Aveți nevoie de

Pregătirea

De regulă, parchetul este adecvat pentru diferite modalităţi de montare. Tabelul următor arată ce tehnici de montare sunt posibile în funcţie de tipul de pardoseală şi de substrat.

  Montare în sistem flotant Lipire pe întreaga suprafață Montare flotantă pe elastilon Fixare în șuruburi, cuie
Parchetul finisat şapă, şapă uscată, plăci ceramice, PVC, linoleum, lemn/
plăci aglomerate
şapă, şapă uscată
plăci ceramice, lemn/
plăci aglomerate
necorespunzător necorespunzător
Plăci din lemn masiv 10 mm şapă, şapă uscată, plăci ceramice, PVC, linoleum, lemn/
plăci aglomerate
şapă, şapă uscată
plăci ceramice, lemn/
plăci aglomerate
şapă, şapă uscată, plăci ceramice, PVC, linoleum, lemn/
plăci aglomerate
necorespunzător

Următoarea prezentare trece în revistă suprafeţele-suport adecvate, precum şi condiţiile de montare, pentru parchetul dublu click. Deoarece timpii de uscare indicaţi depind de condiţiile climatice, aceştia trebuie consideraţi doar indicaţii orientative. Pentru siguranţă, adăugaţi încă 2 săptămâni. Următoarele suprafeţe nu sunt adecvate ca suport: mochete vechi, pardoseli din pâslă compactizată cu plăci cu ace (neigienice, parţial prea moi, fără barieră de vapori), şape din xilolit (umiditatea reziduală prea ridicată).

Suport Timp de uscare
Umiditate reziduală CM-% Necesită
izolaţie la zgomot de impact
Necesită
obligatoriu barieră de vapori
Şapă de ciment 1 săptămână per cm <2,5 % da da
Șapă anhidrit 2 săptămâni per cm <0,3 % da da
Asfalt turnat de la 18 °C - da nu
Mase de nivelare minerale conform indicaţiilor producătorului - da da
Sistem de şapă uscată - - da nu
Plăci aglomerate de montaj - - da nu **
Duşumele din lemn - - da nu **
PVC (lipit) - - da nu *
Plăci ceramice - - da da

* Dacă nu este deteriorat.
** Construcţia de lemn trebuie să aibă o aerisire suficientă din spate. Vă rugăm să respectaţi şi informaţiile producătorului din prospect. În principiu, substraturile din lemn (plăci aglomerate, duşumele de lemn etc.) nu trebuie sigilate etanş prin aplicarea altor materiale, deoarece sub sigiliu se formează un microclimat ideal pentru dezvoltarea microorganismelor, care vor distruge cu timpul baza substratului. Trebuie, astfel, asigurată o aerisire şi o ventilaţie corespunzătoare. În cazul legării de perete, se vor monta plinte cu ventilaţie din spate şi se vor realiza canale prin structura podelei şi prin pardoseală. Trebuie să verificați cavitatea existentă sub structură să fie permanent uscată, astfel încât umiditatea de echilibru a structurii din lemn să nu fie distrusă în niciun anotimp, putându-se astfel renunţa la o folie de PE pe post de barieră de vapori. Montarea plăcilor are loc întotdeauna perpendicular pe eventualele plăci de lemn ce alcătuiesc substratul.

Instrucțiuni pas cu pas

Montarea parchetului pasul 01

La încăperile mai mari, sunt necesare rosturi de dilataţie, care se vor masca prin profile de trecere:

  • după 8 m în direcţia lăţimii plăcii şi peste 10 m în direcţia lungimii plăcii.
  • către pardoseli învecinate, sub fiecare uşă şi în porţiunile în care încăperea se îngustează
  • la rosturi de mişcare în substrat

Montarea parchetului pasul 02

Pregătirea suprafeței

Suprafaţa trebuie să fie uscată şi plană. Respectaţi recomandările producătorului în acest sens. Denivelările mai mari de 3 mm per metru trebuie nivelate, de exemplu cu masă de şpaclu autonivelantă.

Montarea parchetului pasul 03

Montarea foliei

În funcţie de suport, montaţi o folie pe post de barieră de vapori. Întindeţi benzile de folie cu o suprapunere de 10 cm şi lipiţi îmbinările cu bandă de etanşare din aluminiu, pentru a asigura etanşeitatea la vapori. La margini, îndoiţi în sus folia circa 5 cm.

Montarea parchetului pasul 04

Pentru nivelarea unor mici denivelări, întindeţi un substrat de pardoseală potrivit întocmai cu tipul de pardoseală ales şi cu suprafaţa-suport.

Montarea parchetului pasul 05

Folia este disponibilă la rolă sau sub formă de plăci pliate.

Montarea parchetului pasul 06

Aplicaţi banda de etanşare şi distanţare.

Dacă folosiţi un substrat de pardoseală cu folie barieră de vapori integrată, etanşaţi cel mai bine marginile cu bandă de etanşare şi distanţare.

Montarea parchetului pasul 07

Spuma de distanţare va fi apoi îndepărtată după montarea pardoselii. Banda de etanşare şi distanţare este montată pe două laturi ale încăperii, în timp ce banda simplă de etanşare se aplică pe întregul perimetru al camerei.

Montarea pardoselii - pași de lucru

Montarea parchetului pasul 08

Înainte de montare, pardoseala ar trebui să stea minim 48 de ore în încăperea în care va fi montată (în ambalaj închis).

Montarea parchetului pasul 09

Pentru primul rând montat, se taie mai întâi cu fierăstrăul federele plăcilor. În cazul unor pereţi neregulaţi, trasaţi linia pereţilor pe primul rând de plăci. În acest scop, găuriţi o şipcă de lemn şi fixaţi de ea un creion. Decupaţi apoi plăcile cu fierăstrăul de-a lungul marcajului.

Montarea parchetului pasul 10

Aşezaţi prima placă cu partea cu feder către perete. Prin banda de etanşare şi distanţare, se asigură rosturi de dilataţie de circa 10 - 15 mm faţă de perete.

Montarea parchetului pasul 11

În continuare, primul rând se completează cu alte plăci pe latura frontală.

Montarea parchetului pasul 12

Ultima placă din rând se roteşte cu 180° şi se marchează exact lungimea necesară, inclusiv distanţa până la perete. În funcţie de fierăstrăul folosit, marcarea se realizează pe placă pe faţă sau pe verso. Dacă folosiţi un fierăstrău de mână, tăiaţi dinspre suprafaţa plăcii.

Montarea parchetului pasul 13

În cazul fierăstraielor electrice, se taie dinspre spatele plăcilor, pentru a evita ruperea unor aşchii din canturi. Folosiţi o lamă de fierăstrău adecvată.

Montarea parchetului pasul 14

Montaţi acum ultima placă din primul rând. Dacă nu este mai mică de 30 cm şi dacă la plăcile de pe primul rând nu au fost tăiate federele, bucata rămasă poate fi folosită ca placă de început pentru următorul rând. Îmbinările la capetele plăcilor trebuie să fie decalate cu minim 40 cm. Montarea celorlalte rânduri are loc după metoda de îmbinare lock. În funcţie de podea, poate fi util să ajutaţi plăcile să se îmbine folosind un bloc de batere sau o bară de tragere.

Montarea parchetului pasul 15

Pentru ultimul rând, trebuie să determinaţi lăţimea plăcii. Aşezaţi o placă pe penultimul rând şi marcaţi cu ajutorul unei alte bucăţi de placă lăţimea necesară pe placa pe care o veţi folosi la ultimul rând. Trebuie să ţineţi cont şi de această dată de rostul de dilataţie faţă de perete. Acum puteţi introduce plăcile. Ajutaţi-vă eventual de o bară de tragere pentru a îmbina plăcile.

Sistemul de montare „Fold-down”

Montarea parchetului pasul 19

Metoda de blocare a pardoselei se diferenţiază în funcţie de produs. La sistemul de montare „Fold-down” :
1. Începeţi de la latura lungă,
2. împingeţi spre stânga
3. Introduceţi placa.

Montarea parchetului pasul 17

Aşezaţi următoarea placă, împingeţi şi introduceţi placa.

Montarea parchetului pasul 18

Finalizaţi rândul de plăci.

Sistemul de montare „Snap”

Montarea parchetului pasul 19

La Sistemul de montare „Snap” :
1. Începeţi de la latura lungă
2. Împingeţi spre stânga
3. Introduceţi placa.

Montarea parchetului pasul 20

Aşezaţi următoarea placă în mod corespunzător.

Montarea parchetului pasul 21

Montaţi placa folosind bara de tragere.

Sfaturi & ponturi

În cazul în care ultimul rând de plăci ar fi mai îngust de 5 cm, tăiaţi pe lung o parte din primul rând de plăci, pentru ca ultimul rând să poată avea o lăţime corespunzătoare.

Montaj dificil

Montarea parchetului pasul 22

Țevile de încălzire
Marcaţi pe placă poziţia ţevii de încălzire. Decupaţi diametrul ţevii, plus 20 mm (2 x 10 mm), cu fierăstrăul circular. Tăiaţi placa cu circularul, trecând prin mijlocul găurii pentru ţeavă.

Montarea parchetului pasul 23

Încleiaţi piesa tăiată în spaţiul dintre perete şi ţeavă. Asiguraţi rostul de dilataţie cu bandă distanţieră sau o pană de lemn. După montare, fixaţi rozetele de la calorifer.

Montarea parchetului pasul 24

Tocuri de uşă
Tocurile uşilor vor fi scurtate pentru a putea monta dedesubt placa de parchet. Pentru tăierea cu fierăstrăul, întoarceţi o placă pe dos şi folosiţi-o drept suport pentru fierăstrău.

Montarea parchetului pasul 25

Tocurile de uşă din oţel nu se scurtează. În acest caz, se decupează placa în mod corespunzător, iar rostul de dilataţie creat se umple cu material de etanşare, pentru a preveni pătrunderea umidităţii în material.

Montarea parchetului pasul 26

În funcţie de direcţia de montare a pardoselei, ultimul rând de plăci de la tocul uşii nu va putea fi basculat şi îmbinat ca celelalte.

Montarea parchetului pasul 27

În asemenea situaţii, se îndepărtează cu o daltă excrescenţa de material de la nutul plăcii. Bucata de placă poate fi apoi împinsă sub tocul uşii şi încleiată cu penultimul rând de plăci.

Montarea parchetului pasul 28

Finalizarea
Înainte de fixarea plintelor, trebuie obligatoriu îndepărtată spuma distanţieră a benzii de etanşare şi distanţare, respectiv pana de distanţare. Plintele se înşurubează întotdeauna de perete şi nu de pardoseală. În cazul în care folosiţi profile de fixare combinate cu plintele potrivite, şuruburile vor fi invizibile. Ideale sunt şi plintele prin care se poate poza un cablu (de exemplu pentru difuzoare sau de antenă).

Pont

În cazul lungimilor de plintă alcătuite din mai multe bucăţi, efectuaţi tăietura oblic cu ajutorul unui fierăstrău conic. În acest fel, îmbinările vor fi ulterior aproape invizibile.

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea parchetului laminat

Parchetul laminat este o pardoseală cu multe avantaje. Este rezistent, uşor de întreţinut, este disponibil într-o variatate enormă de modele de imitaţie de lemn, are un preţ convenabil şi este uşor de montat. Vă arăt ...citește mai mult