Instrucțiuni

Montarea mochetei. Ghid pas cu pas

Timp de lectură 13 min.
Montarea mochetei. Ghid pas cu pas

Mocheta este caldă, moale, plăcută la picioare și ușor de montat. Vă arătăm pas cu pas cum se montează mocheta, pentru a spori nivelul de confort al locuinței dumneavoastră.

În general, alegerea metodei de montare depinde de dimensiunile suprafeței pe care se va instala mocheta și dacă aceasta va trebui, după un anumit timp, îndepărtată fără urme (de exemplu în cazul unei locuințe închiriate).

Indicație

În prezent, cele mai multe mochete disponibile în comerț au stratul de pe spate din material nețesut (fleece), ceea ce permite fixarea cu bandă velcro. Această metodă de montare este deosebit de simplă și ar trebui aplicată ori de câte ori este posibil. Lipirea pe toată suprafața nu este recomandată, deoarece ulterior mocheta va putea fi greu îndepărtată fără a lăsa urme. În general, nu ar trebui folosiți adezivi pe bază de solvenți.

Pregătirea pentru montare

Asigurați-vă că suprafața-suport este curată și netedă. Aici puteți găsi o prezentare a diferitelor proprietăți ale substructurii și indicații despre pregătirea profesională a suprafeței.

  • micile neplaneități - șlefuiți, grunduiți și chituiți complet
  • șapă cu denivelări pronunțate - egalizați cu masă de șpaclu autonivelantă
  • șapă anhidră nouă - șlefuiți și grunduiți
  • șapă asfalt turnat - șlefuiți, grunduiți și eventual chituiți
  • șape pe nisip - aplicați grund de aderență
  • plăci aglomerate, din gips, din fibră de lemn - șlefuiți, grunduiți și eventual chituiți îmbinările
  • dușumele vechi - înșurubați bine plăcile, nivelați denivelările
  • plăci PVC, plăci ceramice - lipiți la loc plăcile desfăcute

Sfat

Instrumentul ideal pentru decuparea mochetelor este lama curbată. În cazul celor PVC, ar trebui să folosiți mai degrabă o lamă trapez.

Înainte de montare, lăsați 1 zi sau 2 zile mocheta să se aclimatizeze în încăperea în care urmează a fi montată, pentru a se putea adapta la umiditatea aerului și la temperatura ambiantă. Acest lucru garantează un rezultat optim al montării.

Lipirea mochetei pe toată suprafața

Îndepărtați materialul vechi de acoperire de pe pardoseală

01

Mai întâi se îndepărtează plinta veche. În cazul în care aceasta este lipită, zugrăveala sau tapetul de deasupra plintei se pot deteriora. Pentru a preveni acest lucru, tapetul sau zugrăveala de deasupra plintei trebuie crestate cu un cutter. Folosiți un #paclu stabil sau o daltă pentru a ridica plinta veche. După ce ați ridicat plinta, scoateți cuiele (altfel există pericol de rănire).

Montarea mochetei pasul 01
Montarea mochetei pasul 01
02

O mochetă veche nu este adecvată ca suprafață-suport pentru o mochetă nouă și trebuie îndepărtată. Tăiați mocheta veche în fâșii subțiri cu ajutorul unui cutter cu lamă curbată. Puteți apoi desprinde fâșiile. Cu cât fâșiile sunt mai subțiri, cu atât se pot desprinde mai ușor. În funcție de cantitate, materialele de acoperire vechi pot fi eliminate împreună cu deșeurile reziduale sau ca deșeuri voluminoase. În continuare, îndepărtați cu un șpaclu resturile de adeziv dezlipite și aspirați podeaua.

Montarea mochetei pasul 02
Montarea mochetei pasul 02

Pregătirea pardoselii

03

Acum se îndepărtează resturile de adeziv ale vechii mochete. În cazul unor suprafețe mici, acest lucru se poate realiza cu un șpaclu, însă pentru suprafețele mari este necesară o mașină. Puteți cumpăra un polizor manual pentru beton sau închiria o mașină. Praful de la șlefuire și toate fragmentele libere trebuie apoi îndepărtate riguros.

Montarea mochetei pasul 3
Montarea mochetei pasul 3
04

Verificați suprafața pardoselii cu nivela cu bulă de aer sau cu rigla cu nivelă, pentru ca pe viitor să nu trebuiască să simțiți nicio denivelare prin noua mochetă. Din acest motiv, este important să grunduiți și să chituiți toate porțiunile cu carențe. Suprafețele-suport absorbante au nevoie mai întâi de un strat de grund de profunzime. Grundul trebuie mai întâi lăsat să se usuce, apoi chituiți. Masa de șpaclu trebuie să fie potrivită pentru suprafață. Se aplică cu mistria și se întinde cât mai plan pe pardoseală. După ce materialul s-a uscat, întreaga suprafață se grunduiește, inclusiv pe porțiunile chituite.

Montarea mochetei pasul 04
Montarea mochetei pasul 04

Montarea propriu-zisă a mochetei

05

Montează mocheta cu direcția firelor în direcția principală de privire a încăperii, de regulă dinspre ușa camerei către fereastră. Mochetele sunt disponibile la diferite lățimi. În cazul unei încăperi foarte late, veți avea nevoie de două sau trei benzi, pe care le veți îmbina. Dispuneți ca benzile să fie din start tăiate la lungime corectă, plus 20 cm. În cazul în care în încăpere există calorifere, acestea trebuie adăugate la dimensiuni. Luați în calcul și necesarul de mochetă pentru plinte. În momentul achiziției, asigurațivă că întreaga cantitate de mochetă pentru o încăpere provine din aceeași rolă. Astfel veți evita eventualele diferențe de nuanță. Dacă va trebui să îmbinați două sau trei benzi, nu ar trebui să optați pentru o mochetă buclată deoarece prelucrarea este foarte dificilă din cauza traseelor cusăturilor.

Montarea mochetei pasul 05
Montarea mochetei pasul 05
06

Direcția firului unei mochete este ușor de determinat. Lăsați, de exemplu, un metru pliant să se răstoarne pe fața mochetei. După ce a căzut, metrul va sări puțin în direcția firelor. Marcați această direcție pe verso cu o săgeată. Procedați în mod similar și cu a doua bandă. Ambele benzi trebuie montate pe aceeași direcție a firelor.

Montarea mochetei pasul 06
Montarea mochetei pasul 06
07

Derulați mocheta și îndoiți colțurile. Așa o puteți apuca mai bine. Trageți mocheta la peretele paralel cu direcția firelor. Mutați apoi mocheta în direcția longitudinală, până când materialul în exces este distribuit în mod egal la începutul și la capătul benzii. Trebuie să neteziți mocheta, eliminând orice denivelare. În cazul ideal, mocheta se va așeza la perete fără nicio presiune. Dacă pereții sunt strâmbi, mocheta trebuie decupată și pe lateral.

Montarea mochetei pasul 07
Montarea mochetei pasul 07
08

Înainte de a scurta mocheta, mai măsurați o dată nișele de la calorifere pentru ca rezerva de material să ajungă și pentru ele. Reduceți apoi materialul în exces din față și din spate la 5 cm, ceea ce este suficient. Apăsați mocheta în cant și tăiați-o pe verso cu cutterul cu lamă curbată.

Montarea mochetei pasul 08
Montarea mochetei pasul 08
09

La colțuri și la nișe trebuie să faceți crestături în materialul în exces, pentru a detensiona mocheta. Realizați tăieturi oblice, pentru ca după îndoire bucata să nu fie prea scurtă. Mocheta se va termina mai târziu exact în locul în care este acoperită de foaia ușii.

Montarea mochetei pasul 09
Montarea mochetei pasul 09
10

Acum puteți monta banda a doua. Aliniați-o la fel ca pe prima bandă lateral de-a lungul peretelui opus, respectând din nou direcția firului. Ambele benzi trebuie să fie paralele. În cazul în care peretele opus nu este paralel, mocheta trebuie decupată mai întâi pe acea parte. Lățimea celor două benzi produce o suprapunere mare? Atunci trebuie să micșorați această suprapunere până la câțiva centimetri la locul în care ulterior va fi cusătura. În acest fel, se lucrează mai ușor. Păstrați bucata tăiată pentru plinte.După ce ați făcut decupajul grosier, lăsați mocheta în repaus 24 de ore.

Montarea mochetei pasul 10
Montarea mochetei pasul 10
11

După repausul de 24 de ore, îndoiți din nou benzile de mochetă către mijlocul încăperii. Le puteți plia puțin și lateral, pentru a nu se lovi în perete.

Montarea mochetei pasul 11
Montarea mochetei pasul 11
12

Aplicați adezivul pentru mochetă pe pardoseala liberă. Acesta este pregătit pentru utilizare. Începeți de la peretele opus mochetei îndoite. Țineți cont de faptul că din acest moment nu mai puteți călca pe suprafața pe care ați aplicat adezivul. Vărsați niște adeziv din găleată pe podea și întindeți-l cu șpaclul cu dinți. Dinții șpaclului asigură grosimea adecvată a adezivului. Atunci când alegeți mărimea dinților, orientați-vă după indicațiile pentru adeziv. Lăsați apoi adezivul să se aerisească complet.

Montarea mochetei pasul12
Montarea mochetei pasul12
13

Testul cu degetul vă va indica dacă adezivul este pregătit pentru lipire. Acesta trebuie să se simtă uscat și să nu adere pe deget. Dacă adezivul este pregătit, întindeți banda de mochetă înapoi pe patul de adeziv. În cazul a două benzi, începeți cu cea mai de jos. Atenție să nu se formeze cute sau valuri!

Montarea mochetei pasul 13
Montarea mochetei pasul 13
14

Apăsați acum bine mocheta în patul de adeziv, ajutându-vă de o rolă de carton tăiată cu fierăstrăul. Lucrați dinspre mijloc către exterior, trecând peste zona de suprapunere cu a doua bandă. Dacă mocheta a fost înfășurată pe o rolă de carton, puteți foarte bine folosi o bucată din această rolă pentru a presa mocheta.

Montarea mochetei pasul 14
Montarea mochetei pasul 14
15

Urmează acum debitarea exactă a marginilor. Apăsați puternic mocheta în cant cu cutterul și tăiați-o cu lama curbată. După debitare, mocheta nu mai trebuie să preseze peretele. Ideal este chiar o mică distanță față de perete. Fanta va fi ulterior mascată de plintă.

Montarea mochetei pasul 15
Montarea mochetei pasul 15
16

În zona de suprapunere a două benzi se realizează o tăietură dublă. Cu alte cuvinte, se taie ambele benzi simultan. Folosiți în acest scop lama trapez. Pentru această tăietură lungă aveți nevoie de o șină de oțel, de exemplu o șină de pus tapet, de-a lungul căreia să conduceți apoi lama cutterului. Realizați tăietura dublă numai pe porțiunea pe care mocheta este lipită. După tăiere, îndepărtați fâșia reziduală de deasupra, apoi trageți afară și fâșia de dedesubt. Uniți acum cele două benzi de-a lungul înnăditurii. Nu pliați cele două margini de sus, ci împingeți-le din lateral și presați-le bine una de alta. După aceea, frecați linia de unire, pentru ca mai târziu să nu mai fie vizibilă. După ce ați întors înapoi prima jumătate a mochetei, a sosit vremea să procedați la fel și cu a doua jumătate (la două benzi, două jumătăți) și să aplicați adezivul pe podeaua liberă. După aerisirea adezivului, așezați și a doua jumătate de mochetă în patul de adeziv și apăsați bine. Realizați acum tăietura dublă pentru înnădire și la cea de-a doua jumătate a mochetei.

Montarea mochetei pasul16
Montarea mochetei pasul16
17

Țevile de calorifer nu sunt deloc o mare provocare. Dacă adezivul este aplicat pe toată podeaua, mocheta se întoarce până la obstacol; în acest caz, țeava de calorifer. Atenție! Nu tăiați mocheta deja lipită, de dedesubt! Realizați acum cu lama curbată o tăietură dreaptă, plecând din lateralul țevii, până la margine. Pute#i acum apăsa prima bucată de mochetă în patul de adeziv. Tăiați acum a doua bucată oblic înainte de țeavă, însă suficient de mult încât atunci când apăsați, această piesă să iasă din patul de adeziv. În final, decupați mocheta în jurul țevii, pentru a putea așeza cele două piese de mochetă pe poziție, detensionate.

Montarea mochetei pasul 17
Montarea mochetei pasul 17

Operațiuni finale

18

La trecerea dintre camere, zona de întâlnire a celor două pardoseli se maschează cu un profil de trecere. Tăiați profilul la lungimea potrivită cu un fierăstrău pentru metal. Așezați apoi profilul exact în poziția de montare. Marcați găurile pentru dibluri prin găurile de șuruburi, folosind un cui. Luați apoi profilul de pe poziție. Dacă ați montat o mochetă buclată, nu aveți voie să găuriți mocheta sau direct lângă aceasta. Trageți afară buclele. Efectuați acum găurile pentru dibluri în podea, introduceți diblurile și înșurubați profilul. Dacă profilul de trecere nu poate fi fixat cu dibluri, de exemplu pentru că sub acesta trec țevi de încălzire, puteți opta pentru un profil cu prindere prin lipire.

Montarea mochetei pasul 18
Montarea mochetei pasul 18
19

La alegerea plintei aveți multe posibilități. În cazul mochetei, cel mai bine arată plintele în care se lipește o fâșie din mocheta montată. Tăiați segmentele de plintă cu un fierăstrău pentru metal. Pentru colțuri, realizați tăieturi de îmbinare în unghi. Marcați traseul tăieturii (de exemplu cu un echer reglabil), după care tăiați partea superioară a plintei cu fierăstrăul la unghiul potrivit. Partea inferioară, mai subțire a plintei poate fi crestată cu cutterul și apoi ruptă. Fixați acum plinta de perete. Cel mai simplu este cu ajutorul cuielor. Verificați însă înainte, dacă în spatele plintei nu sunt trasee de cabluri sau țevi.

Montarea mochetei pasul 19
Montarea mochetei pasul 19
20

La final, tăiați benzi de mochetă la lățimea plintei. Folosiți lama curbată și tăiați pe verso. Vă puteți ajuta la tăiere de o plintă. Așezați-o pe fâșia de mochetă și tăiați de-a lungul plintei. Lipiți acum fâșiile de mochetă pe plintă. În acest scop, plinta este prevăzută cu o bandă adezivă. În cazul în care trebuie să alăturați mai multe fâșii, asigurați-vă că respectați aceeași direcție a firelor.

Montarea mochetei pasul 20
Montarea mochetei pasul 20

Fixarea mochetei

21

Fixarea mochetei pe toată suprafața are avantajul că deplasările din cauza variațiilor de temperatură sau de umiditate sunt aproape imposibile.

Fixarea mochetei pasul 01
Fixarea mochetei pasul 01
22

Dacă sunt necesare mai multe benzi, trebuie mai întâi croite îmbinările, apoi unite benzile. Acum suprafața de mochetă poate fi decupată grosier la margini.

Fixarea mochetei pasul 02
Fixarea mochetei pasul 02
23

Pentru aplicarea fixatorului, se întoarce mocheta pe jumătate și se aplică fixatorul cu o rolă spongioasă netedă.

Fixarea mochetei pasul 03
Fixarea mochetei pasul 03
24

Respectați timpul de așteptare prescris de producător, după care așezați mocheta pe fixator. Procedați și cu a doua jumătate a mochetei în mod similar. Presați mocheta exact în margini și croiți-o.

Fixarea mochetei pasul 04
Fixarea mochetei pasul 04

Operațiuni finale

25

Pentru încheierea marginilor mochetei sunt deosebit de potrivite profilele speciale din plastic, pe care se pot lipi benzi de mochetă. Profilele se fixează de perete cu dibluri. În zonele de trecere către alte tipuri de pardoseală se pot monta, de exemplu, profile din alamă. Acestea protejează marginile mochetei și previn franjurarea.

Fixarea mochetei pasul 05
Fixarea mochetei pasul 05

Montarea liberă a mochetei

26

Mochetele cu spate nețesut pot fi montate liber dacă suprafața încăperii nu depășește 20 mp. La această suprafață ajunge, de regulă, o singură bandă de mochetă. Mocheta se derulează pe podeaua pregătită temeinic. Dacă sunt necesare două benzi, cele două margini de îmbinare se vor croi.

Montarea libera a mochetei pasul 0
Montarea libera a mochetei pasul 0
27

Așezați mocheta astfel încât cele două benzi să se suprapună pe cusătura de îmbinare, apoi tăiați simultan cele două straturi de-a lungul unei șine de oțel, folosind o lamă ascuțită. Îmbinați apoi cele două benzi pe dos cu bandă adezivă, obținând o singură suprafață de mochetă.

Montarea libera a mochetei pasul 02
Montarea libera a mochetei pasul 02
28

După o aclimatizare de circa 12 ore, croiți mai întâi grosier mocheta. Mocheta trebuie fixată la îmbinarea cu peretele. Lipiți de pardoseală o bandă dublu-adezivă pentru mochetă sau bandă velcro (tip cap de ciupercă).

Montarea libera a mochetei pasul 03
Montarea libera a mochetei pasul 03
29

Acum puteți presa mocheta în marginile dinspre perete și să o croiți. Pentru siguranță, purtați mănuși de protecție.

Montarea libera a mochetei pasul 04
Montarea libera a mochetei pasul 04

Atenție!

În cazul benzii autoadezive, desprindeți hârtia de protecție doar după ce ați tăiat mocheta. În acest scop, trageți înapoi mocheta. Presați apoi mocheta bine pe banda adezivă sau velcro.

Pentru încheierea marginilor mochetei sunt deosebit de potrivite profilele speciale din plastic, pe care se pot lipi benzi de mochetă. În zonele de trecere către alte tipuri de pardoseală se pot monta, de exemplu, profile din alamă. Acestea protejează marginile mochetei și previn franjurarea.

Indicație: Nu doriți să montați mochetă în toată încăperea? Puteți folosi mochetă pentru a plasa doar accente individuale de design.

Sfat

Este recomandabil să păstrați o bucată de mochetă. Chiar dacă murdăria și cele mai multe pete pot fi îndepărtate de pe mochetă, va apărea la un moment dat o pată încăpățânată care nu va dori să dispară. Cel târziu atunci restul de mochetă păstrat va intra în acțiune. Veți începe atunci noul proiect: Repararea și recondiționarea mochetei.

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea parchetului laminat

Parchetul laminat este o pardoseală cu multe avantaje. Este rezistent, uşor de întreţinut, este disponibil într-o variatate enormă de modele de imitaţie de lemn, are un preţ convenabil şi este uşor de montat. Vă arăt ...citește mai mult