0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 04.07.2022 la ora 11:46. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Prezentare proiect

Noutăți Grădină - „Construirea și amenajarea iazului“

Timp de lectură 13 min.
Construirea si amenajarea iazului Noutati Gradina iunie 2022

Grădina ta are nevoie de o schimbare majoră? Efortul nu trebuie să fie pe măsură: construirea și amenajarea unui iaz ar putea fi mai ușoare decât te-ai aștepta. Te invităm în magazinele noastre (București Berceni, București Militari, București Balotești, Brașov, Timişoara, Sibiu, Oradea și Cluj-Napoca), la prezentarea proiectului „Construirea și amenajarea iazului“, din 02 iunie până pe 04 iulie 2021.

Construirea si amenajarea iazului Noutati Gradina iunie 2022 ga program

Cu un iaz, grădina dumneavoastră va prinde viață. Pentru o mulțime de animale mici și mari iazul poate fi numit acasă, fiind locul unde se scaldă păsările, iar peștii își înhață hrana. Și dumneavoastră? Dumneavoastră veți admira cu mândrie ceea ce ați creat.

Amenajarea unui iaz – cum să planificați corect

De la idee la iazul propriu-zis. Ce fel de iaz ar trebui să fie? Cât de mare poate fi? Doriți să vă scăldați și dumneavoastră în el sau ar trebui să înoate acolo pești de crescătorie pretențioși? Iaz natural sau iaz ornamental japonez? Iaz cu folie sau iaz cu bazin prefabricat?

Iaz cu folie

Folia iazului trebuie să poată susține greutatea apei. Cu cât adâncimea iazului este mai mare, cu atât folia trebuie să fie mai groasă. Sunt disponibile diferite materiale.

Iaz cu bazin prefabricat

Cu un bazin prefabricat puteți amenaja iazul într-o după-amiază de sâmbătă, chiar înainte ca oaspeții să vină la cafea și prăjituri. Din păcate, plantele au nevoie de puțin mai mult timp pentru a crește, altfel ați putea spune fără probleme că ați avut iazul dintotdeauna.

Înainte de acest lucru, ar trebui să vă gândiți la următoarele:

 • Desenați o schiță a grădinii dumneavoastră și încercați diferite variante pentru locul în care ar putea fi amplasat iazul.
 • Aspecte cu privire la siguranță: în caz de accidente, proprietarul iazului este întotdeauna responsabil. Ca dispozitiv de siguranță pentru copii există grilaje de siguranță sau garduri speciale.
 • Există un racord la alimentare electrică în apropierea iazului pentru pompă, filtru etc.?
 • Iazurile cu pești trebuie să fie filtrate și curățate, deoarece fecalele peștilor supra-fertilizează iazul, ceea ce duce rapid la consecințe nedorite.
 • Pietrele mari se amplasează la marginea iazului, nu în apă. Acestea păstrează prea multă căldură, lucru care împiedică regenerarea nocturnă.
 • Trebuie amenajate cel puțin trei zone de adâncime diferite. Zona de apă adâncă trebuie să aibă cel puțin 1 m adâncime, astfel încât peștii să poată hiberna.
  Trecerile dintre zonele individuale trebuie să fie cât mai blânde posibil. Dacă acestea sunt prea abrupte, solul nu aderă și nici plantele nu se pot dezvolta acolo.

Cum să alegeți locul de amplasare pentru iaz:

Un iaz este un mic ecosistem fragil. Din acest motiv, alegerea amplasamentului prezintă o mare importanță. Vă prezentăm câteva criterii de bază pentru alegerea locului respectiv:

 • Nu sub copaci:
  Acele și frunzele care cad sporesc aciditatea iazului, ceea ce poate duce la otrăvirea peștilor. De asemenea, colectarea repetată a acestora reprezintă un efort considerabil.
 • Vânt suficient:
  Vântul amestecă apa din iaz, ceea ce este important pentru calitatea apei.
 • Teren plat:
  În jurul iazului, terenul trebuie să fie cât se poate de neted, astfel încât excesul de apă de ploaie să nu se scurgă din grădină în iaz (creștere aciditate!) și nici iazul să nu inunde jumătate din grădină când se revarsă.
 • Suficientă lumină și umbră:
  6 ore de soare pe zi sunt ideale pentru a le permite plantelor să se dezvolte, dar nu mai mult, pentru ca iazul să nu se încălzească prea puternic. În caz contrar, va spori creșterea algelor, ceea ce duce în cele din urmă la lipsa de oxigen și, în cel mai rău caz, la moartea peștilor.
 • Tipul iazului:
  Amenajați un iaz natural cu pești și alte viețuitoare într-un loc liniștit, la o distanță adecvată față de casă și de aleile din grădină folosite mai des, astfel încât animalele să nu fie supuse unui stres prea mare (2).
  Pe de altă parte, un iaz fără pești dar cu jocuri de apă complexe, plante frumoase și elemente decorative se vor amplasa în imediata apropiere a terasei, nu foarte aproape de casă (umiditate!), unde va fi pus mai bine în valoare (1).

Tehnologia iazului

Cu cât este mai mare iazul, cu atât se poate obține mai ușor un echilibru biologic prin care iazul se curăță de la sine, eliminându-se necesitatea pompelor, filtrelor sau chiar a unor substanțe biochimice. Acest lucru nu se aplică însă la iazuri mari sau iazuri cu o populație sporită de pește!

Pompe iaz

O pompă pentru iaz servește în principal la recircularea apei din iaz sau la transportul apei într-un loc dorit. Aceasta nu are automat un efect de curățare. Există însă combinații de pompe și filtre.
Pompe pentru iaz diferite, pentru scopuri diferite:

 • Pompă pentru filtre/pompă de recirculare:
  Prin recircularea apei, pe care o realizează vântul în apele naturale, apa din iaz este îmbogățită cu oxigen. De cele mai multe ori, aceste pompe au și un filtru care elimină murdăria și particulele plutitoare.
 • Pompă pentru curs de apă/pompă pentru cascade:
  Pentru ca apa din iaz să se întoarcă la „sursa” cursului, aceasta trebuie pompată în acel loc. Un sistem de filtrare este adesea integrat. Capacitatea pompei depinde de înălțimea și lățimea cursului de apă sau a cascadei. Cu cât cursul de apă/cascada este mai înalt(ă) și mai lat(ă), cu atât mai multă apă trebuie să transporte pompa pe oră.
 • Pompă de aerisire:
  Aceasta se amplasează uscată și deasupra nivelului apei, astfel încât apa să nu intre în aparat prin furtunuri. Pompa aspiră aerul și distribuie oxigenul prin supapele de ieșire din apă.
 • Pompă pentru fântână arteziană:
  Majoritatea acestor aparate nu operează doar un joc de apă, ci sunt combinate cu un filtru. Debitul pompei depinde de înălțimea și de lățimea de pulverizare. Cu cât efectul de pulverizare este mai înalt și mai lat, cu atât mai multă apă trebuie să transporte pompa pe oră.
Pompele de iaz pot fi proiectate pentru a funcționa în interiorul și în exteriorul apei. Vă recomandăm soluții durabile, deoarece aceste unități transportă o cantitate mare de apă fără a consuma multă energie. În plus, acestea au nivel redus de zgomot și vibrații și practic nu necesită întreținere.

Amplasarea pompei pentru iaz

De cele mai multe ori, pompa pentru iaz se amplasează în interiorul iazului de grădină. Nu o așezați însă direct pe fundul iazului, deoarece nămolul aspirat ar putea pune în pericol funcționarea optimă. O soluție avantajoasă ar fi să așezați o cărămidă pe fundul iazului și acolo să amplasați pompa.

În afara iazului, pompa se așază într-un tub. Pompa trebuie plasată aici sub nivelul apei. Un furtun de aspirație și un furtun de presiune sunt conectate la pompă și introduse în iaz. Racordul furtunului la apă poate fi mascat sub pietre. Prin urmare, puteți curăța și întreține pompa, fără a fi necesar să o scoateți din apă.

filtru iaz

Filtru de iaz

Iazurile cu pești trebuie să fie filtrate și curățate, deoarece fecalele peștilor supra-fertilizează iazul, ceea ce duce rapid la consecințe nedorite. Un astfel de sistem de filtrare nu numai că extrage murdăria grosieră din apă, dar poate, de asemenea, să o îmbogățească cu oxigen și să regleze nivelul de nitrați (azotați) și nitriți (azotiți). În acest scop, poziționați admisia și scurgerea astfel încât să se creeze un mic curent în iaz, iar apa poate fi filtrată optim.

Filtrele de iaz sunt disponibile în diverse modele. Se bucură de popularitate filtrele exterioare care curăță apa în mai multe etape și sunt instalate în afara iazului. Acestea sunt conectate la iaz printr-o pompă.

Puteți conecta și un prefiltru la pompa pentru iaz, ceea ce reduce semnificativ efortul de curățare al pompei.

Atenție

Buretele care este poziționat în fața unei pompe NU este suficient ca filtru de iaz. Acesta servește doar la colectarea particulelor grosiere, astfel încât pompa să nu se înfunde. Nu sterilizează însă algele, poluanții și microorganismele din apă.

Sterilizator UV

Acest dispozitiv iradiază apa curgătoare printr-un tub cu lumină UV, care distruge particulele de murdărie, algele și microorganismele. Resturile acestora sunt apoi filtrate. Prin urmare, sterilizatorul trebuie întotdeauna să fie comutat în fața filtrului pentru iaz. Sterilizatorul reduce astfel încărcătura de germeni și turbiditatea (tulbureala) apei din iaz.

Cu toate acestea, aparatul nu face distincție între microorganismele benefice și cele dăunătoare, de aceea este important ca puterea aparatului să se adapteze la volumul iazului și la populația de pești. Ca valori orientative sunt valabile:

 • Iaz fără pești: 0,5-1 Watt per 1000l apă
 • Iaz cu pești: 3Watt per 1000l apă
 • Iaz japonez: 5 Watt per 1000l apă

Dacă iradierea este prea puternică, se creează apă mult prea limpede care le permite razelor de soare să pătrundă în adâncimi. Peștii și broaștele ar putea căpăta arsuri de la soare. O altă problemă constă în aceea că microorganismele a căror sarcină este purificarea naturală a apei lipsesc acum, ceea ce necesită la rândul său o curățenie artificială.

În cazul în care puterea este prea scăzută, încărcătura de germeni pentru pești poate deveni prea mare, ceea ce ar dăuna sistemului lor imunitar.

Plantarea în iaz

Cum îmi aleg plantele pentru iaz? Și ce trebuie să am în vedere când pun plantele de iaz?

La instalarea iazului țineți cont de zonele diverse ale acestuia. Cunoașterea acestora face ca planificarea și realizarea să fie mult mai ușoare:

A. Zona de la mal:
Aceasta se poate inunda din când în când și formează trecerea dintre iaz și grădină. Aici puteți, de exemplu, să plantați lalele pestrițe și troscot.

B. Zona umedă:
Aceasta are o adâncime de până la 15 cm. Aici cresc plantele de mal cărora nu le priește apa prea adâncă, cum ar fi calcea calului, coada zmeului și menta de apă.

C. Zona mlăștinoasă:
adâncime 15–50 cm. Această zonă este extrem de importantă din punct de vedere biologic. Aici se dezvoltă cele mai importante plante de mlaștină și acvatice, cum ar fi trestia.

D. Zona de adâncime:
Aceasta măsoară 1 m sau mai mult. Aici hibernează peștii, nuferii se dezvoltă, iar animalele mici și organismele trăiesc la adăpostul întunericului dat de apa tulbure. Acestea nu tolerează lumina soarelui. Cu cât iazul este mai adânc, cu atât se păstrează mai rece în timpul verii pentru a menține suficient oxigen în apă și pentru a reduce creșterea algelor. Plantele tipice subacvatice sunt penița, nufărul galben și ciuma apelor cu frunze groase.

Cultivarea plantelor de iaz

 • Se recomandă ca plantarea în iaz să aibă loc între martie și iunie, astfel încât plantele acvatice să poată crește optim la temperaturi blânde și soare din belșug.
 • Începeți cu zona de apă adâncă și înaintați către mal.
 • Este ideal ca plantele de iaz să fie cultivate în coșuri și ghivece din fibră de nucă de cocos, care sunt umplute cu sol fertil. Fibra de nucă de cocos împiedică eliminarea nutrienților.
 • Așezați un strat de nisip ca bază pentru coșurile de plante.
 • Coborâți cu grijă coșurile de plante pentru zonele mai adânci și acoperiți-le cu nisip.
 • Grupați plantele înalte pe margine, ca fundal pentru camarazii lor mai mici. În primul an plantele nu se vor dezvolta prea mult. Nu vă faceți griji, este un lucru normal.
 • Nu așezați plante plutitoare încă din primul an, deoarece celelalte plante au nevoie de atât de multe substanțe nutritive încât prietenilor plutitori nu le va mai rămâne suficientă hrană în apă.
 • În zona mlăștinoasă de la mal săpați și introduceți plantele iazului într-un strat de nisip până când ghivecele cu plante nu mai sunt vizibile.
 • Ulterior, ar trebui să răriți în mod repetat plantele cu creștere puternică, altfel acestea vor elimina pe celelalte, iar iazul dumneavoastră va fi năpădit de vegetație într-o clipită.

Pești pentru iazul de grădină

Multe lucruri se petrec într-un iaz: pe lângă broaște și libelule, aici și microorganismele își urează noapte bună. Cu toate acestea, viețuitoarele pentru iaz pe care le puteți alege sunt peștii.

Deși peștii nu poluează de obicei apa (în funcție de mărimea iazului și de numărul și tipul de pește), dacă îi hrăniți foarte mult, acest lucru poate duce la contaminarea iazului.

Prin urmare, peștii din iaz ar trebui să se hrănească cel mai bine cu ceea ce li se oferă în iaz. În plus, mediul este propice pentru melci – aproximativ 5 bucăți pe mp de suprafață a apei – deoarece sunt purificatori de apă de primă clasă. Cu toate acestea, iazurile mici și, în special, iazurile pentru crapi Koi sau pești aurii nu pot fi gestionate fără un sistem de filtrare.

Hrănirea corectă a peștilor

Faceți un efort pentru peștii dumneavoastră! Peștii nu sunt foarte pretențioși în privința hranei, dar la fel ca noi, prețuiesc o dietă echilibrată. Alimentația nediversificată și incorectă duce la boli cum ar fi inflamație intestinală, steatoză hepatică, sensibilitate la stres și imunodeficiență.

Hrana pentru pești trebuie să conțină în cantitate suficientă următoarele:

 • Proteinele pentru creștere și furnizarea energiei:
  12 din aminoacizii conținuți în proteine sunt vitali pentru pești. Acestea pot fi absorbite prin ceilalți pești și plante.
 • Grăsimi pentru creșterea, sănătatea, colorarea și metabolismul peștilor:
  nevertebratele acvatice sunt cele mai potrivite ca sursă de grăsime.
 • Carbohidrați:
  amidonul, celuloza și zahărul sunt cei mai importanți carbohidrați. În hrana pentru pești, acestea au fost încălzite astfel încât peștele să le poată absorbi mai ușor decât în formă brută din bucăți de plante.
 • Vitamine și minerale pentru sistemul imunitar și metabolic:
  o deficiență duce la degradarea întregului organism al peștilor.

Mâncarea bună își are prețul său, iar acest lucru se aplică și hranei uscate. Hrana pentru peşti trebuie să fie ambalată în vid și să aibă un capac bine închis și care poate fi blocat.

Pești diferiți – nevoi diferite

Peștii diferiți au nevoie de hrană adaptată la dieta și stilul lor de viață.

 • Peștii care trăiesc pe fundul iazului au nevoie de hrană care să se scufunde rapid până la ei, înainte de a fi mâncată de ceilalți pești.
 • Peștii care depind foarte mult de suprafață vor, de asemenea, să mănânce acolo. Așadar, hrana trebuie să plutească pentru o vreme.
 • Hrana vie conține în forma naturală o mulțime de substanțe care sunt necesare peștilor. Unora dintre pești le face plăcere să caute și să vâneze viermi în nămol. Hrana vie trebuie depozitată în stare proaspătă și rece. Nu cumpărați nimic stricat sau mort!

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus
HORNBACH