0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
01.06.2023 08:00 - 21:00
04.06.2023 08:00 - 19:00
05.06.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 01.06.2023 la ora 06:15. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Grădina urbană. Grădinărește la oraș

Timp de lectură 11 min.
Grădina urbană. Grădinărește la oraș

Locuiți în mijlocul orașului și nu aveți destul loc sau o casă cu grădină? Încercați conceptul de Urban Gardening - cu siguranță vă veți găsi calea spre peticele verzi de pământ. Treceți la fapte și declarați război fructelor și legumelor de la supermarket. Fie pe cont propriu, fie împreună cu alții – creați o oază verde, țineți în mâini propria recoltă și priviți-vă plantele cum cresc.

Urban Gardening (Grădina urbană)

Porniți-vă proiectul de Urban Gardening și găsiți în orașul dumneavoastră conceptul care vi se potrivește. Fie că este practicat acasă, pe balconul dumneavoastră, într-o grădină comunitară, din cartier sau a orașului, conceptul de grădină urbană este multidimensional și poate fi pus în practică aproape peste tot. V-am pregătit o listă de posibilități și am întocmit o sinteză a celor mai importante puncte.

 • 
			gradina comunitara

  Căutați-vă un lot arendat pentru grădină sau o grădină comunitară: le puteți găsi în majoritatea orașelor. Prin diferite uniuni și inițiative puteți deveni parte a unei comunități existente, acestea fiind recomandate mai ales pentru începători. Avantajul dumneavoastră: învățați de la persoane cu experiență.

 • 
			gradina de cartier

  Poate există grădini de cartier chiar în blocul dumneavoastră. Terenurile nefolosite sunt cultivate, plantele sunt semănate, udate și, la final, recoltate. Ele reprezintă locuri verzi de refugiu în mijlocul aglomerării urbane. Sau, vă puteți amenaja o grădină și puteți practica grădinăritul pe acoperișurile plate, nefolosite.

 • 
			gradina in jurul copacilor din oras

  Grădini în jurul copacilor din oraș: înfrumusețați și înverziți suprafețele nefolosite, pentru o calitate îmbunătățită a vieții în orașul dumneavoastră. În jurul copacilor, lângă garduri, pe lângă semnele stradale, pe insulele rutiere; există multe posibilități – găsiți-o pe cea care vi se potrivește!

 • 
			gradina pe balcon

  Balconul dumneavoastră: creați oaze verzi chiar și într-un balcon minuscul. Noi vă arătăm cum. Utilizați locul de lângă balustradă și de lângă pereții locuinței, iar astfel veți avea suficient spațiu să vă relaxați, să faceți și grătar și să vă răcoriți.

 • 
			gradina de interior

  Indoor Gardening (Grădina interioară): chiar și între propriii patru pereți puteți planta cele mai colorate specii de legume și puteți profita de ele.

 • 
			gradina de inchiriat

  Grădini pe care să le recoltați personal: închiriați o parcelă de la un agricultor pentru un sezon și asigurați-vă o asistență profesională pentru proiectul dumneavoastră.

Pentru fiecare tip – pentru fiecare situație – pentru orice gusturi – pentru orice oraș - există întotdeauna o cale pentru grădinăritul urban - găsiți-o pe cea care vi se potrivește.

gradina urbana

Planta potrivită pentru suprafața dumneavoastră

Unele plante sunt iubitoare de căldură, altele nu. În special în balcoanele urbane, condițiile din timpul verii sunt deseori extreme și nu toate plantele le pot face față. Iar în curţile interioare aproape neatinse de razele soarelui se potrivesc numai anumite plante. De aceea este important să găsiți planta potrivită pentru proiectul dumneavoastră de Urban Gardening. Doar așa puteți folosi corect și puteți profita de locul pe care l-ați ales.

Idei pentru balconul dumneavoastră

Aveți un balcon și doriți să-l înverziți? Și, pentru aceasta, există multe idei care urmează principiul de Urban Gardening. De exemplu, răsadnițele și bordurile florale verticale sunt foarte adecvate pentru balcon și, în plus, atrag toate privirile. Aici aflați mai multe despre cum puteți planta pe balcon și despre diferitele posibilități care vă stau la dispoziție.

Înalt, mai înalt, strat înalt

Răsadnițele se vând foarte bine de câțiva ani buni și reprezintă un obiect râvnit pentru orice balcon, fiind astfel un fel de unealtă universală pentru grădinăritul urban. Structura stratificată stimulează creșterea plantelor, iar prietenii dumneavoastră verzi au mult loc pentru formarea rădăcinilor. Puteți „arunca” deșeurile vegetale cu ușurință în răsadniță, iar cu timpul acestea vor deveni hrană pentru plante.

În ultimul timp, răsadnițele au devenit disponibile în nenumărate forme și variații și este ușor să găsiți răsadnița potrivită atât pentru dumneavoastră, cât și pentru balcon! Aveți o gamă largă din care puteți alege: de la răsadnițele mari și clasice din lemn până la cele înălțate pe stâlpi sau cele decorative și extravagante.

Dacă doriți, vă puteți construi și propria răsadniță – nu este nicidecum atât de greu cum v-ați putea poate imagina!

Grădinărit pe verticală

În oraș spațiul este limitat, motiv pentru care grădinăritul pe înălțime devine tot mai modern. Cu ajutorul răsadnițelor verticale, puteți economisi spațiu pe balcon, pentru a avea mai multe plante sau pentru a putea instala un ansamblu drăguț de scaune. De exemplu, sertare pentru plante: puteți utiliza oricât de multe doriți. Pentru aceasta suspendați pur și simplu sertarele unul în altul, lăsând imaginația să se înalțe!

Sau cum ar fi să aveți un gard verde care vă ferește și de privirile curioase – combinați pur și simplu elemente de gard cu sertarele suspendate potrivite, în culori diferite. O altă posibilitate de a face mai mult loc pentru plantele dumneavoastră o reprezintă sacii de plantare. Aceștia se fixează foarte simplu de balustrada balconului și vă ajută astfel să câștigați spațiu.

Găsiți vasul potrivit pentru planta dumneavoastră

Pentru ca planta dumneavoastră să se simtă bine și să prospere, aveți nevoie de un vas adecvat pentru ea. Este important să alegeți un ghiveci suficient de mare, eventual poate fi necesar uneori să mutați planta în unul și mai mare. Și gălețile pentru plante pot atrage privirile către balconul dumneavoastră. Dacă doriți să aflați mai mult despre plantele de ghiveci, vă puteți inspira de aici:

Ce plantă este potrivită pentru dumneavoastră și pentru peticul dumneavoastră verde?

Dumneavoastră decideți ce doriți să plantați. Pentru proiectul dumneavoastră de Urban Gardening puteți alege orice: de la cele mai diferite sortimente de fructe, până la flori sau plante aromatice. Lăsați-vă inspirați de ideile noastre și găsiți plantele pe care vi le doriți.

Fructe

Pomii fructiferi columnari sau crescuți pe spaliere produc o recoltă bogată, ocupând un minimum de spațiu. Spuneți adio fructelor din supermarket și plantați-vă fructele preferate. Însă aveți în vedere că nu toate tipurile de fructe sunt adecvate pentru acest tip de culturi:

 • 
			Vremea recoltei culesul merelor

  • Perii sunt ideali pentru a fi cultivați pe spaliere, pe pereții însoriți, orientați către sud și către vest.
  • Doar unele soiuri de meri pot fi cultivate pe spaliere; există însă un sortiment bogat de meri pitici sau de columnari. Atenție: nu îi amplasați pe pereții calzi, orientați către sud.

 • 
			Piersici cultivate pe balcon

  • Tipurile de fructe iubitoare de căldură precum piersicile, caisele și nectarinele sunt, de asemenea, adecvate pentru proiectul dumneavoastră. Ele pot fi cultivate în mediul urban chiar mai bine decât în spații exterioare, deoarece beneficiază astfel de temperaturi mai înalte, iar primăvara pericolul de îngheț este mai redus.

 • 
			plantarea capsunilor

  • Și fructele de pădure sunt potrivite pentru cultivarea pe balcon și pe terasă. În timp ce căpșunile se mulțumesc și cu un spațiu restrâns în care să-și dezvolte rădăcinile, zmeura, coacăzele și agrișele au nevoie de un spaţiu mai mare și nu ar trebui să fie expuse soarelui de prânz. Le puteți, de exemplu, umbri cu umbrele de soare sau cu marchize.

 • 
			struguri

  • Vița-de-vie este clasicul dintre culturile pe spalier și aduce o atmosferă mediteraneeană în fiecare balcon sau pergolă.

 • 
			visine

  • Și vișinele reprezintă o posibilitate de a practica Urban Gardening-ul. Ele se mulțumesc și cu mai puțin soare. Atunci când înfloresc, puteți profita de priveliștea pomului înflorit, iar apoi puteți savura cireașă cu cireașă.

Sfaturi privind pomii fructiferi columnari sau crescuți pe spaliere

În cazul pomilor fructiferi columnari sau crescuți pe spaliere este important să le asigurați ghivece mari și spaliere adecvate și să optați numai pentru soiuri care sunt potrivite pentru a fi cultivate în acest mod. Merii și perii necesită în general polenizare încrucișată, în timp ce alți pomi necesită doar parțial acest timp de polenizare. Ar trebui să plantați două soiuri diferite și compatibile, pentru a asigura astfel formarea fructelor! O excepţie o formează copacii altoiți în mai multe rânduri, în care mai multe soiuri coexistă pe aceeași plantă.

Ierburi aromatice

Ce ziceți de niște ierburi aromatice? Acestea nu au doar o utilitate practică, ci arată și drăguț. În plus, ele pot fi plantate atât în grădină, cât și într-un ghiveci pe balcon. Aici învățați cum să cultivați corect plantele aromatice:

Flori

Pe de o parte, grădina urbană ar trebui să ofere roade bogate. Însă asta nu e tot – cu ajutorul tufelor, bulbilor de flori și altor varietăți aduceți culoare și vitalitate în grădina urbană:

 • Dacă le plantați în vase mari, multe tufe sau copăcei pot fi cultivați cu succes pe balcon și terasă. Astfel, obțineți și un paravan natural și foarte opac.
 • Plantele clasice care se pun în ghivece sau vase mari, precum oleandrul, verbina și trompeta îngerului necesită mai puțin spațiu. Ele au nevoie de soare din plin, în timp ce în locurile semiumbrite prosperă în special rododendronii și hortensiile.
 • Tufele sunt ușor de îngrijit, vă bucură an de an cu noi flori splendide și atrag și albinele, fluturii și alte insecte utile.

gradina urbana pe balcon

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus