0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 01.10.2023 la ora 07:55. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Cum scăpăm de buruieni

Cum scăpăm de buruieni

Peste tot buruieni? Nu faceți lucrurile cu jumătăți de măsură. Mergeți până la capăt. Combateți buruienile prin proceduri mecanice sau termice sau preveniți apariția acestora – noi vă oferim indicațiile necesare pentru a scăpa de neplăcerile cauzate de plantele nedorite în grădină.

Specii de buruieni

În grădina sau curtea dumneavoastră nimic nu crește mai repede decât buruiana. Cu ajutorul uneltelor potrivite, prin plivitul regulat și câteva trucuri, veți învinge și acest inamic.

Jos cu buruienile!

Buruiana ca plantă indicatoare

Știați că buruienile din grădina dumneavoastră vă pot spune multe despre condiția solului din grădină? Buruienile vă pot ajuta să îmbunătățiți solul din grădină, pentru a evita astfel apariția lor pe termen lung.

Ce vă arată buruiana:

 • Pe pământul dumneavoastră se răspândesc cu precădere piciorul-cocoșului sau pirul? Acestea sunt buruieni cu rădăcini tenace, care cresc pe pământ compactat. În acest caz, solul dumneavoastră necesită o mai bună aerare.
 • Măcrișului mititel îi plac solurile acide – solul dumneavoastră are neapărat nevoie de calciu.
 • Răcovina și urzica reprezintă un indiciu pentru soluri bogate în humus și nutrienți. Acolo este locul ideal pentru culturile de legume din grădina dumneavoastră.

Buruieni în grădina dumneavoastră

Nu vedeți altceva decât buruieni? Pe terasă, în curte, în bordurile florale sau pe gazon?

Vă vom arăta cum puteți ține buruienile sub control. Dar mai întâi trebuie să știți cu ce vă confruntați.

 • Buruieni cu rădăcini pivotante: în cazul buruienilor cu rădăcină, cum ar fi coada-calului, piciorul-cocoșului, urzica, păpădia, pălămida, dragaveiul, troscotul, pirul, Aegopodium podagraria (piciorul caprei) și volbura, este important ca acestea să fie scoase de la adâncime și dezgropate pentru a îndepărta complet rădăcina. Buruienile cu rădăcină pivotantă presupun un efort considerabil din partea dumneavoastră – sunt plante perene, nefiind atât de simplu de doborât.
 • Buruienile care se înmulțesc prin semințe: sunt de obicei plante erbacee anuale, dar cresc foarte repede și răspândesc un număr enorm de semințe aduse de vânt care pot germina în sol o perioadă îndelungată. Cu toate acestea, buruienile care se răspândesc prin semințe pot fi plivite foarte ușor.

Privire de ansamblu asupra celor mai enervante buruieni

Vă cunoașteți, de fapt, adversarul? Vă vom arăta cele mai enervante buruieni. Desigur că există și altele, dar cu siguranță v-ați întâlnit deja cu acestea:

 • 
				Papadie

  Păpădie

 • 
				Scaiete ciulin

  Scaiete (Ciulin)

 • 
				Piciorul caprei Aegopodium podagraria

  Aegopodium podagraria (piciorul caprei)

 • 
				Muschi

  Muşchi

 • 
				Urzici

  Urzici

 • 
				Trifoi

  Trifoi

 • 
				Coada calului (Equisetum arvense)

  Coada-calului (Equisetum arvense)

 • 
				Pir

  Pir

Pliviți buruienile înainte de apariția inflorescenței

Pliviți buruienile înainte de a înflori, fiindcă nu au format încă semințe și nu se vor răspândi la fel de repede.

Pentru a nu rata momentul pentru plivire, vă prezentăm un sumar al perioadelor aproximative în care buruienile vor înflori:
Calendarul infloririi buruienilor

Buruieni în gazonul dumneavoastră

Păpădie, trifoi alb, veronică: gazonul dumneavoastră nu arată nici pe departe ca un gazon englezesc? Îngrijirea adecvată conferă gazonului robustețe – răspândirea buruienilor devine astfel mai dificilă.

Ghidul nostru vă va arăta în detaliu cum să îngrijiți și să scarificați corect gazonul.

Proceduri pentru combaterea buruienilor

Există diverse proceduri pentru a elimina buruienile din grădina dumneavoastră. Vă vom arăta cum puteți să le combateți. Motoul pentru combaterea buruienilor:

Prevenirea este noua combatere!

În special la amenajarea unei grădini noi puteți lua multe măsuri preventive pentru a vă scuti ulterior de neplăcuta sarcină de plivire a buruienilor:

 • Înveliș de mulci
  Un înveliș din scoarță ornamentală, pietriș, așchii sau rumeguș sub copaci, trandafiri și tufe nu lasă nicio șansă buruienilor aflate în stadiul germinativ. Învelișul de mulci poate fi util și între rândurile de legume și pentru vegetația permanentă.
 • Folie de mulci
  Foliile netransparente au două avantaje: suprimă buruienile și mențin căldură pentru creșterea plantei. Utilizați folii reutilizabile sau chiar degradabile pentru a evita poluarea suplimentară a mediului nostru.
 • Plante târâtoare
  Cultivați plante care nu dau nicio șansă buruienilor. Așa-numitele plante târâtoare formează un înveliș vegetal dens și permanent. Aveți o suprafață mai mare pe care doriți să o acoperiți? Există atunci covoare pentru culturi de acoperire deja înrădăcinate care se așază de-a latul pantei precum gazonul rulant – pentru succes rapid.
 • Plantare adecvată locului
  Asigurați-vă că plantele dumneavoastră se află în locul potrivit – buruienile pun stăpânire pe plantele fără vigoare. Asigurați o creștere sănătoasă a plantelor ca să fiți scutit de un efort suplimentar.

Indiciu: Buruienile nu sunt recomandabile pentru compost

Nu aruncați niciodată în compost deșeuri de grădină cu buruieni care se înmulțesc prin semințe. Semințele se pot răspândi în acest fel în toată grădina. Aruncați separat buruienile smulse. În cazul buruienilor cu rădăcini, lăsați-le să se usuce temeinic, apoi amestecați-le în compost.

Așezarea intenționată în rosturi Așezați în rosturi plantele dorite, ca de exemplu mușchiul pitic sau cimbru rezistent la călcare, iar buruienile nu vor mai putea crește.

Amenajarea inteligentă a terasei

Țineți cont de următoarele atunci când vă construiți terasa: plăcile mari au mai puține rosturi. Iar mai puține rosturi înseamnă posibilități reduse de dezvoltare a buruienilor. Pentru dumneavoastră acest lucru înseamnă: mai puțină muncă.

Suplimentar, pentru terasa dumneavoastră vă recomandăm mortar pentru rosturi în cazul căilor sau accesului auto. Și acest lucru vă va ajuta să vă mențineți terasa fără buruieni.

Combaterea naturală, fără substanțe chimice a buruienilor

Oțetul și sarea ca remedii casnice alese pentru combaterea buruienilor? Nu! Un mit care rezistă însă cu încăpățânare până în zilele noastre. Uneori este chiar interzisă folosirea oțetului și a sării împotriva buruienilor.

Este adevărat că oțetul distruge buruienile. Dar numai în concentrație foarte mare. Acesta provoacă daune și altor plante și pătrunde în apele subterane. Sarea nu este o substanță chimică agresivă, dar este departe de a fi ecologică. Sărurile pătrund în sol și schimbă starea apelor subterane. Din acest motiv, sarea este interzisă și pe căile de acces, trotuare etc.

Vreți să luptați eficient împotriva buruienilor? Bazați-vă atunci pe procedurile mecanice și termice pentru combaterea buruienilor. V-am pregătit toate informațiile de care aveți nevoie cu privire la aceste proceduri naturale.

Și rețineți că buruienile nu sunt întotdeauna rele! Ele oferă insectelor și altor animale protecție și hrană. Vegetație sălbatică mai abundentă în grădina dumneavoastră înseamnă, de asemenea, mai mulți fluturi și albine!

Proceduri mecanice pentru combaterea buruienilor

În cazul procedurilor mecanice pentru combaterea buruienilor trebuie să vă folosiți mușchii. Smulgerea, îndepărtarea sau tăierea sunt o joacă de copii pentru dumneavoastră – folosind unealta potrivită.

Puteți lucra fie cu un clasic cuțit de curățat dale, o sapă pentru buruieni, fie cu o soluție electrică de curățare rosturi. Aveți o terasă pavată sau o alee pavată? Atunci veți ști să evaluați rapid avantajele unei soluții electrice moderne de curățare a rosturilor.

De altfel, aplecatul este de domeniul trecutului! Acum chiar și cuțitul clasic de curățat dale este prevăzut cu o coadă lungă și reglaje practice prin fixare cu un clic.

Indiciu: După ploaie, eliminați buruienile

Așteptați până la următoarea rafală de ploaie înainte de plivire: solul va fi astfel mai afânat și veți puteți îndepărta buruienile mai ușor. Nu uitați: Scoateți întotdeauna și rădăcina, astfel încât planta să nu crească imediat.

1 x săpat vă scutește de 3 x irigări

Solul mai afânat absoarbe mai bine ploaia și apa de irigare și împiedică umiditatea să iasă la suprafață din adâncul solului și să se evapore. Prin urmare, prin prășit regulat cu scopul de a îndepărta buruienile economisiți apă de irigare.

Proceduri termice pentru combaterea buruienilor

Procedurile termice folosesc căldura pentru a combate buruienile.

Căldură în loc de injecție

Procedurile de ardere cu arzătoare speciale nu folosesc substanțe chimice. Cu toate acestea, vă recomandăm să fiți precauți și să efectuați procedura numai pe suprafețe pavate sau cu pietriș, pentru ca plantele din jur să nu ia foc. Nu este necesar să carbonizați buruienile, este suficient doar să țineți flacăra deasupra plantei timp de câteva secunde. Pentru a distruge efectiv buruienile, trebuie să folosiți agentul distrugător de buruieni de 2-4 ori per an.

De altfel, turnarea apei clocotite peste buruieni este, în principiu, ecologică. Apa fierbinte opărește chiar și rădăcinile. Dar gândiți-vă și la râme și alte creaturi asemănătoare din sol.

O altă opțiune pentru remediu este dispozitivul de curățare cu presiune. Buruienile se desprind din rosturi la o presiune puternică. Dar înainte de utilizare, verificați dacă pietrele, respectiv pavajul dumneavoastră sunt potrivite în acest scop. Probabil că nu veți putea elimina rădăcinile cu ajutorul dispozitivului de curățare cu presiune, așa că buruienile vor răsări din nou câteva zile mai târziu.

Întrebuințarea buruienilor

Buruienile pot fi extrem de enervante, dar unele au și un beneficiu. Unele buruieni sunt plante medicinale, altele pot fi chiar consumate, găsindu-și o întrebuințare excelentă în bucătărie.

Urzicile, de exemplu, pot fi folosite la pregătirea maceratului de urzică. Puteți utiliza maceratul de urzică ca produs fito-sanitar la diferite legume – fertilizare biologică fără substanțe chimice.

Pregătirea maceratului de urzică nu este complicată.

Pur și simplu umpleți în întregime o găleată de plastic cu urzici proaspăt tăiate (se poate folosi întreaga plantă, până la inflorescență) și umpleți-o cu apă. Așezați deasupra un grilaj sau o plasă (ca animalele să nu cadă înăuntru) și amestecați zilnic până când începe fermentarea. De îndată ce începe să fermenteze se formează spumă și bule. Când lichidul capătă o culoare închisă și nu se mai formează bule, puteți folosi maceratul de urzică ca fertilizant natural.

Păpădia este adesea folosită în salate sau ca sirop de păpădie. Sau ați tratat vreodată o înțepătură de insectă cu o frunză zdrobită de pătlagină? Cu siguranță veți găsi și alte tipuri de utilizare.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus