0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
01.12.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 01.12.2023 la ora 12:49. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Fertilizarea gazonului

Fertilizarea gazonului

Aveți toate motivele să vă mândriți cu gazonul dumneavoastră verde și suculent. Însă dintr-odată apar zone fără iarbă, fire galbene, buruieni. Primul ajutor: apelați la îngrășământ!

De ce este necesară fertilizarea gazonului?

De ce să fertilizăm gazonul? Gazonul sănătos crește pe parcursul unui an atât de puternic, încât la tăiere rezultă 3 până la 6 kg de iarbă tăiată per metru pătrat. Prin această creștere, gazonul își extrage nutrienții din sol și, astfel, îl erodează. Astfel apar zonele fără iarbă de care vă temeați, iar mușchiul și buruienile se răspândesc.

Prin îngrijirea gazonului și cu ajutorul îngrășământului pentru gazon puteți evita astfel de „defecte de frumusețe” sau le puteți repara. Îngrășământul face ca gazonul dumneavoastră să devină mai rezistent și să nu fie afectat de boli și mucegai. Gazonul dumneavoastră rămâne verde și suculent și apare mai puțin mușchi. Îngrășământul conține cele mai importante substanțe nutritive pentru gazon: azot, fosfor și potasiu.

Cu ce să fertilizez gazonul?

Vă aflați în fața raftului cu îngrășăminte și vă simțiți ușor copleșit? Nici nu este de mirare. Există numeroase tipuri de îngrășământ pentru gazon. Cereți sfatul unui angajat din magazinul dumneavoastră HORNBACH.

fertilizare gazon magazin

În principiu, îngrășământul pentru gazon se distinge în îngrășământ de toamnă și de primăvară. Soiurile diferă în ceea ce privește compoziția nutritivă a acestora:

    În primăvară, peluzele dumneavoastră au nevoie în special de azot. Toamna gazonul are nevoie de potasiu. Pentru gazonul foarte vulnerabil ambele tipuri de îngrășământ pentru gazon sunt benefice în timpul verii.
  • Dacă doriți să vă ușurați munca, alegeți un îngrășământ de gazon pe termen lung, care este compus dintr-un raport special și acționează pe o perioadă mai lungă de timp. Majoritatea tipurilor de îngrășământ pe termen lung au efect timp de 3 luni.

O analiză a solului vă ajută să alegeți îngrășământul potrivit

Sunteți tipul de persoană orientată spre cunoștințe științifice și doriți să știți exact ce nutrienți îi lipsesc solului dumneavoastră? Faceți o analiză a solului. După analiză veți ști exact de ce nutrienți și oligoelemente are nevoie gazonul dumneavoastră și puteți alege îngrășământul potrivit.

Cum fertilizez gazonul?

Momentul perfect pentru fertilizarea gazonului este o seară înnorată, în care prognoza anunță ploaie. Termometrul trebuie să arate aproximativ 15 grade; aceasta este valoarea la care ar fi bine să vă apucați de fertilizat. Astfel fertilizați corect gazonul:

    Înainte de a împrăștia îngrășământul, ar trebui să afânați solul, de exemplu, prin verticulare. Apa de ploaie va putea ajunge astfel mai bine la rădăcini. Aveți grijă să distribuiți uniform îngrășământul. O mașină de împrăștiat vă poate fi de mare ajutor. Cel mai bun mod de a distribui îngrășământul lichid este cu ajutorul unei stropitori. Important: irigați din abundență gazonul după fertilizare, dacă nu urmează să plouă! Nutrienții ajung la rădăcinile de iarbă numai dizolvați în apă.

Cât de des se fertilizează gazonul?

Vă întrebați cât de des trebuie să folosiți îngrășământul pentru gazon? Depinde cât de afectat este gazonul dumneavoastră.

Iată cât de des trebuie să vă fertilizați gazonul:

    Fertilizarea are loc cel mai bine primăvara (la prima creștere accelerată a ierbii în luna martie) și toamna. În cazul gazonului ornamental solicitat puțin, este suficient. Totuși, terenul de joacă este solicitat semnificativ mai mult. În cazul unor astfel de suprafețe de iarbă, vă puteți sprijini gazonul cu nutrienți suplimentari până la patru ori pe an. În luna mai, de exemplu, puteți fertiliza încă o dată. Apoi gazonul dumneavoastră se va păstra verde și suculent toată vara. În septembrie puteți da plantelor de iarbă un impuls de fertilizare, astfel încât plantele să treacă bine peste iarnă.

fertilizare gazon 1

Fertilizarea de primăvară și fertilizarea de toamnă

Fertilizarea de primăvară și cea de toamnă urmăresc obiective diferite. Fertilizarea gazonului pe timp de primăvară asigură o creștere corespunzătoare a gazonului după hibernare și îl pregătește pentru vară. Fertilizarea de toamnă întărește gazonul pentru a face față iernii care urmează.

Sfat pentru fertilizarea de toamnă

Pentru fertilizarea de toamnă, alegeți de preferință îngrășământ lichid, respectiv de toamnă. Motiv: înainte de venirea iernii plantele nu trebuie să mai primească atât de mult azot. Azotul diminuează rezistența la îngheț.

Fertilizare și tundere: care este ordinea corectă?

Întâi tundere și apoi fertilizare sau întâi fertilizare și apoi tundere – aceasta e întrebarea. Logic este să tundeți mai întâi gazonul. Dar atenție: nu aplicați îngrășământul pe gazon imediat după tăierea firelor. Lăsați-l două-trei zile să se refacă după tundere, înainte de a-l fertiliza. Avantajul acestei variante este că gazonul este deja scurt, iar îngrășământul poate pătrunde mai rapid.

Dacă tundeți gazonul după fertilizare, aveți grijă ca îngrășământul să fi pătruns complet, până la nivelul de tăiere. Dacă boabele de îngrășământ încă se văd prin iarbă, ele se pot lipi de mașina de tuns gazonul, fără să ajungă acolo unde trebuie.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus