0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
30.11.2023 08:00 - 21:00
01.12.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 30.11.2023 la ora 19:03. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Tabel cu cantitatea de hrană pentru câini și pisici - Metoda simplă de calcul a porțiilor de mâncare

Tabel cu cantitatea de hrană pentru câini și pisici - Metoda simplă de calcul a porțiilor de mâncare

Animalele de companie sunt o adevărată bucurie atât în viața adulților, cât și a copiilor, iar câinii și pisicile sunt printre cel mai des întâlnite în majoritatea familiilor. Pentru a vă bucura pe deplin de acestea, trebuie să vă asigurați că au o stare de sănătate optimă, astfel că hrana lor este destul de importantă.

Cu atât de multe opțiuni la îndemână, însă, problema nu este ce alegeți pentru ele, ci cât le dați să mănânce pentru a evita diverse probleme, precum obezitatea, dar și alte boli cauzate de mâncarea în exces.

Cea mai simplă metodă de a ști cât și cum ar trebui să mănânce animalul dumneavoastră de companie este tabelul cu cantitatea de hrană optimă atât pentru câini, cât și pentru pisici. Centralizarea mărimii porțiilor de mâncare vă va ajuta atât în stadiile incipiente de viață, dar și la maturitate.

Dacă tocmai v-ați luat un animal de companie și vreți să știți cât mănâncă o pisică sau un câine pe zi, în acest articol veți descoperi informații utile despre porțiile de mâncare pe diverse grupe de vârstă explicate în detaliu, dar și centralizate sub forma unor tabele ușor de urmărit.

Tabel cu cantitatea de hrană pentru câini – Aspecte esențiale

Tabel cantitate hrana caini

Înainte de a trece la tabelul cu cantitatea de hrană potrivită pentru câini, trebuie menționat că mâncarea se va oferi în funcție de mai multe criterii. Cele mai importante de luat în seamă sunt:

 • vârsta câinelui;

 • talia acestuia, care poate fi mică, medie sau mare și care determină numărul de kilograme;

 • rasa este și ea importantă, deoarece unele dintre ele sunt predispune la anumite boli;

 • în cazul câinilor adulți, dacă sunt sau nu castrați.

Așadar, atunci când alegeți mâncarea pentru câini, acestea sunt aspecte importante de care puteți ține cont. De asemenea, recomandările medicului veterinar vor contribui și ele la alegerea hranei pentru animalul dumneavoastră de companie.

Dar cum ar trebui să arate un tabel cu cantitatea de hrană pentru câini și pisici? În cazul primilor, acesta ar trebui să conțină informații precum vârsta și talia acestuia în cea mai simplă formă a sa.

Așadar, iată cum ar trebui să arate un tabel cu cantitatea de hrană pentru câini juniori și adulți:

Greutate adult (kg) 2 luni (gr/zi) 4 luni (gr/zi) 6 - 12 luni (gr/zi) > 12 luni (gr/zi)
1 - 5 35 - 100 40 - 125 50 - 135 215
5 - 10 100 - 60 125 - 210 135 - 225 215 - 300
10 - 15 160 - 215 210 - 285 225 - 310 300 - 365
15 - 20 215 - 260 285 - 350 310 - 375 365 - 435
> 20 350 - 410 375 - 410 435 - 590
> 30 410 - 460 595 - 700
> 40 700 - 800
> 50 800 - 900
> 60 900
> 70 900

Cu toate că nu pare atât de important, personalitatea acestuia contează și ea, deoarece poate influența de câte ori mănâncă un câine pe zi. Astfel, animalele mai active se pot hrăni de mai multe ori, în timp ce cele sedentare nu vor simți nevoia să mănânce atât de des.

Aceste valori sunt medii, astfel că gramajul potrivit hranei unui câine se va regăsi de obicei pe ambalajul acesteia, depinzând în mare parte de vârsta și talia animăluțului de companie

Cantitatea de mâncare pentru câini și gramajul acesteia

Hranirea corecta a cainilor

Câte grame de mâncare trebuie să mănânce un câine? Răspunsul depinde de vârsta lui, atunci când este mic, acesta având nevoie de mai multe proteine deoarece este în creștere, însă odată atinsă maturitatea, nevoile sale scad.

De asemenea, trebuie să luați în considerare și dacă animalul dumneavoastră de companie mănâncă hrană umedă de câini sau un sortiment uscat.

Gramajul hranei va fi calculat și în funcție de alți factori, precum dacă acesta are anumite afecțiuni, dacă este sterilizat, precum și de talia sa. Mai mult, este recomandată o combinație între mâncarea umedă și hrana uscată pentru câini, aceasta din urmă ajutând la menținerea sănătății orale a acestora. De asemenea, există diverse snacks-uri și recompense pentru câini, dar și suplimente nutritive pentru căței pe care i le puteți oferi patrupedului pentru blăniță, pentru tractul digestiv, dar și pentru prevenirea altor probleme.

Cât mănâncă un câine pe zi în funcție de vârstă

Tabel hranire caini

Mulți proprietari se întreabă câtă mâncare se dă la câinii mici și mari, mai ales când nu au mai avut animale, tabelul cu cantitatea de hrană pentru câini adulți și juniori fiind cel mai simplu de utilizat pentru a ști nevoile acestora în așa fel încât să le asigurați și o stare de sănătate optimă, respectiv o creștere sănătoasă.

Vârsta animalului este foarte importantă în determinarea gramajului de alimente pe care trebuie să i-l oferiți zilnic, etapele sale de viață fiind următoarele:

 • junior, care începe cu vârsta de 2 luni, până atunci acesta fiind hrănit exclusiv de mamă sau cu formule speciale în cazuri aparte (animale abandonate), dar și cu mâncare umedă potrivită etapei de dezvoltare;

 • între 12 – 24 luni acesta va atinge maturitatea, trecând în faza de adult;

 • după vârsta de 8 ani, câinele va intra în etapa de senior.

Pe măsură ce crește, un câine va avea nevoie de o cantitate de hrană mai mică.

Dar ce mănâncă un pui? Există hrană specială pentru câini mici bogată în proteine care să le asigure necesarul de nutrienți pentru a se dezvolta.

Uitați și o formulă de calcul pentru a ști de câte calorii are nevoie un câine într-o zi: greutatea în kg x 30 + 70. Aceasta se numește ,,Resting Energy Requirements”, însă este bine să știți că nevoile unui animal sunt individuale, așadar, ea poate fi utilizată împreună cu tabelul orientativ cu cantitatea de hrană necesară.

Dacă vreți să știți câte grame de mâncare trebuie să mănânce un câine, porțiile mai mici sunt mai bune decât cele mari, tabelul de mai sus fiind un ghid util în ceea ce privește creșterea câinilor și necesarul acestora zilnic.

O situație specială este cea a cățelelor gestante, care au nevoie de mâncare specială pe durata sarcinii și alăptării. De asemenea, dacă vreți să știți ce mănâncă un câine de o lună, acesta va fi hrănit exclusiv cu laptele mamei sau cu formule special dezvoltate în cazul în care aceasta nu are lapte.

Cât trebuie să mănânce o pisică – Tabel orientativ pentru hrănirea sa

Jocuri la pisici

După câini, pisicile sunt a doua cea mai populară categorie de animale de companie preferate de oameni din întreaga lume. Mai mici, mult mai ușor de întreținut și ușor de crescut atât în apartamente cât și la case, acești mici prieteni blănoși merită și ei atenție în ceea ce privește hrana.

Pe lângă tabelele cu cantitatea de hrană pentru câini, există unele asemănătoare și pentru pisici.

Dacă vă întrebați cât mănâncă o pisică, hrănirea acesteia trebuie să se facă ținând cont de mai multe aspecte, printre care vârsta este unul dintre cele mai importante. Talia nu contează atât de mult, deoarece sunt foarte puține rasele care ajung la mărimi impresionante, așadar, să alegeți mâncarea pentru acestea este mai ușor.

Iată și un tabel cu cât trebuie să mănânce o pisică după modelul celui pentru câini:

Greutate pisică Grame/zi Kilocalorii/zi
1 kg 15 - 20 100
2 kg 30 - 40 160
3 kg 45 - 60 210
4 kg 60 - 80 250
5 kg 75 - 100 290
6 kg 90 - 120 330
7 kg 105 - 140 370

Datele din tabel prezintă cât trebuie să mănânce o pisică începând cu vârsta de 3 sau 4 luni, precum și una adultă care are o greutate normală, astfel că, atunci când alegeți hrana pentru aceasta, acest criteriu este foarte important, dar la fel este și starea de sănătate a pisicii.

O greșeală frecventă în creșterea pisicilor este hrănirea acestora la cerere, astfel că ele vor avea tot timpul mâncare la dispoziție, ceea ce poate duce la probleme de sănătate, precum obezitatea.

Mulți proprietari se întreabă și cât mănâncă un pisoi de 2 luni, aceasta fiind vârsta la care un pui poate începe să consume hrană uscată. Imediat după naștere, dezvoltarea puiului se împarte în mai multe etape.

O altă întrebare frecventă este cât trebuie să mănânce o pisică castrată, pentru acestea existând categorii speciale de mâncare.

Când vine vorba despre mâncarea de pisici, aceasta poate fi atât uscată, cât și umedă, astfel că există diverse sortimente din care puteți alege pentru prietenul dumneavoastră patruped.

Cât mănâncă o pisică de 2 luni

Tabel hranire pisici

După naștere, un pui de pisică va fi hrănit doar cu lapte de la mamă sau cu formule speciale, în cazurile în care este nevoie.

Tot în această perioadă, și pisica adultă trebuie să beneficieze de mâncare specială care să îi asigure nutrienții necesari pe care îi va da mai departe puiului sau puilor săi. Astfel, aceasta poate ajunge să consume cu până la 50% mai mult decât de obicei. După fătare, acesteia i se poate oferi hrană pentru juniori cu un conținut ridicat de proteine.

Atât pentru mame, cât și pentru pui există atât sortimente de hrană uscată pentru pisici, cât și umedă, însă pentru o dentiție sănătoasă, prima variantă ar trebui să se regăsească într-o cantitate mai mare în dieta acestui animal de companie.

Revenind la cât mănâncă un pui de pisică, acesta trebuie hrănit în funcție de etapa de dezvoltare în care se află. Astfel:

 • în prima săptămână de viață, puiul de pisică se va hrăni exclusiv cu lapte matern, denumit colostru;

 • în a doua săptămână de viață, acesta va deschide ochii, iar laptele rămâne principala sursă de hrană;

 • începând cu cea de-a patra săptămână de viață, puiul poate începe să consume hrană umedă;

 • după 2 luni, puiul de pisică poate începe să consume și hrană uscată, această perioadă fiind denumită și stadiul kitten;

 • după vârsta de 6 luni, puiul va atinge etapa de viață denumită junior;

 • după 12 luni, pisica devine adultă.

Dar câți ml de lapte mănâncă un pui de pisică? Conform studiilor, acesta va consuma între 2 și 4 ml de lapte matern pe zi, așadar, cantitatea este destul de mică, în cazul în care acesta trebuie hrănit cu seringa.

Dacă vreți să știți cât mănâncă și de câte ori pe zi trebuie să mănânce un pui de pisică înțărcat de 3 sau 4 luni, iată de ce ar trebui să țineți cont:

 • între 2 și 4 luni, puiul ar trebui să aibă 5 mese pe zi a câte 5 grame;

 • după 4 luni, porția va crește la 10 grame de mâncare pe zi;

 • după 6 luni, numărul de mese va fi redus, iar porția va crește la 20 – 30 de grame pe zi;

 • după 8 luni, numărul meselor va trebui redus la 2 pe zi, cu porțiile din tabelul de mai sus, mai ales că multe pisici ating greutatea de 1 kg.

La maturitate, acestea pot beneficia atât de mâncare umedă pentru pisici, însă i se pot da și diverse recompense pentru pisici și chiar suplimente alimentare pentru feline, mai ales în cazul celor sterilizate.

Cât trebuie să mănânce o pisică castrată

Hrana pentru pisici

Greutatea optimă a unei pisici care a ajuns la maturitate este de aproximativ 4 kg pentru majoritatea raselor, așadar, dacă vreți să știți cât ar trebui să mănânce blănosul dumneavoastră, ar trebui să îi oferiți o porție de 80 de grame de hrană, porțiile mai mici fiind benefice pentru sănătatea sa. Lucrurile se schimbă atunci când aceasta este sterilizată.

Cât trebuie să mănânce o pisică castrată? În primul rând, hrana acesteia trebuie să fie mai puțin calorică, deoarece sterilizarea poate duce la creșterea sa în greutate. În loc să îi micșorați porția, însă, este recomandat să îi schimbați mâncarea cu una adaptată noilor sale nevoi. Înlocuirea se face treptat, pentru ca aceasta să o accepte. De asemenea, este indicat să reduceți și numărul de recompense oferite, pentru a evita problemele de sănătate.

În ceea ce privește cantitatea de hrană a unei pisici pe zi, trebuie să țineți cont și de tipul de mâncare oferit – umed sau uscat sau un amestec între cele două.

Atât gramajul de mâncare pentru câini, cât și cel pentru pisici este de cele mai multe ori mai mic decât ceea ce își închipuie proprietarii lor, astfel că indiferent de ce tip de animal de companie aveți, este bine să țineți cont de acest aspect. De asemenea, fiecare rasă are caracteristicile sale, ceea ce înseamnă ca puteți lua legătura cu medicul veterinar pentru a afla dacă ar trebui să îi luați blănosului dumneavoastră anumite alimente speciale. Nu în ultimul rând, în cazul femelelor gestante, care au fătat recent, precum și al celor sterilizate, alimentația trebuie să fie una adoptată noii lor situații.

Indiferent de situație, însă, asigurați-vă și că le oferți hrană premium, de calitate și care îndeplinește nevoile lor complete alimentare.

În concluzie, tabelele cu cantitatea de hrană pentru câini și pisici sunt o metodă simplă de calcul a porțiilor de mâncare și pot fi folosite orientativ pentru a ști cum să gestionezi hrănirea animalului dumneavoastră de companie în diverse etape ale vieții. Datele din acestea pot fi comparate cu cele de pe ambalajele mâncărurilor, precum și cu indicațiile medicului veterinar, ajutându-vă astfel să găsiți varianta optimă pentru patrupedul dumneavoastră.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus