0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
15.08.2022 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 15.08.2022 la ora 09:20. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Plantarea roșiilor

Timp de lectură 9 min.
Plantarea rosiilor

Coapte. Și mai coapte. Roșiile dumneavoastră. Însămânțarea roșiilor, plantarea roșiilor, recoltarea roșiilor – avem pentru dumneavoastră toate informațiile de care aveți nevoie pentru o recoltă bogată.

O prezentare generală a soiurilor de roșii

Roșiile oferă multă vitamina C, kaliu și acid folic. În afară de acestea, roșiile conțin substanța fitochimică licopină. Roșiile produc licopină pentru a-și proteja materialul genetic de razele dăunătoare ale soarelui. Se presupune că la oameni licopina previne cancerul.

Oferiți-vă o porție zilnică de roșii – cel mai bine din grădina proprie!

În timp ce varietatea de roșii din supermarketuri se limitează adesea la puține soiuri, gen roșii pentru salate, roșii cocktail sau roșii în ciorchine, în calitate de furnizor propriu de roșii puteți opta între mii de soiuri. Diversele soiuri de roșii nu se diferențiază numai prin dimensiuni, ci și prin formă, culoare și bineînțeles gust.

Avem pentru dumneavoastră o prezentare generală a celor mai îndrăgite soiuri de roșii:

Însămânțarea roșiilor

Semințelor de roșii le place căldura uniformă. De aceea este recomandat să creșteți roșiile pe pervaz sau într-o seră încălzită. Timpul ideal pentru însămânțarea roșiilor este de la începutul până la mijlocul lunii martie.

Însămânțarea roșiilor în regim rapid:

 1. Umpleți uniform ghivecele pentru cultivare cu pământ pentru cultivare. Alternativ, puteți utiliza de asemenea alveole de răsaduri.
 2. Executați în fiecare ghiveci pentru cultivare o gaură cu o adâncime de circa 0,5 cm. Însămânțați semințele de roșii individual în ghivece și acoperiți-le apoi ușor cu pământ pentru cultivare.
 3. Asigurați în permanență o umiditate uniformă a pământului. Cel mai simplu este cu un pulverizator manual. Aveți grijă ca pământul să nu fie niciodată uscat.
 4. Așezați semințele de roșii într-un loc luminos și cald, ca de exemplu pervazul ferestrei. În cazul în care utilizați o seră de cameră, închideți-i capacul.

Deschideți zilnic capacul

Semințele dumneavoastră de roșii sunt sub capac? Amintiți-vă să deschideți zilnic capacul, pentru a putea avea loc un schimb de aer.

Replantarea roșiilor

La o temperatură cuprinsă între 18 și 25 °C, semințele dumneavoastră de roșii vor germina de regulă într-un interval de timp de 10 zile.

Cât de repede cresc roșiile.

Mai întâi apar așa-numitele frunze de germinație. Imediat ce apar frunzele adevărate, trebuie să replantați roșiile.

Și așa se procedează:

 • La replantare așezați plantele de roșii individuale într-un ghiveci mai mare. De aceea, pregătiți un număr corespunzător de ghivece cu un diametru de circa 8–10 cm, cu pământ pentru cultivare.
 • Mai întâi presați bine pământul din ghiveciul de cultivare. Acest lucru îmbunătățește contactul dintre rădăcini și pământ și simplifică replantarea roșiilor.
 • Luați țepușa pentru răsădit și ridicați cu precauție mica plantă de roșie din ghiveciul de cultivare. Procedați încet și cu finețe.
 • Așezați planta într-un ghiveci pregătit. Aveți grijă ca rădăcinile să nu fie îndoite în sus. Introduceți-o în pământ până unde încep frunzele și presați ușor pământul.
 • Udați răsadurile.

Plantarea roșiilor

Începând cam cu jumătatea lunii mai – după Sfinții de gheață – puteți planta roșiile în aer liber. Însă, pentru că până acum roșiile dumneavoastră au fost plante de interior, este bine să le obișnuiți treptat cu aerul proaspăt.

Cu circa 10 zile înainte de plantare, așezați în fiecare zi roșiile câteva ore afară, într-un loc umbrit.

Astfel veți ajuta roșiile să se obișnuiască în aer liber. Prin acest proces de călire veți preveni mai ales ca roșiile dumneavoastră să fie arse de soare.

Locul perfect pentru roșii

Roșiile preferă locurile însorite și calde. Roșiile nu agreează ploaia, de aceea este ideal un loc ferit de ploaie, într-o seră, o seră specială pentru roșii sau sub streașina unui acoperiș.

Pregătirea solului pentru roșii

Înainte să plantați roșiile în răsadul de legume, pregătiți solul. Roșiile sunt plante care necesită cantități mari de nutrienți, așa că înainte de plantare încorporați în sol compost, așchii de coarne, îngrășământ sau calcar de grădină.

Aveți grijă ca solul să nu fie prea greu. În condiții de sol greu se acumulează rapid umezeală – de asemenea ceva ce nu le place roșiilor.

Plantarea roșiilor

Săpați o groapă pentru planta dumneavoastră. Pentru a-i asigura stabilitate, plantați roșia până la baza frunzelor inferioare. Astfel, baza rădăcinii este acoperită de regulă cu un strat de pământ de 5–10 cm. Avantajul acestei plantări este acela că roșia va forma noi rădăcini și poate prelua mai mulți nutrienți.

Roșiile dumneavoastră au nevoie de spațiu.

În răsadul de legume respectați o distanță de minim 60 cm, în seră de minim 50 cm. Astfel roșiile dumneavoastră vor avea loc suficient să crească și va scădea riscul de legume stricate în răsadul de legume.

Acum mai instalați lângă planta de roșie un arac spirală sau un țăruș din lemn. Acestea sunt necesare de regulă pentru toate soiurile de roșii, cu excepția roșiilor de prerie. Atunci când plantați roșii mari, înfigeți deja din momentul plantării un țăruș, care va sprijini mai târziu plantele.

Ultimul pas la plantarea roșiilor: udarea.

Ingrasamant pentru rosii

Îngrijirea roșiilor

Pentru a obține o recoltă adecvată, am realizat o listă cu câteva indicii pentru îngrijirea corectă a roșiilor dumneavoastră:

 • Udați regulat și mereu în partea inferioară. Dacă se udă frunzele roșiei, crește riscul unei infecții fungice.
 • Pentru a avea mai târziu o recoltă bogată trebuie să îndepărtați tulpinile secundare ale roșiei. În acest sens, îndepărtați lăstarii laterali de la axilele frunzelor. Rupeți cu grijă lăstarii cu mâna, fără a deteriora planta. Scopul este acela ca roșia dumneavoastră să formeze numai un lăstar principal. Ruperea lăstarilor secundari ar trebui efectuată săptămânal. Procedați sistematic, de jos în sus, astfel nu veți omite nimic.
 • Imediat ce roșiile dumneavoastră înfloresc, fertilizați-le la fiecare 14 zile cu îngrășământ organic pentru roșii. Pentru fertilizare puteți folosi de asemenea și macerat de urzici, preparat chiar de dumneavoastră.
 • Roșiile în stare nemodificată ar trebui lăsate să crească având maximum două mlădițe și nu lăsați să se maturizeze deodată mai mult de 5-6 panicule.
 • Îndepărtați inflorescențele ce se formează începând cu sfârșitul lunii august. Timpul de creștere până la îngheț este scurt.
 • Atenție: roșiile nu trebuie expuse niciodată unor temperaturi de sub 10°C.

Plantarea roșiilor pe balcon

Nu aveți o grădină proprie, dar aveți un balcon? Roșiile pot fi crescute fără probleme și în ghivece de dimensiuni mari.

În principiu, pentru roșiile crescute pe balcon se aplică aceleași reguli ca și pentru roșiile din răsadul de legume: locul trebuie să fie însorit, cald, uscat și protejat de vânt.

Atenție: pe un balcon orientat spre sud, căldura de amiază din zilele de la mijlocul verii poate duce la pălirea roșiilor dumneavoastră. În acest caz nu strică puțină umbră, cu ajutorul unei marchize sau al unui parasolar.

Între timp, pentru grădinarii de balcon există și ghivece potrivite pentru roșii – inclusiv împletituri de nuiele și rezervor de apă integrat.

Recoltarea roșiilor

În funcție de soi, puteți recolta roșiile între lunile iunie și octombrie. Dar când este momentul perfect pentru recoltă?

La cele mai multe dintre roșii, acest lucru poate fi identificat cu ușurință: roșiile sunt coapte atunci când s-au înroșit.

Devine mai dificil în cazul soiurilor cu fructe galbene sau verzi. Recoltați roșiile imediat ce pielița se înmoaie puțin și roșiile se desprind ușor de pe tulpină.

La finalul sezonului roșiilor mai sunt fructe necoapte pe planta dumneavoastră? Nu trebuie să aruncați aceste fructe – ele continuă să se coacă în casă! Dacă recoltați roșii necoapte, așezați-le într-o cutie de pantofi și depozitați-le în casă la 18–25 °C.

Culegerea rosiilor

Colectarea materialului de însămânțare de la roșii

Aveți plante de roșii nehibride? Atunci puteți colecta dumneavoastră înșivă material de însămânțare pentru sezonul următor.

 1. Recoltați roșii coapte.
 2. Tăiați roșia și scoateți semințele răzuind cu o lingură.
 3. Puneți semințele într-un borcan și turnați apă.
 4. După câteva zile, semințele se desprind de masa gelatinoasă care le înconjoară și coboară la fundul borcanului.
 5. Puneți semințele într-o sită și clătiți-le cu apă limpede.
 6. Apoi puneți semințele la uscat pe un șervet de bucătărie.
 7. După uscare, împachetați-le într-o pungă de hârtie inscripționată.

Ce plutește la suprafață trebuie aruncat

Semințele care plutesc în borcan nu sunt germinabile. Pe acestea le puteți îndepărta direct și le puteți elimina ca deșeu.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus
HORNBACH