Listă favorite 0 Coşul meu 0

Scăpați de mucegai

Indepartarea mucegaiului de pe pereti

Ajutor, mă lupt cu mucegaiul! Chiar dacă este o componentă naturală a mediului nostru înconjurător, formă în care este inofensiv, mucegaiul poate deveni dăunător, în cazul în care formează pete de culoare neagră sau galbenă pe pereți. Atunci e cazul să vă faceți griji și e momentul să acționați! Mai departe citiți despre cum puteți scăpa de mucegai în casă și cum puteți preveni apariția lui.

Timp de lectură 6 min. Solutii curatare & intretinere gresie & faianta

Suntem cu toții înconjurați de ciuperci și inspirăm permanent sporii acestora, fără a ne dăuna. Ciuperca mucegaiului însă este termenul general pentru germenii ce conduc la formarea sporilor și filamentelor tipice. În faza de creștere, formează filamente incolore. Abia în faza de răspândire ciupercile de mucegai formează spori vizibili cu ochiul liber – de regulă se adună în formațiuni negre sau galbene pe pereți. Sporii sunt aproape omniprezenți – și în interior – și sunt în mod normal inofensivi. Problemele de sănătate apar atunci când concentrația de ciuperci de mucegai depășește un anumit nivel sau dacă locatarii încăperilor reacționează sensibil la astfel de particule, din cauza alergiilor sau predispozițiilor.

Cauzele apariției mucegaiului

O cauză posibilă pentru formarea mucegaiului poate fi umezeala pătrunsă prin zidărie, fisuri, acoperișuri sau jgheaburi defecte. Însă și uscarea insuficientă în urma măsurilor constructive poate favoriza apariția mucegaiului. Spargerea țevilor și inundațiile pot atrage și ele după sine apariția ciupercilor de mucegai. Însă și o umiditate a aerului permanent ridicată, cauzată de încălzirea și aerisirea necorespunzătoare a încăperilor, în special în clădirile ermetice, precum și condensul format pe pereții reci pot cauza formarea mucegaiului.

În principiu, trei factori influențează creșterea mucegaiului:

 • umiditatea (75 până la 90%);
 • temperatura;
 • gama de nutrienți.

Pentru a putea crește, mucegaiul are nevoie de o umiditate minimă. Decisiv aici este faptul că materialul în sine nu trebuie să fie umed; este suficientă o umiditate relativă a aerului de circa 80% la suprafața materialului. Mucegaiul crește deosebit de bine pe și în materialele pe care se formează apă de condens.

Locatarii contribuie în mare parte la un nivel ridicat de umiditate a aerului în clădiri.

Aerisirea necorespunzătoare combinată cu activitățile generatoare de umiditate, cum ar fi de exemplu gătitul, dușul, uscarea rufelor etc. amplifică considerabil umiditatea aerului. Aceasta devine o problemă în clădirile bine izolate din motive de economisire a energiei. Un mediu propice pentru mucegai îl reprezintă și unele esențe de lemn, hârtia, cartonul, tapetul, adezivul pentru tapet, materialele plastice, siliconul, mochetele, vopselele, lacurile, pielea, precum și ciment sau beton. Mucegaiul poate crește însă și pe alte materiale care nu sunt în sine medii propice, atunci când pe ele se depun particule organice și praf din aer, de exemplu din sticlă.

Mucegai pe perete. Cauzele aparitiei

Efectele mucegaiului

Studiile au demonstrat o legătură între prezența mucegaiului și afecțiunile căilor respiratorii. Atât sporii, cât și produsele metabolice ale ciupercilor de mucegai pot declanșa reacții alergice sau iritante. La primul contact nu este neapărat să apară însă reacții alergice, deoarece corpul se pregătește mai întâi pentru lupta cu agentul dăunător. Abia la următorul contact se pot declanșa reacții alergice. Reacțiile pot fi:

 • strănut
 • ochi roșii
 • reacții cutanate
 • mâncărime
 • iritații ale gâtului
 • tuse
 • dureri de cap
 • probleme de orientare
 • greață
 • oboseală și multe altele

La persoanele cu sistem imunitar extrem de slăbit, ciupercile de mucegai pot declanșa și infecții. Acestea pot fi cauzate numai de către ciupercile de mucegai vii, în timp ce reacțiile alergice și iritante sunt provocate atât de ciupercile vii, cât și de cele moarte. Dacă aveți locuința infestată de mucegai nu înseamnă neapărat că aici există un pericol pentru sănătatea dumneavoastră. Pentru aceasta există mulți factori diferiți de influență. Mai mult, mucegaiul trebuie combătut ca măsură preventivă, pentru a preveni apariția afecțiunilor. Dacă există prezumția de afectare a sănătății dumneavoastră din cauza mucegaiului din locuință, solicitați sfatul medicului de familie. În plus, infestarea cu mucegai a unei locuințe închiriate este considerată o deficiență. Fie că sunteți chiriaș sau proprietar, solicitați consiliere legală în caz de conflicte pe această temă. Și pereții pot fi afectați de mucegai, ceea ce face necesară acționarea rapidă.

Combaterea mucegaiului

Combaterea mucegaiului. Echipament de protectie

Important: Trebuie să clarificați mai întâi cauzele apariției mucegaiului înainte de a începe să aplicați măsuri de renovare sau să combateți mucegaiul la nivelul suprafeței. Mucegaiul în propria casă poate avea diferite cauze. Dacă îndepărtați doar urmele superficiale, de exemplu cu un spray dedicat, efectul este de scurtă durată, pentru că acesta combate doar mucegaiul în sine, nu și cauza apariției acestuia. Pe viitor trebuie să vă așteptați la reapariția mucegaiului. Dacă există prezumția de afectare a sănătății dumneavoastră din cauza mucegaiului din locuință, solicitați sfatul medicului de familie.

Efortul de renovare depinde de:

 • dimensiunea suprafeței infestate;
 • grosimea;
 • adâncimea;
 • tipul ciupercilor de mucegai;
 • materialele infestate;
 • modalitatea de utilizare a spațiului.

Suprafețele mai mici, de cel mult o jumătate de metru pătrat, pot fi tratate în general fără ajutor profesionist, dacă vinovate pentru mucegai nu sunt eventualele greșeli de construcție. Se recomandă totuși o consiliere de specialitate prealabilă.

Masca respiratorie, ochelarii și mănușile de protecție sunt indispensabile pentru renovare, pentru că se pot elibera cantități mari de spori.

De preferat ar fi ca persoanele alergice să nu se ocupe personal de măsurile de combatere. Apoi, și mediul trebuie curățat temeinic. Apoi, persoana care s-a ocupat personal trebuie obligatoriu să facă duș, iar îmbrăcămintea trebuie spălată! În timp ce o infestare redusă cu mucegai poate fi eliminată personal, măsurile de renovare considerabile necesită intervenția firmelor de specialitate, care au experiență cu astfel de probleme.

Prevenirea apariției mucegaiului

Aerisire corectă, încălzire corectă

Mai multe etape de aerisire zilnice (5 până la 10 minute cu ferestrele larg deschise) și o încălzire suficientă diminuează considerabil formarea mucegaiului atunci când cauza a fost remediată. Dacă locuința nu poate fi aerisită din cauza absenței îndelungate a locatarilor, toate ușile trebuie menținute deschise, pentru ca eventuala umezeală din baie sau bucătărie să se poată distribui în întreaga locuință.

Construcțiile noi și încăperile renovate trebuie aerisite din plin și în mod repetat la început, pentru că umiditatea ridicată a aerului nu poate fi eliminată prin izolația clădirii sau ferestre.

Aditivi pentru materialele de construcții pe bază de apă

Un produs special antimucegai se pretează ca aditiv pentru vopselele de dispersie, masele de șpaclu și rostuit, putând fi utilizat și pentru renovarea substratului înainte de lucrările de tapetare și zugrăvire, pe toate suprafețele absorbante. Previne formarea mucegaiului, mușchilor, ciupercilor și algelor. Aici aveți acces la sortimentul „Aditiv antimucegai”.

Distanță suficientă față de pereții exteriori

Pe pereții exteriori nu trebuie amplasate dulapuri la o distanță mai mică de 10 cm față de perete, pentru ca aerul să poată circula și să se evite depășirea punctului de rouă. Și tablourile sau draperiile grele trebuie evitate pe acești pereți.

Condiții pentru construcții

O protecție termică minimă cf. DIN 4108-2:2001-03, o protecție împotriva ploii torențiale cf. DIN 4108-3, o etanșare împotriva umidității crescânde a solului cf. DIN 18195, precum și o construcție profesionist realizată a acoperișului și instalației de apă corespunzătoare sunt cerințele constructive pentru combaterea mucegaiului.

Sisteme de ventilație controlate

Și sistemele mecanice de ventilație și aerisire contribuie la prevenirea formării ciupercilor de mucegai. Ventilatoarele de aer uzat reglate prin senzori elimină aerul umed din încăperi. O variantă modernă sunt sistemele de admisie și evacuare a aerului cu recircularea căldurii, astfel că energia termică valoroasă se păstrează în ciuda schimbului de aer.

Ventilatoare pentru evacuarea aerului din spatii de locuit Către produse

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x