0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 30.03.2023 la ora 14:29. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Plantarea cartofilor

Timp de lectură 8 min.
Plantarea cartofilor

Bătăturile din palme: euforia de primăvară a oamenilor de acțiune. Plantați acum cartofi pentru o recoltă bogată. Vă vom explica tot ce trebuie să știți despre cultivarea cartofilor.

Cartofi: 4 soiuri populare

Soiurile de cartofi sunt precum nisipul de pe plajă – peste 5.000 în întreaga lume. Există cartofi timpurii și târzii, cartofi cu coaja galbenă, roșiatică sau albastră. Există cartofi rezistenți la fierbere și cartofi făinoși.

Găsiți cartofii preferați!

Vă facem o scurtă prezentare a celor 4 soiuri populare:

 • Sieglinde este un soi de cartof rezistent la fierbere și timpuriu. Având coaja galbenă și gust puternic, Sieglinde este excelent sub formă de cartof fiert sau preparat în coajă. Perfect pentru salata dumneavoastră de cartofi.
 • Linda este un cartof rezistent la fierbere și se numără printre soiurile preferate ale germanilor. Fie că este vorba de cartofi prăjiți, gratinați, cartofi fierți sau salată de cartofi, soiul semitimpuriu de cartof Linda se pretează la toate.
 • Migdal este un soi de cartof predominant rezistent la fierbere până la făinos. Soiul Migdal i-a cucerit pe mulți iubitori de cartofi în coajă cu gustul său mai degrabă cremos.
 • Adretta este un soi de cartof făinos. Semitimpuriu, cu gust picant, reprezintă tuberculul ideal pentru găluște de cartofi.

În cazul cartofilor de sămânță, de altfel, mărimea nu are importanță. De regulă, cartofii de sămânță mai mari produc doar puțin mai mult rod. Dar dimensiunea cartofului de sămânță nu afectează mărimea cartofilor dumneavoastră din viitoarea recoltă.

Pregătirea solului

Cartoful nu este pretențios când este vorba de sol. Ideale sunt solurile nisipoase sau solurile argilos-nisipoase și necompacte. Puteți adăuga nisip sau compost în solurile cu tendință de stagnare a apei – și acestea devin potrivite pentru cartofi.

În anul precedent al recoltei, dar nu mai târziu de martie, dacă este necesar, puteți pregăti solul pentru cartofi: procurați gunoi de grajd sau compost matur și îmbogățiți solul cu el. Perioada de pregătire este importantă, deoarece cartoful nu necesită fertilizare în exces.

Ați planificat cultivarea legumelor pe termen lung? Un îngrășământ verde, de exemplu cu trifoi, lupin sau ridiche furajeră pe terenul de cartofi sunt ideale în vara sau toamna anului precedent.

Sfat: În cazul cartofilor luați în considerare rotația culturilor

Ar trebui să cultivați cartofi în același loc doar la câte 4 ani. Odată ce cartofii au fost recoltați, în anul următor locul va fi deosebit de prielnic printre altele pentru fasole, căpșuni, praz sau salată.

Pre-germinarea cartofilor

Sunteți mai degrabă genul nerăbdător? Puteți pre-germina soiurile de cartofi timpurii, reducând astfel timpul până la recoltare cu până la 3 săptămâni. Suplimentar, cartofii vor fi mai puțin predispuși la boli și per ansamblu veți avea o producție mai mare.

Începând din luna martie puteți lăsa cartofii să pre-germineze:

 • Umpleți o cutie de ouă sau o cutie de lemn cu puțin substrat pentru plante.
 • Puneți cartofii de sămânță în substrat.
 • Așezați cartofii într-un loc luminos, la o temperatură de 10–15 °C. Ideale sunt pervazul sau sera.

După câteva zile cartofii încep să germineze. De îndată ce s-au format lăstari scurți și puternici și vremea este potrivită, puteți planta cartofii pre-germinați.

Cartofi pregerminati

Plantarea cartofilor

Momentul potrivit pentru plantarea cartofilor depinde de 2 factori:

 • Soiul de cartof pe care doriți să-l plantați.
 • Regiunea în care locuiți.

În regiunile temperate adesea puteți începe să plantați cartofii încă de la începutul lunii aprilie, în zonele mai reci merită să așteptați până la începutul lunii mai.

Distanța corectă de plantare a cartofilor

Afânați solul și întindeți un șnur – deoarece cartofii se plantează pe rânduri. Cu ajutorul unei rarițe practicați o rigolă cu adâncimea de aproximativ 10-20 cm. Acum puteți planta cartofii având cu partea înmugurită, respectiv lăstarii în sus.

Aici distanța este importantă:

Respectați o distanță de aproximativ 35 cm între cartofi. Între rânduri ar trebui să existe un spațiu de aproximativ 50 cm.

În rigolă puteți adăuga așchii de corn, făină de corn sau compost, apoi puteți astupa rigola cu săpăliga.

Vecini incompatibili cu cartofii

Evitați să puneți roșii, ardei, dovleci, castraveți sau vinete în aceeași parcelă sau să plantați în imediata apropiere a roșiilor. Boala fungică – mucegaiul cartofului și putregaiul brun – se poate răspândi de la cartofi la roșii.

Bilonarea cartofilor

De îndată ce cartofii sunt plantați și, după câteva săptămâni, lăstarii au ajuns la o înălțime de aproximativ 20 cm, va trebui să bilonați cartofii. Așa funcționează:

 • Puneți pământ peste plantele de cartof, astfel încât aproximativ jumătate din plantă să fie acoperită. Vor lua naștere mici baraje.
 • Pentru bilonare puteți folosi fie un plug, fie o lopată.
 • Repetați bilonarea la 2-3 săptămâni și îndepărtați și buruienile, dacă au apărut între timp.

Și de ce bilonarea? Mult rod! Prin bilonare se formează mai multe rădăcini și, astfel, mai mulți cartofi. Al doilea motiv important: dacă tuberculii formați ies din pământ, cartofii riscă să devină verzi și necomestibili.

În anii secetoși, luați în considerare udatul cartofilor!

Cultivarea cartofilor în balcon

Nu aveți o grădină la dispoziție, dar totuși doriți să cultivați cartofi? La fel de bine puteți planta și recolta cartofi în balcon. Aveți nevoie doar de o răsadniță, un sac de grădină cu găuri de drenaj sau un ghiveci de plante potrivit pentru cartofi.

Ghiveciul pentru cartofi este format dintr-un ghiveci interior și unul exterior. Ghiveciul interior are ferestre mari de vizionare și este detașabil. Astfel nu numai că puteți urmări evoluția cartofilor, ci veți recolta cartofii cu ușurință. Puneți câte un tubercul pe ghiveci.

kartoffeln balkon

La cultivarea cartofilor pe balcon, în principiu, se aplică aceleași reguli ca și pentru straturi. Cu toate acestea, bilonarea în ghiveci este dificilă. Astfel, procedați după cum urmează: De îndată ce cartoful plantat are lăstari cu lungimea de aproximativ 10 cm, adunați solul până când doar vârfurile frunzelor sunt vizibile. Repetați acest lucru când planta de cartofi a crescut din nou.

La udare, se recomandă să fiți precauți când e vorba de cultivarea la înălțime: chiar dacă sunteți bine intenționat, în ghiveci apa va stagna foarte rapid. Este de preferat să udați mai puțin, dar mai des.

Recoltarea cartofilor

Regula de bază la recoltarea cartofilor este destul de simplă:

La aproximativ 3 luni după plantare puteți recolta cartofii.

Acesta este momentul când cartofii intră în faza de stagnare. O puteți recunoaște prin faptul că frunzele cartofului se ofilesc și capătă culoarea galben-maroniu.

Recoltarea cartofilor

Așteptați o zi însorită și fără umiditate, luați o furcă și dezgropați prima plantă de cartofi. Momentul recoltării a sosit atunci când

 • tuberculii se desprind ușor și
 • coaja cartofului nu mai poate fi îndepărtată prin frecare cu degetele.

Ați terminat cu recoltarea cartofilor? Distrugeți vrejurile de cartof, de exemplu aruncați-le în recipientul bio sau aduceți-le într-un punct verde de colectare a deșeurilor. Veți preveni astfel răspândirea bolilor.

Depozitarea cartofilor

Doriți să depozitați cartofii pentru o perioadă mai mare? După recoltare, lăsați cartofii să se usuce la soare timp de câteva ore. Nu îi spălați! Selectați tuberculii care prezintă zone scufundate anormal, decolorare sau zone deteriorate. Cu acești cartofi, ideal este să preparați imediat cartofi prăjiți, cartofi fierți, cartofi pai sau găluște – depozitarea lor însă nu se recomandă.

Sfaturi pentru depozitarea cartofilor:

 • Spațiile întunecate și răcoroase sunt benefice pentru cartofi. Temperatura ideală de depozitare este de 4–6 °C. Temperaturile mai mari favorizează înmugurirea, temperaturile mai scăzute asigură transformarea amidonului în zahăr.
 • Sacii din iută sau in, lăzile din lemn sau coșurile de răchită sunt ideale pentru depozitarea cartofilor. Important este ca aerul să ajungă la tuberculi.
 • Puteți acoperi cartofii cu ziare pentru ca aceștia să nu piardă prea multă umiditate.
 • Verificați cartofii în mod regulat și eliminați imediat exemplarele putrede.

Consumul rapid al cartofilor timpurii

Cartofii timpurii sunt greu de depozitat. Recoltați întotdeauna doar cât aveți nevoie și preparați-i rapid. Nu se recomandă depozitarea cartofilor noi mai mult de 2 săptămâni.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus