din cauza prețurilor la curent. Dacă dețineți un sistem fotovoltaic pe acoperiș, cuplarea cu o încălzire prin pardoseală pe bază de electricitate este foarte practică.

Sistemele de încălzire prin pardoseală pe bază de electricitate nu sunt disponibile doar pentru pardoseli, ci și pentru pereți și tavane. Aceste sisteme inovatoare de încălzire sunt formate, de exemplu, din fibre cu încălzire pentru perete sau din plăci de gips carton cu încălzire pentru tavane. În aceste cazuri, sistemul de încălzire este așezat sub plăcile de perete, pentru a nu fi vizibil și pentru a economisi spațiu în încăperile dumneavoastră.

Încălzire prin pardoseală pe bază de apă

În cazul încălzirilor prin pardoseală pe bază de apă, conductele sunt montate sub pardoseală. Ele încălzesc pardoseala folosind apa caldă care curge prin conductele de încălzire. Totodată, este instalat și un distribuitor pentru încălzirea prin pardoseală, prin intermediul căruia căldura apei este distribuită uniform pe suprafața podelei. Încălzirea prin pardoseală trebuie conectată la instalația de încălzire a casei și nu poate funcționa independent.

Spre deosebire de încălzirile prin pardoseală pe bază de electricitate, cele pe bază de apă au o fază mai lungă de încălzire și răcire, de aproximativ trei ore fiecare. O încălzire prin pardoseală pe bază de apă este mai scumpă decât una pe bază de electricitate sau decât o încălzire tradițională din punctul de vedere al costurilor de achiziție, însă costurile de utilizare sunt mai mici. Încălzirea prin pardoseală este deosebit de eficientă dacă este asociată cu o pompă de apă sau cu celule solare. Acest lucru se datorează faptului că încălzirea prin pardoseală nu necesită temperaturi mari de tur, datorită volumului ridicat, iar o pompă de apă oferă cele mai bune randamente la temperaturi mai scăzute.

Ce pardoseli sunt potrivite?

Nu lăsați la voia întâmplării podeaua de deasupra încălzirii dumneavoastră prin pardoseală. Ea trebuie să conducă eficient căldura în încăpere. La o podea adecvată pentru încălzirea prin pardoseală, importantă este rezistența termică.

În principiu, există multe podele potrivite a fi montate peste o încălzire prin pardoseală. Ele se diferențiază însă în ceea ce privește conductivitatea termică, unele pardoseli fiind mai eficiente decât altele. Importantă este rezistența termică. Aceasta se calculează în funcție de grosimea pardoselii și de conductivitatea termică (lambda). Grosimea pardoselii se împarte la conductivitatea termică și se obține astfel rezistența termică. În cazul încălzirii prin pardoseală, rezistența termică nu trebuie să depășească valoarea de 0,15 mp K/W (watt per metru pătrat și Kelvin).

Această valoare este influențată de alți factori, de exemplu, de montare. Dacă o pardoseală este montată în modul flotant, între șapă și pardoseală va exista un spațiu cu aer care va crește rezistența termică. Și straturile suplimentare, ca de exemplu o izolație fonică, influențează rezistența termică. Și covoarele mari au o influență asupra căldurii generate de încălzirea prin pardoseală. Este posibil și ca diversele încăperi să necesite un timp diferit de încălzire dacă setați o temperatură mai ridicată. Se recomandă să luați toți acești factori în considerare atunci când planificați instalarea unei încălziri prin pardoseală. Indiferent ce tip de încălzire prin pardoseală și podea alegeți, aveți grijă ca aceasta din urmă să fie marcată de producător ca fiind potrivită pentru încălziri prin pardoseală. Acest lucru este deosebit de important pentru încălzirile prin pardoseală pe bază de electricitate, întrucât ele au o temperatură de operare mai ridicată.

Construirea sistemului de incalzire prin pardoseala
Structura unei încălziri prin pardoseală pe bază de apă

Plăci ceramice

Plăcile ceramice și piatra naturală reprezintă, în combinație cu încălzirea prin pardoseală, o alegere optimă. Ele conduc foarte bine căldura și au o rezistență termică foarte scăzută în comparație cu alte pardoseli. În plus, plăcile ceramice se încălzesc relativ rapid și stochează căldura, astfel că încălzirea prin pardoseală acționează într-un mod foarte eficient. Plăcile ceramice sunt potrivite în special dacă doriți să montați o încălzire prin pardoseală pe bază de electricitate. Dacă decideți în favoarea plăcilor ceramice, aveți în vedere o grosime a rosturilor suficientă, de cel puțin 3 mm, pentru ca plăcile sa aibă suficient spațiu de dilatare.

PVC, covor și plută

În același mod, puteți folosi plastic (vinil sau PVC, covor sau plută) pe post de pardoseală pentru încălzirea prin pardoseală. Podelele din vinil și PVC se încălzesc rapid, însă se și răcesc la fel de repede. În cazul mochetelor, trebuie să aveți în vedere să nu fie prea groase, să nu aibă spumă pe partea din spate, iar materialul să nu fie izolator. Pluta este potrivită pentru încălzirile prin pardoseală pe bază de apă, întrucât, în cazul celor pe bază de electricitate, temperatura de operare este prea mare. Indiferent ce tip de podea alegeți, materialul trebuie să fie aprobat de producător în vederea utilizării în combinație cu încălziri prin pardoseală. În plus, trebuie să aveți în vedere că unele pardoseli au temperaturi maxime de 26 sau 27 de grade. Nu este permisă încălzirea pardoselii peste aceste valori. Asta înseamnă că, în funcție de mărimea încăperii dumneavoastră, este posibil să nu o puteți încălzi până la temperatura dorită.

Pardoseli din lemn

Echipă bună fac și încălzirea prin pardoseală împreună cu pardoseala din lemn. Lemnul nu poate atinge eficiența plăcilor ceramice din cauza rezistenței sale termice crescute, însă combinația este perfect posibilă împreună cu lemnul potrivit. Cu cât lemnul este mai dens și mai subțire, cu atât va conduce mai bine căldura. Tipurile de lemn potrivite sunt stejarul, nucul, tecul sau cireșul, de exemplu. În cazul lemnului, aveți în vedere temperatura maximă de 26 până la 27 grade, întrucât pardoseala nu poate fi încălzită mai mult. Puteți folosi laminat, precum și parchet, pe post de podea pentru încălzirea prin pardoseală. Ambele trebuie să fie însă aprobate de producător. La rezistența termică, luați în calcul și izolația fonică.

Cât de înalt este montajul unei încălziri prin pardoseală?

Configurarea unei încălziri prin pardoseală diferă în funcție de tipul de montare utilizat. Diferențe între sistemul uscat și sistemul umed.

În cazul sistemului uscat, conductele de încălzire se află aproape de suprafață sau direct în stratul izolator, înălțimea de montaj fiind de 50 mm. Sistemul uscat se folosește adesea în cazul renovărilor și încălzirilor prin pardoseală pe bază de electricitate. Înălțimea de montaj în cazul încălzirilor prin pardoseală pe bază de electricitate este de până la 10 mm. Și încălzirile prin pardoseală pe bază de apă pot fi montate în sistem uscat. În cazul sistemului umed, înălțimea de montaj se ridică la 90 mm, conductele de încălzire fiind așezate direct sub șapă, care le înconjoară. Acest sistem se utilizează în special la încălzirile prin pardoseală pe bază de apă.

Adăugarea și montarea unei încălziri prin pardoseală

Dacă vă renovați apartamentul sau casa, puteți adăuga și monta o încălzire prin pardoseală și ulterior. Pentru adăugarea încălzirii prin pardoseală trebuie să existe, însă, câteva condiții prealabile:

  • Podeaua trebuie să fie adecvată pentru montarea încălzirii prin pardoseală.
  • Prin montaj pardoseala se înalță, astfel că este posibil că ușile etc. să necesite o reglare ulterioară.
  • Pentru adăugarea unei încălziri prin pardoseală, apartamentul sau casa trebuie, în plus, să fie bine izolate, astfel ca încălzirea să funcționeze eficient.

Alternativ, și temperatura de tur poate fi mărită, ceea ce afectează negativ echilibrul de energie. Spre deosebire de adăugarea ulterioară, montarea nu este problematică în cazul unei construcții noi, încălzirea prin pardoseală putând fi direct planificată și montată în sistem uscat sau umed.

Atunci când este adăugată ulterior, încălzirea prin pardoseală pe bază de electricitate este potrivită în special pentru un spațiu cu suprafață mică, cum este baia sau bucătăria. Încălzirea prin pardoseală pe bază de electricitate necesită doar o înălțime scăzută de montaj și poate fi instalată direct sub podea, folosind, de exemplu, covoare de încălzire autoadezive. Dacă doriți să vă dotați întreaga locuință sau un spațiu extins cu încălzire prin pardoseală, opțiunea pe bază de apă vă oferă mai multe avantaje. În cazul montării cu sistem cu strat subțire, încălzirea prin pardoseală pe bază de apă necesită cea mai scăzută înălțime de montaj, de aproximativ 20 mm.

Ambele tipuri de încălzire prin pardoseală se montează în acest fel.

Montarea încălzirii electrice prin pardoseală

1. Alegerea puterii

Un sistem electric de încălzire prin pardoseală și alegerea puterii sale depind de substratul respectiv și de pardoseală. În funcție de pardoseală, nu este permisă depășirea unei anumite temperaturi maxime. În tabel puteți vedea ce putere este adecvată pentru pardoseala dumneavoastră:

Pardoseală putere max. temperatura maximă a suprafeței pardoselii
Substrat: lemn Pardoseală nouă: parchet, vinil, covor sau laminat 100 W/mp 27 °C
Substrat: lemn Pardoseală nouă: plăci ceramice 100 W/mp 27 °C
Substrat: șapă sau plăci ceramice Pardoseală nouă: parchet, vinil, covor sau laminat 100 W/mp 27 °C
Substrat: șapă sau plăci ceramice Pardoseală nouă: plăci ceramice 150 W/mp fără

2. Planificarea și măsurătorile

Verificarea materialelor: în prealabil trebuie respectate indicațiile de la producător cu privire la podea (șapă, șapă autonivelantă etc.) și pardoseala care urmează să acopere sistemul electric de încălzire după instalare. Materialele utilizate trebuie să fie adecvate pentru utilizare împreună cu o încălzire prin pardoseală și să prezinte un anumit grad de flexibilitate. Dimensiune spațiu: înainte de achiziționarea încălzirii prin pardoseală trebuie să calculați câte role sunt necesare pentru spațiul dumneavoastră. Pentru aceasta, luați în calcul întreaga suprafață pe care urmează a fi montată încălzirea prin pardoseală și scădeți din aceasta toate obiectele fixe din încăperi (de exemplu dulapuri, toaletă, scurgeri, căzi etc.). Planificarea covoarelor: în cazul încălzirii electrice prin pardoseală, puteți conecta covoare cu lungimi diferite la un termostat. Termostatele pentru covoarele de încălzire electrice pot regla o putere de ieșire de până la cca 3500 W. Totuși, de la trei covoare în sus, conectarea circuitelor la termostat devine problematică, motiv pentru care va trebui să planificați ideal conectarea a maximum două covoare la termostat. Crearea schiței: pe baza propriilor calcule, elaborați o schiță a spațiului ce urmează a fi încălzit. Dimensiunile covoarelor de încălzire trebuie să fie de regulă mai mici decât întreaga suprafață a podelei. Ați greșit? Cu covoare de completare la dimensiuni diferite vă puteți combina sau eventual completa încălzirea prin pardoseală, pentru a acoperi astfel optim suprafața individuală a spațiului. Test de funcționare: înainte de a începe să montați încălzirea prin pardoseală, verificați dacă funcționează ireproșabil. Pentru test apelați la un multimetru și asigurați-vă că valoarea de măsurare dintre cablurile negru și albastru coincide cu valoarea specificată pe etichetă. Valoarea măsurată poate diferi cu maxim -5% până la +10% de la cea specificată! Apoi trebuie să măsurați și să comparați valoarea de izolație, conform indicațiilor, cu un dispozitiv dedicat. Valoarea de măsurare trebuie să fie mai mare de 10 MΩ și să fie introdusă în certificatul de garanție!

Aici găsiți instrucțiunile pas cu pas pentru montarea încălzirii electrice prin pardoseală:

Montarea încălzirii prin pardoseală pe bază de apă

1. Alegerea încălzirii prin pardoseală: un sistem de încălzire prin pardoseală pe bază de apă poate fi montat pe aproape toate tipurile de suprafețe (șapă, plăci ceramice sau lemn) și poate fi combinat cu aproape orice podea (piatră naturală, plăci ceramice, lemn, mochetă sau parchet laminat). Dat fiind faptul că acest tip de încălzire prin pardoseală se conectează la sistemul dumneavoastră de încălzire existent, puterea sa depinde decisiv de randamentul așa-numitelor pompe de recirculare. Solicitați specialiștilor dumneavoastră pentru încălzire informații cu privire la capacitatea instalației. Turul și returul se reglează de la robinetele de distribuție ce se montează la conductele existente.

2. Planificare și luarea măsurilor

Verificarea materialelor: în prealabil trebuie respectate indicațiile de la producător cu privire la podea (șapă, șapă autonivelantă etc.) și pardoseala care urmează să acopere încălzirea pe bază de apă după instalare. Materialele utilizate trebuie să fie adecvate pentru utilizare împreună cu o încălzire prin pardoseală și să prezinte un anumit grad de flexibilitate. Sfat: o suprafață bine construită din punct de vedere energetic favorizează eficiența încălzirii prin pardoseală pe bază de apă, motiv pentru care trebuie să luați măsuri corespunzătoare înainte de montarea sistemului.

Dimensiune spațiu: înainte de achiziționarea încălzirii prin pardoseală trebuie să calculați câte role sunt necesare pentru spațiul dumneavoastră. Pentru aceasta, luați în calcul întreaga suprafață pe care urmează a fi montată încălzirea prin pardoseală și scădeți din aceasta toate obiectele fixe din încăperi (de exemplu dulapuri, toaletă, scurgeri, căzi etc.).

Planificarea covoarelor: la planificare, aveți în vedere faptul că la încălzirea prin pardoseală pe bază de apă la un termostat pot fi conectate maxim trei covoare cu lungime identică (cel mult 9 mp). Important: dacă planificați montarea mai multor covoare, aveți grijă în plus să alegeți robinetele de distribuție potrivite (unul, două sau mai multe), iar covoarele să aibă aceleași dimensiuni! Numai astfel este asigurată o distribuție uniformă a căldurii după montare.

Exemplu: 5 mp = 2 x 2,5 mp corespunde cu 2 x 3 mp = covoarele trebuie scurtate 6 mp = 2 x 3 mp corespunde cu 2 x 3 mp = de regulă unitatea normală de împachetare 7 mp = 3 x 2,33 mp corespunde cu 3 x 3 mp = covoarele trebuie scurtate

Redactarea schiței

Pe baza propriilor calcule, redactați acum o schiță a spațiului, cu ajutorul căreia puteți calcula necesarul de covoare de încălzire. Util este să stabiliți în plus în avans unde vor fi amplasate regulatorul și accesoriile (de exemplu robinete de distribuție), pentru că acestea trebuie să fie ușor accesibile în caz de necesitate și după instalare.

3. Pregătirea și curățarea

Curățarea suprafeței: suprafața pe care urmează a fi montată noua încălzire prin pardoseală pe bază de apă trebuie să fie stabilă, plană și fără grăsime, praf sau obiecte. Pentru o priză mai bună a încălzirii prin pardoseală se recomandă tratarea cu amorse de tip grund (în funcție de suprafață). Pregătirea montajului: începeți cel mai bine să montați în apropierea racordurilor, pentru că acestea trebuie să fie de regulă ușor accesibile. Conectați acum ventilul RTL la capătul șirului (= tur) - NU la început! Dacă montați un ventil RTL cu funcție termică, acesta trebuie montat cu prioritate (a se respecta indicațiile de la producător!)

4. Montarea încălzirii prin pardoseală

Desfășurare: dezlipiți folia de protecție de pe covoare și derulați! Avansați conform schiței și porniți din apropierea conexiunii la rețea pentru termostat. Derulați apoi covoarele cu partea autocolantă în jos, bucată cu bucată. La montarea mai multor covoare aveți în vedere în principiu faptul că acestea nu pot fi interconectate. Cu furtunurile de racord trebuie revenit întotdeauna la termostat.

Tăiere: obstacol în cale la montare? Tăiați aici țesătura din fibră de sticlă sub țeavă și plecați cu covorul într-o altă direcție. Dacă vreo bucată de țeavă este deteriorată, aveți posibilitatea de a o înlocui cu cuple de țeavă și colțare corespunzătoare sau să prelungiți astfel un segment de țeavă prea scurt. Atenție: dacă vreți să prelungiți singuri o țeavă, solicitați întotdeauna sfatul unui specialist!

Racord: ați montat tot? Atunci capetele racordurilor trebuie să ajungă din nou la distribuitor. Acest lucru este necesar pentru a se asigura o folosire sigură a pieselor de racord. Împingeți capetele racordurilor până la limită în robinetele de distribuție! Țevile fixate se pot redesface prin ridicarea inelului de îmbinare; pentru aceasta nu sunt necesare de regulă unelte.

5. Verificarea și lucrări finale

După montare trebuie verificat dacă toți pașii de montare au fost efectuați și toate componentele au fost montate, respectiv racordate profesionist. Pentru aceasta, repuneți în funcțiune instalația de încălzire de la ventilul RTL închis! Efectuați apoi o verificare a etanșeității prin alimentarea lentă a sistemului cu apă și verificarea tuturor racordurilor și îmbinărilor. Totul etanș? Apa se încălzește? Foarte bine! Închideți acum din nou ventilul RTL. Acum puteți acoperi încălzirea prin pardoseală cu șapă autonivelantă sau șapă. Șpăcluire: dacă după montare ați ajuns din nou cu capetele racordurilor la distribuitor, încălzirea prin pardoseală se șpăcluiește cu o șapă autonivelantă flexibilă, masă de nivelare sau materiale asemănătoare. Înainte, mai apăsați o dată bine covoarele pe pardoseală, pentru a obține o priză optimă. Finalizare: lăsați la final pardoseala să se întărească complet înainte de a pune în funcțiune încălzirea prin pardoseală (durată circa 8 - 10 zile). Respectați aici indicațiile dedicate ale producătorului de masă de șpaclu!

6. Montarea încălzirii prin pardoseală: sfaturi

  • În timpul lucrărilor la sistemul de încălzire existent trebuie să apelați de fiecare dată la un specialist.
  • Atenție la rosturile de dilatare.
  • Planificați rosturi de dilatare în zona de separare dintre suprafețele încălzite și cele neîncălzite.

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea gresiei

În cadrul acestor instrucţiuni, vă arătăm pas cu pas cum se montează gresia. Doriţi să montaţi gresie? Mai întâi trebuie să parcurgi etapa de pregătire. În prima parte a articolului, vă arătăm cum să pregătiţi în mod ...citește mai mult

În sus