0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 03.03.2024 la ora 10:39. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Mocheta - Ghid și instrucțiuni

Mocheta - Ghid și instrucțiuni

Bucurați-vă de căldură. Spații de locuit confortabile. Mocheta se numără printre tipurile clasice de pardoseli. Chiar dacă, în prezent, are concurență serioasă, mocheta rămâne în continuare populară deoarece niciun alt timp de pardoseală nu creează o ambianță mai caldă, plăcută și moale. În special mersul desculț pe mochetă poate deveni similar unei plimbări pe vată, nisip sau gazon.

Scurtă prezentare a mochetei

Bază moale pentru un cămin confortabil

Mochetele sunt disponibile în numeroase modele și culori. Mochetele fac parte din categoria pardoselilor textile care se pot monta pentru a acoperi întreaga suprafață a unei încăperi. Datorită suprafeței sale moi, mocheta se numără încă, de decenii, printre cele mai populare pardoseli. Este populară în special pentru dormitoare sau camerele de copii, pentru că mersul pe ea desculț este o plăcere.

Norma DIN 66095 prevede cerințe speciale pe care pardoselile textile trebuie să le îndeplinească la utilizare. În funcție de aceste cerințe, vă puteți formula lista personală de dorințe pentru noua dumneavoastră mochetă moale și pufoasă. Aceste proprietăți suplimentare sunt marcate pe ambalaje prin pictograme corespunzătoare.

Avantajele mochetelor

Mocheta nu doar sporește gradul de confort al spațiului locativ, ci contribuie, de asemenea, la reducerea costurilor de încălzire și la economia de energie:

 • Mocheta reține mai bine căldura de la picioare, care în cazul podelelor netede s-ar disipa.
 • Într-o încăpere mochetată, temperatura resimțită este cu 1 până la 2 grade mai ridicată decât în cazul pardoselilor tari.
 • Este mai simplu să reglați temperatura camerei mai jos, păstrând același confort termic.
 • Fiecare grad de temperatură în minus poate reduce costurile de încălzire cu până la 6 %.

Sfat

Pentru a se evita decolorarea sau pătarea, mochetele nu ar trebui expuse permanent luminii UV. Acest tip de pardoseală este cald și moale, însă și sensibil la murdărie! Aici puteți găsi toate informațiile privind întreținerea și curățarea mochetelor.

Structura materială a unei mochete

Mochetele și covoarele sunt alcătuite dintr-un strat de uzură și unul suport. Stratul de uzură este stratul superior compus din fire. Greutatea acestui strat (greutatea firelor) reprezintă o caracteristică de calitate importantă a unei mochete. Legătura dintre cele două straturi se numește „Tufting“ Cu ajutorul a nenumărate ace dispuse unele lângă altele, firul de țesere este croșetat pe întreaga lățime a materialului suport.

Pe lângă mochetele ”croșetate” mai există și mochete țesute, caracterizate printr-un nivel de calitate ridicat, rezistență, dar au și un preț pe măsură. Există, în plus, și acoperitoare de pardoseală textile fără fire,care nu posedă o structură din două straturi, ci dispun doar de stratul de uzură. Acesta fie îndeplinește și funcția de strat-suport, fie este cusut din fabrică direct pe un material suport subțire. Exemple de pardoseli textile fără fir sunt cele cu aspect de pâslă (tip needlepunch sau needlefelt).

Cele mai multe tipuri de mochetă sunt însă fabricate în sistem tufting. În funcție de modul în care este prelucrat firul, respectiv dacă rămâne buclă sau este scurtat, mochetele pot fi cu fir buclat, scurtat/tuns sau cu aspect combinat (bucle tăiate).

Mocheta cu fir buclat (Bouclé)

Dacă stratul de uzură al mochetei este alcătuit din bucle închise din fire sau fibre, atunci vorbim despre o mochetă buclată (Bouclé, cu fir buclat).

Fire scurtate (velur)

În cazul mochetei cu fire scurtate, buclele sunt tăiate în partea de sus. În funcție de înălțimea buclelor, se diferențiază următoarele tipuri de mochetă: Saxony (peste 10 mm) și Shag sau Shaggy (peste 40 mm).

Aspect combinat, tuns și buclat (Cut-Loop)

Acest tip de mochetă combină firul buclat cu cel tuns. Mochetele cu aspect combinat, numite și structurate, sunt disponibile și cu înălțimi diferite.

Suprafața mochetelor

Cunoștințe despre fire

Materialul fibros reprezintă materia de bază folosită la fabricarea firelor, utilizate mai departe la confecționarea mochetelor.
De regulă, mochetele sunt alcătuite din:
10 % fibre naturale (de origine vegetală sau animală, de ex. lână de oaie). Acestea reprezintă materii prime regenerabile.
90 % fibre chimice (fibre sintetice sau celuloză). În această categorie intră poliamida, polipropilena, poliacrilul și poliesterul.

Fibrele sintetice utilizate în procesul de producție au avantajul că reduc costul de fabricație al mochetelor și le sporesc rezistența. Deosebit de avantajoasă este utilizarea fibrelor din poliamidă și poliester, deoarece acestea sunt foarte rezistente la murdărie și la apăsare.

Culorile

Alături de tipul de suprafață, coloritul și modelul mochetei reprezintă aspecte esențiale pentru amenajare și determină decizia de cumpărare. În continuare, o mică selecție din posibilitățile practic nelimitate pe care le oferă mochetele la capitolul design:

 • mochete uni
  Nu, acest tip de mochetă nu este nicidecum gândită doar pentru universități, ci este vorba despre mochetă tip tufting, care primește o nuanță uniformă într-o baie de culoare.
 • Mouliné
  În acest caz, se folosesc fire care primesc nuanțe diferite în baia de culoare, de regulă ton pe ton.
 • Fire Space-dyed
  În acest caz, se utilizează fire care, înainte de prelucrare, sunt imprimate în mai multe culori.
 • Imprimare
  Aceste mochete croșetate în nuanțe brute de alb sau deja colorate sunt imprimate în mod individual cu ajutorul unei role rotative.

Efecte

 • Structură înaltă-joasă
  În acest caz, cu ajutorul unor role electrice au fost imprimate mochetei efecte de înălțime și adâncime.
 • Tip-sheared
  Acest tip de mochetă posedă fire de mai multe înălțimi, cele mai înalte fiind tăiate astfel încât să se obțină un model asemănător velurului.
 • Saxony
  Sub această denumire sunt cuprinse mochetele cu fir creț, realizat din ațe fixate, ceea ce reprezintă o caracteristică de calitate pentru mochetele cu fir înalt.

Stratul protector

Aplicarea stratului protector are loc abia după procesul de colorare a mochetei. Acesta sporește proprietățile de confort și servește la fixarea nodurilor firelor. Stratul protector conferă mochetei proprietăți de izolare fonică și termică. Procesul constă în aplicarea unui strat inițial (prinderea firelor în țesătura-suport) și a stratului dorsal (din material textil, fleece sau spumă).

Plăci și dale de mochetă

Plăcile și dalele de mochetă vă permit o flexibilitate deosebită. Acestea sunt ușor de depozitat și de transportat. În plus, după montare rămân mai puține resturi decât în cazul mochetei clasice.

Plăcile și dalele de mochetă pot fi montate liber, ceea ce permite o înlocuire rapidă și fără complicații. Dacă doriți vreodată să vă mutați, puteți, pur și simplu, să luați cu dumneavoastră și plăcile și dalele de mochetă.

În plus, ele răspund perfect dorințelor dumneavoastră individuale. Le puteți monta pe întreaga suprafață sau doar în anumite zone, de exemplu peste o altă pardoseală, pentru a evita formarea de „poteci”.

Plăcile și dalele de mochetă oferă posibilități de amenajare enorme. Pe lângă modelul tablei de șah, montarea se poate face și după alte modele: de exemplu Ashlar, Herringbone, Lines sau Weave. Puteți, de asemenea, să aplicați și idei individuale sau să lucrați cu diferite culori. Orice este posibil!

Sfat

Doriți să montați singur plăcile și dalele de mochetă? În cadrul Academiei meșterului HORNBACH, puteți afla cum trebuie să procedați și ce vă trebuie pentru acest proiect. În plus, vă așteaptă instrucțiuni pas cu pas, pentru o reușită sigură. Instrucțiunile „Montarea plăcilor de mochetă” vă arată cum se procedează.

Caracteristici de calitate a mochetelor

Alături de design și preț, calitatea reprezintă criteriul cel mai important în baza căruia alegeți o nouă mochetă. Calitatea materialelor mochetelor fabricate după procedeul tuft este evaluată, de regulă, după numărul de noduri per metru pătrat. Cu cât numărul de noduri este mai mare, cu atât mocheta este mai scumpă și de calitate superioară, deoarece la confecționarea ei s-au consumat mai mult material și mai multe ore de muncă.
Procedeul de fabricație tuft: firele de plus (de obicei sintetic) sunt fixate de suport cu un strat de material plastic, apoi acoperite cu latex. Mochetele astfel obținute sunt inodore, fara substante toxice, pot fi montate direct pe pardoseală și cu benzi cu arici.

Greutatea

O altă caracteristică de calitate a unei mochete o constituie greutatea - cu precădere așa-numita greutate a firelor. Acest indicator desemnează greutatea firului per metru pătrat și cantitatea rămasă după producție. Greutatea totală poate fi falsificată prin utilizarea unui strat dorsal greu, nefiind astfel un indicator optim al calității.

Sistemul de informații despre produse al industriei europene a covoarelor
PRODIS este sistemul unitar de informații despre produse al industriei europene a covoarelor, care furnizează informații de încredere atât consumatorilor, cât și comercianților. Acestea se bazează pe două elemente:

 • sistemul de testare GUT pentru emisiile COV și substanțe chimice, precum și
 • simbolurile FCSS normate pentru clasificarea în funcție de trafic.
Eticheta GUT este o componentă integrală a sistemului PRODIS și indică faptul că produsul îndeplinește toate cerințele unei mochete ecologice. În fiecare an, GuT testează sute de tipuri de mochete. Numai mochetele care corespund normelor GuT obțin un număr GuT de verificare. Acest număr vă oferă garanția că produsul respectiv a fost testat de către unul dintre institutele de testare independente recunoscute. În fiecare an, au loc verificări de control la producători și în magazinele HORNBACH, pentru a verifica respectarea criteriilor GuT. Pentru HORNBACH este deosebit de important să colaboreze cu furnizori care îndeplinesc directivele GuT privind protecția mediului și sustenabilitatea.

Simbolurile FCSS indică clasele de trafic și de uzură, precum și numeroase caracteristici de produs ale mochetelor. În primul rând, oferă informații cu privire la îndeplinirea de către produs a normelor euro. În conformitate cu EN 685, mochetele sunt împărțite în diferite clase de trafic. Fiecare clasă constituie în același timp și o recomandare pentru domeniul de utilizare adecvat. Pentru mochete sunt relevante șapte clase de trafic (21, 22, 22+, 23, 31, 32 și 33). Acestea sunt diferențiate prin EN 13329 și marcate pe ambalaje cu pictogramele corespunzătoare.

Locuinte sanatoase certificat

Nu trebuie decât să căutați în magazinele noastre semnul calității „Gesundes Wohnen” („Spații de locuit sănătoase”).

Prin certificarea „Gesundes Wohnen“ („ Spații de locuit sănătoase”), HORNBACH vă oferă siguranța că toate produsele marcate au fost supuse unei verificări după cele mai exigente criterii. În plus, prin acest însemn al calității, aveți confortul de a nu fi nevoiți să cunoașteți și să verificați toate certificările existente pe piață.

Repararea și recondiționarea mochetei

În spațiile unde locuim, lăsăm urme. Uneori mocheta se pătează. Există numeroase tipuri de murdărie și de pete care se pot îndepărta cu produsul de curățare potrivit. Dacă o pată nu se lasă îndepărtată fără urme, nu înseamnă că trebuie deîndată să cumpărați o nouă mochetă. Puteți pur și simplu să recondiționați locul în cauză. Așadar, ce mai așteptați? Informați-vă acum și demarați proiectul!

Îndepărtarea petelor de arsură din mochetă

 • Scrumul de la țigări produce pete persistente, pe care nu le puteți îndepărta nici cu cel mai bun detergent. Chiar dacă este doar o gaură mică, vă va atrage privirea de fiecare dată. În această situație, soluția este doar decuparea locului ars cu un dorn de perforat.
 • Așezați dornul drept pe locul ars și aplicați două sau trei lovituri de ciocan. Acum decupați dintr-un rest de mochetă un petic adecvat. Așezați o placă de lemn sub mochetă, pentru a proteja pardoseala.
 • Lipiți acum peticul respectând direcția firului.

Îndepărtarea petelor mari din mochetă

 • Petele mai mari, care nu pot fi îndepărtate în ciuda curățirii profesionale, trebuie, de asemenea, decupate. Așezați pe locul pe care doriți să îl remediați un rest de mochetă, respectând direcția firului. Pentru un rezultat uniform, folosiți un șablon tare sau un ajutor pentru tăiere (de exemplu o placă ceramică). Așezați șablonul sau placa pe restul de mochetă, după care tăiați ambele straturi cu o lamă nouă de cutter.
 • Îndepărtați porțiunea deteriorată a mochetei, curățați marginile și așezați peticul nou mai întâi de probă. Dacă se potrivește perfect, puteți fixa peticul cu bandă dublu-adezivă sau velcro (cu cap de ciupercă).

Îndepărtarea umflăturilor din mochetă

 • Umflăturile apărute în mochetă pot fi, de asemenea, îndepărtate simplu și rapid. Faceți în umflătură o incizie mică cu un cutter și umpleți-o cu adeziv pentru mochetă. Cel mai bine funcționează cu o seringă de unică folosință. Apăsați apoi bine mocheta. Gata!

Teme care v-ar putea interesa

În sus