Instrucțiuni

Montarea pardoselilor PVC. Ghid pas cu pas

Montarea pardoselilor PVC. Ghid pas cu pas

Model tip tablă de şah, modele cu aspect de gresie sau de lemn - pardoselile PVC răspund tuturor dorinţelor. Cu ajutorul acestui tip de material, puteţi realiza pardoseli într-o infinitate de modele. Pardoselile PVC se montează simplu şi rapid şi conving, în plus, prin suprafaţa lor igienică şi rezistentă. Articolul vă arată cum să fixaţi pardoseala PVC pe întreaga suprafaţă, liste de materiale şi de unelte, precum şi de instrucţiuni pas cu pas.

Grad de dificultate
Lucrători
1,5

Pregătirea pentru montare

Suprafaţa nu trebuie să fie numai plană, solidă şi fără praf, ci să nici nu prezinte fisuri, impurităţi, urme de ulei sau de grăsime. În plus, trebuie să fie şi să rămână permenent uscată.

În cazul montării în spaţii de locuit private, puteţi monta pardoseli elastice în sistem flotant în încăperi cu o suprafaţă de maximum 20 de metri pătraţi. Pentru suprafaţe mai mari, se recomandă lipirea pe întreaga suprafaţă. În acest caz, pentru llipire se foloseşte adeziv pe bază de dispersie. Vă rugăm să respectaţi indicaţiile producătorului!

Fixarea pe întreaga suprafaţă reprezintă alternativa la lipirea pe întreaga suprafaţă şi are loc cu ajutorul soluţiilor de fixare din PVC/vinil spongios gata preparate.

Avantajul: Este posibil ca îndepărtarea pardoselii PVC să producă stricăciuni.

Indicație

Pentru o montare optimă, pardoseala din PVC ar trebui depozitată până la 48 de ore în încăperea unde va fi instalată, pentru a se aclimatiza.

Fixarea pardoselii PVC

Aveți nevoie de:

Îndepărtați vechiul înveliș al pardoselii

01

Acoperitoarea de podea veche nu este adecvată ca suprafaţă-suport pentru o pardoseală nouă din PVC şi trebuie îndepărtată. Tăiaţi acoperitoarea veche în fâşii subţiri, cu ajutorul unui cutter cu lamă cârlig. Puteţi apoi desprinde fâşiile. Cu cât fâşiile sunt mai subţiri, cu atât se pot desprinde mai uşor. În funcţie de cantitate, acoperitoarele vechi pot fi eliminate împreună cu deşeurile reziduale sau ca deşeuri voluminoase. În continuare, îndepărtaţi cu un şpaclu resturile de adeziv dezlipite şi aspiraţi podeaua.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 01

Pregătirea podelei

02

Acum se îndepărtează resturile de adeziv ale vechii pardoseli. În cazul unor suprafeţe mici, acest lucru se poate realiza cu un şpaclu, însă pentru suprafeţele mari este necesară o maşină. Puteţi cumpăra un polizor manual pentru beton. Praful de la şlefuire şi toate fragmentele libere trebuie apoi îndepărtate riguros.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 02
03

Grundul trebuie întâi lăsat să se usuce, apoi gletuiţi. Masa de şpaclu trebuie să fie potrivită pentru suprafaţă. Se aplică cu mistria şi se întinde cât mai plan pe podea. După ce materialul s-a uscat, peste întreaga suprafaţă se aplică grund, inclusiv pe porţiunile şpăcluite. Acum se grunduieşte suprafaţa curată. Pentru suprafeţe absorbante, utilizaţi un grund de profunzime în acest scop. Pe acesta îl puteţi aplica confortabil cu rola, apoi îl puteți lăsa la uscat.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 03
04

Verificaţi suprafaţa podelei cu nivela cu bulă de aer sau cu rigla cu nivelă. Unele proeminenţe ale podelei se pot simţi prin pardoseala PVC deoarece acestea sunt foarte subţiri sau moi. Din acest motiv, este important să gletuiţi toate porţiunile cu carenţe. Dacă doriţi să mergeţi la sigur, puteţi nivela întreaga suprafaţă a podelei cu masă de şpaclu autonivelantă. La margini montaţi fâşii izolante pentru margini, pentru a asigura o separaţie faţă de perete. Amestecaţi masa de şpaclu cu un amestecător. Vărsaţi o parte din masa de şpaclu într-un colţ opus intrării şi ajutați curgerea acesteia cu ajutorul unei mistrii. Datorită faptului că are o consistenţă subţire, masa se nivelează de la sine. Prelucraţi întreaga masă ud pe ud, adică nu o lăsaţi să se usuce. Cu ajutorul unei role cu ţepi, puteţi aerisi masa udă, pentru a preveni formarea bulelor de aer.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 04
05

Lăsaţi suprafaţa să se usuce o zi. Suprafaţa devine perfect netedă dacă o şlefuiți cu hârtie abrazivă. Apoi trebuie adunat din nou tot praful şi aplicat încă un strat de grund de profunzime. După ce grundul s-a uscat, puteţi tăia fâşiile izolante pentru margini la cantul superior.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 05
06

În cazul în care, datorită lăţimii încăperii trebuie să montaţi două benzi alăturate, se va forma un rost. Gândiţi-vă dinainte unde acest rost deranjează cel mai puţin. Benzile trebuie să fie atât de late, încât să le puteţi deplasa. În momentul achiziţiei, asiguraţi-vă că întreaga acoperitoare pentru o încăpere provine din aceeaşi rolă. Astfel veţi evita eventualele diferenţe de nuanţă. Dispuneţi ca benzile să fie din start tăiate la lungime corectă, plus 20 cm. În cazul în care în încăpere există calorifere, acestea trebuie adăugate la dimensiuni. La montare, ar trebui să aveţi un ajutor. Derulaţi prima bandă şi trageţi-o la perete. Cel mai simplu este să aşezaţi un picior în exterior, iar pe celălalt în interior. Rezerva trebuie distribuită astfel încât pe toate laturile să rămână suficient material pentru decupare. Dacă peretele este drept, puteţi monta acoperitoarea direct, fără a lăsa nicio rezervă. La pereţii strâmbi, trebuie să tăiaţi banda pe lateral.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 06
07

Tăiaţi acoperitoarea la toate colţurile oblic, pentru ca ulterior, atunci când o îndoiţi, să aveţi o rezervă suficientă pentru potrivirea perfectă şi pentru decuparea ulterioară.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 07
08

Puteţi tăia acum rezervele până la 5 cm pentru a putea lucra mai uşor cu acestea.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 08
09

Aşezaţi a doua bandă plecând de la cealaltă parte a peretelui şi folosind aceeaşi procedură. În cazul unei acoperitoare cu model, a doua bandă trebuie să se potrivească cu modelul primei benzi. Probabil că la perete va rămâne material în plus. Decupaţi suprapunerea lată a celor două benzi până când rămâne o fâşie îngustă.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 09
10

Pe lângă o ţeavă, acoperitoarea se montează la fel cum a fost indicat pentru pereţi. Decupaţi acoperitoarea drept, plecând de la ţeavă. Îndoiţi apoi materialul; tăietura arată acum în direcţia peretelui. Dacă acoperitoarea nu se aşază bine, decupaţi puţin în dreptul ţevii.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 10
11

Transferaţi acum celelalte dimensiuni pe acoperitoare. Calculaţi 5 cm în plus, pentru a îndoi materialul pe perete.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 11
12

După ce aţi decupat-o, pliaţi acoperitoarea în jos, presaţi-o bine pe lungime şi decupaţi-o pe cant cu lama cu cârlig. Lăsaţi acum acoperitoarea în repaos timp de 24 de ore, pentru a se putea aclimatiza.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 12
13

Pe suprafeţele mai mici, pardoseala PVC poate fi montată şi în sistem flotant, însă lipirea sau fixarea (ca aici) reprezintă soluţia mai bună. Îndoiţi acoperitoarea până la mijlocul încăperii. În cazul în care aveţi două benzi, amândouă trebuie îndoite. Pardoselile moi şi uşoare PVC trebuie îngreunate pe o jumătate, pentru a nu se deplasa atunci când pliaţi cealaltă jumătate. Soluţia pentru fixarea acoperitoarei este gata preparată, ar trebui însă amestecată înainte de utilizare. Aplicaţi soluţia pe suprafaţa podelei: la margini cu pensula, iar pe suprafaţă cu rola. Lăsaţi soluţia de fixare să se aerisească, după care efectuaţi un test cu degetul. Dacă soluţia nu se mai simte udă, este pregătită pentru montarea acoperitoarei.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 13
14

Confecţionaţi-vă încă o unealtă de apăsare, învelind o bucată de lemn cu o cârpă sau cu un prosop vechi. Lăsaţi acum acoperitoarea din PVC înapoi pe poziţie şi începeţi să o apăsaţi din centru către margini. Nu trebuie să rămână în urmă vălurele sau falduri. Zona de suprapunere a celor două benzi nu trebuie apăsată.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 14
15

Decupaţi materialul excedentar din prima jumătate de cameră, unde aţi fixat deja pardoseala. Decupaţi oblic la colţuri, apoi pliaţi excedentul şi realizaţi decupajul fin.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 15
16

Dacă aţi montat două benzi, trebuie acum să realizaţi decupajul rostului dublu. Montaţi în cutter o nouă lamă trapezoidală, altfel decupajul nu vă va reuşi. Aşezaţi pe linia de tăiere o riglă lungă de oţel, de ex. o şină de pus tapet şi tăiaţi simultan ambele acoperitori, aşa cum sunt fixate. Îndepărtaţi apoi materialul excedentar. Împingeți bine cele două jumătăţi de acoperitori una lângă alta şi apăsaţi de sus. În cealaltă jumătate a încăperii se va proceda în mod asemănător.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 16
17

Sigilaţi rostul cu soluţie pentru sudură la rece. Lucraţi cu grijă, pentru ca stropi de soluţie să nu ajungă pe pardoseală. Soluţia pentru sudură la rece dizolvă materialul şi este imposibil de şters. Duza subţire pătrunde în rost şi umezeşte ambele canturi. Aceste sunt dizolvate, sudându-se apoi unul de altul.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 17

Lucrări de încheiere

18

Pentru uşă trebuie să tăiaţi un profil de trecere. Plasaţi profilul cu precizie şi marcaţi orificiile pe podea cu un cui. Puneţi apoi profilul alături, efectuaţi orificiile pentru dibluri şi fixaţi profilul cu şuruburi. În cazul în care prin podea sunt montate ţevi de încălzire, nu aveţi voie să efectuați orificii şi să fixaţi dibluri. În acest caz, profilul se lipeşte.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 18
19

Există plinte şi cu elemente de colţ. Astfel puteţi face economie de decupaje. Fixaţi un colţar pe un capăt al plintei şi determinaţi apoi lungimea necesară a segmentului respectiv. După ce aţi asamblat bucăţile debitate, plintele sunt fixate în cuie. Ca regulă de aur, luaţi ca reper pentru distanţa dintre cuie lungimea unui ciocan. Trebuie să fiţi însă sigur că în perete nu se află cabluri sau ţevi.

 Montarea pardoselilor PVC pasul 19

Montarea pardoselilor PVC în sistem flotant

20

Acoperitoarele elastice de pardoseală se depozitează sub formă de role în picioare sau culcat, iar plăcile se păstrează în cutii de carton aşezate maximum 8 unele peste altele. Înainte de a începe montarea pardoselii, lăsaţi acoperitoarea peste noapte în camera în care va fi instalată, pentru a se adapta la temperatura ambiantă.

 Montarea pardoselilor PVC in sistem flotant pasul 01
21

Decupaţi benzile şi întindeţi-le plan. Pentru montare, temperatura din încăpere trebuie să fie de minimum 18°C.

 Montarea pardoselilor PVC in sistem flotant pasul 02
22

Dacă sunt necesare două benzi, suprapuneţi-le puţin şi ajustaţi exact modelul. Fixaţi apoi benzile cu bandă adezivă, pentru a nu se deplasa.

 Montarea pardoselilor PVC in sistem flotant pasul 03
23

Pentru a detensiona materialul, îl puteţi decupa acum în dreptul pereţilor sau în dreptul colţurilor.

 Montarea pardoselilor PVC in sistem flotant pasul 04
24

Pregătiţi acum pentru montare rostul dintre benzile suprapuse. În acest scop, tăiaţi ambele benzi simultan, folosind o lamă dreaptă. Aşezaţi pe cant o şină suplimentară de oţel şi conduceţi cutterul de-a lungul acesteia. O tăietură uniformă este importantă pentru îmbinarea fără rost a celor două benzi.

 Montarea pardoselilor PVC in sistem flotant pasul 05
25

Această tăietură a pregătit ideal cele două benzi. Pentru unirea acestora, folosiţi bandă adezivă simplă.

 Montarea pardoselilor PVC in sistem flotant pasul 06
26

Aşezaţi banda adezivă sub canturi, astfel încât cele două benzi să se poată lipi perfect. Lipiţi mai întâi una dintre benzi până la mijlocul benzii adezive şi apăsaţi bine. Lipiţi acum şi a doua bandă, fără a lăsa rost şi lipiţi bine.

 Montarea pardoselilor PVC in sistem flotant pasul 07
27

Rosturile pot fi sigilate suplimentar cu soluţie pentru sudură la rece, devenind impermeabile.

 Montarea pardoselilor PVC in sistem flotant pasul 08
28

Fixaţi acoperitoarea de pereţi, de nişe şi de trecerile către alte încăperi cu bandă dublu-adezivă.

 Montarea pardoselilor PVC in sistem flotant pasul 09

Lucrări de încheiere

29

Montarea profesionistă a unei pardoseli PVC presupune şi montarea plintelor pentru a finisa marginile. În zonele de trecere către alte încăperi sau tipuri de pardoseală se montează profile de trecere.

 Montarea pardoselilor PVC in sistem flotant pasul 10

Montarea plăcilor PVC

30

În cazul montării unor plăci dreptunghiulare PVC, este necesară o schemă de montaj. Stabiliţi o axă de montare paralelă cu latura principală a încăperii, folosind un marcaj cu sfoară.

 Montarea placilor PVC pasul 01
31

Distanţa faţă de perete, privită din direcţia de privire principală, ar trebui să fie un multiplu al dimensiunii plăcii, plus 1 cm. Dacă ambele jumătăţi ale încăperii sunt la fel de vizibile, se recomandă o împărţire simetrică.

 Montarea placilor PVC pasul 02
32

Începeţi montarea la marcajul cu sfoară, astfel încât în zonele cele mai vizibile (de ex. la intrarea în încăpere) să puteţi folosi plăci întregi. Dacă este nevoie să tăiaţi plăcile pe partea cealaltă, atunci aşezaţi pe penultima placă placa de margine şi marcaţi linia de tăiere cu o altă placă.

 Montarea placilor PVC pasul 03
33

Lipirea plăcilor începe de la axa de montare stabilită ca linie de pornire. Aplicaţi adezivul pe întreaga suprafaţă cu un şpaclu cu dinţi. Dosul plăcilor trebuie să fie complet umezit cu adeziv după apăsarea acestora pe poziţie.

 Montarea placilor PVC pasul 04

Lucrări de încheiere

34

Montarea profesionistă a unei pardoseli PVC presupune şi montarea plintelor pentru a finisa marginile. În zonele de trecere către alte încăperi sau tipuri de pardoseală se montează profile de trecere.

 montarea pardoselii din pvc 5

Sfaturi și ponturi

  • La aşezarea acoperitoarei pe patul de adeziv, asiguraţi-vă că nu există bule de aer. Zonele cu aer pot fi determinate prin ciocănire, iar aerul poate fi eliminat prin apăsare şi prin tragerea bulei de aer spre margini.
  • Important este ca dosul pardoselei să fie bine impregnat cu adeziv. Apăsaţi materialul şi frecaţi bine suprafaţa. Vă puteţi ajuta în acest scop şi de un rest de covor întors pe dos. Efectuaţi verificări în timpul montării, trăgând din când în când de material. Dacă pe dosul acoperitoarei adezivul este bine întins, puteţi continua montarea. În cazul în care este numai puţin adeziv, eventual trebuie să înlocuiţi şpaclul cu dinţi cu unul nou, pentru a realiza din nou o grosime adecvată a stratului de adeziv.
  • Dacă pardoseala este bine aşezată, puteţi debita colţurile. Pardoseala PVC se apasă apoi bine cu dosul ciocanului şi se decupează cu cutterul. Tăietura dublă de precizie o executaţi cel mai bine de-a lungul unei şine de metal. În cazul unui material gros, tăierea trebuie eventual repetată de mai multe ori. La tăierea unui singur strat, conduceţi cutterul liber şi trageţi într-o parte fâşia reziduală.
  • Până la întărirea definitivă a adezivului, din cauza tensiunii materialului, capetele mai pot fi îndoite în sus. Până când sunt ţinute de adeziv, aşezaţi pe acestea o greutate.

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea parchetului laminat

Parchetul laminat este o pardoseală cu multe avantaje. Este rezistent, uşor de întreţinut, este disponibil într-o variatate enormă de modele de imitaţie de lemn, are un preţ convenabil şi este uşor de montat. Vă arăt ...citește mai mult