0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 30.03.2023 la ora 14:55. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Tencuirea golului de zidărie pentru fereastră

Timp de lectură 6 min.
Tencuirea golului de zidărie pentru fereastră

Ferestrele și pervazurile noi sunt montate. Acum urmează tencuirea ambrazurii ferestrei (golului de zidărie) și poate și a pereților sau fațadei. Vă explicăm care sunt aspectele de care trebuie să țineți seama.

Alegerea tencuielii potrivite pentru ambrazură (golul de zidărie pentru fereastră)

Tencuiala adecvată pentru ambrazura dumneavoastră depinde de suprafața și de materialul ramei ferestrei. De exemplu tencuiala de var nu se potrivește cu ferestrele din material plastic, pentru că cele două materiale reacționează unul cu celălalt pe parcursul timpului, astfel putându-se produce deteriorări.

Pentru ambrazurile ferestrelor pot fi luate în discuție diverse tencuieli. Tencuielile ușoare pot fi aplicate cu o grosime de 3 până la 5 mm. Însă în acest caz trebuie să tencuiți cu foarte mare precizie. Mortarul obișnuit pentru tencuieli sau mortarul de var este mai bun pentru meșterii amatori fără experiență, pentru că în acest caz se tencuiește la o grosime a stratului de circa 10 mm. În acest caz nu trebuie să se lucreze cu foarte mare precizie.

La tencuire, respectați regula „moale pe tare“.

Dacă tencuiala aplicată este mai tare decât suprafața de bază, pot apărea fisuri din tensiuni și dilatări, acestea putând duce la o coșcovire a stratului de tencuială. În general, pentru meșterii amatori grosimile mai mari pentru tencuială reprezintă alegerea mai bună.

Rutina este utilă

Ambrazura (golul de zidărie) de la fereastră este mai dificil de tencuit decât un perete, din cauza colțurilor și a muchiilor. Este recomandabil să efectuați această lucrare dumneavoastră înșivă numai dacă stăpâniți bine tehnicile fundamentale de tencuire sau dacă, în calitate de meșter amator, sunteți foarte îndemânatic și faceți față cu brio noilor provocări. De asemenea, fixarea riglelor pentru tencuială, precum și ajustarea cu nivela cu bulă trebuie să fie executate în prealabil pentru ca ambrazura să iasă așa cum trebuie.

Tencuirea ferestrelor: materiale și unelte necesare

Asigurați-vă că aveți la îndemână tot ceea ce este necesar pentru tencuire:

 • tencuială potrivită cu materialul peretelui și al cadrului
 • șine pentru tencuială, potrivite cu utilizarea și cu materialele
 • plasă de armătură
 • benzi adezive
 • folie din material plastic pentru acoperire
 • mașină de găurit cu amestecător
 • mortar/găleată pentru tencuială
 • burete sau sticlă cu pulverizator
 • drișcă
 • gletieră
 • gletieră cu burete
 • fir cu plumb
 • nivelă cu bulă de aer
 • cutter

Pregatiri pentru tencuirea golului de zidarie pentru fereastra

Pregătirea tencuirii geamurilor

 • Mascarea și pregătirea suprafeței de bază: curățați ramele ferestrelor și lipiți pe ele cu grijă banda de mascare. Acoperiți complet ferestrele și pervazul cu o folie de material plastic și lipiți ferm folia. Apoi trebuie să umpleți toate găurile și fisurile din ambrazură și din peretele învecinat și să le neteziți cu șpaclul. În afară de aceasta, tăiați cu un cutter spuma poliuretanică rămasă ieșită în afară de la montarea ferestrei, respectiv pervazului. Îndepărtați temeinic praful și murdăria și eventual grunduiți cu o amorsă pentru tencuieli pentru o mai bună aderență.
 • Fixarea țesăturii de armare: utilizați țesătură de armare în zona ambrazurii ferestrei, pentru a preveni fisurile de tensionare. Țesătura o fixați pe perete cu masă de șpăcluire cu mortar. Mai întâi trebuie ca aceasta să se usuce.
 • Aplicarea șinelor pentru tencuială: apoi aplicați rigle pentru tencuială, pentru evitarea exfolierilor în zona muchiilor. Pentru exterior luați în considerare variante rezistente la intemperii. Șinele pentru tencuială le fixați cu mortar pentru tencuieli. În acest sens, la distanțe de circa 300 – 320 mm se va aplica o masă de mortar pentru tencuieli, iar riglele pentru tencuială vor fi pur și simplu presate în aceasta. Controlați poziția șinelor pentru tencuială cu nivela cu bulă de aer. Imediat ce masa de șpăcluire cu mortar s-a întărit și riglele pentru tencuială sunt fixate ferm, puteți începe cu tencuirea ambrazurii.

Tencuirea ambrazurii ferestrei – așa se procedează

Tencuirea ambrazurii ferestrei este similară cu tencuirea pereților și fațadei. Este doar mai complicată din cauza colțurilor și muchiilor ambrazurii și, astfel, reprezintă o provocare pentru cei fără experiență.

 • Amestecați tencuiala conform indicațiilor producătorului și lăsați-o să se umfle.
 • Umeziți zidăria cu un burete sau cu o sticlă cu pulverizator, pentru ca tencuiala să adere mai bine.
 • În mod ideal tencuiți mai întâi partea superioară a ambrazurii. Astfel nu vor rămâne mai târziu resturi de tencuială pe ambrazurile laterale gata finisate.
 • În funcție de tipul de tencuială, o aplicați prin aruncare pe perete sau prin șpăcluire cu o mistrie de netezit. Apoi îi lăsați un timp de repaus, pentru a putea să se întărească.
 • Acum neteziți tencuiala prin umezire și apoi prin frecare cu gletiera în mișcări circulare. Astfel veți obține o suprafață plană, fără goluri.
 • Pentru evitarea punților termice, poate fi necesar să integrați în tencuială și plăci izolatoare, în special în zona exterioară.

Tencuirea pe interior a ambrazurii ferestrei: sfaturi

 • Resturile de tapet trebuie îndepărtate neapărat înainte de tencuirea ambrazurii ferestrei.
 • După lucrările de tencuire, aerisiți încăperile pentru a înlătura umiditatea din pereți.

Tencuirea pe exterior a ambrazurii ferestrei: sfaturi

 • Nu uitați să utilizați rigle pentru tencuială rezistente la intemperii și o tencuială adecvată pentru perete și pentru rama ferestrei.
 • Lipiți cu grijă banda de mascare peste tot, înainte de fixarea șinelor pentru tencuială. În caz contrar veți avea resturi de tencuială pe noua dumneavoastră ramă de fereastră, pe pervaz și pe pardoseală.

Lăsați tencuiala să se usuce complet

După ce ați terminat tencuirea ferestrelor, tencuiala trebuie neapărat să se usuce conform specificațiilor producătorului. Atâta timp cât tencuiala nu este uscată complet, nu aveți voie să executați alte lucrări.

Tencuirea fațadei și a pereților

Informați-vă din instrucțiunile noastre și căror aspecte trebuie să le acordați atenție la tencuirea fațadei și a pereților din zona interioară. Acolo puteți găsi multe informații care vă vor ajuta și la tencuirea ambrazurii ferestrelor.

Tencuirea fațadei

Să tencuim fațada ca la carte! Vă venim în ajutor cu aceste instrucțiuni „Pas-cu-pas” și cu o mulțime de sfaturi și trucuri. Apucați-vă de lucru!

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus