0 Listă favorite 0 Coşul meu
Instrucțiuni

Montarea ușilor de terasă

Timp de lectură 19 min.
montarea usilor de terasa

Vreți să vă schimbați ușa terasei? Este un proiect complicat, pe care îl puteți realiza însă fără probleme. Vă plac provocările? Păi atunci, la treabă! Noi vă arătăm cum să demontați vechea ușă a terasei, cum să o montați pe cea nouă, dar și cum să izolați și să vopsiți nișa și tocul ferestrei.

Grad de dificultate
Timp de lucru 2–3 Zile
Lucrători 2

Aveți nevoie de următoarele

Planificarea și pregătirea

01

Planificați din timp montarea unei noi uși de terasă. În exemplul de față se schimbă o ușă de terasă împreună cu o fereastră dublă. Verificați cu ajutorul nivelei cu bulă dacă deschiderile din pereți sunt conforme. Dacă deschiderile pentru ușă sau ferestre nu sunt în regulă, trebuie să le ajustați înainte de montaj. De regulă, ușile și ferestrele sunt produse ca să se potrivească pentru deschiderile respective. În acest scop, sunt necesare două măsurători ale deschiderii aferente ușii și ferestrei: pe înălțime și lățime, atât în interior, cât și în exterior.

montarea usilor de terasa 1
montarea usilor de terasa 1

Demontarea radiatorului

02

Pentru a putea izola tocul trebuie demontat radiatorul. Puteți schimba cu această ocazie un radiator vechi, înlocuindu-l cu unul nou, mai eficient. Odată cu fereastra nouă veți înnoi ulterior și pervazul și suporturile. Prin urmare, demontați pervazul și suporturile.

montarea usilor de terasa 2
montarea usilor de terasa 2

Demontați jaluzelele

03

Acum trebuie puse în ordine jaluzelele. Cu această ocazie puteți instala și un dispozitiv electric de acționare a jaluzelelor. Deschideți mai întâi caseta, trageți ruloul spre interior, apoi rulați-l. Îndepărtați suporturile de pe rulou. Acum marcați poziția rulmenților pe dreapta și pe stânga, astfel încât să nu mai fie necesar să măsurați din nou totul atunci când montați jaluzelele la loc. Demontați ruloul și rulmenții laterali și umpleți găurile imediat cu mortar – pentru ca acesta să aibă timp să se întărească până le montați din nou. Demontați caseta benzii și scoateți benzile. Totul este pregătit acum pentru înlocuirea efectivă a ferestrei. Ruloul sau rulourile noi sunt comandate pe măsură, dar cu un adaos, apoi ajustate pentru a fi utilizate la noua fereastră și ușă de terasă.

montarea usilor de terasa 3
montarea usilor de terasa 3
Părțile interioare ale tocului nu au fost încă izolate? Atunci acum este momentul potrivit să le izolați și pe acestea. Pentru a face asta, curățați tencuiala veche până la cărămidă. În lipsa tencuielii, vechea ușă și fereastră se vor demonta mai ușor.

Scurtarea șinelor de ghidaj

04

Acum se vor scurta șinele de ghidaj ale cutiei pentru rulouri, pentru ca noile uși și noua fereastră să se încadreze în spațiu – ele sunt mai groase decât cele vechi. Tăiați din șine atât cât să compenseze diferența dintre grosimea ramelor noi față de cele vechi. Acest lucru va facilita demontarea ferestrei.

Întrucât veți monta un dispozitiv electric de acționare a jaluzelelor, nu mai aveți nevoie de casetele pentru benzi. Îndepărtați tot materialul lemnos și metalic din orificiile casetelor pentru benzi, apoi închideți-le cu bucăți de BCA sau similare și cu mortar.

montarea usilor de terasa 4
montarea usilor de terasa 4

Demontarea ușii de terasă

05

Puneți deoparte, în siguranță, noua fereastră și ușa de terasă. Verificați încă o dată măsurile, mai înainte de a demonta vechea ușă. Așa puteți fi sigur că totul se va potrivi mai târziu.

montarea usilor de terasa 5
montarea usilor de terasa 5
06

De acum înainte veți avea nevoie de ajutor. În funcție de tipul de construcție și de dimensiunile sale, vechea fereastră poate fi foarte grea.

Mai întâi scoateți aripa sau aripile. Apoi desfaceți de pe zidărie șinele de ghidaj ale jaluzelelor cu ajutorul unui cutter, pentru ca tencuiala să nu crape atunci când se desprind șinele. Deșurubați toate șuruburile de fixare.

montarea usilor de terasa 6
montarea usilor de terasa 6

Demontarea ramelor

07

Rama se desprinde greu? Tăiați o bucată din ea cu ajutorul unei unelte multifuncționale sau al unui polizor unghiular. Tot nu se desprinde? Atunci mai tăiați-l și pe mijloc. Deșurubați și șuruburile de fixare din lateral, apoi puteți scoate vechea ramă cu totul.

Demontați în același fel și cea de-a doua ramă. Îndepărtați toate reziduurile de pe pragul vechii uși de terasă, precum și materialul de fixare al sistemului de ancoraj din zidărie. La final curățați totul; îndepărtați reziduurile de zidărie cu ciocanul și cu dalta. A mai rămas pe undeva vată de sticlă? Aceasta trebuie eliminată în conformitate cu reglementările locale.

montarea usilor de terasa 7
montarea usilor de terasa 7
08

O parte din noul profil al ramei atinge un nivel inferior pardoselii. De aceea trebuie să faceți loc sub ușa terasei pentru noul profil. Tăiați podeaua de-a lungul adânciturii cu polizorul unghiular și scoateți materialul până la adâncimea necesară cu ajutorul unui burghiu și al unui ciocan demolator.

montarea usilor de terasa 8
montarea usilor de terasa 8

Tăierea parchetului

09

Și din parchet trebuie tăiată o bucată. Tăiați parchetul cu unealta multifuncțională pe o porțiune puțin mai lată decât lățimea ramei noilor uși de terasă – aveți nevoie de acest spațiu suplimentar mai târziu, pentru izolare.

montarea usilor de terasa 9
montarea usilor de terasa 9
10

Spațiul de sub ușa de terasă este umplut cu nisip? Atunci trebuie să introduceți o bucată de polistiren, pentru ca nisipul să rămână la locul său.

montarea usilor de terasa 10
montarea usilor de terasa 10

Finisaj neted cu tencuială adezivă

11

Pentru montarea noii ferestre este necesară o suprafață netedă, astfel încât structura să fie etanșă. De aceea, porțiunea decupată din perete trebuie să aibă un finisaj neted cu tencuială adezivă. Suprafața este umezită în prealabil, pentru ca tencuiala să adere bine. Amestecați tencuiala cu aditiv accelerator, astfel încât să se poată întări complet în timp ce dumneavoastră pregătiți fereastra nouă pentru montaj. Acoperiți cu tencuială și celelalte defecte ale peretelui apărute eventual în cursul demontării.

montarea usilor de terasa 11
montarea usilor de terasa 11

Montarea casetei pentru jaluzele

12

Caseta pentru jaluzele poate fi încă ușor de accesat. De aceea este bine să montați acum rulmenții laterali ai noului rulou. În acest scop, realizați orificiile pentru dibluri și înșurubați noii rulmenți.

montarea usilor de terasa 12
montarea usilor de terasa 12
13

Este necesar un (nou) perete separator între cele două jaluzele? Atunci tăiați pe dimensiune o placă OSB și fixați-o cu doi conectori în unghi pe partea superioară a casetei pentru jaluzele. În cazul în care peretele separator vechi este încă stabil și sigur, puteți sări peste acest pas. Acum se montează cei doi rulmenți interni.

montarea usilor de terasa 13
montarea usilor de terasa 13
14

Măsurați de 2 x lățimea liberă și transferați dimensiunile pe ruloul respectiv – țineți cont și de lățimea cilindrilor de tambur de la capetele ruloului. Cilindrii pot fi ajustați atât cât este nevoie pentru ca rulourile să poată fi prinse în rulmenți. Cilindrii se fixează mai târziu. Acum puteți scurta rulourile.

montarea usilor de terasa 14
montarea usilor de terasa 14

Montajul motorului pentru jaluzele

15

Montați acum, la capătul opus primului rulou, motorul pentru jaluzele, apoi introduceți ruloul și îndreptați-l cu ajutorul nivelei. Fixați mai apoi ruloul cu cilindri de tambur pe rulmenți. Fixați cablul pe rulou, astfel încât să nu încurce până îl conectează electricianul la curent. Montați în același mod și cel de-al doilea rulou.

montarea usilor de terasa 15
montarea usilor de terasa 15
Găurile mari se vor umple cu pietricele; țineți mai întâi pietrele în apă, apoi îndesați-le, amestecate cu tencuială, în găuri. Apoi tencuiți.

Montarea ușii de terasă

16

De aici încolo trebuie să lucreze din nou două persoane. Montați mai întâi mânerele noilor uși și ferestre, pentru a putea fixa aripile acestora. În acest sens, scoateți cuiul de siguranță de pe rulmentul superior trăgând în jos, apoi fixați aripa ferestrei. Așezați mai apoi plăcile de polistiren, astfel încât să puteți așeza pe ele mai târziu ramele, fără să le zgâriați.

montarea usilor de terasa 16
montarea usilor de terasa 16

Nivelarea diferențelor de înălțime

17

Așezați două pene de nivelare de 5 mm în deschiderea peretelui de la nivelul pardoselii. Acum așezați, pentru verificare, rama ușii de terasă pe aceste pene. Măsurați apoi diferența de înălțime dintre cantul superior al pragului și pardoseală. Ușile trebuie să se deschidă și să se închidă fără să atingă podeaua. Se va măsura și distanța de sub prag. Aceste dimensiuni sunt necesare pentru a putea construi ulterior substructura ramei.

montarea usilor de terasa 17
montarea usilor de terasa 17

Substructura ramei pentru ușă

18

Așezați suportul ramei pentru ușă pe trei bucăți de lemn. Lăsați puțin loc deasupra pentru izolație și pentru poziționarea exactă cu ajutorul penelor de nivelare. Fixați bucățile de lemn de podea cu adeziv de construcție. Apoi așezați penele de nivelare pe bucățile de lemn și ajustați-le cu nivela. Lipiți-le cu adeziv de construcție, ca să nu alunece. Rama ferestrei alăturate se va monta în același mod.

montarea usilor de terasa 18
montarea usilor de terasa 18

Fixarea profilului de îmbinare pentru pervaz

19

Acum se va fixa profilul de îmbinare pentru pervaz pe partea inferioară a ramei ferestrei. Pe acesta se va fixa mai târziu pervazul. Așezați masca pe partea exterioară.

montarea usilor de terasa 19
montarea usilor de terasa 19
20

Fixați profilul de îmbinare pentru pervaz cu două șuruburi, ca să nu alunece.

montarea usilor de terasa 20
montarea usilor de terasa 20

Îmbinarea ramelor

21

Acum trebuie îmbinate cele două rame. Pentru a face asta, așezați cele două rame pe podea. Marcați găurile pe una din cele două rame, cu o distanță de 15 cm între ele și față de colțuri.

montarea usilor de terasa 21
montarea usilor de terasa 21
22

Ridicați o ramă și dați găuri în ea cu ajutorul unui burghiu pentru metal pentru șuruburile de îmbinare, din interior către exterior. Găurile nu trebuie date decât într-una dintre rame!

montarea usilor de terasa 22
montarea usilor de terasa 22
23

Lipiți bandă de etanșare în spațiul gol dintre cele două profiluri. Banda se dilată în timp, izolând spațiul gol.

montarea usilor de terasa 23
montarea usilor de terasa 23
24

Tăiați acum, cu o foarfecă, benzile pentru îmbinare, și potriviți-le pe profil.

montarea usilor de terasa 24
montarea usilor de terasa 24
25

Așezați cele două rame din nou una lângă cealaltă și fixați-le aliniate în partea de sus cu cleme de fixare. Apoi fixați cu șuruburi, pornind dinspre rama cu găurile deja date, înspre rama fără găuri.

montarea usilor de terasa 25
montarea usilor de terasa 25
26

Așezați cele două rame îmbinate în deschiderea din perete. Poziționați pene de fixare sub rama de fereastră și potriviți-le cu nivela pe toate direcțiile. Șinele de ghidaj pentru jaluzele au nevoie de o distanță de cca. 5 mm față de falț – folosiți, așadar, penele potrivite. Rama ferestrei se va fixa după ajustarea acesteia cu perne de montaj. În acest scop, așezați pernele în colțurile de sus și umflați-le uniform, până ce rama stă fixă.

montarea usilor de terasa 26
montarea usilor de terasa 26

Montarea șinelor de ghidaj pentru jaluzele

27

Acum se montează șinele de ghidaj pentru jaluzele. Aliniați cele două șine centrale la mijloc, pe cele două rame îmbinate. Apoi prindeți-le împreună cu rama cu ajutorul dispozitivului de fixare.

montarea usilor de terasa 27
montarea usilor de terasa 27
28

Aliniați șinele de ghidaj exterioare astfel încât să fie dispuse egal și verticale. Marcați-le poziția pe ramă.

montarea usilor de terasa 28
montarea usilor de terasa 28

Fixarea ancorei de montaj

29

Acum se marchează pe rame orificiile pentru șuruburile cu care vor fi fixate pe perete. Pe rama ferestrei sunt suficiente două găuri, la o distanță de 15 cm față de colțuri. La ramele ușii vor fi date găuri suplimentare, la distanțe de cca. 60 cm.

Există locuri care nu sunt adecvate pentru plasarea șuruburilor? În aceste locuri montați ancore de montaj – ele se fixează pur și simplu pe ramă. Pe urmă, ele se îndoaie până ce se lipesc, spre interiorul încăperii, de perete. Aici se va înșuruba mai târziu rama.

montarea usilor de terasa 29
montarea usilor de terasa 29
30

Dezlipiți rama pe laturi, pentru ca pilitura rezultată de pe urma găuririi să nu o zgârie. Apoi dați găurile pentru șuruburi cu un burghiu pentru metal, fără a ajunge însă până în zidărie. Pentru a proteja mașina de găurit, puteți introduce o plăcuță de lemn între ramă și zid.

montarea usilor de terasa 30
montarea usilor de terasa 30
31

Pentru a efectua următorii pași, scoateți rama din deschiderea din zid. Înșurubați ancora sau ancorele de montaj în ramă.

montarea usilor de terasa 31
montarea usilor de terasa 31

Ajustarea ramei ferestrei

32

Îndepărtați folia de protecție de pe rama ferestrei, pentru a o putea însemna și înșuruba. Aliniați șinele de ghidaj în partea inferioară a ramei ferestrei. În partea de sus trebuie să depășească rama cu 1-2 cm – măsurile exacte se găsesc în indicațiile de la producător. Important este ca mai târziu să iasă câțiva milimetri peste decupajul ferestrei – vă recomandăm să vă orientați după linia de marcaj a tocului. Apoi tăiați șinele cu ferăstrăul. Așezați șina tăiată pe măsură din nou pe ramă și marcați poziția fantei de montaj. Trasați linia de marcare în paralel cu rama ferestrei – pe această linie se vor înșuruba apoi șuruburile tip niplu, deasupra cărora se vor prinde ulterior șinele.

montarea usilor de terasa 32
montarea usilor de terasa 32
33

Înșurubați șuruburile tip niplu pe ramă din 20 în 20 cm, de-a lungul liniei de marcaj.

montarea usilor de terasa 33
montarea usilor de terasa 33
34

În funcție de tipul de construcție, piesele finale se vor lipi cu adeziv de construcții în partea inferioară a șinelor de ghidaj pentru jaluzele. Poziționați șinele scurtate, aliniați-le corect în partea de jos și fixați-le pe șuruburile tip niplu. În acest scop puteți folosi un ciocan, ținând dedesubt o bucată de lemn.

montarea usilor de terasa 34
montarea usilor de terasa 34
35

În partea de sus a șinelor de ghidaj pentru jaluzele se vor lipi piese finale, cu adeziv de construcții. Acestea sunt oblice pe interior, formând astfel un element de prindere pentru ruloul de jaluzele. Piesele finale arată diferit, în funcție de tipul ferestrei.

montarea usilor de terasa 35
montarea usilor de terasa 35

Fixarea traverselor pentru jaluzele

36

Acum trebuie tăiată pe măsură traversa pentru jaluzele. În acest scop, așezați-o aliniat și centrat pe rama superioară. Marcați porțiunile care trebuie tăiate pentru a face loc șinelor de ghidaj pentru jaluzele aflate deasupra. Decupați apoi aceste zone cu o unealtă multifuncțională.

montarea usilor de terasa 36
montarea usilor de terasa 36
37

Fixați traversa pentru jaluzele decupată pe măsură pe rama de fereastră. Canturile fără capac se vor acoperi cu bandă adezivă din material textil.

montarea usilor de terasa 37
montarea usilor de terasa 37
38

Fixați mai apoi traversa cu șuruburi.

montarea usilor de terasa 38
montarea usilor de terasa 38
39

Pentru mai multă stabilitate se va monta o traversă suplimentară din metal. Aliniați-o la ramă și marcați găurile pentru șuruburi astfel încât să nu nimeriți șuruburile traversei de dedesubt. Dați găurile necesare, apoi prindeți cu șuruburi traversa suplimentară.

montarea usilor de terasa 39
montarea usilor de terasa 39

Ajustarea ramelor

40

Așezați din nou rama în decupajul din perete, ajustați-i poziția în toate direcțiile cu ajutorul nivelei, apoi fixați-o din nou cu ajutorul pernelor de montaj. Apoi efectuați cu burghiul pentru piatră orificii pentru dibluri în perete – prin găurile deja date din ramă. Faceți și orificiile pentru dibluri din dreptul ancorelor de montaj.

Trebuie să efectuați orificii și sub pragul ușii terasei: în acest sens, îndepărtați acoperirea și dați găuri cu burghiul pentru metal prin ramă, dar nu și prin zidărie. Apoi efectuați și aici orificii pentru dibluri în perete, cu ajutorul burghiului pentru piatră. După aceea scoateți din nou rama din deschiderea din zid și așezați-o pe partea exterioară.

montarea usilor de terasa 40
montarea usilor de terasa 40

Etanșarea ramei

41

Acum veți etanșa rama pe partea dinspre interior. Pentru a face asta, lipiți folie adezivă pe partea dinspre interior a ramei lăsând o rezervă la colțuri, pentru ca banda să se lipească mai apoi și de zidărie.

montarea usilor de terasa 41
montarea usilor de terasa 41
42

Acum veți etanșa rama pe partea dinspre exterior. Lipiți aceeași bandă adezivă ca în pasul de mai înainte, pe rama inferioară a ferestrei. Pe segmentul din aluminiu al ușii terasei se va lipi bandă adezivă pentru a o etanșa față de porțiunea inferioară. Trebuie lipită bandă adezivă și pe șinele de ghidaj pentru jaluzele – acolo unde șinele se vor lipi ulterior de zidărie.

montarea usilor de terasa 42