Instrucțiuni

Tencuirea pereților

Tencuirea pereților

Ați făcut modificări, ați renovat, ați făcut găuri pentru prize, ați instalat țevi sau cabluri? Atunci este timpul să vă apucați de tencuială, pentru ca pereții să fie din nou netezi. Aici puteți afla pas cu pas cum se tencuiesc pereții și tavanele.

Aveți nevoie de:

Planificarea și pregătirea

Necesarul de materiale

01

Înainte de a începe lucrarea, trebuie să faceți lista de materiale. În acest scop, trebuie să măsurați exact pereții și tavanul. Cel mai simplu este cu un aparat de măsură cu laser. Aceste măsurători vă oferă toate informațiile necesare pentru achiziția materialelor din magazinul dumneavoastră HORNBACH.

 waende verputzen anleitung as 01
02

Strângeți din încăpere tot ce vă deranjează. Îndepărtați plintele și scoateți foaia ușii. Acoperiți pardoseala cu folie pentru zugrăvit și așezați deasupra hârtie impermeabilă. Așa o protejați cel mai bine. Lipiți benzile la margine și între ele. În continuare, scoateți siguranța sau comutați întrerupătorul diferențial în poziția „Închis”. Verificați toate conexiunile electrice din cameră să nu fie sub tensiune. Abia acum pot fi scoase prizele și lămpile. Pentru aceasta, veți avea nevoie de un specialist, mai ales dacă trebuie scoase doze de racord. Afară, siguranțele rămân pe „Oprit” până când finalizați lucrările și până când toate racordurile electrice sunt montate din nou de către specialist. Acoperiți cu bandă de mascare toate prizele și întrerupătoarele care nu au fost scoase.

 waende verputzen anleitung as 02
03

Acum trebuie îndepărtat tapetul. Perforați tapetul cu rola cu ace. Puneți dizolvant pentru tapet într-un pulverizator sub presiune și umpleți-l cu apă. Pulverizați tapetul cu soluția de dizolvare și lăsați-o să acționeze. Pentru a putea fi îndepărtat, tapetul trebuie să fie ud.

 waende verputzen anleitung as 03
04

Îndepărtați tapetul cu un șpaclu pentru zugrăvit. Nu se desprinde totul din prima? Atunci pulverizați din nou soluție pe locul cu pricina, lăsați să acționeze și apoi îndepărtați tapetul. Îndepărtați apoi adezivul vechi pentru tapet de pe pereți și tavan, folosind o perie și detergent. La final, ștergeți suprafața cu o mistrie cu burete.

 waende verputzen anleitung as 04

Montarea profilurilor de tencuială rapidă

05

Pentru ca tencuiala să fie netedă și plană pe întreaga suprafață, la distanță de 40-60 cm se montează profiluri de tencuială rapidă. Se păstrează, de asemenea, o distanță de 30 de cm față de margini.

Marcați poziția profilurilor: vertical și orizontal. Distanța este în funcție de lungimea dreptarului folosit. Acesta trebuie să ajungă de la un profil la altul, intrând inclusiv în zona laterală a marginii.

 waende verputzen anleitung as 05

Repararea porţiunilor de tencuială deteriorate

06

Desprindeți fragmentele de tencuială deranjante cu ciocanul sau dalta sau răzuiți-le cu drișca-grătar.

 waende verputzen anleitung as 06
07

Scurtați profilurile de tencuială rapidă cu polizorul unghiular și discul de debitat la înălțimea peretelui, minus 1 cm sus și jos.

 waende verputzen anleitung as 07
08

Acum puteți monta profilurile de tencuială rapidă. Umeziți peretele, la marcaje, cu un pulverizator cu presiune. Amestecați apoi mortarul pentru profilurile de colț conform indicațiilor de pe ambalaj.

Aplicați pe perete câteva grămăjoare de mortar la o distanță de 30-40 de cm. Apăsați profilurile în grămăjoarele de mortar și nivelați-le vertical cu nivela. Profilurile trebuie să se găsească exact pe aceeași înălțime. Verificați acest lucru cu dreptarul și aveți în vedere grosimea dorită a tencuielii (de ex. 15 mm): aceasta este distanța de la marginea din față a profilului și până la peretele vechi.

 waende verputzen anleitung as 08
09

Montați la ferestre profilurile de colț. Acestea înlesnesc tencuirea colțurilor și protejează ulterior canturile de deteriorări. Nișa de sub fereastră va fi zidită mai târziu? În acest caz, montați profiluri numai în partea de sus.

 waende verputzen anleitung as 09
10

Doriți să tencuiți și tavanul? În acest caz, aplicați de jur-împrejurul tavanului o bandă de tencuială autoadezivă, care va despărți tencuiala tavanului de cea a peretelui, evitându-se astfel fisurile de tensiune.

 waende verputzen anleitung as 10

Pașii de lucru

Ce tipuri de tencuieli există?

În funcţie de loc şi de scop, se folosesc diferite tipuri de tencuieli.

  • Tencuială ipsos: Această tencuială universală se folosește în special în zona exterioară, la zidăria grea (cărămizi silico-calcaroase, cărămizi vechi, cărămizi din beton). Pentru zidăriile uşoare (porotin, beton poros), există tencuieli speciale uşoare. Acestea sunt folosite frecvent în încăperile umede, precum subsolurile sau băile.
  • Tencuială pe bază de ciment: Pentru suprafețele foarte expuse umidității, precum soclurile sau încăperile umede, tencuiala pe bază de ciment reprezintă prima opțiune.
  • Tencuială pe bază de ipsos: Tencuiala pe bază de ipsos poate fi aplicată numai în interior. Este foarte apreciată și poate fi utilizată ca bază pentru zugrăveli, tapete sau plăci ceramice.
  • Tencuială fină/decorativă: Aceste tencuieli se livrează gata preparate la găleată sau sub forma tencuielilor minerale la sac. În funcție de produs și de unelte, puteți realiza diferite structuri.

Aplicarea tencuielii pe perete

11

Acum aplicați tencuiala propriu-zisă. Trebuie din nou să umeziți peretele. Amestecați apoi tencuiala la sac în găleata pentru mortar. Într-o primă fază, aplicați tencuiala pe perete, cu mistria, de jos în sus, în strat puțin mai gros decât înălțimea profilelor de tencuială rapidă.

 waende verputzen anleitung as 11
12

Nivelați apoi tencuiala cu dreptarul de jos în sus, peste profilele de tencuială rapidă. Zonele de margine sunt dificil de prelucrat cu dreptarul? Atunci folosiți șpaclul pentru fațadă. Lucrați în aceeași manieră, secțiune după secțiune, până la final.

 waende verputzen anleitung as 12
13

La colțuri, de ex. la marginile ferestrelor, lucrați cu mistria. Cantul vă va ieși mai bine dacă țineți contra un dreptar la marginea orizontală a nișei zidite a radiatorului. Deasupra veți așeza mai târziu pervazul.

Curățați uneltele și lăsați tencuiala să facă priză. De îndată ce suprafața s-a întărit, puteți să o neteziți cu drișca-grătar. Tot cu drișca-grătar îndepărtați și stratul de sinter de pe suprafață. Acum suprafața este bine pregătită pentru următorul strat, care este și cel final.

 waende verputzen anleitung as 13
Verificați suprafața peretelui cu un dreptar. Este aplicată prea multă tencuială în anumite locuri? Atunci îndepărtați materialul în exces cu drișca-grătar. Tencuiala de var nu are voie să se usuce prea repede, deoarece nu se va usca așa cum ar trebui. Drept urmare, în faza de uscare poate fi necesară o umezire a suprafeței.

Prelucrarea tavanului cu tencuială roluită

14

Tavanul trebuie pregătit pentru aplicarea tencuielii roluite. Îndepărtați mai întâi resturile de tapet, praful și murdăria, apoi banda de tencuială. Crestați-o de jur-împrejur la muchia tavanului cu un cutter și desprindeți-o. Umpleți apoi toate găurile și fisurile cu masă de șpaclu.

Îmbinările plăcilor de gips-carton se armează cu bandă pentru rosturi pentru ca ulterior să nu apară fisuri. Amestecați adeziv pentru lemn cu puțină apă și aplicați peste îmbinările plăcilor, apoi aplicați banda pentru rosturi. Aplicați un strat de amestec de adeziv și peste banda pentru rosturi. Lăsați apoi armătura să se usuce.

 waende verputzen anleitung as 14
15

După ce s-a uscat, aplicați masă de șpaclu peste rost, circa 20 de cm de fiecare parte a rostului. După ce s-a uscat și masa de șpaclu, neteziți și curățați suprafața cu un grătar de șlefuit.

 waende verputzen anleitung as 15
16

Acum puteți aplica vopseaua-grund. Aceasta asigură o suprafață uniformă. Amestecați bine vopseaua și aplicați-o cu trafaletul. După ce vopseaua s-a uscat, aplicați tencuiala roluită cu un trafalet cu peri lungi. Udați trafaletul și scufundați-l adânc în tencuiala din găleată. Roluiți tavanul până când apare o structură uniformă.

La tencuiala roluită puteți realiza suprafețe de diverse structuri. Cu o pensulă lată, de exemplu, obțineți un aspect de tencuială vopsită. Iar dacă folosiți o rolă de burete simplu sau cu găuri, structura va fi alta. În schimb, o tencuială roluită fină se aplică netedă.

 waende verputzen anleitung as 16

Rețineți!

În cazul tencuielilor colorate, este întotdeauna bine să păstrați o cantitate mică de pulbere pentru eventuale reparații ulterioare. Astfel veţi putea remedia orice stricăciuni ale tencuielii. Atenţie însă la valabilitatea tencuielii (de regulă, 6 luni).

Teme care v-ar mai putea interesa