Instrucțiuni

Montarea plăcilor de faianță

Timp de lectură 7 min.

Pregătirea reprezintă jumătate din treabă! În cadrul proiectului de mai jos, vă arătăm care sunt aspectele de care trebuie să ţineţi seama atunci când montaţi plăcile de faianţă. Mai întâi, trebuie să remediaţi fisurile şi să pregătiţi în mod optim peretele pentru montarea faianţei. Dați-i drumul!

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Planificarea şi pregătirea pentru montare

01

Primul pas este să măsuraţi încăperea, pentru a putea determina apoi cantitatea corectă de material. Şi mai simplu este dacă realizaţi o schiţă. Verificaţi cu un dreptar pentru construcții dacă pereţii sunt plani. Verificaţi şi podeaua pentru că pe aceasta vor sta plăcile de faianţă. Fisurile şi rosturile trebuie chituite. În cazul plăcilor de gipscarton impregnate, folosiţi masa de şpaclu adecvată. Acoperiţi uşile şi ferestrele cu o folie pentru a le proteja de murdărie. Înainte de montarea plăcilor ceramice, aplicaţi un strat de grund de profunzime pe suporturile absorbante, de ex. plăcile de gipscarton la elementele încastrate.

wandfliesenn verlegen anleitung as 01
wandfliesenn verlegen anleitung as 01
02

Planificaţi apoi modelul pe care doriţi să-l realizaţi din faianţă. Cel mai bine este ca plăcile de faianţă să fie dispuse simetric în direcţia principală a privirii. Atunci când distribuiţi plăcile, vă puteţi orienta şi după obiectele sanitare şi puteţi dispune plăcile, de exemplu, simetric faţă de chiuvetă.

wandfliesenn verlegen anleitung as 02
wandfliesenn verlegen anleitung as 02
03

Zonele din duş şi de deasupra căzii de baie trebuie etanşate bine împotriva apei. Etanşaţi racordurile de apă cu manşete de etanşare. Manşetele auto-adezive sunt deosebit de practice. Colţul vertical se etanşează cu bandă de etanşare auto-adezivă. Desprindeţi o parte din folia de pe verso şi începeţi să aplicaţi banda de etanşare de sus. Banda trebuie lipită uniform pe cei doi pereţi. Marcaţi apoi zona de duş pe care doriţi să o placaţi, pe pereţi, cu o rezervă de 10 cm. Puteţi folosi în acest scop o nivelă cu laser cu linii în cruce.

wandfliesenn verlegen anleitung as 03
wandfliesenn verlegen anleitung as 03
04

După ce aţi montat banda şi manşetele de etanşare, etanşaţi de două ori zona de duş din interiorul marcajului cu o soluţie fluidă de etanşare. Pentru control, aplicaţi soluţia de etanşare mai întâi cu o gletieră (fără dinţi). După uscare, puteţi aplica un al doilea strat cu o rolă pentru grund de profunzime. Astfel puteţi urmări în care zone aţi aplicat deja soluţia. Cele două straturi ar trebui să fie continue. Aplicaţi la ambele straturi soluţia de etanşare şi pe manşetele şi pe banda de etanşare montate anterior.

wandfliesenn verlegen anleitung as 04
wandfliesenn verlegen anleitung as 04

Pașii de lucru

Montarea faianței pe elementele încastrate

05

Amestecaţi plăcile de faianţă din mai multe cutii, pentru a obţine o cromatică uniformă. Amestecaţi apoi adezivul gresie şi faianţă. Cel mai bine este să folosiţi un adeziv flexibil. Preparaţi numai cantitatea de adeziv pe care o puteţi pune în operă în timpul disponibil. Pentru amestecare, folosiţi un amestecător lent sau o bormaşină cu amestecător. După timpul de maturare, adezivul este pregătit pentru a fi pus în operă. În funcţie de modelul de montaj ales, aplicaţi pe perete adezivul cu o gletieră cu dinţi potriviţi. Alegeţi dinţii gletierei în funcţie de dimensiunea plăcilor. Pentru plăcile de faianţă cu lăţimea de 60 cm, gletiera va avea, de exemplu, dinţi de 8 mm.

wandfliesenn verlegen anleitung as 05
wandfliesenn verlegen anleitung as 05
06

În cazul plăcilor de format mare, placaţi întotdeauna de jos în sus, pentru ca plăcile să aibă sprijin în partea de jos şi să nu alunece. Montaţi prima placă de faianţă aliniată la margine. În partea dinspre podea, folosiţi distanţiere pentru rosturi, pentru a forma astfel rostul de podea. Montaţi apoi următoarele plăci din primul rând.

wandfliesenn verlegen anleitung as 06
wandfliesenn verlegen anleitung as 06

Sfat

Aşezaţi următoarea placă direct lângă cea dinainte şi deplasaţi-o apoi într-o parte, formând rostul. În acest fel, adezivul nu va ieşi din rost. Verificaţi din când în cât muchiile superioare ale plăcilor cu nivela cu bulă de aer. Corecţiile pot fi efectuate din distanţierele pentru rosturi.

07

Decupajele, de ex. pentru racordul de WC, le desenaţi pe placă şi apoi le realizaţi cel mai bine cu un polizor unghiular. Aşezaţi o placă din polistiren extrudat sub faianță. Atenţie la aspectele de securitate a muncii şi purtaţi întotdeauna ochelari de protecţie atunci când lucraţi cu polizorul unghiular!

wandfliesenn verlegen anleitung as 07
wandfliesenn verlegen anleitung as 07
08

Cu ajutorul maşinii de tăiat gresie şi faianţă, puteţi realiza tăieturi drepte şi continue pe plăci. Dacă plăcile sunt de format mare, atunci şi maşina de tăiat gresie şi faianţă trebuie să aibă dimensiunea corespunzătore.

wandfliesenn verlegen anleitung as 08
wandfliesenn verlegen anleitung as 08
09

Orificiile pentru branşamentul de apă sau pentru şuruburile cu filet se realizează cel mai bine folosind o carotă. Dacă polizorul unghiular nu este adecvat, îi puteţi ataşa o carotă.

wandfliesenn verlegen anleitung as 09
wandfliesenn verlegen anleitung as 09
10

După ce aţi placat partea frontală a elementului încastrat, urmează partea laterală. Pentru o trecere optimă, ar trebui să folosiţi profilele pentru faianţă potrivite. Aplicaţi adezivul pentru gresie şi faianţă pe lateral şi aşezaţi profilul în patul de adeziv. După aceea, puteţi măsura şi debita lăţimea necesară a plăcilor de faianţă. Montaţi apoi plăcile. Pentru a păstra distanţa corectă între profilul decorativ şi plăcile de faianţă, folosiţi distanţiere pentru rosturi. Păstraţi un rost şi către peretele învecinat.

wandfliesenn verlegen anleitung as 10
wandfliesenn verlegen anleitung as 10
11

Trecerile de la profilele decorative către profilul vertical şi orizontal pot fi realizate cu piese de colţ corespunzătoare. Procedaţi cu suprafaţa de acoperire la fel ca şi cu laturile. Aplicaţi mai întâi adezivul, apoi aşezaţi la marginea frontală profilul decorativ în patul de adeziv, după care montaţi plăcile.

wandfliesenn verlegen anleitung as 11
wandfliesenn verlegen anleitung as 11

Montarea faianţei la cădița de duş şi cada de baie

12

În cazul în care după montarea faianței montaţi o cadă de duş sau de baie, lăsaţi libere zonele respective. Marcaţi pe perete înălţimea şi lăţimea căzii. Măriţi zonele lăsate libere până la o lăţime întreagă de placă. Tăiaţi-vă şipci ca suport pentru susţinerea plăcilor peste zonele libere şi păstraţi-le la îndemână.

wandfliesenn verlegen anleitung as 12
wandfliesenn verlegen anleitung as 12
13

Montaţi şi de această dată faianța de jos în sus. După ce aţi montat faianţa peste zonele libere, montaţi imediat şipcile de susţinere dedesubt. După întărirea adezivului, puteţi îndepărta şipcile. Zonele lăsate libere se plachează după montarea căzii de duş şi de baie.

wandfliesenn verlegen anleitung as 15
wandfliesenn verlegen anleitung as 15
14

În cazul placării glafului ferestrei, se aplică mai întâi plăcile de faianţă. În faza de planificare, asiguraţi-vă că lina rosturilor faianţei este continuată corect. Dacă este posibil, decupaţi plăcile pentru glaf cu un polizor unghiular.

wandfliesenn verlegen anleitung as 13
wandfliesenn verlegen anleitung as 13

Sfat

Şi în acest caz puteţi realiza treceri optime la glaful ferestrei, folosind profile de decor. După ce aţi aplicat faianţa, întindeţi adezivul pentru plăci ceramice pe suprafaţa de glaf şi montaţi mai întâi profilele decorative. După aceea, determinaţi dimensiunile necesare ale plăcilor, debitaţi plăcile şi montaţi-le.

wandfliesenn verlegen anleitung as 14

Chituirea rosturilor

15

Folosiţi cel mai bine un mortar pentru rosturi flexibil, pe care îl veţi amesteca conform indicaţiilor producătorului. O găleată de porţionare vă ajută să determinaţi cantitatea corectă de apă. Aplicaţi mortarul pentru rosturi pe diagonală faţă de rosturi, folosind o gletieră cu cauciuc, apoi lăsaţi materialul să se întărească.

wandfliesenn verlegen anleitung as 16
wandfliesenn verlegen anleitung as 16
16

Spălaţi suprafaţa cu apă curată. Lustruiţi profilele cu o cârpă curată.

wandfliesenn verlegen anleitung as 17
wandfliesenn verlegen anleitung as 17
17

Rosturile de trecere între obiectele sanitare şi pereţi se umplu cu silicon sanitar. Tăiaţi oblic vârful tubului de silicon, puneţi tubul într-un pistol şi aplicaţi în rosturi o cantitate generoasă de material.

wandfliesenn verlegen anleitung as 18
wandfliesenn verlegen anleitung as 18
18

Întindeţi apoi materialul cu o racletă pentru rosturi. Aşteptaţi acum până când siliconul se usucă.

wandfliesenn verlegen anleitung as 19
wandfliesenn verlegen anleitung as 19

Teme care v-ar putea interesa

Montarea gresiei

În cadrul acestor instrucţiuni, vă arătăm pas cu pas cum se montează gresia. Doriţi să montaţi gresie? Mai întâi trebuie să parcurgi etapa de pregătire. În prima parte a articolului, vă arătăm cum să pregătiţi în mod ...citește mai mult