0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 30.03.2023 la ora 13:34. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Curățarea adezivului pentru gresie și faianță

Timp de lectură 6 min.
Curățarea adezivului pentru gresie și faianță

Atunci când vechile plăci ceramice au trebuit să dispară, adezivul pentru gresie și faianță a mai rămas o vreme îndelungată. Se încăpățânează să rămână fixat pe perete sau pe pardoseală. Adesea poate fi înlăturat doar prin măsuri concrete. Iată câteva sfaturi pentru îndepărtarea adezivului pentru gresie și faianță.

În cazul majorității adezivilor pentru gresie și faianță, aveți de-a face cu tipuri pe bază de ciment. Acestea sunt formate din amestecuri de mortar uscat și apă. Adezivul flexibil face și el parte din această categorie. El conține suplimentar și plastic, datorită căruia este mai puțin rigid.

Adezivii în dispersie sunt fabricați cu o bază din plastic. Sunt deosebit de flexibili, lipesc însă mai puternic și sunt cel mai adesea utilizați cu spumă dură și plăci din gipscarton.

Adezivul pe bază de rășini reactive este un adeziv cu două componente, pe bază de rășină sintetică. Datorită puterii sale incredibile de lipire, poate fi folosit cu ușurință și pe suprafețe dificile cum sunt metalul, lemnul și plasticul. Se utilizează preponderent pentru obiecte.

Îndepărtarea adezivului pentru gresie și faianță

Puteți elimina adezivul flexibil și cel pe bază de ciment doar folosind forța mușchilor.

Suprafețele mici se abordează în mod clasic, cu ciocan și daltă.

Pentru acestea, fixați și loviți cu dalta în unghi ascuțit, direct pe restul de adeziv. De cele mai multe ori este suficientă o lovitură puternică de ciocan pentru ca adezivul să cadă pe podea.

Puteți da la o parte adezivul în dispersie de pe zidărie și folosind un decapant. Mult mai prietenos cu mediul înconjurător este însă săpunul cu bilă de bovină. Îl amestecați pur și simplu cu apă și distribuiți generos amestecul rezultat pe resturile de adeziv. Lasați-l să acționeze. Ulterior ar trebui să-l puteți răzui ca pe unt, cu ajutorul unui șpaclu. Atenție însă: plăcile sensibile din rigips și alte plăci plate nu sunt potrivite. Adezivul trebuie dizolvat și mecanic de pe acestea.

Adezivii pe bază de rășini pot fi eliminați doar mecanic. În situații persistente, este posibil să fie necesar un polizor unghiular sau de beton.

Luați în considerare îmbrăcămintea de protecție

Eliminarea adezivului pentru gresie și faianță implică adesea foarte mult praf. Aveți întotdeauna în vedere purtarea îmbrăcăminții de protecție corespunzătoare. Luați în considerare și ochelari de protecție și o mască potrivită împotriva prafului fin.

Ce aparat este necesar pentru îndepărtarea adezivului?

Când vine vorba de îndepărtarea adezivului de pe suprafețe mari, aparatele electrice sau cu acumulatori se pot dovedi de ajutor. Dacă există resturi grosiere, cel mai bine este să începeți cu un ciocan demolator și rotopercutor. În funcție de consistența adezivului, celelalte rămășițe se elimină folosind un

  • șlefuitor de beton
  • Şlefuitor multifuncţional
  • șlefuitor pentru gips carton sau
  • polizor unghiular.

Pentru lucrări mici, când este necesar să înlocuiți o placă, de exemplu, se potrivesc și așa-numitele unelte multifuncționale.

Netezirea adezivului

După cum vedeți, mașinile de șlefuit sunt parteneri de încredere pentru combaterea resturilor de adeziv. Aparatele care folosesc hârtie sau discuri abrazive se recomandă să fie însă folosite doar pentru îndepărtarea resturilor fine. În caz contrar, pregătiți-vă pentru o uzură enormă a aparatului de șlefuit. Apropo, cu ajutorul acestor aparate puteți oferi pereților dumneavoastră cunoscuta finisare de final.

Pentru treburile complicate, cel mai bine este să recurgeți la aparatele cu discuri sau capete de șlefuire din diamant. Adezivilor încăpățânați pe bază de rășini și altor resturi persistente de adeziv le declarați război cel mai eficient cu un șlefuitor multifuncțional sau de beton. Și polizorul unghiular aduce sfârșitul resturilor de adeziv.

Vă piere rapid cheful atunci când vă gândiți la plăcile ceramice vechi și la adezivul persistent pentru gresie și faianță? Nu este neapărat nevoie să scoateți plăcile, există alternative:

Îndepărtarea adezivului de pe pereți

Pereții din beton se abordează, conform descrierii de mai sus, mai întâi cu ciocanul și dalta sau cu un ciocan rotopercutor electric.

Acordați însă atenție suprafețelor moi și sensibile, de exemplu BCA sau gips carton.

Abordați lucrurile cu tact, altfel veți produce într-o clipită mici crăpături în pereți. Ulterior puteți șlefui ultimele resturi de adeziv.

Eliminarea adezivului de pe șapă

Adezivul se dizolvă ușor de pe suprafața șapei, întrucât aici puteți folosi artileria grea. Mașinile monodisc scurtează procesul pentru resturile de adeziv. Însă vă puteți atinge rapid obiectivul și folosind un polizor unghiular rezistent. Dacă în șapă apar crăpături sau găuri, le puteți acoperi ușor cu material pentru tencuieli.

Bază pentru plăci ceramice noi

Folosind o șapă autonivelantă, creați baza perfectă pentru plăci noi de gresie și faianță sau pentru alte tipuri de pardoseală.

Îndepărtarea adezivului de pe plăcile ceramice

Pe spatele plăcilor desprinse rămâne adesea adeziv vechi, rezistent. Dacă doriți să le reutilizați, curățați-le cu atenție de resturile persistente de adeziv, folosind ciocanul și dalta.

Pentru noua lipire a plăcilor folosite, este util un pat de mortar gros, pe post de plan B, în cazul în care vechiul adeziv nu vrea sub nicio formă să se desprindă.

Aplicarea adezivului cu mistria

Puteți proceda în mod similar dacă resturile mici de adeziv pentru gresie și faianță nu vor cu niciun chip să se desprindă de pe perete sau de pe pardoseală. Adezivul pe bază de ciment se aplică cel mai adesea și fără probleme cu mistria, folosind un material de același tip, ca de exemplu un adeziv în pat mediu sau un material de umplere pentru reparații.

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea gresiei

În cadrul acestor instrucţiuni, vă arătăm pas cu pas cum se montează gresia. Doriţi să montaţi gresie? Mai întâi trebuie să parcurgi etapa de pregătire. În prima parte a articolului, vă arătăm cum să pregătiţi în mod ...citește mai mult

În sus