0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 21.02.2024 la ora 21:39. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Parchetul din lemn stratificat și masiv

Parchetul din lemn stratificat și masiv

Informaţi-vă din articolul nostru despre aspectele pe care ar trebui să le luaţi în considerare la achiziţia parchetului! Dacă v-aţi decis ca noua dumneavoastră pardoseală să fie parchetul, veţi savura pe deplin numeroase avantaje.

Desigur, preţul parchetului este, de regulă, semnificativ mai ridicat decât cel al celor mai multe alte tipuri de pardoseli, însă dumneavoastră optaţi în mod conştient pentru o pardoseală naturală şi cu durată de viaţă deosebit de lungă.

Scurtă prezentare a parchetului din lemn stratificat și masiv

Avantajele parchetului din lemn stratificat și masiv

 • puteţi alege dintr-o varietate foarte mare de tipuri de lemn, nuanţe şi suprafeţe
 • pardoseala radiază naturaleţe şi căldură ca şi lemnul veritabil
 • formă stabilă, chiar şi în cazul variaţiilor de umiditate
 • poate fi şlefuit, respectiv recondiţionat
 • poate fi montat fără încleiere şi în sistem flotant pe aproape orice suport

Indicaţie: parchetul poate fi relativ scump şi dificil de întreţinut.

Structura materială a parchetului din lemn stratificat și masiv

Din ce este realizat parchetul? Desigur, din lemn! Aici puteţi afla exact care este structura unei pardoseli din parchet şi ce diferenţiază parchetul triplustratificat de plăcile din lemn masiv şi de pardoselile clasice din lemn.

 • 
				Structura parchetului triplustratificat

  Parchetul triplustratificat
  Alături de plăcile din lemn masiv, parchetul - numit şi parchet finisat - este singurul tip de pardoseală din lemn autentic, pe care îl puteţi monta foarte simplu chiar şi singur. Motivul constă în structura tipică multistrat a parchetului.

  Parchetul finisat obişnuit se caracterizează prin structura sa tipică alcătuită din trei straturi:

  • Stratul de uzură sigilat: Acest strat este alcătuit din tipul de lemn natural şi individual, care conferă parchetului aspectul său unic. Acest strat este sigilat şi protejat de către un strat de acoperire.
  • Stratul intermediar: Acest strat alcătuit din lemn autentic sau din HDF (High Density Fibre = placă fibrolemnoasă de densitate mare) serveşte la fel ca şi stratul inferior la stabilizarea şi rezistenţa pardoselii.
  • Stratul inferior: Acest strat inferior serveşte, de asemenea, la stabilizarea parchetului, conferind rezistenţă plăcilor individuale.

 • 
				Parchet structura placilor din lemn masiv

  Plăcile din lemn masiv sunt compuse dintr-o bucată de lemn. În funcţie de model, se fixează în cuie, se prind în şuruburi pe o structură-suport sau se montează în sistem flotant (cleme click).

  De regulă, sunt confecţionate din lemn masiv de foioase sau conifere. Sunt disponibile în stare brută, netratată, sau cu suprafeţe înnobilate.

  Plăcile din lemn masiv „lucrează”, adică se dilată sau se contractă în funcţie de gradul de umiditate din mediul ambiant.

 • 
				Parchet structura pardoselilor din lemn

  Pardoseala din lemn reprezintă o alternativă convenabilă la preţ la parchetele din lemn foarte nobil. Stratul de uzură este realizat din furnir din lemn nobil şi este optim pentru renovări, atunci când se impun înălţimi de montare reduse.

  O pardoseală din lemn este ideală pentru o montare în sistem flotant, iar datorită suprafeţei gata sigilate UV este circulabilă de îndată.

Suprafeţele parchetului

Doriţi ceva foarte special? În prezent, există numeroase moduri şi căi de a modifica suprafaţa parchetului şi a tipului de lemn, pentru a conferi fiecărei podele un look individual!

 • 
				Parchet suprafata periata

  Suprafață periată

  În cazul suprafeţei periate, lemnul este periat, ceea ce conferă un aspect deosebit, natural, de lemn.

 • 
				Parchet suprafata uleiata

  Suprafaţă uleiată

  Suprafaţa uleiată conferă pardoselii din parchet un aspect şi o impresie tactilă deosebit de naturale, iar pardoseala se simte caldă.

 • 
				Parchet suprafata lacuita

  Suprafaţă lăcuită

  Pardoselile din parchet lăcuit sunt foarte rezistente şi uşor de întreţinut.

 • 
				Parchet suprafete rindeluite

  Suprafaţă rindeluită

  Forma vălurită conferă suprafeţei rindeluite un aspect unic.

 • 
				Parchet suprafata albita

  Suprafaţă albită

  În cazul suprafeţei albite, fibra fină a lemnului este accentuată într-o nuanţă deschisă, proaspătă.

 • 
				Parchet suprafata periata colorata

  Suprafaţă periată colorată

  În cazul acestui finisaj, suprafaţa periată a parchetului este, de asemenea, tratată cu o culoare, pentru a accentua fibra naturală a lemnului.

 • 
				Parchet suprafata antichizata

  Suprafaţă antichizată

  În cazul antichizării, lemnului i se aplică urme de îmbătrânire suplimentare, care îi accentuează caracterul antique.

 • 
				Parchet suprafata afumata

  Suprafaţă afumată

  În cazul afumării, porţiunile întunecate ale suprafeţei parchetului sunt accentuate prin afumare, ceea ce accentuază aspectul greu, intens al acestora.

 • 
				Parchet suprafata nuantata

  Suprafaţă nuanţată

  La acest tip de finisaj, lemnul este nuanţat special, obţinându-se o colorare deosebită, însă naturală.

Calitatea lemnului

Caracteristicile calitative vizibile ale unui parchet de calitate sunt tipul individual, nobil, de lemn, suprafaţa şi nuanţele acestuia. În plus, calitatea mai este determinată şi de tipul de lemn şi de proprietăţile acestuia.

Diferitele tipuri de lemn se diferenţiază prin aspect (culoare, joc cromatic şi creştere), duritate (grad de rezistenţă, respectiv sensibilitate) şi comportamentul faţă de umiditate.

Absorbţia umidităţii la lemn. Lemnul are o funcţie naturală de umflare şi de contracţie. Cu alte cuvinte, absoarbe şi cedează umiditatea, modificându-şi dimensiunile şi forma în condiţiile unor schimbări climatice.

Materialul lemnos din care este confecţionat parchetul este compus astfel încât să confere o stabilitate mai mare a formei decât lemnul masiv (de exemplu la parchetul finisat, parchetul laminat, plăcile aglomerate).

Duritatea lemnului

În funcţie de tipul de lemn din care este alcătuit noua dumneavoastră pardoseală din parchet, rezistenţa şi sensibilitatea acesteia pot varia. Lemnul de conifere este mai moale, iar cel de foioase mai tare.

Duritatea lemnului

Duritatea Brinell
O altă proprietate calitativă, respectiv de diferenţiere, pentru duritatea lemnului este aşa-numita duritate Brinell. Cu cât valoarea durităţii Brinell este mai mare, cu atât lemnul este mai tare (vezi graficul de mai sus).
Duritatea unei pardoseli din lemn este determinată cu ajutorul unei bile de oţel (diametru 10 mm), care acţionează timp de 30 de secunde asupra podelei cu o greutate de 100 cm. Adâncimea amprentei generate determină „valoarea Brinell”.

Cu cât valoarea este mai mare, cu atât lemnul de parchet este mai dur. Având o valoare Brinell de cca 4,8, arţarul canadian se numără printre cele mai rezistente tipuri de lemn. Molidul, pe de altă parte, este unul dintre tipurile cele mai moi de lemn, valoarea sa Brinell fiind de numai 1,3. Alte tipuri de lemn prezintă următoarele valori: frasinul cca 4,0, fagul cca 3,8, stejarul cca 3,7, cireşul cca 3,6, mesteacănul cca 2,6 şi pinul cca 1,6.

Caracteristicile de calitate ale noului dumneavoastră parchet sunt influenţate şi de diferitele suprafeţe ale lemnului.

Repararea și recondiționarea parchetului din lemn stratificat și masiv

Mai jos vă arătăm cu puteţi remedia foarte simplu micile zgârieturi din parchet cu ajutorul unei nuci. Zgârietura nu dispare, însă nu mai este atât de vizibile. Articolul nostru vă prezintă modul în care funcţionează acest truc.
Aici găsiţi ponturi utile pentru repararea parchetului şi remedierea unor porţiuni deteriorate din parchet.

Remedierea porţiunilor deteriorate din parchet

Denivelări, zgârieturi şi fisuri? Aici puteţi găsi sfaturi mici, dar extrem de utile, pentru remedierea parchetului!

 • Denivelări în plăcile sau pardoselile de parchet
  Denivelările şi punctele de presiune din parchet dispar prin umezirea ţintită a locului respectiv. Fibrele lemnoase apăsate din parchet se umflă. Dacă aşezaţi deasupra o cârpă umedă şi un fier de călcat, efectul este şi mai puternic.
 • Găuri şi fisuri în parchet
  Găurile şi fisurile din parchet pot fi închise folosind o pastă pentru lemn în nuanţa potrivită. Aplicaţi apoi pe locul respectiv un tratament pentru suprafaţă.
 • Mici zgârieturi în parchet
  Zgârieturile din parchet pot fi îndepărtate prin şlefuire sau folosind ceara pentru reparaţii. Dacă aceasta nu rezolvă problema, şlefuiţi porţiunea respectivă şi trataţi-o cu lac de sigilare diluat. O reparaţie care să nu lase urme sau suprapuneri între vechiul şi noul strat de lac nu este însă posibilă. În funcţie de cum cade lumina, vor fi vizibile diferenţe de luciu.

Repararea si reconditionarea parchetului

Înlocuirea unei plăci de parchet

Dacă locul deteriorat nu mai poate fi remediat cu trucul de mai sus, nu vă mai rămâne altceva de făcut decât să raşchetaţi parchetul sau să înlocuiţi placa respectivă.

Numărul de raşchetări pe care îl poate suporta un parchet depinde în primul rând de grosimea stratului său de lemn veritabil. La acest capitol există diferenţe între parchetul masiv şi cel multistratificat, determinate de materialele folosite şi de structură.


Care sunt aspectele de care trebuie să ţin seama la înlocuirea unor plăci individuale de parchet? Vă arătăm pas cu pas cum trebuie să procedaţi.

 • Faceţi câte o gaură în toate cele 4 colţuri ale plăcii pe care doriţi să o înlocuiţi, la 10 mm distanţă de margine.
 • Tăiaţi apoi placa cu fierăstrău circular manual, de la gaură la gaură. Tăiaţi fără grijă după gaură, până aproape de margine.
 • Îndepărtaţi bucăţile rămase din partea decupată a plăcii. Cel mai bine desprindeți bucăţile înţepenite folosind un instrument ascuţit şi bătând uşor cu ciocanul în nut şi feder. Curăţaţi apoi nutul şi federul de murdărie, cel mai bine cu o daltă sau o freză.
 • Tăiaţi excrescenţa nutului de la noua placă, pe latura frontală şi pe lungime, cu un fierăstrău cu disc, reglând adâncimea de tăiere la 4-5 mm.
 • Aşezaţi acum placa nouă de probă în porţiunea eliberată şi verificaţi potrivirea. Trageţi din nou afară placa cu o ventuză pentru geamuri sau o bandă adezivă. Puteţi acum încleia toate laturile cu nut şi feder şi monta placa de parchet.
 • Aşezaţi pe placa nouă circa 24 de ore o greutate, până când cleiul s-a uscat. Cleiul care iese din rosturi trebuie de îndată şters cu o cârpă curată sau un burete.

Sfat

Nu este întotdeauna nevoie să folosiţi artileria grea. De multe ori, este suficientă o curăţare temeinică.

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea parchetului laminat

Parchetul laminat este o pardoseală cu multe avantaje. Este rezistent, uşor de întreţinut, este disponibil într-o variatate enormă de modele de imitaţie de lemn, are un preţ convenabil şi este uşor de montat. Vă arăt ...citește mai mult

În sus