0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 29.03.2023 la ora 14:04. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Plantarea căpșunilor

Timp de lectură 8 min.
Plantarea căpșunilor

Gustul căpșunilor cultivate acasă este de neegalat! Nu aveți o grădină? Nicio problemă! Căpșunile pot fi plantate și într-un spațiu mic. Dați-i drumul și asigurați-vă astfel următoarea recoltă de căpșuni!

Căpșuni pentru balcon și terasă

Fie în strat sau pe balcon – pentru orice situație există căpșuni potrivite.

Cu soiul adecvat, propria recoltă poate avea succes chiar și în cel mai mic spațiu. Dacă nu aveți grădină, nu trebuie să renunțați la propria cultură de căpșuni. Pe lângă plantele clasice pentru răsaduri, la HORNBACH veți găsi și căpșuni care se cultivă în ghivece mari, vase, jardiniere sau ghivece suspendate și care oferă fructe delicioase.

Nu doar gustul și aspectul contează. În primul rând, plantele trebuie să fie potrivite pentru cultivarea pe balcon şi pe terasă. Îndeosebi soiurile remontante oferă până în toamnă fructe proaspete și delicioase, pline de aromă. Acestea sunt benefice pentru sănătate și, în plus, au un aspect plăcut.

Pentru vase se aplică următoarea regulă: nu introduceți prea multe plante în ghiveci. Într-o jardinieră pentru balcon cu lungimea de 100 cm sunt suficiente patru plante de căpșuni – prin urmare, distanța dintre plante să fie de 20 până la 25 cm.

Bolurile sau ghivecele mari trebuie să aibă un diametru de cel puțin 80 de centimetri. Este suficientă o înălțime de aproximativ 40 de centimetri.

plantarea capsunilor

Locul și solul pentru plantele de căpșuni

Căpșunile preferă locuri deschise, însorite până la ușor umbrite, care nu sunt expuse prea mult vântului. Cerințele cu privire la sol sunt destul de mici; important este ca acesta să fie permeabil și să nu permită îmbibarea.

Ideal: sol argilos bine ventilat, bogat în humus, ușor nisipos.

Căpșunile nu se tolerează bine între ele. Prin urmare, la așezarea unui nou răsad, mențineți un interval mare de rotație a culturilor și plantați o suprafață cu căpșuni doar la trei până la patru ani. La selectarea soiurilor țineți cont de faptul că multe căpșuni sunt autosterile și necesită un tip de polenizator corespunzător în același răsad pentru ca ulterior să poată produce fructe.

Îmbogățiți solul cu material organic; pentru căpșuna iubitoare de humus, compostul reprezintă cel mai bun îngrășământ (3 până la 4 litri pe mp). Pe lângă efectul de îngrășământ ca sursă de nutrienți cu aport lent, acesta îmbunătățește și viața solului și formarea humusului. Dacă nu aveți compost la dispoziție, adăugați îngrășământ organic în gaura de plantare.

Plantarea căpşunilor

plantarea capsunilor

Dacă nu doriți să așteptați, plantați căpșunile de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai. La soiurile perene de căpșuni este recomandabil să eliminați inflorescențele. Astfel recolta va fi mai mare în anul următor. Însă, este ideală o perioadă de plantare din iulie până la mijlocul lunii septembrie.

Dacă este posibil, evitați plantarea pe vreme uscată și însorită. Cerul ar trebui să fie acoperit și solul umed pentru a reduce la minimum pierderea de apă prin evaporare. Înainte de a introduce plantele de căpșuni, ar trebui să udați bulgărele rădăcinilor.

Așezați plantele la o distanță de 25 până la 35 cm – între rânduri păstrați distanța de 60 până la 80 cm.

La adâncimea de plantare gâtul rădăcinii ar trebui să se afle chiar deasupra solului. La plantele cu masă reticulară, aceasta trebuie acoperită cu un strat de aproximativ 1 cm de pământ pentru a nu se usca. Căpșunile plantate la înălțime prea mare prezintă o înrădăcinare inhibată, ceea ce sporește riscul de îngheț.

Dacă după plantare solul afânat se scufundă puțin, acest lucru poate duce la „presarea” stolonilor. Este avantajos când stratul a fost pregătit cu două - trei săptămâni înainte de plantare, astfel încât solul să aibă timp să se așeze.

După plantare, udați bine căpșunile – ideal, fiecare plantă individual și fără para de la stropitoare – și protejați solul împotriva uscării cu ajutorul unui strat de mulci (frunze, mulci de scoarță, paie sau iarbă) și îndepărtați periodic buruienile. Un sol cu umiditate uniformă facilitează formarea rădăcinilor la plăntuțele tinere.

Fertilizarea și îngrijirea căpșunilor

Faptul că plantele de căpșuni sunt nepretențioase și nu necesită îngrijiri speciale reprezintă un avantaj.

Îngrășământul organic din fructe de pădure fără guano asigură multe fructe roșii. Este suficient să introduceți cinci grame de îngrășământ în solul ușor umed la fiecare două săptămâni.

Udați căpșunile regulat, însă nu prea mult. Deoarece, în special la vase și ghivece mari, există pericolul de băltire.

Tăiați lăstarii cât mai devreme posibil. Altfel aceștia reduc intens vigoarea plantelor. Ca urmare, recolta anilor următori va scădea substanțial. La soiurile remontante este permisă creșterea lăstarilor. Aceștia, ca plăntuțe, oferă posibilități suplimentare de recoltare. După recoltare, tăiați coroana frunzelor dinspre exterior (adică frunzele cele mai bătrâne). Lăsați restul de frunze să se ofilească în timpul iernii și îndepărtați-le primăvara.

O toamnă blândă poate duce la formarea a numeroși muguri. Acest lucru duce la multe fructe mici care nu au gust bun. În acest caz, eliminați toate inflorescențele, cu excepția a trei până la cinci. Dar numai atunci când din inflorescențe se dezvoltă primele fructe! Astfel se va asigura recolta.

Un material geotextil protejează florile primăvara împotriva înghețurilor târzii sau înghețurilor la sol. Îndepărtați materialul în timpul zilei, altfel florile nu vor fi polenizate. În ghivece mai mari sau la plantarea în grădină este avantajos să puneți paie sub căpșuni. Aceasta le protejează împotriva umidității și a zonelor putrede.

Tăierea căpșunilor

Ca o primă măsură de întreținere, tăiați toate frunzele veștede la începutul primăverii.

La soiurile neremontante tăiați în timpul verii toți lăstarii care nu sunt necesari pentru înmulțire. Aceștia reduc vigoarea plantelor și, ca urmare, recolta va fi mai mică în anul următor.

În plus, imediat după recoltare, tăiați coroana frunzelor dinspre exterior, precum și toate frunzele îmbătrânite și bolnave. Lăstarii soiurilor remontante formează la rândul lor fructe și se taie doar în toamnă.

Sfat cu privire la udare

Udați intens căpșunile la începutul fiecărei seri până când plantele au crescut. Dar atenție la îmbibarea solului!

Plantele de căpşuni în timpul iernii

La sfârșitul verii ar trebui să verificați plantele în privința dăunătorilor și să le colectați, dacă este necesar. Tăiați lăstarii pentru ca planta mamă să nu-și piardă vigoarea. Pentru a asigura succesul culturii în anul următor, ar trebui să vă asigurați și că irigarea este suficientă. Apa și nutrienții sunt vitali pentru noii muguri care ar trebui să se formeze la începutul primăverii. Fertilizați plantele la sfârșitul verii/toamna și folosiți în acest scop îngrășăminte organice.

Înainte de începutul iernii îndepărtați straturile de paie care se mai găsesc izolate între căpșuni: ele le oferă șoarecilor un adăpost bun pentru iarnă, iar aceștia vor roade răsadurile, producând astfel daune. Pentru a putea proteja totuși plantele de îngheț, este potrivită o pătură de humus făcută din gunoi de grajd putrezit sau paie tocate. Acestea le furnizează în plus plantelor substanțele nutritive.

Iarna, în primul rând trebuie să protejați plantele de îngheț. O pătură ventilată din ramuri de molid sau un material textil fibros sunt adecvate pentru protejarea plantelor sensibile și permit totuși să treacă suficient aer.

plantele de capsuni in timpul iernii

Cum înmulțim căpșunile?

Înmulțirea căpșunilor se realizează aproape de la sine prin intermediul lăstarilor. Noi rozete întinse pe pământ se dezvoltă pe lăstarii lungi. Ideal ar fi să înmulțiți numai plantele cu productivitate bună și planta mamă sănătoasă.

În acest scop, la recoltare faceți un marcaj ca indiciu. Separați lăstarul de planta mamă și transplantați-l într-un loc nou. Dacă nu aveți la dispoziție o nouă suprafață de plantare, puteți planta lăstarii tineri și în ghivece sau vase.

Dacă veți lăsa natura să își urmeze cursul, veți avea în curând un strat verde și întins. Cu toate acestea, productivitatea nesemnificativă. Merită să cumpărați răsaduri sănătoase și nu doar să le înmulțiți din propria rezervă. Sângele proaspăt aduce o nouă vitalitate în stratul de căpșuni.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus