0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 23.03.2023 la ora 00:01. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Sisteme de ventilație și climatizare

Timp de lectură 7 min.
Sisteme de ventilație și climatizare

Cu sistemul de ventilaţie potrivit, puteți crea un climat ambiental care să vă asigure confortul. Un climat ambiental optim nu este doar un factor important pentru starea de bine - este și o componentă importantă legată de tema economisirii energiei în locuința dumneavoastră. Din acest motiv trebuie să vă informați bine înainte de a instala un sistem de climatizare sau sistem de ventilaţie.

Climat ambiental sănătos

Încăperi înăbușitoare, formare de abur în baie după duș, mirosuri neplăcute în bucătărie sau miros greu de fum de țigară? Aerul proaspăt, bogat în oxigen este foarte important pentru starea noastră de bine. Omul are nevoie de aproximativ 20 mc de aer proaspăt pe oră (ceea ce corespunde unui spațiu de locuit de 8 mp) și noi ne petrecem aproximativ 90% din viață în spații închise.

Temperatură confortabilă și umiditate ideală a aerului

Temperatura camerei și umiditatea relativă a aerului depind mult una de cealaltă. Astfel, aerul cald poate prelua mai mulți vapori de apă decât aerul rece. Vaporii de apă se formează la spălat, gătit sau îmbăiat. Respirația oamenilor și a animalelor crește și ea considerabil procentul de umiditate din aer. Într-o gospodărie cu patru persoane se formează zilnic 10 până la 12 litri de vapori de apă!!!

Poluanți, mucegai şi alți alergeni

Umiditatea optimă a aerului în timpul perioadei de încălzire este între 30 şi 45%. O umiditate relativă a aerului de până la 60% în spaţii de locuit temperate normal este percepută de cele mai multe ori ca încă plăcută. Dacă aerul ambiental este cald și umiditatea aerului este ridicată, se pot forma rapid mucegaiuri. Sunt afectate mai ales locurile în care aerul nu circulă. Drept urmare pot fi afecțiuni ale sănătății și pagube materiale - fie că este vorba de pereți sau piese de mobilier.

În afară de sporii mucegaiurilor din spațiul de locuit care declanșează alergii și care se pot forma din cauza ventilației insuficiente, aerul nostru ambiental este „amenințat” și de alți poluanți:

  • dioxidul de carbon expirat de oameni și animale;
  • formaldehida din mobilă și obiecte de decorațiuni;
  • COV (compuşi organici volatili) din lacuri, tencuială și detergenți.

Un alt alergen este larg răspânditul acarian de praf, care se simte bine mai ales în spații călduroase cu umiditate ridicată. Aceste influențe asupra sănătății pot fi combătute prin aerisire și ventilare periodică.

Modul de funcţionare a sistemelor de climatizare

Sunteţi interesat de un sistem de climatizare? Atunci vă interesează cu siguranță și cum funcționează un astfel de sistem și care este tehnica de răcire a spațiului dumneavoastră. Aici aflați tot ceea ce trebuie să știți.

Răcoare prin căldură
Modul de funcționare a unui sistem de climatizare este foarte simplu. Un lichid care are capacitatea de a prelua căldură și frig și de a-și modifica starea de agregare circulă printr-un circuit - circuitul de răcire.

Disiparea căldurii
Lichidul preia căldura din încăpere şi se transformă în gaz. Căldura preluată o transferă condensatorului. De acolo, căldura este eliberată în afară. Agentul de răcire este răcit și se lichefiază din nou. Ia naștere un circuit, iar încăperea se răcește. Suflante interne și externe susţin circuitul. Un termostat și un temporizator reglează funcționarea. Sistemul este astfel capabil să controleze viteza aerului și temperatura.

Umiditate şi curăţenie
Similar picăturilor care se formează pe o sticlă rece cu băutură, se formează și picăturile sistemului de climatizare. Prin această condensare se poate regla umiditatea aerului. Suplimentar, datorită filtrelor încorporate se pot filtra particule de praf și poluanți.

Alternative la sistemul de climatizare

În afară de aparate de climatizare, există și unele aparate care sunt specializate în tratarea aerului. Această soluție este o alternativă mai puțin costisitoare dacă este necesar numai un tip de tratare a aerului.

Dezumidificator

Umezeala și umiditatea sunt nocive pentru obiecte, instalații și sănătate. Ele accelerează formarea mirosului de putregai, mucegai și favorizează coroziunea, mai ales în încăperi care nu sunt corect etanșate. Un climat ambiental optim și o bună temperare asigură o stare de bine și previne aceste pagube - indiferent în ce încăpere.

Umidificator

Un climat prea umed este la fel de dăunător ca și unui prea uscat. O umiditate a aerului mai mică de 45% este neplăcută, apar încărcări statice, respirația este dificilă și pielea se irită. Din acest motiv, umezirea - adică îmbogățirea artificială a aerului ambiental cu vapori de apă - este atât de importantă pentru starea noastră de bine!

Purificator aer

Poluanții din aer apar în două grupe principale: solizi și gazoși. Particulele solide sunt impurități ale aerului, care sunt atât de ușoare încât plutesc în aer și pătrund adânc în plămâni. Particulele care nu pătrund adânc declanșează alergii. Poluanții gazoși sunt compuși chimici care provin din gaze de eșapament, încălziri pe gaz, autovehicule și de la fumat. O impuritate cunoscută este deseori amintitul praf fin. Reducerea acestor poluanți înseamnă adesea o calitate mai bună a vieții, mai ales pentru persoane care suferă de alergii și astm.

Montarea ventilatorului

Montarea ventilatorului

Alegerea ventilatorului potrivit depinde de volumul spațiului și de tipul încăperii respective. Pentru fiecare tip de încăpere există valori orientative pentru schimbul de aer necesar pe oră:

Tip de încăpere Valoare orientativă pentru schimbul de aer pe oră
Bucătării 5-9
Birouri 3-5
Toalete / băi 5-9
Spații de locuit 4-8
Camere hobby 4-8
Exemplul de calcul: Volumul încăperii în metri cubi Capacitate (minimă) necesară în mc/h
Bucătării 12 60
Birouri 32 96
Toalete / băi 10 50
Spații de locuit 50 200
Camere hobby 40 160

Cu următoarea formulă de calcul se poate calcula apoi capacitatea (minimă) necesară a ventilatorului:

Volumul încăperii (mc) x schimb de aer pe oră = capacitate (minimă) necesară a ventilatorului în mc/h

Tipuri de ventilatoare

Pentru fiecare necesitate şi fiecare cerință avem ventilatorul potrivit:

  • Ventilatoarele cu montare în cavitate au un racord de țeavă și sunt adecvate atât pentru montarea pe perete cât și pe tavan. La utilizarea pe tavane sau înclinări ale acoperișului, motorul de aerisire trebuie să fie cu rulmenți cu bile.
  • Ventilatoarele cu inserție în tub servesc la montarea în conducte de aerisire (cu diametre de 100/125/150 mm).
  • Ventilatoare cu tub radial sunt ventilatoare performante pentru racordarea la conducte de ventilație (cu diametre de 100/125/150 mm). Din cauza zgomotelor puternice, aceste ventilatoare sunt mai puțin adecvate pentru spaţii de locuit. Utilizarea se restrânge la poduri, pivnițe, ateliere etc.
Ventilatoarele noastre cu montare în cavitate sunt echipate cu o tehnică specială, care face locuința și mai confortabilă: de exemplu întârziere la pornire și oprire, un senzor de mișcare sau senzorul de umiditate.

Silenţios datorită rulmentului cu bile

Diferența dintre rulmenți cu bile și lagăre de alunecare este evidentă:

Motor cu lagăr de alunecare Motor cu rulment cu bile
Durată de viață de cca. 15.000 de ore de funcționare. Durtă de viață de 30.000 până la 40.000 de ore de funcționare datorită rezervei de lubrifiant, care este suficientă pentru toată durata de viaţă.
Motoarele cu lagăr de alunecare sunt prevăzute numai pentru montare orizontală.
Motoarele cu rulment cu bile permit montarea în orice poziţie dorită.
Lagărele de alunecare nu sunt încapsulate. Cu timpul, în lagăr pătrunde praf și umezeală, ceea ce poate duce la producerea de zgomote la funcționare. Motoarele cu rulment cu bile sunt protejate împotriva prafului și umezelii și garantează astfel o silențiozitate maximă.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus