0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
30.11.2023 08:00 - 21:00
01.12.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 28.11.2023 la ora 22:17. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Încălzirea corectă a locuinței - ponturi pentru economia energetică

Încălzirea corectă a locuinței - ponturi pentru economia energetică

Încălzirea locuinței ocupă, în sezonul rece, o mare parte din cheltuielile lunare cu energia pentru o familie obișnuită. O încălzire corectă nu duce doar la costuri mai mici pentru fiecare dintre noi, ci și la o reducere a emisiilor de dioxid de carbon. În cele ce urmează, v-am pregătit câteva ponturi pe care le puteți folosi pentru a asigura confortul termic al casei într-un mod economic.

„Scăderea temperaturii ambientale cu un grad scade consumul de energie cu 6%. Așadar, o regulă de aur este: mai puțin înseamnă mai mult”.

Combinarea surselor de căldură

Un număr important de gospodării combină mai multe tipuri de combustibil pentru încălzirea locuinței sau încălzirea apei. Astfel, au posibilitatea de a reacționa rapid atunci când se produc schimbări neașteptate pe piața energiei și să păstreze costurile în limite rezonabile.

Aparatele de încălzire pe gaz sau pe combustibil lichid sunt eficiente atunci când sunt combinate cu cele care folosesc combustibil solid - în special lemn și derivatele sale: peleți, brichete și cărbuni. Cu ajutorul șemineelor, cazanelor pe peleți și termoșemineelor, puteți încălzi doar o parte a casei și, în plus, crea o atmosferă deosebită.

Jak správně topit

Peleți și centrale și cazane pe peleți

Peleții de lemn fac parte dintr-o categorie ecologică și economică a surselor de încălzire. Pentru a încălzi spațiile în mod eficient cu ajutorul peleților de lemn, trebuie să investești într-un cazan / centrală termică pe peleți, cu funcție de automatizare sau într-un cazan termic ce poate funcționa atât cu peleți, cât și cu alte tipuri de combustibili solizi, precum lemnele, cărbunii sau brichetele. De la an la an crește căutarea aparatelor de încălzire pe astfel de combustibili.

Peleții sunt fabricați din ceea ce rezultă în urma procesării lemnului. Rumegușul pur este în special un material optim pentru producția de peleți. Lemnul rămas în urma prelucrării este fărămițat și presat la presiune înaltă, cu ajutorul preselor speciale pentru peleți. Din acest proces rezultă bucățele mici, uniforme, cu putere calorică relativ mare, care depinde de calitatea lor și de umiditate. Puterea calorică medie a peleților din lemn este de 16,5 MJ/kg (megajouli per kilogram). Comparativ, lemnul uscat din esență de conifere are o putere calorică de aproximativ 19 MJ/kg, în timp ce lemnul de foioase are circa 18 MJ/kg.

Peleti si lemn de foc

Radiatoare și convectoare

1. Radiatoarele sunt o variantă clasică. Atunci când alegeți un radiator, nu trebuie să acordați atenție doar formei și culorii, ci și tipului de transfer de căldură, care are o deosebită importanță în privința încălzirii spațiilor de locuit. În principiu, cu cât este mai mare cota de căldură radiantă, cu atât crește și confortul termic în spațiul destinat.
Spre deosebire de căldura convectivă, care se produce prin încălzirea aerului rece în radiator și care duce la o circulație sporită a aerului și a prafului în încăpere, căldura radiantă este generată de raze infraroșii, care încălzesc numai obiectele solide, cum ar fi pereții și mobilierul, și nu provoacă ridicarea aerului ambiental din încăpere.

2. Convectoarele de aer cald folosesc fluxul de căldură. Aerul rece este atras prin partea de jos, apoi este încălzit prin elemenții de încălzire și eliberat înapoi în cameră prin grilajul de sus. Aceste încălzitoare directe impresionează prin prețul mic de cumpărare, pot fi ușor stocabile atunci când nu sunt folosite și au o greutate mică.
Din păcate, covectoarele electrice nu sunt potrivite și nici indicate pentru cei care suferă de alergii. Fluxul de aer antrenează în atmosferă alergenii, iar elemenți de încălzire ard particulele mici de praf, ceea ce conduce la uscarea aerului.

3. Caloriferele cu ulei arată ca radiatoarele clasice, singura diferență fiind că sunt mobile și funcționează cu ajutorul energiei electrice, băgate în priză. În interiorul carcasei de oțel este uleiul, care este încălzit atunci când aparatul este pornit. Acest tip de aparat încălzește aerul din jurul său, în timp ce uleiul rămâne cald un timp îndelungat după oprirea alimentării cu energie electrică. Cu cât este mai mare numărul de elemenți, cu atât este mai ridicată și performanța de încălzire a camerei. Totuși, caloriferele electrice nu sunt potrivite pentru folosire îndelungată, întrucât au un consum ridicat de electricitate.

4. Radiatoarele tip panel funcționează după un principiu diferit față de convectoarele și radiatoarele menționate anterior. Prin folosirea lor, se poate obține mai rapid confortul termic, chiar la o temperatură ambientală mai mică.
Prin căldura radiantă se poate economisi energie mai ușor, însă prețul de cumpărare este sensibil mai mare.

Cum se setează termostatul în mod corect?

Stabilirea unei temperaturi mai mari pe termostat nu garantează încălzirea mai rapidă a camerei. Sistemul de încălzire doar va încerca să atingă temperatura mai mare, iar acest lucru de multe ori nu este necesar. Nivelul termostatului corespunde în general temperaturilor din tabelul următor:

Nivelul1 aproximativ 12 °C
Nivelul 2 aproximativ 16 °C
Nivelul 3 aproximativ 20 °C
Nivelul 4 aproximativ 24 °C
Nivelul 5 aproximativ 28 °C

Vă doriți să găsiți cald în casă atunci când ajungeți?

Atunci, un termostat programabil vă va ajuta. Acesta poate regla temperatura și nu doar că va asigura o căldură suficientă în momentele dorite, ci va economisi și energie și automat bani.

Mențineți temperatura optimă în cameră

Jak správně topit

Temperatura optimă într-o cameră de zi este de obicei de aproximativ 20 °C. Poate fi mai cald în baie și mai răcoare în dormitor. Iar astfel de recomandări sunt tot mai des întâlnite, în contextul crizei de energie și a creșterii costurilor. Cât de mult diferă temperaturile în funcție de cameră?

Cameră Temperatură recomandată
Sufragerie 20 °C
Dormitor 16 - 18 °C
Camera copilului 19 °C
Bucătărie 18 °C
Baie 23 °C
Cămară 10 - 15 °C

Aerisiți / ventilați încăperile

O ventilare corespunzătoare a camerelor este benefică pentru climatul interior, pe timp de iarnă.
Dacă uscați hainele spălate în interiorul locuinței, este bine să aerisiți mai des. Umiditatea ridicată crește și riscul apariției mucegaiului.

Nu opriți căldura complet!

Nu ar trebui să opriți niciodată căldura complet, peste noapte sau când nu sunteți acasă. Acest lucru răcește camerele, ceea ce va conduce la o încălzire cu un consum mai mare de energie. În cel mai rău caz, mucegaiul va apărea în camerele cele mai reci.

Pe timp de noapte și când sunteți plecați pe timpul zilei, puteți reduce căldura cu aproximativ 4-5 °C față de nivelul normal pe care îl păstrați. Nu porniți căldura prematur, înainte de venirea frigului. Porniți-o atunci când temperaturile de afară ating 10-14 °C.

Jak správně topit

Verificarea și aerisirea radiatoarelor

Nu uitați să aerisiți în mod regulat sistemul de încălzire. Zgomotele venite din interiorul radiatorului sau caloriferului sunt un indicator bun că acest lucru se impune. După aerisire, verificați presiunea circuitului și adăugați apă, dacă acest lucru se impune. De asemenea, cel mai bine ar fi ca întregul sistem de încălzire să fie verificat în mod regulat de un profesionist.

Înlocuirea radiatoarelor

Radiatoarele sunt, fără îndoială, obiecte robuste. Însă mai devreme sau mai târziu, se impune înlocuirea lor. Înlocuirea unui radiator este o chestiune destul de simplă, deoarece sunt agățate de console speciale. În c ...citește mai mult

Reduceți pierderea căldurii

Izolarea peretelui din spatele radiatorului reduce pierderea de căldură și economisiți astfel la factura pentru energie. Până la 90% din căldură este reflectată înapoi în cameră, dacă în spatele caloriferului sau radiatorului aplicați o folie izolatoare.

Există pierderi pe la ferestre sau uși? Înainte de a porni sistemul de încălzire, ocupați-vă și de acest aspect, pentru că o mare parte din căldură se pierde pe la căile de acces.

Închideți jaluzelele și trageți draperiile sau perdelele devreme seara, pentru a limita pe cât posibil pierderea căldurii prin dreptul ferestrelor.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus